De Siberische kat: met een vacht die zich aanpast

Kattenrassen » De Siberische kat: met een vacht die zich aanpast
siberische kat sluipend in de sneeuw

De Siberische kat is een kat die helemaal van nature is ontstaan. De mens heeft hier geen rol in gehad. De kat is gemiddeld van formaat en kan erg veel hebben. Ze staan bekend om hun sociale en lieve karakter. De Siberische kat heeft bovendien een bijzondere vacht die zich aan de leefomgeving heeft aangepast. Ben jij benieuwd naar deze bijzondere vacht en de andere eigenschappen van de Siberische kat ? Je leest ze hier!  

 

De afkomst: een kat die al vele eeuwen bestaat  

Ondanks dat de Siberische kat door veel mensen als een relatief nieuw ras wordt gezien bestaat dit ras al erg lang. Dit ras kat wordt in Rusland in vele verhalen en kinderboeken genoemd. De eerste vermelding van een kat met dit uiterlijk komt zelfs uit het jaar 1000. De kat is afkomstig uit Rusland waar de kat te maken heeft met extreme weersomstandigheden. Het lichaam van de kat is hier dan ook op aangepast. Zo heeft de kat onder andere een erg volle en waterdichte vacht. 

In de oude verhalen die bestaan, staat al vermeld dat de Siberische kat erg loyaal is en een bijzonder karakter heeft. De Siberische kat leeft dus al een lange tijd in de nabijheid van mensen. Hierbij is het wel op te merken dat de kat van vroeger uit ook een praktische functie had. De kat diende als voorkoming van knaagdieren zoals ratten en muizen.  

Ondanks een paar kleine vermeldingen van een Siberische kat op kattenshows uit de jaren 70 van de 19e eeuw, en een vermelding van een Siberische kat op een kattenshow in 1884 in Madison Square Garden, kreeg de kat pas echt bekendheid na het einde van de koude oorlog. Na de koude oorlog verspreidde de kat zich langzaamaan over de wereld en werd de kat steeds populairder. In 1990 importeerde Elizabeth Terll voor het eerst een Siberische kat naar de Verenigde staten. Ze importeerde gelijk drie katten en noemde ze OfeliaNaina en Kaliostro

Ondanks dat de Siberische kat naar alle waarschijnlijkheid al enorm lang bestaat is dit ras kat pas na de koude wereldoorlog over de rest van de wereld verspreid. Hierbij heeft het ook nog een tijdje geduurd voordat dit ras officieel geregistreerd was. The International Cat Association accepteert het ras in 1992 en gaf dit ras in 1996 toestemming om met kampioenschappen mee te doen. De Cat Fanciers’ Association accepteert het ras pas in 2000 waarbij het ras in 2006 mee mocht doen aan kampioenschappen. 

Siberische kat infographic

Het karakter: een stoere kat met weinig angsten 

De Siberische kat is een erg stoere kat die vrijwel geen angsten kent. De kat kan erg goed tegen een stootje. Dit kan heel goed met zijn oorsprong te maken hebben en het feit dat de Siberische kat van nature ook wel tegen een stootje heeft moeten kunnen. In Siberië zijn de weersomstandigheden namelijk vrij extreem waardoor de voorouders van deze kat aardig wat te verduren hebben gehad. Doordat de kat wel tegen een stootje kan is deze ook erg makkelijk in de omgang. De kat kan goed overweg met kinderen, maar ook andere dieren zoals bijvoorbeeld een hond zijn geen probleem.  

Verder voelt de Siberische kat erg goed aan als iemand de kat nodig heeft voor zowel fysieke als mentale support. Wanneer je als baasje even wat minder goed in je vel zit doordat je bijvoorbeeld wat tegenslagen hebt gehad die je moet verwerken, zal deze kat dit hoogstwaarschijnlijk merken en bij je komen zitten. Hierbij zal de kat je zachtjes opbeurende woorden miauwen en tegen je aankruipen. Het is hierbij wel op te merken dat de Siberische kat een vrij stille kat is. De kat laat voornamelijk van zich horen door heel zachtjes te miauwen, piepen en spinnen. Niet wat je misschien zou verwachten bij zijn stoere uitstraling.

De Siberische kat is over het algemeen ook vrij intelligent. Zo komt het nogal eens voor dat de kat in de gaten krijgt hoe een deur werkt waardoor de kat zelf de deur kan openen. Wanneer je in een afgezonderde kamer van je kat zit is de kans dus aanwezig dat deze onverwachts een bezoekje komt brengen. Bovendien is het een echte speurneus en zal je goed je best moeten doen om speelgoed goed te verstoppen. De kans is vrij groot dat de Siberische kat verstopt speelgoed weer terugvindt.  

De kat is erg speels en blijft dit zijn hele leven lang. De kat is dan ook dol op spelletjes waarbij het ook mogelijk is om de kat trucjes aan te leren. Zo kan de kat kleine dingen apporteren zoals balletjes of klein speelgoed. Bovendien houdt deze kat erg van klimmen, wat vooral bij een kitten te merken is. Het komt nogal eens voor dat een kitten in een enthousiaste bui aan een klim – bij bijvoorbeeld de keukenkastjes – begint maar niet meer terug naar beneden durft. In dat geval zul je je kat als baasje moeten redden. Om jouw kat zijn klimkunsten te laten uiten zonder dat je ze misschien wel in je boekenkast of bovenop de koelkast aantreft is het dus aan te raden een stevige klimpaal aan te schaffen.

Over het algemeen is de Siberische kat dus een kat die wel tegen een stootje kan en erg van zijn menselijke familie houdt. De kat kan goed overweg met kinderen en andere dieren en is niet snel van zijn stuk te brengen. Al met al is de Siberische kat dus erg geschikt voor een groot gezin met meerdere dieren.

 

Het uiterlijk van de Siberische kat  

De Siberische kat is een kat van normaal formaat. De lengte van de kat is medium tot groot maar door de dikke vacht kan de kat nogal een grote en krachtige uitstraling hebben. De kat is daarnaast vrij gespierd maar heeft ondanks deze stoere uitstraling een erg lieve gezichtsuitdrukking. Wat deze kat erg bijzonder maakt is dat de herkomst van de kat goed terug te zien is. De kat komt oorspronkelijk uit Siberië waar nogal extreme weersomstandigheden zijn.

De kat is hierop voorbereid waarop het uiterlijk is gemaakt om te overleven. Wat ook bijzonder aan deze kat is dat het tot wel 5 jaar kan duren voordat de kat helemaal volwassen is. Dit is zeker in vergelijking met andere kattenrassen een erg lange periode. Het gewicht van de kat zit tussen de 4 en de 9 kilogram. Het is hierbij op te merken dat katers over het algemeen wat groter worden dan poezen en hierdoor ook zwaarder zijn.  

De Siberische kat heeft mooie rondingen, en de algemene vorm van het lichaam kan als een soort ton worden gezien. Mede vanwege de spieren en de ronde vormen heeft de Siberische kat nog een redelijk gewicht ten opzichte van zijn grootte. De rug van de kat staat iets hoger dan de schouders. Dit komt mede doordat de achterpoten iets langer zijn dan de voorpoten. Dit maakt dat deze kat erg hoog kan springen. Je moet er dus niet van versteld wanneer je kat eens boven op je koelkast zit.

De poten zijn verder normaal van formaat met goed stevige botten. De voeten van de Siberische kat zijn vrij groot en rond van formaat, met wat pluimpjes tussen de teentjes. De staart is ook normaal van grootte en lengte en iets korter dan het lichaam. Deze is breed bij de basis en loopt een beetje rond af tot een stompe punt. Het neusleer en de pootjes kunnen in alle kleuren en combinaties van kleuren voorkomen. Deze kleuren zijn niet per se gerelateerd aan de kleur van de vacht.  

De kop van de Siberische kat is normaal van formaat en is goed in verhouding met de rest van het lichaam van de kat. Verder is de kop in de vorm van een soort wig en kenmerkt het zich door ronde contouren. Verder is op te merken dat de kop aan de bovenkant breder is en een beetje schuin afloopt richting de ronde snuit. De jukbeenderen zijn hier vrijwel niet zichtbaar. Verder is het voorhoofd bijna plat en is de ronding die in de rest van de kop zichtbaar is hier niet te zien. Katers ontwikkelen over het algemeen goed zichtbare kaken terwijl dit bij poezen niet het geval is. De snuit is vrij kort van lengte, maar vol en afgerond. 

De oren zijn medium van grootte en hebben een brede basis. Verder zijn de oren afgerond en staan ze een beetje naar voren. Het haar op de oren is kort en dun. In de oorschelp hebben deze katten veel haar. Verder zijn de ogen van de Siberische kat ook normaal van formaat en bijna helemaal rond. Hierbij zit er meer dan een oogbreedte tussen de ogen en staan de ogen altijd goed open en alert. Er zit geen relatie tussen de kleur vacht en de kleur van de ogen behalve bij de colourpoints die blauwe ogen hebben. De kop zit aan het lichaam verbonden aan de hand van een stevige en gespierde nek. Ten slotte heeft de kat een geplooide kraag. 

siberische kat in grasveld met bloemen

De vacht: een speciale vacht speciaal voor extreme weersomstandigheden  

De vacht van de Siberische kat veranderper seizoen en is halflang van lengte. De vacht is een van de dingen die de Siberische kat zo bijzonder maakt. Aangezien de Siberische kat van oorsprong uit Siberië komt waar nogal extreme weersomstandigheden zijn is de vacht van de Siberische kat hierop aangepast.  

In de winter heeft de kat een erg dichte en volle driedubbele vacht die de kat goed beschermd tegen de extreme weersomstandigheden in Rusland. De vacht is erg dicht waardoor deze maar weinig koude wind doorlaat en is bovendien ook waterbestendig. Deze eigenschappen zijn erg goed voor een kat om in een koud gebied als Siberië te hebben. Dit aangezien het hier erg koud kan worden en omdat er hier erg veel sneeuw kan vallen.  

In de zomer heeft een Siberische kat deze erg dikke driedubbele vacht niet meer nodig aangezien de weersomstandig minder extreem zijn. In de zomer verhaart een Siberische kat dan ook erg veel waarbij de vacht een stuk korter en minder dik wordt. Wanneer je een Siberische kat in huis neemt is het dus verstandig dat je hier wel rekening mee houdt.  

Verder is het haar op de schouderbladen en het onderste gedeelte van de brost erg dik en een stuk korter dan bij de rest van het lichaam. Daarnaast heeft de kat een erg volle geplooide kraag wat een de kat een mooie krachtige uitstraling geeft. De textuur van de vacht kan per kleur variëren maar is over het algemeen vrij zacht.  

De kat kan in vrijwel alle kleuren en patronen voorkomen. Zo kan de kat voorkomen in een solide kleur. Hierbij zijn geen patronen of verschillende kleuren aanwezig. Daarnaast kan de kat ook in speciale kleuren zoals een rookkleur voorkomen. Hierbij is de ondervacht wit van kleur maar zijn de topjes van de haren in een andere kleur. Hierdoor krijg je een soort rookachtig effect dat vooral zichtbaar is als je je hand door de haren van de kat haalt. De kat komt ook in meerdere patronen voor. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld het schildpad patroon dat dan ook weer in meerdere kleuren voor kan komen. Ook kunnen punt markeringen op bepaalde plekken van de kat voorkomen.  

Voor al de patronen, kleuren en combinaties van beiden is het verstandig om de rasstandaard van de Siberische kat te bekijken.   

 

De opvoeding: kijk goed of er voldoende aandacht aan de socialisatie is besteed 

De belangrijkste periode in de opvoeding van een kat vindt plaats tot een kitten ongeveer 14 weken oud is. Deze periode bestaat uit twee delen die samen ook wel de socialisatieperioden worden genoemd. In deze periode leert een kat de basisvaardigheden voor zijn verdere leven. De kitten wordt als het ware voorbereid om naar zijn nieuwe baasje overgeplaatst te worden. Het is hierbij belangrijk dat een kitten bij de moederkat en het nestje opgroeit. Dit is belangrijk aangezien dit een vertrouwde omgeving voor je kitten waarbij je kitten geen stress ervaart. Ook is het belangrijk omdat kittens veel leren door hun moeder na te doen. Zij leert hem alle basics van het kattenbestaan.

In de socialisatieperioden leert een kitten omgaan met vreemde geluiden, raakt hij gewend aan menselijke aanrakingen maar leert hij ook om zijn plaats in een huishouden te kennen. Zo zal de kitten goed kijken hoe het er in een omgeving met meerdere dieren en mensen aan toe gaat en komt een kitten erachter dat deze niet altijd zijn zin kan krijgen. Hier speelt de moederkat ook een belangrijke rol in. Na verloop van tijd zal de moederkat niet altijd accepteren dat haar kittens aan haar tepels zuigen en de kittens wegduwen. Een kitten leert op deze manier met tegenslagen omgaan en leert dat niet alles kan gaan zoals hij/zij het wil.  

Aangezien fokkers kittens over het algemeen pas meegeven bij een leeftijd rond de 13 weken brengt een kitten vrijwel zijn hele socialisatieperiode bij de fokker door. Wanneer je jouw kitten bij een fokker vandaan haalt is het verstandig om hier rekening mee te houden. Vraag goed aan de fokker hoe je kitten is opgevoed en of dit in de nabijheid van de moederkat is geweest. Vraag verder of je kitten al gewend is aan menselijke aanrakingen. Dit is belangrijk voor de verdere verzorging van je kitten. Als hij hier al aan gewend is zal het een stuk makkelijker gaan om hem bijvoorbeeld te borstelen of zijn nagels te knippen.

Wanneer je jouw kitten in huis hebt komt de last van opvoeding op jouw schouders terecht. Het is belangrijk dat je kitten de regels in zijn nieuwe huis leert kennen. Als baasje kun je hier goed bij helpen door je kitten aan te spreken bij slecht gedrag en te belonen bij goed gedrag. Wanneer je kitten bijvoorbeeld tegen de bank krabt kun je je kitten hier direct op aanspreken zodat deze een verband ontdekt. Ditzelfde geld voor wanneer je kitten iets goed doet. Als je kitten iets goed doet en je geeft hem of haar direct een snoepje of een aai over de bol zal je kitten een positief verband herkennen en dit gedrag vaker vertonen.  

siberische kat in veld met gele blaadjes

De verzorging: zorg voor voldoende speeltjes  

Voor een goede gezondheid bij je kat is een goede verzorging nodig. Het is hierbij belangrijk dat je je kat regelmatig op een aantal zaken controleert. Zo is het belangrijk dat je af en toe door de vacht van je kat heen gaat met een kam of borstel, en de nagels van je kat bijhoudt. Maar ook om eventueel vuil bij de ogen en de oren weg te halen.  

Voor een goede gezondheid van de vacht is het belangrijk dat je deze af en toe eens doorkamt. Hoe vaak verstandig is om dit te doen verschilt per ras en vacht. Bij de Siberische kat is het verstandig om de vacht af en toe op klitjes te controleren en deze zachtjes te verwijderen. Dit kun je met je handen doen maar bij een grote kat is het verstandig om hier een kam of borstel voor te gebruiken. Het is over het algemeen wel goed om de vacht op regelmatige basis te borstelen om ook dode haren mee te nemen. In warmere maanden verliest de Siberische kat erg veel haren. Ga in deze maanden niet te veel borstelen maar haal de losse haren weg met bijvoorbeeld een vezeldoekje. Dit voorkomt dat je te veel haren meeneemt. De Siberische kat houdt bovendien ook van water, waardoor je de kat ook af en toe zonder problemen in bad kan doen

Naast de vacht is het ook belangrijk dat je de nagels van je Siberische kat goed verzorgd. Het kan hierbij verstandig zijn om een krabpaal in huis te nemen. Door te krabben haalt een kat namelijk het vuil bij zijn nagels vandaan en blijven de nagels dus goed schoon. Daarnaast kun je de nagels van je Siberische kat af en toe knippen om vergroeiingen te voorkomen. Een paar keer per jaar is over het algemeen wel voldoende. Als het je nog niet helemaal lukt dit zelf te doen kan je altijd bij de dierenarts terecht voor instructie.

Ophoping van vuil kan bij een kat al snel tot een infectie leiden. Vooral bij de oren en ogen van kittens wil nog wel eens wat vuil ophopen. Dit is eenvoudige weg te halen met een wat vochtig doekje. Het is hierbij belangrijk om niet hetzelfde gedeelte van het doekje bij bijvoorbeeld beide oren te gebruiken. Wanneer je dit doet vergroot je de kans op het verspreiden van een eventuele infectie.  

Een ander belangrijk onderdeel van de verzorging van een kat is om ervoor te zorgen dat deze voldoende beweging krijgt. Zeker bij de Siberische kat is dit belangrijk aangezien deze kat van nature vol energie zit en erg van klimmen en klauteren houdt. Door actieve speeltjes en attributen in huis te halen zorg je ervoor dat je kat goed zijn energie kwijt kan. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een klimpaal. Door ervoor te zorgen dat je kat voldoende beweegt blijft de gezondheid van je kat beter. Zo zal hij ook een stuk gelukkiger zijn.

 

De voeding: een echte vleeseter  

Bij de zoektocht naar geschikt voedsel voor je kat is het belangrijk om goed naar de etiketten te kijken. Katten zijn van nature echte vleeseters (muizen) waardoor het belangrijk is dat ze voldoende eiwitten en vetten tot zich krijgen. Daarnaast hebben katten moeite met het verwerken van koolhydraten waardoor je het best op zoek kunt naar voedsel met een laag koolhydraatgehalte.  

Wat kattenvoer betreft heb je keuze uit nat voer en droog voer. Met nat voer bedoelen we rauw vlees en bijvoorbeeld blikjes kattenvoer en met droog voer worden kattenbrokken bedoeld. Het voordeel van nat voer is dat het erg op het natuurlijke voedsel van de kat lijkt en hierdoor ook goede voedingsstoffen biedt. Het nadeel is alleen dat het snel bederft en dus niet lang houdbaar is. Droog voer daarentegen is wel lang houdbaar en geeft maar weinig rotzooi. Droogvoer lijkt alleen niet erg op het natuurlijke voedsel van een kat en bevat vaak veel koolhydraten.  

Het is aan te raden om je kat een combinatie van zowel nat voer en droog voer te geven. Doordat katten van nature maar weinig drinken kan het vocht dat in nat voer zit helpen om het vochtniveau van een kat goed op peil te houden. Droog voer is daarentegen goed voor het gebit van een kat en helpt bij het voorkomen van tandsteen.  

twee siberische kittens

Ziektes die veel voorkomen 

Doordat de Siberische kat een natuurlijk ras is dat zich zonder bemoeienis van de mens heeft ontwikkeld is het een erg gezond kattenras. Er komen dan ook geen ras specifieke ziektes bij dit ras voor. Wel kan de erfelijke ziekte Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) nogal eens voorkomen. Deze erfelijke ziekte komt bij veel rassen voor en vrijwel al de fokkers testen ook op deze ziekte. Ze geven een document met de kittens mee waar de afwezigheid van de ziekte wordt gegarandeerd.  

HCM is een erfelijke hartafwijking waarbij het bloed in het lichaam minder goed wordt doorgepompt. Doordat het bloed minder goed wordt doorgepompt is de kans op trombose erg groot. Bovendien krijgt de kat te maken met vocht dat zich bij de longen en de borstkas gaat ophopen en neemt de werking van de hartkleppen na verloop van tijd af. De ziekte is te herkennen aangezien de kat problemen krijgt met de ademhaling, minder eet en bij de achterpoten verlamd kan raken. HCM kan niet worden genezen, maar wel behandeld met middelen die zorgen voor bevordering van het hart en de bloedsomloop. In gevallen dat de ziekte echter vroeg word vastgesteld is behandeling vaak nog overbodig.

 

Hoe oud kan de Siberische kat worden?  

Een Siberische kat wordt doorgaans tussen de 12 en de 17 jaar oud. Hoe oud jouw kat precies wordt is alleen niet te zeggen. Zelf heb je echter een grote invloed aan de hand van de verzorging. Je kat kan bijvoorbeeld ook te maken krijgen met een ziekte zoals HCM wat de levensverwachting doet verlagen. Tijdige behandeling kan bij veel ziektes of infecties echt het verschil maken. Zorg dus dat je goed let op het gedrag van je kat, en dat je indien je merkt dat er iets mis is direct de dierenarts inschakelt. Zo kan je ervoor zorgen dat jij en je kat nog lang van elkaar kunnen genieten! 

 

Wat jij moet weten voordat je de kat in huis neemt 

Voordat je een kat in huis neemt is het belangrijk dat je goed weet wat er allemaal bij het hebben van een kat komt kijken. Door je online in te lezen weet je goed wat je kan verwachten en kun je bij jezelf nagaan of het nemen van een kat een goede keus is. Het is bovendien belangrijk om de juiste materialen in huis te halen. Je kan hierbij denken aan een kattenbak, kattenmand maar ook voldoende speeltjes.  

Wanneer je een kitten uitzoekt is het verstandig om de fokker goed naar de eigenschappen van de kittens te vragen. Een fokker kent de kittens en weet hoe de kittens zich gedragen. De fokker kan je dan ook goed helpen bij de zoektocht naar een kitten die goed bij jouw past. Verder is het belangrijk dat een kat is ontwormd, van de basisinentingen is voorzien en eventueel gechipt. Meestal is dit al door de fokker gedaan.  

siberische kat liggend

Aan wat voor prijs moet je denken? 

Voor een Siberische kat betaal je doorgaan tussen de €1000 en de €1500. Dit bedrag kan alleen per fokker verschillen en is ook afhankelijk van vraag en aanbod. Wanneer er erg veel vraag naar een kitten is maar het aanbod blijft achter kunnen de prijzen bijvoorbeeld oplopen.

Het fokken van raskatten is geen goedkoop grapje, dit is dan ook terug te zien aan de prijs die fokkers vragen voor hun katten. Ga dan ook vooral niet op zoek naar het beste koopje, maar ga altijd naar erkende fokkers. Als de kat erg goedkoop is kan dit betekenen dat de fokker niet erg betrouwbaar is. Dit betekent niet dat je de aller duurste kat moet kopen, maar let wel goed op. Doe daarom altijd je research naar de fokker bij wie je je kat wil halen. Katten die geschikt zijn voor kattenshows zijn vaak wel wat duurder dan katten die bedoeld zijn als huisdieren. 

 

Deel jouw ervaringen met de Siberische kat  

Heb jij een Siberische kat in huis? Dan heb jij vast wel een leuk verhaal of een leuke ervaring met dit ras te vertellen. Of misschien ben jij wel van plan een Siberische kat aan te schaffen? Wat maakt het ras in dat geval voor jou zo speciaal? En wat trok jou aan tot dit ras? Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen en vragen ons bijvoorbeeld af hoe jullie met de wisseling van de vacht omgaan. Laat het ons zeker weten door een reactie op dit artikel achter te laten!  

 

 Veelgestelde vragen over de Siberische kat

De Siberische kat heeft er over het algemeen geen problemen mee om even op zichzelf te zijn. Ze kunnen makkelijk voor 24 uur alleen worden gelaten. Langer dan dat wordt echter wel teveel. De Siberische kat is erg loyaal en kan dan ook af en toe nogal aanhankelijk zijn. Deze katten zijn dan ook uitermate geschikt bij baasjes die hen veel liefde en aandacht kunnen geven.

De Siberische kat kan met vrijwel iedereen wel overweg. Ook met honden dus. Maar ook andere huisdieren en kleine kinderen. Dit maakt deze katten goede gezinsdieren. Wel wordt de Siberische kat het liefst respectvol behandeld, let er dus op dat de hond niet agressief of onvriendelijk doet tegen de kat. En leer ook kinderen hoe ze zich bij de kat moeten gedragen.

De Siberische kat is een middelgroot tot groot kattenras. Hun schofthoogte zit tussen de 22 en 28 centimeter hoog. Ze wegen gemiddeld zo’n 4 tot 9 kilogram. De katers van dit ras zijn meestal wat groter dan de poezen, hierdoor zijn ze vaak ook wat zwaarder. Ook opvallend aan de Siberische kat is dat het wel 5 jaar kan duren tot ze volwassen zijn.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 2 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

  1. Ik ben helemaal gek op mijn Sambal. Hij snapt zoveel meer dan welke kat ook. Hij kan 5 zinnen van mij begrijpen en andersom ken ik 3 mauwtjes ( eten, dorst, naar buiten) duidelijk onderscheiden naast tevredenheid en onvrede.
    Ik ga elke avond met mijn katten buiten wandelen. Sambal vind dat geweldig, en van de zinnen die hij kent is dan ook, gaan we wandelen?
    Hij loopt dan aan mijn been naast me, zo bijzonder. Onderweg wisselen we wie de weg bepaald, hij of ik.

    Ik ben zo gek op hem een kwam op deze site om te zoeken hoe oud hij kan worden. Hij is 15+ en nog altijd erg speels. Wil nog steeds in bomen klimmen maar kan dat door zijn ouderdom niet meer. Onderweg tik ik hem bepaalde stukken als het ruig is of als hij te moe is, ook dat geeft hij zelf aan.
    Hij is altijd heerlijk buiten in de bossen, wat bij een kat hoort denk ik dan. Alleen ’s nachts slaapt ie binnen bij mij.

    Wat hou ik van die beest, als het echt het ras is wat zijn karakter mede vormt…. dan ben ik 200% voor dit ras!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *