7 tekenen dat jouw kat een Maine Coon mix is

Algemeen » 7 tekenen dat jouw kat een Maine Coon mix is
Maine Coon in boom

Wist je dat veel van de kattenrassen die we tegenwoordig zien, meestal gekruiste hybriden zijn tussen andere rassen? Inderdaad, genetische mutaties en kruisingen tussen verschillende katachtigen door de geschiedenis heen hebben geleid tot de katten die we tot op de dag van vandaag vaak zien.

Maine Coon is een kattenras dat een zeer kenmerkende lichaamsbouw heeft. Zij zijn een type van de Amerikaanse Langhaarkatten en zijn eigenlijk heel gemakkelijk te herkennen. Hun lichamen zijn meestal groot, ongeveer 40 centimeter of meer, en ze hebben de vorm van een rechthoek. Hun staarten zijn ook lang: ze kunnen tot 16 centimeter lang zijn. Bovendien zijn hun poten ook vrij groot en bedekt met vacht, net als hun oren, die meestal haar hebben op de uiteinden.

Desondanks zijn er veel katten die erg op de Maine Coon lijken, maar die niet raszuiver zijn. Zoals we hierboven hebben vermeld, zijn veel katten een mengeling van verschillende rassen, en dat is wat er af en toe gebeurt met katten die Maine Coon lijken te zijn. Wil je weten bij welke katten je kunt vaststellen of het om een Maine Coon mix gaat? We vertellen je er alles over in dit artikel!

 

Hun lichamen zijn niet zo groot

Een van de tekenen die jou kunnen vertellen of jouw kat een Maine Coon mix is, heeft te maken met de grootte van zijn lichaam. Zoals we beschreven, zijn de Maine Coons zeer grote dieren, met een hoge lichaamsmassa en lange staarten. Maar er is een klein verschil met katten die een Maine Coon mix zijn.

In deze gevallen is de lichaamsgrootte van de katten niet zo groot als die van raszuivere Maine Coon katten. Dus als je wilt weten of jouw kat een Maine Coon mix is, dan vormt het kijken naar de totale grootte van zijn lichaam een goed startpunt.

 

Hun vacht is dunner

Een ander kenmerk dat zeer karakteristiek is voor Maine Coon katten is hun zachte, lange en zijdeachtige vacht. Dit is vooral te zien in de vacht rond hun nek, die pluizig en prominent is, zoals de manen van een leeuw. Heeft jouw kat ook zo’n soort vacht rond de nek? Als dit niet het geval is, dan kan dit een teken zijn dat jouw kat een Maine Coon mix is, en geen raszuivere.

Maine Coon kitten

Verschillen in hun oren en koppen

Als je naar de kenmerken van de oren en de koppen van de Maine Coon katten kijkt, kun je zien of de kat wel of niet een raszuivere Maine Coon is. Als je kat een raskat is, zullen de oren gewoonlijk vrij groot zijn, niet erg puntig, en meer geplaatst in het gebied van de top van hun kop. Vaker rond het gebied van de top dan aan de zijkanten ervan.

Net als bij de lichaamsgrootte, is de totale grootte van de kop van de kat ook een kenmerk dat raszuivere Maine Coons onderscheidt van gemengde rassen. In dat opzicht zal een gemengde Maine Coon kat een kleinere kop hebben dan een raszuivere.

Wat hun neuzen betreft, is het gebruikelijk om op te merken dat raszuivere katten rechte neuzen hebben, terwijl gemengde Maine Coons de neiging hebben om meer platte neuzen te hebben.

 

Kijk naar de ogen

Een gemakkelijke manier om te zien of jouw kat een rasechte Maine Coon of een gemengd ras is, is door naar de ogen te kijken. Rasechte Maine Coon katten hebben ogen die vrij groot, breed en een beetje schuin van vorm zijn. Wanneer ze nog kitten zijn, is de kleur van de ogen blauw, maar dit verandert naarmate ze opgroeien.

 

Bijzonderheden van de staart

De staarten van de rasechte Maine Coon katten zijn groot, borstelig en daarmee nogal opvallend. Ze hebben de neiging om een beetje smaller te worden naar de punt toe. In feite zijn de staarten van deze katten zo borstelig dat ze vergeleken kunnen worden met de staarten van wasberen! Het werpen van een blik op de staart van je kat is dus een effectieve manier. De staart vertelt je in veel gevallen of sprake is van een rasechte Maine Coon of toch een Maine Coon mix.

Maine Coon vasthouden

De grootte van de poten

Een zeer onderscheidend kenmerk van Maine Coon katten zijn hun grote poten. Zelfs als ze nog jonge, kleine kittens zijn, is de grootte van hun poten iets dat de aandacht van veel mensen trekt. Wil je weten of jouw kat een raszuivere Maine Coon is of een kat van een gemengd ras? Dan moet je zeker even naar de poten kijken. Vind je dat de pootjes niet zo groot zijn of zelfs vrij klein? Dan kan dit een teken zijn dat jouw kat een Maine Coon mix is. Bovendien – als de kat raszuiver is – zal je absoluut zien dat er wat vacht en haar uit de pootjes komt.

Wist je dat de grootte van de poten en het haar daarop iets is dat van oudsher bij de Maine Coon katten voorkomt? Hun poten hielpen hen te overleven in het extreem koude weer van het gebied in Maine, Verenigde Staten, waar Maine Coon katten oorspronkelijk vandaan komen.

 

Groeit jouw kat snel?

Als je merkt dat jouw kat vrij snel groeit, dan is het heel goed mogelijk dat het geen raszuivere Maine Coon kat is. Dit komt omdat de groeisnelheid van Maine Coon katten eigenlijk aanzienlijk laag is, in vergelijking met de groeisnelheid van de meeste katten.

Maine Coon raskatten zijn pas volgroeid als ze tussen de 3 en 5 jaar oud zijn. Wanneer je dit vergelijkt met de groeisnelheid van standaardkatten, kun je opmerken dat dit een langzame groei is. De meeste katten bereiken hun maximale grootte op het moment dat ze ongeveer 2 jaar oud zijn. Zoals je ongetwijfeld zult merken, duurt het iets langer voor Maine Coon raskatten totdat ze volledig ontwikkeld en volgroeid zijn.

 

Is jouw kat ook een Maine Coon mix?

Zoals je hebt gelezen zijn er veel verschillende kenmerken en aandachtspunten waar je op kunt letten als je wilt weten of jouw kat een Maine Coon mix of een raszuivere Maine Coon kat is. Heb jij kunnen zien of jouw kat een Maine Coon mix of een rasechte Maine Coon is? Heb je nog bijzondere dingen ontdekt tijdens deze zoektocht? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 9 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *