De Somali: een kat met een vorstelijke uitstraling

Kattenrassen » De Somali: een kat met een vorstelijke uitstraling
somali in een grasveld

De Somali is een erg kleurrijke kat, dit maakt hem onmisbaar. De kat is intelligent, nieuwsgierig en erg actief. Dankzij de grote gepluimde staart en de volle kraag heeft deze kat een echte vorstelijke uitstraling. De kat lijkt bovendien erg veel op de Abessijn. Benieuwd waar dit door komt? Je leest het hier!

 

De afkomst: stamt af van de Abbesijn die een rijke geschiedenis heeft

De Somali is eigenlijk een langharige Abbesijn. De Abbesijn is een ras kat dat al een erg lange tijd bestaat. Dit ras is dan ook een van de oudste gedomesticeerde katten die er is. In romantische verhalen uit het verleden wordt de kat ook wel ‘’blue nile’’ genoemd. De kat heeft deze bijnaam gekregen omdat men veronderstelde dat de kat een afstammeling is van de heilige kat uit het oude Egypte aangezien de kat veel overeenkomsten heeft met deze heilige kat afgebeeld op oude muurschilderingen. Er zijn ook mensen die zeggen dat Engelse soldaten een kat, Zula genaamd, uit Abessinië meenamen waar de hedendaagse Somali van afstamt. Hier is alleen nooit genetisch bewijs voor gevonden. Onlangs hebben onderzoeken aangetoond dat de voorouders van de Somali uit de golf van Bengal uit India afkomstig zijn.

Rond het jaar 1900 is de Abbesijn voor het eerst in de Verenigde Staten gezien. In 1909 was de kat voor het eerst bij een tentoonstelling aanwezig. In 1930 begon het fokken van Abbesijnen in de Verenigde Staten. De kat werd erg snel populair vanwege het mooie vachtpatroon, de mooie persoonlijkheid en sprekende ogen. In het begin weigerden fokkers van de Abbesijn kittens met lang haar. Ze vonden dat dit niet binnen de rasstandaard van de Abbesijn paste. Andere fokkers vonden deze lange haren juist mooi en gingen hier doelbewust op fokken. Op deze manier is de Somali ontstaan. De Somali is dus een langharige Abbesijn en is op deze lange haren na identiek aan deze kat. Toch is de Somali als een ander ras geregistreerd. Zo staat de Somali sinds 1979 geregistreerd als ras kat bij de Cat Fanciers’ Association.

 

Het karakter: een erg actieve kat die graag onder de mensen is

De Somali is een erg intelligente kat die heel nieuwsgierig is. De kat is vol van levenslust en vind alles wat er om de kat heen gebeurt interessant. Wanneer je bijvoorbeeld met de was bezig bent of de kamer aan het schoonmaken bent is de kans groot dat je Somali even om het hoekje komt om te kijken wat er nou precies gebeurt. Hij hout graag overal een oogje in het zeil. Dit ras heeft erg veel energie en houdt er enorm van om spelletjes te spelen. Hierbij is op te merken dat poezen iets actiever zijn dan de katers.

Als baasje is het belangrijk om hierop in te spelen en je kat voldoende aandacht te geven. Wanneer je dit niet doet zal de kat zich gaan vervelen wat niet goed voor zijn gemoedstoestand is. Door voldoende actieve speeltjes in huis te halen maar zelf ook voldoende tijd voor je kat vrij te maken zorg je ervoor dat je Somali zijn energie goed kwijt kan. Doordat de kat zoveel energie heeft is het geen echte schootkat. De kat heeft te veel energie om een lange tijd stil te zitten. Wanneer je op zoek bent naar een schootkat is kiezen voor de Somali geen optimale keuze.

Verder is de Somali erg liefdevol en bouwt deze een sterke band op met zijn of haar baasje. In een huishouden met meerdere personen heeft de kat vaak met een persoon een iets sterkere band dan met de rest. Dit is niet heel erg aangezien de kat hiernaast de rest van je familie ook voldoende liefde kan geven. De kat houd erg van menselijke gezelschap. Verder is de kat erg zelfverzekerd waardoor de kat ook goed overweg kan met andere dieren en onbekende mensen. Ook als showkat is dit een erg goede eigenschap. De Somali is ook erg alert en reageert doorgaans erg goed op zijn baasje.

Somali infographic

Het uiterlijk: een mooie kat met een vorstelijke uitstraling

De Somali heeft een erg gekleurd uiterlijk waardoor de kat aardig opvalt. Vaak duurt het tot wel 1,5 jaar voordat de vacht van de kat zijn volledige kleur heeft bereikt. De kat is medium van formaat en heeft flinke spieren. Dit maakt dat deze kat over het algemeen ook een vrij grote uitstraling heeft. Het gewicht van de kat zit doorgaans tussen de 2,5 en de 6 kilogram. Hierbij is op te merken dat katers over het algemeen een stukje groter zijn dan poezen en hierdoor ook wat zwaarder zijn. Door de lange gepluimde staart en de volle kraag heeft de kat een wat vorstelijke uitstraling en lijkt hij misschien zelfs wel wat groter dan hij daadwerkelijk is.

Het lichaam van de Somali is ook medium van formaat en vrij gespierd. Deze spieren vallen niet heel erg op aangezien het lichaam van de kat mooi is afgerond. Deze rondingen moet je niet met overmatig vet verwarren, over het algemeen geld namelijk dat de Somali in een uitstekende conditie verkeerd. De rug van de kat is lichtelijk gebogen waardoor het kan lijken alsof je kat gaat springen. Je hoeft niet hier niet bang voor te zijn, dit is de natuurlijke houding van deze kat. Mannetjes zijn vaak een stukje groter dan vrouwtjes. Dit verschil in grootte is vooral bij het lichaam te zien. Verder heeft de kat een erg lange en volle pluimstaart. Deze pluimstaart is een van de kenmerken van deze kat waar veel mensen voor vallen. De poten zijn vrij lang en slank maar staan mooi in verhouding met de rest van het lichaam. De poten zijn nog vrij gespierd, ondanks dat ze er vrij slank uitzien. Dit maakt dat de kat erg stevig op de grond staat. De pootjes zijn ovaal en vrij klein van formaat.

Het formaat van de kop van de Somali is goed in verhouding met de rest van het lichaam. De kop is een beetje wigvormig van vorm met mooie rondingen. De snuit is mooi afgerond en gaat mee in de vormen van de kop waardoor de kop van de Somali er mooi als een geheel uitziet. De snuit is niet scherp maar heeft een beetje een stomp einde. De kin is vol en rond en de wangen zijn vooral bij katers zichtbaar. De oren zijn vrij groot van formaat en staan in een alerte houding. Dit betekent dat de ogen mooi overeind staan.

De oren staan vrij ver uit elkaar en zijn in de vorm van een punt. Doordat de oren een beetje naar de zijkant toestaan lijkt de ruimte tussen de oren en de kop een beetje op een kom. De ogen zijn groot van formaat en in de vorm van een amandel. De Somali heeft erg sprekende ogen met een donkere rand eromheen. De vacht om de ogen heen is daarentegen in een lichtere kleur dan de rest van het lichaam. De ogen komen van een Somali komen vooral voor in het goud, koper, groen en hazelnootkleur. Over het algemeen geldt dat kleuren met een diepere kleur de voorkeur hebben.

 

De vacht van de Somali

De vacht van de Somali is middellang in lengte. De vacht van de Somali is dan ook datgene wat deze kat doet verschillen van de Abbesijn. De vacht is erg zacht en voelt zijdeachtig aan. De kat heeft een erg volle kraag en ook bij de buik is de vacht langer. Verder is de vacht vrij vol waardoor deze ook veerkrachtig is. Wanneer je met je hand de vacht naar beneden drukt springt deze weer op. De vacht ligt vrij dicht tegen het lichaam aan. Verder is de vacht het langst bij de rug en is deze wat korter aan de zijkant, de poten en bij de kop.

De vachtkleur van de Somali is warm en vurig. De vacht is erg kleurrijk en is voorzien van een ‘’ticking’’. Deze ‘’ticking’’ is in donkere kleuren en staat in contrast met de lichtere kleuren van de rest van de vacht. De ondervacht heeft een heldere kleur en is helder tegen de huid aan. Katten zonder de markeringen van ‘’ticking’’ aan de onderkant, borst, poten en een staart zonder ringen hebben de voorkeur. Dit zijn alleen eigenschappen die er bij showkatten toe doen. Als huiskat is dit niet echt van belang.

De kleuren waarin de vacht van de Somali voorkomt zijn:

  • Rossig
  • Rood
  • Blauw
  • Lichtgeel

Bij de rossige variant van de Somali is de grondkleur in de kleur van donker gesteente waarbij de ‘’ticking’’ donkerbruin of zwart van kleur is. Bij deze ‘’ticking’’ zijn de topjes van de haren het donkerst van kleur. Het neusleer bij deze kleur vacht is tegelrood en de kussenkleur bij de pootjes is zwart of donkerbruin. Hierbij zijn de haren tussen de tenen zwart van kleur.

Bij de rode variant van de Somali is de grondkleur van de vacht warmrood. De ‘’ticking’’ is chocoladebruin van kleur waarbij de topjes van de haren het donkerst zijn. Het neusleer is wat rossig roze van kleur en de kussenkleur bij de pootjes is roze. De haren tussen de tenen zijn wat chocoladebruin van kleur.

Bij de blauwe variant van de Somali is de grondkleur warm beige. Hierbij is de ‘’ticking’’ leisteenblauw van kleur en zijn de topjes van de haren weer het donkerst. Het neusleer is roze van kleur en de kussens bij de pootjes zijn lichtpaars. De ruimte tussen de tenen is hierbij net als de ‘’ticking’’ leisteenblauw van kleur.

Bij de lichtgele variant van de Somali is de grondkleur een beetje roos-beige van kleur. Op deze grondkleur vind een ‘’ticking’’ plaats die licht cacaobruin van kleur is. De puntjes van de haren zijn hierbij het donkers van kleur. Het neusleer heeft dezelfde kleur als zalm en de kleur van de kussens bij de pootjes is roze. De ruimte tussen de tenen is hierbij net als de ‘’ticking’’ licht cacaobruin van kleur.

Voor het precieze uiterlijk en de precieze kleuren van de vacht is het verstandig om een kijkje te nemen in de rasstandaard van de Somali4.

somali zittend op bed

De opvoeding: laat een kitten in een rustige omgeving opgroeien

Om zich goed te ontwikkelen is het voor een kitten erg belangrijk om bij de moederkat en zijn of haar nestje op te groeien. Dit is een vertrouwde omgeving waar een kitten op rustige wijze kan leren wat er allemaal bij het leven komt kijken. Het is onverstandig om een kitten voor de 12e week bij het nestje en de moederkat vandaan te halen aangezien een kitten daar zowel fysiek als mentaal nog niet aan toe is. Wanneer dit wel wordt gedaan is de kans aanwezig dat een kat angststoornissen ontwikkeld en mensenschuw wordt. Dit is vaak de rest van het leven de kat terug te zien. Wanneer je merkt dat je lang moet wachten tot je jouw kitten mee naar huis krijgt van de fokker is dat dus een goed teken.

Deze eerste periode in het leven van de kat is dus erg belangrijk. Deze periode wordt ook wel de socialisatieperiode genoemd en duurt tot een kat ongeveer 14 weken oud is. In deze periode wordt een kitten zindelijk, raakt deze gewend aan vreemde geluiden maar leert deze ook met tegenslagen omgaan. De moederkat zal een kitten duidelijk maken dat niet alles gaat zoals de kitten wil. Dit doet de moederkat bijvoorbeeld door na verloop van tijd niet meer te accepteren dat de kittens aan haar tepels zuigen. De moederkat leert de kittens om zelfstandig te worden.

Naast de rol van de moederkat, heeft de mens in deze fase ook een grote invloed. Het is belangrijk dat kittens in de eerste fase van hun leven al gewend raken aan de aanwezigheid van mensen zodat ze niet mensenschuw worden. Zo leert een kitten dat het helemaal niet zo eng is om opgepakt te worden en leert een kitten gewend te raken aan menselijke aanrakingen. Het kan ook verstandig zijn dat een kitten in deze fase gewend raakt aan andere dieren zodat er in het latere leven van de kitten geen problemen op dit vlak voorkomen.

Aangezien deze socialisatieperiode duurt tot een kitten ongeveer 14 weken oud is en fokkers hun kittens pas meegeven als deze een leeftijd van ongeveer 13 weken hebben bereikt speelt deze hele socialisatieperiode zich bij de fokker af. Wanneer je jouw kitten bij een fokker vandaan haalt is het dus verstandig om goed na te gaan of deze hier voldoende aandacht aan heeft besteed. Vaak zie je op het eerste oogopslag al wel of een kitten mensenschuw is of dat deze gewend is aan menselijke aanrakingen. Het kan ook verstandig zijn om goed naar de moederkat te kijken aangezien de kans groot is dat je kitten een groot gedeelte van het gedrag van de moederkat overneemt.

Wanneer je jouw kat bij een fokker vandaan hebt gehaald en in huis neemt is het belangrijk om je kat de regels die in jouw woning gelden duidelijk te maken. Dit kun je simpelweg doen door je kat te straffen en te belonen. Wanneer je kat ongewenst gedrag vertoont kun je deze hierop aanspreken. Door dit gelijk na de ongewenste handeling te doen zal de kat een negatief verband herkennen. Ditzelfde geld voor het belonen bij goed gedrag. Door je kat direct na goed gedrag een snoepje te geven of te aaien zal deze een positief verband herkennen en zich vaker goed gedragen.

 

De verzorging: geef je kat voldoende aandacht en liefde

De Somali is erg liefdevol en houd ervan om tijd met het baasje door te brengen. Een belangrijk onderdeel van de verzorging van een Somali is dan ook om deze voldoende aandacht en liefde te geven. Bovendien is de Somali van nature een erg actieve kat. Dit betekent dat de kans op overgewicht bij te weinig beweging vrij groot is. Als baasje is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je Somali voldoende beweging krijgt. Dit kun je doen door lekker veel met je kat te spelen maar ook door voldoende actieve speeltjes in huis te halen. Het is hierbij ook verstandig om bijvoorbeeld krabpalen en klimpalen in huis te halen zodat de kat zijn of haar energie goed kwijt kan.

De vacht van de Somali is vrij lang waardoor je zou verwachten dat deze vrij veel verzorging nodig heeft. Dit valt gelukkig enorm mee doordat de vacht niet echt wollig is. Toch is het verstandig om dagelijks bij het spelen met de kat de vacht even door te borstelen om deze in topconditie te houden. Door dit dagelijks te doen blijft de vacht mooi zacht en zijdeachtig aanvoelen. In de ruiperiode – de periode waarin een kat van vacht veranderd – kan het verstandig zijn om wat meer tijd aan de verzorging van de vacht te spenderen.

Het is ook belangrijk om de nagels van je kat goed te onderhouden en de ogen en oren goed schoon te houden. Voor de nagels van een kat is het verstandig om een krabpaal in huis te halen. Door te krabben maakt een kat zijn nagels schoon en blijven deze in goede conditie. Daarnaast is het verstandig om de nagels van je kat een paar keer per jaar te knippen om vergroeiingen te voorkomen. Wat de ogen en oren betreft is het belangrijk om deze goed schoon te houden. Door het vuil dat zich hier kan ophopen tijdig te verwijderen voorkom je het ontstaan van infecties.

somali kijkend omhoog

De voeding: zorg voor een goed gebalanceerd dieet

Bij de voeding voor katten kun je uit twee verschillende soorten voeding kiezen. Nat voer een droog voer. Met nat voer wordt bijvoorbeeld rauw vlees bedoelt. Nat voer is een erg goede voedingsbron voor katten aangezien katten van nature echte vleeseters zijn. Het natuurlijke voedsel van de kat is de muis waardoor katten de meeste voedingstoffen uit vlees halen. Zo zijn natuurlijke eiwitten en vetten erg belangrijk voor een goede gezondheid van jouw kat. Rauw vlees bevat dit voldoende en lijkt erg op het natuurlijke voedsel van de kat. Bovendien bevat rauw vlees veel vocht wat ook goed voor de gezondheid van jouw kat is. Katten drinken van nature maar weinig en door je kat rauw vlees te geven kan deze zijn of haar vochtniveau goed op peil houden. Rauw vlees heeft wel als nadeel dat het vrij veel rotzooi geeft en niet lang houdbaar is.

Naast rauw vlees kun je ook voor kiezen om je kat droog voer te geven. Met droog voer worden onder andere kattenbrokken bedoeld. Het voordeel van dit voer is dat het lang houdbaar is en erg weinig rotzooi geeft. Een nadeel is wel dat het niet echt op het natuurlijke voedsel van de kat lijkt en dat het vaak vrij veel koolhydraten bevat. Dit terwijl katten niet zo goed zijn in het verwerken van koolhydraten. Droog voer zoals kattenbrokken zijn daarentegen wel goed voor het gebit van een kat. Door op de harde kattenbrokken te kauwen blijft het gebit van een kat in goede staat en wordt tandsteen voorkomen.

Voor een goed en gebalanceerd dieet voor je kat is het verstandig om zowel nat voer als droog voer te combineren. Bij de zoektocht naar geschikt droogvoer is het belangrijk om goed naar de etiketten te kijken. Kijk bijvoorbeeld of er voldoende natuurlijke eiwitten in het voedsel zitten en of er niet te veel onnodige toegevoegde stoffen zoals smaakversterkers in het voer zit. Dit is namelijk niet altijd even goed voor de gezondheid van je kat. Als je zelf twijfels hebt over welk voer geschikt is voor jouw kat kan je natuurlijk ook altijd de dierenarts raadplegen voor wat advies.

 

Ziektes die veel voorkomen

Net als mensen kunnen ook katten te maken krijgen met gezondheidsproblemen. Zo zijn er een aantal erfelijke ziektes die bij al de katten voor kunnen komen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld hypertrofische cardiomyopathie (een erfelijke hartafwijking) en de polycystic kidney disease (een erfelijke nierziekte). Vrijwel al de fokkers testen de katten waarmee ze fokken op deze ziektes zodat de kans dat deze ziekte aan het nestje wordt overgedragen zo klein mogelijk is. Fokkers geven vaak ook een document mee met een kitten waarin de afwezigheid van bepaalde ziektes wordt gegarandeerd.

Naast deze algemene ziektes zijn er vaak ook een aantal ziektes die bij een bepaald ras vaker voorkomen dan bij andere rassen. Bij de Somali is de kans op progressieve retina atrofie (PRA) vrij groot. PRA is een verslechtering van het netvlies die na verloop van tijd alleen maar erger wordt. Deze aandoening is vrij ernstig en komt bij de Somali veel voor. De aandoening is niet te behandelen en na verloop van tijd zal je kat blind worden. Dit is dan ook het symptoom waarin je deze aandoening kan herkennen. Het zicht van de kat wordt steeds slechter. De meeste katten zijn bij een leeftijd van 5 jaar helemaal blind.

 

Hoe oud kan de Somali worden?

Een Somali wordt tussen de 10 en de 15 jaar oud. Dit is alleen geen vast gegeven en het kan zomaar zijn dat jouw kat een stuk ouder of minder oud wordt. Door je kat goed te verzorgen en van goed voedsel te voorzien is het bijvoorbeeld aannemelijk dat je kat 15 jaar of zelfs nog ouder wordt. Als je kat met een ziekte te kampen krijgt zal de levensverwachting juist afnemen. In dit geval is de kans aanwezig dat je kat zijn of haar tiende levensjaar niet eens haalt. Let goed op het gedrag van je kat, als je merkt dat hij zich vreemd gedraagt of hem wat mankeert, breng hem zo snel mogelijk naar de dierenarts. Zo kan je misschien wel extra lang van jouw harige maatje genieten.

somali portret dichtbij

Wat jij moet weten voordat je de kat in huis neemt

Voordat je een kat in huis neemt is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereid. Informeer goed naar wat er allemaal bij het in huis nemen van een kat komt kijken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het is bovendien dat je kiest voor een kat met een karakter dat binnen jouw huishouden past. Ben je bijvoorbeeld erg veel van huis? Ga dan niet voor een kat die erg veel aandacht vraagt.

Wanneer je opzoek bent naar een nestje kan het verstandig zijn om een rasclub of vereniging te contacteren. Rasclubs en verenigingen zetten zich in voor de belangen van een bepaald ras en hun baasjes. Via deze verenigingen is het vaak vrij eenvoudig om in contact te komen met een fokker. Vaak staat op de website van bijvoorbeeld een vereniging wel vermeld of er beschikbare nestjes zijn. Somaby is een voorbeeld van een vereniging in Nederland die zich inzet voor zowel de Somali als de Abbesijn.

Wanneer je jouw kitten uit een nestje uitzoekt is het belangrijk om goed te kijken of de fokker voldoende aandacht aan de socialisatie van de kittens heeft besteed. Kijk of de kittens gewend zijn aan menselijke aanrakingen en er ontspannen uitzien. Verder is het belangrijk om niet per se voor de mooiste kitten te gaan maar om te kiezen voor een kitten dat goed bij jou past qua karakter. Het is ook belangrijk dat een kat is ontwormd, van de basisinentingen is voorzien en dat de kat eventueel is gechipt. Vaak is dit al door de fokker gedaan.

 

Aan wat voor prijs moet je denken?

De prijs van een Somali zit meestal tussen de €500 en de €1500. Deze prijs kan verschillen per fokker en is mede afhankelijk van vraag en aanbod. Bovendien maakt het uit als een kitten van ‘’huisdier kwaliteit’’ is of als deze van ‘’showkat kwaliteit’’ is. Kittens die geschikt zijn voor de show zijn een stuk duurder dan gewone huisdieren. Let echter wel op dat je niet per se voor het beste koopje gaat voor je kat, als een fokker erg goedkoop is kan dit een slecht teken zijn. Het kwalitatief fokken van een raskat is namelijk niet goedkoop en dit zou je vaak ook moeten terug zien in de prijs.

 

Jouw ervaringen met de Somali

Heb jij ook een Somali in huis? Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen met deze kat! Heb je bijvoorbeeld nog een leuk verhaal over jouw Somali te vertellen of heb je tips voor de verzorging van een Somali? Laat het weten door een reactie op dit artikel achter te laten!

 

Veelgestelde vragen over de Somali

Een Somali zit qua schofthoogte gemiddeld tussen de 20 en 25 centimeter. Daarnaast heeft deze kat een lichaamslengte van 28 tot 36 centimeter. Ze wegen meestal zo’n 2,5 tot 6 kilogram. Net zoals dat bij de meeste rassen het geval is, is ook hier de poes vaak wat kleiner en lichter dan de katers. Het zijn middelgrote katten met een krachtige en vorstelijke uitstraling. Dit laat hen vaak groter overkomen dan hun gemiddelde grootte.

De Somali is eigenlijk niet graag alleen, vooral voor lange periodes. Het zijn namelijk echte speelse katten, die als ze zich gaan vervelen het hele huis op z’n kop kunnen zetten op zoek naar wat leuks om zich bezig te houden. Somali’s hebben dan ook veel speeltjes en aandacht van hun gezin nodig om gelukkig te zijn.

Mocht de kat dit niet krijgen kan dit slechte effecten hebben op zijn gezondheid. Het zijn aanhankelijke beestjes die dan ook hechte banden kunnen vormen met hun baasje. Maar naast hun  liefde voor menselijk gezelschap kan de Somali ook goed omgaan met andere katten. Mocht je de kat dus toch eens een keer alleen moeten laten kan dit het beste als je er meerdere in huis hebt, zo kunnen zij elkaar vermaken.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 7 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *