De Singapura: een kleine kat die lang speels blijft 

Kattenrassen » De Singapura: een kleine kat die lang speels blijft 
singapura liggend op zijn buik op de grond

De Singapura is snel te herkennen aan zijn kleine voormaat en grote ogen. Het zijn katten die vaak hun hele levens speels zullen blijven. En de combinatie van het mooie karakter, kleine formaat en de grote glinsterende ogen, zorgt voor een bijzondere uitstraling. Het is wel belangrijk om goed bij de fokker na te vragen of je kitten goed gezond is. Ben je benieuwd waarom dit het geval is? Of wil je weten wat deze kleine kat zo bijzonder maakt? Je leest het hier!  

 

De afkomst: van de straten van Singapore naar een nieuw ras  

De Singapura komt oorspronkelijk uit de straten van Singapore. Dit is ook aan de naam van de kat terug te zien. Singapura is namelijk het Maleisische woord voor Singapore. De kat is voortgekomen uit een natuurlijke combinatie van een ‘’ticked’’ vachtpatroon en een donkerbruine kleur. Deze combinatie zorgde samen voor een pool van katten met ‘’ticked tabbies’’.  

Hal en Tommy Meadow importeerden begin jaren 70 de eerste katten naar de Verenigde Staten. Hal was een geofysicus werkzaam in Zuidoost-Azië en stuurde wat van deze katten afkomstig uit Singapore naar Tommy om hier verder mee te fokken. Tussentijds hebben zowel Hal als Tommy Meadow nog in Singapore gewoond maar toen ze helemaal naar de Verenigde Staten waren teruggekeerd begonnen ze een fokprogramma voor de Singapura 

Bij dit fokprogramma werd heel nauwkeurig te werk gegaan en werden rasechte eigenschappen ontwikkeld waardoor een gezond ras met een unieke uitstraling ontstond. Hierbij is wel op te merken dat af en toe solide bruine kittens ontstonden en in 1985 was duidelijk dat dit kwam doordat sommige Singapuras een recessief gen hadden die voor een solide kleur zorgde. De katten die dit recessief gen hadden werden uit het fokprogramma gehaald waarna enkel de Singapura zoals we die nu kennen is ontstaan.  

Wel wordt er ook beweerd dat de kat waaruit de Singapura is ontstaan uit Amerika zou zijn gekomen, en later pas naar Singapore en terug naar Amerika is gebracht. Dit maakt dat de afkomst van deze katten nogal een controversieel onderwerp kan zijn.

De Singapura is erg gewild en overal geaccepteerd. Vrijwel al de grote organisaties waarin katten worden geregistreerd hebben dit ras erkend. Zo heeft de Cat Fanciers’ Association de kat in 1982 erkend en in 1988 een wedstrijdstatus gegeven. The International Cat Association deed dit al in 1979. 

 

Het karakter: een extroverte kat die van menselijk gezelschap houdt  

De Singapura is een erg extroverte kat. De kat is vrijwel overal nieuwsgierig naar en wil je graag helpen. Wanneer je bijvoorbeeld in de garage met een klus bezig bent is de kans groot dat de Singapura even om het hoekje komt kijken. Ditzelfde geldt voor huishoudelijke taken zoals koken, de was of schoonmaken. De Singapura wil je graag bij deze werkzaamheden helpen en bij je in de buurt zijn. Ideaal toch? 

Verder is de kat erg speels en blijft dit ook tot op een hoge leeftijd. De kat is vrijwel altijd in voor een spelletje en geniet zichtbaar van menselijk contact. Het is dan ook fijn voor de kat wanneer je voldoende speeltjes in huis haalt zodat de kat zich goed kan vermaken. Daarnaast volgt de kat je van kamer tot kamer. De kat houdt er enorm van om tijd met je door te bij je op schoot, bij je in bed of op je schouders.  

Wanneer je op zoek bent naar een kat die alleen maar op de grond blijft, is deze kat niet geschikt. De Singapura is namelijk een echte klimmer. De kat houdt er enorm van om te klimmen en klauteren rondom het huis. Je moet dan ook niet verbaasd opkijken wanneer de kat boven op je schouders springt of de keukenkastjes als klimparcours gebruikt. Het lijkt wel alsof de kat het liefst zo hoog mogelijk zit zodat deze een goed overzicht heeft over alles wat er in het huishouden gebeurt. Het is dan ook een goed idee om een hoge krab en klimpaal voor deze katten aan te schaffen. 

De Singapura is bovendien erg intelligent. Zo kan de kat bijvoorbeeld aanvoelen wanneer je iets minder lekker in je vel zit en je proberen op te vrolijken. Dit kan de kat doen door je aan te kruipen maar bijvoorbeeld ook door je opbeurende woorden toe te miauwen. Dit miauwen is wel vrij zacht aangezien de Singapore nogal een bescheiden en subtiele stem heeft.  

Al met al is de Singapura een erg nieuwsgierige maar ook liefdevolle kat dat erg van menselijk contact houdt. Dit mooie karakter in combinatie met het kleine uiterlijk – dat erg op een kitten lijkt -en de mooie glinsterende ogen die deze kat heeft zorgt ervoor dat deze kat erg geliefd is.  

Singapura infographic

Het uiterlijk: een erg kleine kat met een betoverende uitstraling  

Wat erg opvalt aan het uiterlijk van de Singapura is dat het een erg kleine kat is. Wanneer je met een Singapura naar de dierenarts gaat denkt deze waarschijnlijk dat er iets fout is met je kat omdat deze zo klein is. Dit is niet het geval, de Singapura is nou eenmaal een van de kleinste ras katten in de wereld. Naast het kleine lichaam is ook de vacht erg kort. Ook opvallend aan de vacht is dat deze eigenlijk maar in één kleur en patroon voorkomt. Wat ook opvalt zijn de in verhouding grote oren en ogen. De Singapura wordt doorgaans tussen de 2 en de 4 kilogram. Hierbij is er maar weinig verschil tussen katers en poezen. De kat is in de meeste gevallen pas bij een leeftijd van twee jaar volgroeid. Ondanks dat de kat op deze leeftijd volgroeid is blijft deze voor de meeste mensen er als een kitten uitzien omdat de kat zo klein blijft.   

Het lichaam van de Singapura is klein van formaat. Dit betekent niet dat de kat mager is. De kat is vol van vorm en ook vrij gespierd. Hierbij zijn de poten – zeker in verhouding tot de rest van het lichaam – vrij lang en gespierd. De kat staat dan ook erg goed op zijn poten. De pootjes zijn daarentegen wel weer klein en ovaal van vorm. Verder is de slanke staart van de kat kleiner dan de rest van het lichaam. De staart is slank maar niet erg lenig. Verder heeft de staart een wat stomp einde dat donkerbruin van kleur is.  

De kop van de Singapura is rond van vorm en heeft een M markering. Als je de kop met de rest van het lichaam vergelijkt is deze van normaal formaat. Wanneer je de kop alleen met de kop van andere katten vergelijkt is deze vrij klein. Verder heeft de kop van de Singapura een wat korte brede snuit met een stompe neus. De kin van de kat is goed ontwikkeld en staat mooi in verhouding met de rest van de kop. Verder zijn de oren erg groot van formaat en gepunt. De oren zijn vrij breed bij de basis en staan wat richting de zijkant.

Naast de oren zijn ook de ogen erg groot. De ogen zijn in de vorm van een amandel en staan altijd wijd open. Tussen de ogen zit minimaal een oogbreedte. De ogen komen voor in de kleuren hazel, groen of geel. Andere kleuren zijn niet toegestaan. Dit heeft te maken met regels voor showen en tentoonstellen. Verder is de kleur van de kussens van de pootjes rozig bruin, en is het neusleer bleek tot donker zalm van kleur. Deze zalm tonen kunnen ook bij de oren en de neusbrug voorkomen.  

 

De vacht van de Singapura 

De vacht van de Singapura is erg kort en voelt fijn aan. De textuur van de vacht heeft wat weg van zijde waardoor je heerlijk met deze kat kunt knuffelen. De vacht ligt verder erg dicht tegen het lichaam aan. Het is niet de bedoeling dat de haren van je Singapura overeind staan.  

De vacht komt alleen voor in de vorm van een donkerbruine ticking op een warme ivoren basiskleur. Hierbij heeft elke haar een afwisseling van donkere tinten en lichtere tinten. De lichte tinten zijn voornamelijk bij de wortel van de haren tegen de huid aan. De donkere tinten zijn voornamelijk bij het uiteinde van de haren. De snuit, kin en borst zijn in de kleur van ongebleekt mousseline. Verder heeft de kat wat donkere markeringen bij de jukbeenderen en ook donkere staafmarkeringen op de binnenkant van de voor- en achterpoten. Het uiteinde van de staart is zwartbruin van kleur. 

Voor meer informatie over de vacht is het verstandig om een kijkje te nemen in de rasstandaard 

singapura kat

De opvoeding: op een belangrijk deel van de opvoeding heb je zelf geen invloed  

Op een groot gedeelte van de opvoeding van de kat heb je als baasje geen invloed. Een aantal dingen ook weer wel. In de eerste 14 weken dat een kat leeft vindt namelijk twee socialisatieperioden plaats. In deze perioden wordt een kat zowel fysiek als mentaal voorbereid om naar een ander huishouden te kunnen vertrekken. Zo raakt een kat onder andere gewend aan menselijke aanrakingen, leert een kat omgaan met vreemde geluiden maar leert een kat ook met tegenslagen omgaan.  

Het is belangrijk dat deze eerste periode in het leven van een kat in de aanwezigheid van de moederkat en het nestje gebeurd. Dit is belangrijk omdat dit een vertrouwde omgeving voor een kitten is waarin deze langzaam aan het leven op deze wereld kan wennen. Wanneer je een kitten vrij snel bij de moederkat en nestgenootjes vandaan haalt loop je het risico dat een kitten angststoornissen ontwikkeld en bijvoorbeeld mensenschuw wordt. Dit wil je absoluut niet hebben aangezien een kat dit zijn of haar hele leven met zich meedraagt.  

Over het algemeen geeft een fokker zijn kittens mee bij een leeftijd van tussen de 12 en de 16 weken. Dit is het geval omdat een kitten bij een leeftijd van ongeveer 12 weken zich op zowel fysiek als mentaal vlak voldoende heeft ontwikkeld om in een ander huishouden geplaatst te kunnen worden. Dit betekent dus dat een kitten vrijwel de gehele socialisatieperioden bij de fokker doorbrengt. Wanneer je op zoek bent naar een kitten om in huis te nemen is het dan ook erg verstandig om te kijken of een fokker hier voldoende aandacht aan heeft besteed. Het is dan ook een goed teken als het wat lang duurt tot jij jouw kitten mee naar huis mag nemen. Ga bijvoorbeeld ook na of je kitten in aanwezigheid van de moederkat is opgegroeid en of je kitten niet mensenschuw is. 

Wanneer je jouw kitten eenmaal in huis hebt gaat de opvoeding verder. Het is belangrijk om je kitten aan te leren wat goed gedrag is en wat slecht gedrag is. Wanneer een kitten net bij jou in huis is weet deze nog niet wat de geldende regels zijn in je huis zijn. Het kan dus zijn dat je kitten aan de bank gaat krabben of zijn behoefte buiten de kattenbak doet. Er zijn verschillende manieren om je kitten goed gedrag aan te leren.  

Je kan je kat goed gedrag aanleren door deze te belonen bij goed gedrag en te straffen bij slecht gedrag. Wanneer je kat bijvoorbeeld zijn behoefte in de kattenbak doet of de krabpaal gebruikt om te krabben kun je je kat belonen. Door dit direct na het goede gedrag te doen zal je kat een verband ontdekken en dit goede gedrag vaker vertonen. Ditzelfde geldt voor straffen bij slecht gedrag. Als je kat zich misdraagt door bijvoorbeeld aan de gordijnen te trekken of de behoefte buiten de kattenbak te doen kun je je kat hierop met een strenge toon aanspreken. Door dit direct na de handeling te doen zal je kat een negatief verband herkennen en dit ongewenste gedrag minder vertonen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om je kat fysiek te straffen.  

 

De verzorging: zorg ervoor dat je kat voldoende beweegt  

Om je kat in een goede gezondheid te houden is het belangrijk dat je je kat goed verzorgt. Het goed verzorgen van een kat zorgt ervoor dat deze lekkerder in zijn of haar vel zit en hierdoor ook een stuk actiever is. De verzorging van een kat bestaat uit meerdere onderdelen.  

Het is allereerst erg belangrijk om de vacht van je kat goed te verzorgen. Hoeveel verzorging de vacht van een kat nodig heeft verschild per ras en per seizoen. Bij de Singapura is het voldoende om de vacht eens per week met een stofkammetje door te kammen. Doordat de vacht zo kort is kunnen maar moeilijk klitten ontstaan en heb je ook geen grote borstel nodig.  

Naast de verzorging van de vacht is het belangrijk ook het gebit van je kat goed te verzorgen. Katten kunnen nogal eens te maken krijgen met tandvleesontsteking, kaakontsteking en tandsteen. Zo kan achterblijvend voedsel een witte aanslag op de kiezen veroorzaken en kunnen bacteriën – die door te weinig mondverzorging ontstaan – zorgen voor ontstekingen. Door het gebit van je kat regelmatig te reinigen en de tanden regelmatig te poetsen kun je een hoop ellende voorkomen. Het is hierbij het best om dagelijks de tandjes van je kat te poetsen. Wanneer dit je niet lukt is het wel aan te raden om dit alsnog minimaal een keer per week te doen.  

Ook de nagels van een kat vereisen wat verzorging. Het is allereerst verstandig om een krabpaal in huis te halen. Dit is handig aangezien katten van nature krabben om het vuil onder hun nagels vandaan te halen. Door een krabpaal in huis te halen voorkom je dat je kat zich aan bijvoorbeeld je bank uit gaat leven. Verder is het van belang om de nagels van je kat eens in de zoveel tijd te knippen. Door de nagels van je kat te knippen voorkom je het ontstaan van vergroeiingen en andere ellende. Doorgaans is twee tot drie keer knippen per jaar voldoende.  

Het is ook belangrijk dat je de oren en ogen van je kat goed schoonhoudt. Hier kan bij een kat namelijk nogal eens wat vuil ophopen wat infecties met zich mee kan brengen. Door je kat hier op regelmatige basis op te controleren en deze plekken goed schoon te houden voorkom je dit. Een tip is om hier een wat vochtig doekje bij te gebruiken. Gebruik wel per oog/oor een ander gedeelte van dit doekje zodat je de verspreiding van een eventuele infectie voorkomt.  

Voldoende beweging is erg belangrijk voor een kat. Wanneer een kat voldoende beweging krijgt, blijft zijn conditie ook goed en voorkom je het ontstaan van overgewicht. Over het algemeen geldt dat katten met een goede conditie beter in hun vel zitten en ook langer gezond blijven. Als baasje heb je hier ook een belangrijke rol in te spelen. Door voldoende met je kat te spelen maar ook genoeg actieve speeltjes in huis te halen lever je een belangrijk bijdrage aan de gezondheid van je kat.  

singapura in en boom

De voeding: zorg voor voldoende natuurlijke eiwitten  

Doordat katten van nature echte vleeseters zijn (de muis) halen katten de meeste voedingsstoffen uit eiwitten en vetten. Daarnaast hebben ze nogal moeite met het verwerken van koolhydraten. Wanneer je op zoek bent naar geschikte voeding voor je Singapura is het dus belangrijk dat het voedsel voldoende eiwitten en vetten maar niet te veel koolhydraten bevat.  

Bij de keuze uit voer kun je eigenlijk kiezen uit maar twee soorten voedsel: droog voer en nat voer. Met droogvoer worden bijvoorbeeld kattenbrokken genoemd. Kattenbrokken hebben als voordeel dat het lang meegaat en weinig rotzooi geeft. Het lijkt alleen niet veel op het natuurlijke voedsel van een kat. Nat voedsel, zoals bijvoorbeeld rauw vlees, lijkt hier wel op. Het is bovendien erg gezond voor een kat aangezien deze vrijwel al hun voedingsstoffen uit vlees halen. Het nadeel hiervan is alleen dat rauw voedsel minder lang meegaat en meer rotzooi geeft.  

Het is in ieder geval erg belangrijk om goed naar de etiketten te kijken zodat je weet wat voor voer je aan je kat geeft. Het is voor de gezondheid van je kat belangrijk dat je voor voedsel van een hoge kwaliteit kiest dat voldoende natuurlijke eiwitten bevat.  

 

Ziektes die veel voorkomen 

De Singapura is over het algemeen een vrij gezond ras kat. Wel is het op te merken dat de kat een vrij kleine genetische pool heeft wat soms voor problemen kan zorgen. Door deze kleine genetische pool is kunnen problemen met betrekking tot inteelt voorkomen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld aan een zwak immuunsysteem wat de kans op andere ziektes doet vergroten.  

Wanneer je je kitten bij een fokker vandaan haalt is het belangrijk om dit goed na te vragen. Vraag bijvoorbeeld of kittens in het verleden last hebben gehad van symptomen die hier mee te maken hebben. Aangezien dit een bekend probleem bij de Singapura is, geven fokkers vaak een document met een kitten mee waarin wordt gegarandeerd dat hier geen sprake van is. In dat geval is de fokker goed nagegaan dat er geen inteelt heeft plaatsgevonden en zijn deze problemen in het verleden niet voorgekomen. 

 

Hoe oud kan de Singapura worden? 

Een Singapura wordt doorgaans tussen de 11 en de 15 jaar oud. Op deze levensverwachting zijn meerdere factoren van invloed. Door je kat goed te verzorgen en voldoende liefde en aandacht te geven zal de levensverwachting toenemen. Wanneer je kat met een ziekte te maken krijg zal deze levensverwachting juist weer afnemen.  

singpura liggend op een bank

Wat jij moet weten voordat je de kat in huis neemt 

Wanneer je van plan bent om een kat in huis te nemen is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Door je goed in te lezen weet je wat je te wachten staat en kun je de nodige voorbereiden treffen. Zo is het verstandig om alvast een kattenbak, kattenmand en speeltjes in huis te halen. Op deze manier kan je kat zich gelijk vestigen wanneer deze bij je in huis komt.  

Verder is het belangrijk dat je kat is voorzien van de basisinentingen, is ontwormd en eventueel is gechipt. Veel van deze zaken zullen door de fokker geregeld zijn maar het is altijd verstandig om dit na te vragen. Verder is het belangrijk dat je kat is gecastreerd of gesteriliseerd. 

Wanneer je je kat bij een fokker vandaan haalt is het bovendien verstandig om goed naar de kittens en de moederkat te kijken. Ga na of de fokker voldoende aandacht aan de socialisatieperioden heeft besteed en of je kitten bij zijn nestje en de moederkat is opgegroeid. Vaak zie je aan de conditie van de moederkat wel hoe er met de katten wordt omgegaan. Daarnaast is aan het kitten dat je meekrijgt wel op te merken of deze mensenschuw is of al gewend is aan menselijke aanrakingen.   

 

Aan wat voor prijs moet je denken? 

Voor een Singapura betaal je over het algemeen tussen de €1000 en de €2000. Hoe duur een kat precies is hangt alleen af van meerdere factoren. Dit is afhankelijk van het type, de markeringen maar bijvoorbeeld ook de bloedlijn. Wanneer een kat bijvoorbeeld afstamt van een voormalig kampioen zal de prijs een stuk hoger liggen. Kittens die van ‘’huisdierkwaliteit’’ zijn kosten rond de €1000. Voor een kat van ‘’showkatkwaliteit’’ zul je al snel een bedrag van rond de €2500 betalen.

  

Heb jij ook een Singapura in huis?  

De Singapura is een kat met een bijzonder lief uiterlijk en karakter. Doordat de kat zijn hele leven speels blijft en zo klein van formaat is lijkt het net of je voor altijd een kitten in huis hebt. Voor veel mensen is dit de voornaamste reden om een Singapura in huis te nemen. Is dit ook bij jou het geval? Of is er iets anders wat deze kat volgens jou zo bijzonder maakt? Laat het weten door een reactie op dit artikel achter te laten!

 

Veelgestede vragen over de Singapura

De Singapura kat wordt zo’n 15 tot 20 centimeter in schofthoogte, en tussen de 23 en 30 centimeter lang. Ze wegen gemiddeld maar 2 tot 4 kilogram, erg lichte katten dus. De poezen zijn vaak ook wat kleiner en lichter dan de katers, maar het scheelt bij dit ras weinig. Het is een van de kleinste kattenrassen die er bestaan. Ze worden vanwege hun kleine formaat ook vaak verward met kittens. Ze bereiken hun volwassen grootte na ongeveer 2 jaar. Ondanks hun kleine formaat heeft de Singapura een grote persoonlijkheid die dat meer dan goed maakt!

Nee, de Singapura is er geen fan van om voor een lange periode alleen te zijn. Deze aanhankelijke kat volgt zijn baasjes het liefst de hele dag overal naartoe. Hij zal dan ook op de loer liggen om altijd en overal aanwezig te zijn, en vooral om alles wat er gebeurt in de gaten te houden. Het zijn erg sociaal gerichte katten die gek zijn op aandacht. Het is dus geen wijs plan om deze kat lang alleen te laten. Zoals in de meeste gevallen kan dit zorgen dat de kat zich gaat vervelen, dit kan zorgen voor ongewenst gedrag. Totaal niet wat je wil dus! Mocht je de kat wel alleen moeten laten, zorg dan voor voldoende speelgoed zodat hij zich toch kan vermaken.

Er is geen bewijs dat de Singapura geen natuurlijk ras is. Wel wordt er gespeculeerd dat de eerste katten een kruising tussen een burmees en een Abessijn was. Ook uit DNA testen in 2007 bleek er bijna geen verschil te zitten tussen de genen van de Singapura en de Burmees.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 22 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *