De Sokoke: een zeldzaam en speciaal ras

Kattenrassen » De Sokoke: een zeldzaam en speciaal ras
Sokoke van dichtbij

De Sokoke, ook wel bekend als de Afrikaanse korthaar, wordt gezien als een van de zeldzaamste rassen in de wereld. Deze kat komt heel weinig voor, en dit maakt het dan ook zeer moeilijk om er aan een te komen. Hij is te herkennen aan zijn unieke vachtpatroon en de zwarte punt op zijn staart. Dit ras is redelijk actief van aard en houdt wel van wat aandacht. Aangezien het ras nog relatief nieuw is, zorgt dit ervoor dat er nog niet heel veel info is over de erfelijke aandoeningen en andere zaken. Wil jij meer weten over dit unieke ras? Lees dan snel verder!

 

De afkomst: uit Kenia

De oorsprong van dit unieke ras ligt in Kenia. Hij kwam hier voor in een bos genaamd de Arabuko Sokoke Forest. Vandaar ook de naam van deze unieke kat. Tegenwoordig komt dit ras bijna niet meer in het wild voor. Het ras werd in 1970 ontdekt door een Brit die twee kittens had geadopteerd en hiermee de Sokoke begon te fokken.

Toen het ras ontdekt werd, was iedereen onder de indruk van zijn unieke vacht. Dit zorgde ervoor dat het ras al vrij snel werd overgebracht naar andere werelddelen zoals Europa en Amerika. Hierdoor groeide de interesse in dit ras nog meer. Het ras werd in 2004 door The International Cat Association (TICA) erkend. In 2015 volgde de Governing Council of the Cat Fancy (GCCF).

 

Het karakter van de Sokoke: speels

De Sokoke staat bekend om zijn speelsheid. Hij vindt het heerlijk om met zijn baasjes spelletjes te spelen en is gek op aandacht. Hij is enorm goed in het communiceren met zijn stem en laat goed merken wat hij wel en niet wil. De Sokoke wordt gezien als redelijk actief, maar heeft ook een rustige kant. Ze zijn dol op jagen en zijn daarnaast ook nog eens uitstekende klimmers. Ook is deze kat niet schuw van een beetje water, het zijn zelfs goede zwemmers!

In vergelijking met andere rassen passen ze zich snel aan. Ze vinden het dan ook geen groot probleem om in een nieuwe omgeving gezet te worden. Vaak passen ze zich binnen een aantal dagen al aan.

De Sokoke is niet bang voor onbekenden en maakt graag kennis met ze. Ook zijn ze vaak erg aan hun baasje gehecht en zijn ze het liefst elke minuut van de dag samen met hem. De Sokoke kan goed opschieten met kinderen en andere huisdieren, dit maakt hem dan ook het ideale ras om in een gezin te plaatsen.

Een opvallend kenmerk aan zijn karakter is zijn intelligentie. De Sokoke wordt gezien als een van de intelligentste katten in de wereld. Het aanleren van trucjes en andere dingen gaat deze kat goed af. Hij is dus erg bijzonder, zowel qua innerlijk als uiterlijk.

Sokoke infographic

Het uiterlijk van de Sokoke: een opvallend vachtpatroon

De Sokoke heeft een aantal opvallende uiterlijke kenmerken. Als we naar zijn ogen kijken dan valt op dat die omlijnd zijn door een zwarte rand. Dit zorgt ervoor dat zijn ogen er echt uitspringen en opvallen. Net alsof hij mascara of eyeliner draagt. Het contrast met zijn oogkleur kan namelijk groot zijn. Zijn oren zijn groot en staan recht overeind. Wat ook opvallend is, is dat zijn schedel bijna vlak is aan de bovenkant, daarnaast heeft hij een zwart stuk vacht wat zijn keel aftekent, dit valt ook erg op en geeft een mooi contrast aan zijn kop. De poten van de Sokoke zijn lang en slank, net als zijn staart. De staart van de Sokoke heeft vrijwel altijd een zwarte punt aan het uiteinde.

Het opvallendste aan de Sokoke is zijn vachtpatroon. Dit is zeer uniek en maakt hem ook zeer zeldzaam. Zijn vacht bestaat uit een tabby patroon. Een tabby patroon komt vaker voor, maar wat deze kat uniek maakt is dat dit patroon zachter is en geen vaste omlijningen heeft. Dit is ontstaan door een verdikking in de vacht. De vacht is kort en ligt dicht tegen zijn lichaam. De Sokoke heeft geen tot weinig ondervacht, deze hebben ze in het klimaat waar ze vandaan komen natuurlijk ook niet nodig. Wat ook opvallend is aan de vacht van de Sokoke is dat deze niet zijdezacht is maar een beetje stevig aanvoelt.

 

De opvoeding: socialisatie is belangrijk

De Sokoke is een sterk en gezond ras, dit betekent dat hij geen speciale opvoeding nodig heeft. Wel gelden de algemene opvoedingsregels als het gaat om het opvoeden van kittens en katten.

Deze opvoeding begint zodra de kitten geboren wordt. De eerste weken van zijn leven wordt de socialisatieperiode genoemd. Gemiddeld genomen duurt deze periode zo’n 14 weken. Het is aan te raden om pas na die veertien weken een kitten bij zijn moeder weg te halen. Het is dus ook een goed teken als het lang duurt tot je jou kat mee naar huis mag nemen.

Tijdens de socialisatieperiode leert de kitten omgaan met soortgenoten en andere dieren, maar ook mensen. Het is belangrijk dat hij in deze periode voldoende contact met zijn moeder heeft. Zij zal hem de basis van het kattenleven leren. Daarnaast is het belangrijk dat hij al kleine dingen aanleert rondom zijn opvoeding en verzorging. Hierbij kun je denken aan het eten uit een bak, maar ook het verzorgen van zijn gebit of het knippen van zijn nagels. Zo raakt de kitten hieraan gewend en zal het in de toekomst makkelijker gaan. Het is van cruciaal belang dat de socialisatieperiode goed verloopt. Tijdens deze periode vormt de kitten zijn overtuigingen en beelden van de wereld.

Wanneer deze beelden niet goed zijn en wanneer hij niet genoeg aandacht van zijn moeder krijgt kan hij op latere leeftijd minder goed omgaan met nieuwe situaties. Dit zorgt ervoor dat hij angstig wordt. Dit levert op zijn beurt weer stress op en kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen. Zorg er dus voor dat dit op een juiste manier gebeurd. Koop daarom alleen een Sokoke bij een erkende fokker. Helaas kan dit lastig zijn doordat ze zo zeldzaam zijn.

Wanneer de kitten bij zijn moeder wordt weggehaald begint het tweede deel van zijn opvoeding. Hier heb jij als nieuw baasje de invloed op. Tijdens dit deel is het belangrijk om de kat routine aan te leren. Leer hem wanneer hij gaat slapen, eten, spelen en verzorgd wordt. Hoe sneller je dit jouw Sokoke aanleert, hoe beter. Een Sokoke houdt van routine, net als alle katten. Dit geeft hem structuur en rust. Zo weet hij wat hij kan verwachten.

Geef hem dus op vaste tijden eten en zorg voor een strak dieet. Beperk snacken. Zorg ervoor dat hij op vaste tijden richting zijn rustplaats gaat en verzorg hem op vaste tijden.

Tijdens zijn opvoeding is het ook belangrijk om andere gezinsleden aan te leren hoe ze met de kat om moeten gaan. Vooral bij kleine kinderen is dit belangrijk. Kleine kinderen kunnen namelijk onverwachts reageren en dit kan een slecht effect op de Sokoke hebben, hierdoor kan hij angsten ontwikkelen. Bereid je dus eerst voor voordat je een Sokoke in huis haalt.1

 

De verzorging van jouw kat: eenvoudig

De verzorging van de Sokoke is zeer eenvoudig. Hij heeft een korte dunne vacht, dit zorgt ervoor dat de kans op haarballen en klitten kleiner is. Eens per week zorgvuldig kammen en borstelen is dus voldoende om zijn vacht in goede conditie te houden.

Naast het verzorgen van zijn vacht zijn er nog een aantal andere dingen belangrijk, zoals de nagels, oren, ogen en het gebit. Zijn nagels dienen verzorgd te worden wanneer ze te scherp zijn. Dit hangt af van hoeveel hij gebruik maak van zijn krabpaal, maar ook andere zaken. Het is verstandig om dit in de gaten te houden. Na verloop van tijd weet je ongeveer hoe vaak dit nodig is. Maak er vervolgens een routine van. Zo weet je zeker dat je het niet vergeet en weet de kat waar hij of zij aan toe is.

Ook zijn oren dienen zeker eens per week schoongemaakt te worden, anders kunnen er ontstekingen ontstaan. Zorg ook hier voor een vaste schoonmaak dag om op die manier de routine te creëren. Zo bespaar je jouw kat een hoop ellende.

De ogen van de Sokoke kunnen soms vuil worden. Het is dan aan te raden om deze voorzichtig schoon te maken. Dit kan met een vochtig doekje of een wattenstaafje. Let er wel op dat je niet twee keer hetzelfde deel van het doekje of wattenstaafje gebruikt, dit kan infecties veroorzaken of verspreiden. Dit komt niet heel veel voor, maar kan nodig zijn. Let dus op zijn ogen. Als je ziet dat deze niet helemaal schoon zijn, haal de viezigheid dan meteen weg.

Een van de belangrijkere dingen als het gaat om de verzorging van de Sokoke is zijn gebit. Tandproblemen en gebitsproblemen komen regelmatig voor bij katten. Het grootste gedeelte van deze problemen kan worden voorkomen wanneer zijn gebit dagelijks wordt schoongemaakt. Dit klinkt misschien als vaak, maar dit is meestal wel nodig. Zorg ervoor dat je elke dag op een vast tijdstip zijn gebit schoonmaakt. Zo raakt jouw Sokoke gewend aan zijn routine en is de kans ook klein dat je het zelf vergeet.

 

De voeding die jouw kat nodig heeft

Als het gaat om de voeding is het belangrijk om vast te stellen hoe actief jouw kat is. Dit kun je doen door naar het aantal calorieën te kijken dat hij nodig heeft om op gewicht te blijven en niet of nauwelijks aan te komen. Dit aantal calorieën is te bepalen aan de hand van zijn gewicht, activiteit en leeftijd. Het is het beste om dit in het begin met de fokker of een dokter te bepalen. Vervolgens is het belangrijk om bij te houden of hij aankomt of afvalt. Dit is vrij eenvoudig bij de Sokoke, aangezien hij geen dikke vacht heeft. Merk je dat hij snel aan komt? Maak de porties dan kleiner. Zorg ervoor dat je snacken beperkt en een strak dieet hanteert.

De voeding die je een Sokoke geeft moet bestaan uit vlees en vis. Dierlijke eiwitten en vetten zijn het belangrijkste voor zijn gezondheid. Ga voor een combinatie tussen droog en nat voor, dit is vaak de beste optie. Zorg ervoor dat het eten compleet is, dit betekent dat alle vitamines, mineralen en aminozuren aanwezig zijn in de maaltijd. Dit is vaak af te lezen aan de achterkant van de verpakking.

De vitamines die het belangrijkst zijn, zijn:

  • Vitamine A
  • Vitamine B
  • Vitamine D
  • Vitamine E
  • Vitamine K

Zorg er in ieder geval voor dat dit er allemaal in zit. Let daarnaast op of alle essentiële aminozuren aanwezig zijn. Dit betekent dat alle aminozuren aanwezig zijn, ook de aminozuren die een kat het hardst nodig heeft, zoals taurine.

Sokoke op een boerderij

Ziektes die veel voorkomen bij deze kat

De Sokoke staat bekend als een gezond en sterk ras. Dit betekent ook dat er nog geen rasspecifieke aandoeningen en ziektes bekend zijn. Toch is het verstandig om met regelmaat een bezoek aan de dierenarts te brengen. Let ook op ongewoon gedrag. Als je merkt dat het gedrag van jouw Sokoke ineens veranderd dan kan het zijn dat hij wat problemen heeft met zijn gezondheid.

Gezondheidsproblemen en ziektes zijn te voorkomen door een goede socialisatieperiode, goede voeding, een vaste routine, veel aandacht en genoeg slaap. Zorg er daarom voor dat de verzorging optimaal is, dit kan jouw Sokoke veel ellende schelen en zorgt er ook voor dat je niet vaak met een zieke kat naar de dierenarts hoeft te gaan.

Een punt om in de gaten te houden is overgewicht, dit is een veel voorkomend probleem bij katten. Let daarom op zijn lichaam en pas zijn dieet aan als er sprake is van overgewicht. Zorg ook dat hij voldoende beweging krijgt, schaf bijvoorbeeld interactieve speeltjes aan. Jij als baasje kan natuurlijk ook een paar keer per dag samen met je kat spelen, zo blijft de kat actief en kunnen jullie ook even bonden.

Om ervoor te zorgen dat jouw Sokoke goed in zijn vel zit is het aan te raden om een aantal dingen aan te schaffen en ervoor te zorgen dat hij genoeg te doen heeft. Daarom is het aanschaffen van een krabpaal een must, dit is niet alleen goed voor zijn nagels maar ook voor zijn mentale gezondheid.

 

Hoe oud kan de Sokoke worden?

De Sokoke wordt tussen de 10 en 15 jaar oud. Hoe oud jouw kat daadwerkelijk wordt, ligt voor een groot deel aan jezelf. Het hangt af van de opvoeding en de verzorging. Hoe minder tijd je besteedt aan de verzorging van jouw Sokoke, hoe minder oud jouw kat over het algemeen wordt. Let dus goed op dat jouw kat fit is, kwalitatief voer krijgt en tijdig naar de dierenarts wordt gebracht als hem wat mankeert.

Wanneer je zorgt voor genoeg aandacht en genoeg persoonlijke verzorging is de kans groot dat je zeker 10 jaar, maar vaak langer kunt genieten van dit mooie en zeldzame ras. Jij en je kat willen natuurlijk zo lang mogelijk van elkaars gezelschap genieten.

 

Wat je moet weten voordat je deze kat in huis haalt

De Sokoke is een uiterst zeldzaam ras wat heel weinig voorkomt. Er zijn weinig fokkers bekend. Het is daarom lastig om aan dit ras te komen. De beste manier om dit te doen is door naar www.gccfcats.org te gaan en contact met ze op te nemen. Dit is een organisatie in Engeland die zich bezighoudt met het fokken van raskatten, zij weten meer over de Sokoke en kunnen je mogelijk in contact brengen met een erkende fokker.

Als je een Sokoke hebt weten te vinden is het natuurlijk van belang dat je alle benodigdheden voor de kat in huis haalt. Zo kan de kat meteen wennen aan al zijn nieuwe spullen wanneer hij bij jou komt wonen. Dit kan zorgen voor een positievere verhuiservaring voor de kat. Katten kunnen het namelijk nogal spannend vinden om naar hun nieuwe baasje te verhuizen.

 

Aan wat voor prijs moet je denken als je een Sokoke wilt kopen?

De kosten voor een Sokoke liggen tussen de 800 en 2000 euro. Dit hangt erg af van de fokker waar je deze kat bij koopt en heeft ook te maken met zijn zeldzaamheid. De Sokoke is een enorm zeldzame kat en dit is dan ook zeker terug te zien in zijn prijskaartje. Maar het fokken van een raskat kost natuurlijk pittig wat geld. Doe onderzoek en zorg ervoor dat als je deze kat aanschaft, je voor een erkende fokker kiest.

Naast de aanschafkosten is het ook verstandig om rekening te houden met zijn verzorgingskosten. Denk hierbij aan vaccinaties, doktersafspraken, voer, speelgoed en overige dierenartskosten. Het is ook verstandig om een verzekering af te sluiten omdat dit zo’n zeldzaam ras is. De maandelijkse kosten kunnen dus behoorlijk hoog zijn. Het is dan ook verstandig om je van te voren af te vragen of je genoeg geld hebt om dit ras te kunnen onderhouden.

 

Kies jij ook voor de Sokoke?

De Sokoke is een enorm zeldzaam ras. Daarnaast is hij erg mooi en zeer gewild. Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen met dit ras. Wat vinden jullie van deze kat? Ben jij misschien van plan een Sokoke aan te schaffen? En wat heeft jou in dat geval tot dit ras aangetrokken? Of heb jij misschien al een Sokoke en heb je tips voor onze lezers over waar ze een goede fokker kunnen vinden?  Laat het ons weten door te reageren onder dit artikel, wij zijn namelijk zeer benieuwd naar jullie ervaringen met dit unieke en zeldzame ras!

 

Hoe groot wordt de Sokoke?

De Gemiddelde Sokoke wordt tussen de 17 en 20 centimeter hoog. Ze wegen tussen de 2 en 5 kilogram, en de poezen zijn vaak iets minder groot dan de katers. Dit verschil in grootte zorgt er ook voor dat de poezen vaak wat minder wegen dan de katers. De Sokoke is een middelgroot kattenras en is slank en atletisch gebouwd.

 

Kan de Sokoke goed alleen zijn?

Deze katten zijn het liefst niet alleen. Hun speelse en aanhankelijke karakter draagt hier erg aan bij. Even een paar uurtjes alleen zijn als jij bijvoorbeeld op werk bent is echter totaal geen probleem. Ze gaan goed om met andere huisdieren en deze katten zullen het dan ook zeker waarderen om een harig maatje in huis te hebben. Vooral als hun baasje vaak van huis is. Ze volgen hun baasjes namelijk graag het hele huis door om bij ze in de buurt te kunnen zijn. Ze vinden het heerlijk om overal een nieuwsgierig oogje in het zeil te kunnen houden. Als je als baasje niet veel thuis bent is de Sokoke waarschijnlijk niet de geschikte kat voor jou. Als ze te veel alleen zijn kunnen de katten nogal eenzaam worden. Dit kan tot gevolg hebben dat de Sokoke zijn ongelukkigheid gaat uiten door zich te misdragen. Totaal niet wat je voor je kat wil.

 

Is de Sokoke een goede klimmer?

De Sokoke is ongetwijfeld een echt klimtalent. Hun nieuwgierige aard zorgt ervoor dat ze overal op willen klimmen. Het is voor deze katten dan ook ideaal om een grote klimpaal in huis te hebben. Daarnaast vinden ze het ook fijn om meerdere hoge plekjes rond het huis te hebben. Bijvoorbeeld plankjes waar ze op kunnen zitten. Ze zijn intelligent en gaan graag op ontdekking, wees dan ook niet al te verbaasd als je jouw Sokoke in je persoonlijke spullen aantreft.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 6 Average: 3.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *