De Toyger: een tijger voor thuis

Kattenrassen » De Toyger: een tijger voor thuis
Toyger

Een echte huistijger, dat is de Toyger. Met zijn mooie wilde strepen en zijn leuke en intelligente karakter is het net alsof je een kleine tijger in huis hebt gehaald. De Toyger is een echte designer kat met een rustig karakter die perfect past in elk huishouden. Wil jij meer lezen over de huistijger? Waarom moet jij deze kat in huis hebben? Lees dan snel verder!

 

De afkomst: een speelgoed tijger

In het einde van de jaren ’80 was de kattenfokker Judy Sugden bezig om het vlekpatroon van een aantal van haar katten te verhelderen. Ze merkte bij twee van haar katten een rond patroon op de kop te zien was. Dit is bijzonder omdat dit doorgaans niet voorkomt bij tamme katten. Het bracht haar op het idee om een kat te ontwikkelen met een patroon welke lijkt op dat van een tijger. De Bengaal werd ook gebruikt in de bloedlijn, dit zorgde ervoor dat het lichaam van de kat groter en voller werd om de Tijger zo goed mogelijk na te bootsen.

De naam Toyger verklapt al veel over het uiterlijk van het ras. Het is een vermenging van de Engelse woorden “toy” en “tiger” die samen Toyger maken. Grof naar het Nederlands vertaald is dit eigenlijk “speelgoed tijger”. En dat klopt ook, het is een kleine tijger waar je mee kunt spelen.

In 1993 werd de Toyger erkend als kattenras door The International Cat Association, oftewel TICA. Vanaf 2000 mocht de Toyger meedoen aan tentoonstellingen voor nieuwe kattenrassen en in februari 2007 kreeg de Toyger volledige erkenning en mocht het ras voor het eerst mee doen met wedstrijden. Door de Cat Fanciers Association (CFA) is de Toyger nog niet erkend.

 

Het karakter: een rustige en intelligente kat

De Toyger is een erg rustige kat die graag bij mensen is. De Toyger is zeer intelligent en kan goed omgaan met andere katten of andere huisdieren. Doordat de kat zo intelligent is, is hij makkelijk te trainen. Zo kan je de kat bijvoorbeeld makkelijk nieuwe spelletjes leren en is het mogelijk om hem aan de lijn mee naar buiten te nemen. De Toyger is een echte huiskat, die in elk huishouden past. De Toyger is van nature erg rustig maar ze vinden het ook zeker leuk om actief te zijn en spelletjes te spelen.

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen is de Toyger een kattenras die erg veel liefde te geven heeft. Ze zijn erg vriendelijk naar hun baasje, kinderen maar ook naar vreemden. Zelfs honden beschouwen ze als mogelijke speelmaatjes. Dit betekent ook dat ze niet zullen hoeven wennen aan honden wanneer ze nieuw in een huis terecht komen waar al andere huisdieren wonen.

Toyger infographic

Het uiterlijk: een levensechte tijger

Het uiterlijk van de Toyger is heel bijzonder. Het is namelijk een kleine, veilige en aaibare variant van de tijger. Het lichaam van de Toyger is lang, gespierd en hangt laag bij de grond. Dit geeft de kat een wilde en krachtige uitstraling die doet denken aan de uitstraling van een tijger. De Toyger is middelgroot en ze zijn tussen de vijf en een half en tien kilogram. De kop van de Toyger heeft een ovale vorm en is medium tot groot. De ogen hebben een diepe kleur groen, bruin of een lichte blauwe kleur.

De vacht

Het meest opvallende aan de Toyger is natuurlijk zijn vacht. Het strepenpatroon van de tijger is exact nagebootst bij dit ras. De vacht heeft, net als de tijger, diepe donkere lijnen die verticaal over de rug en poten lopen. Daaronder een bruin/oranje basis en aan de onderkant en binnenkanten een mooie witte kleur. De prachtige dramatische patronen zijn voor iedere kat uniek, net zoals een vingerafdruk voor mensen is. Wat de Toyger nog meer zo uniek maakt, is dat er eigenlijk maar één kleur en patroon geaccepteerd wordt. De Toyger mag namelijk alleen een bruine Mackerel tabby vacht hebben. Verder is de vacht kort en vol en geeft deze een mooie glans.

 

De opvoeding: zorg voor socialisatie

De Toyger is een erg sociale kat, maar ook bij dit kattenras is het belangrijk dat de kat socialiseert. Bij de Toyger is dit echter niet zo veel moeite als bij een ander kattenras. De kat is van nature niet schuw en zal snel wennen aan menselijke aanrakingen. Alsnog is het socialiseren van de kitten belangrijk. Niet alleen om de verzorging makkelijker te maken, maar ook om de kat zelfverzekerder te maken. Doordat de kat al vroeg went aan verschillende aanrakingen, mensen en dieren, zal hij later minder bang zijn wanneer er iets onverwachts gebeurt.

Het is belangrijk dat een kitten wordt gesocialiseerd tussen de drie en negen weken nadat de kat geboren is. Naast dat je hem dan leert omgaan met aanrakingen, kun je het gedrag van de kat in deze weken ook vormen. Geef de kat bijvoorbeeld beloningen wanneer hij zich goed gedraagt, en laat het hem weten wanneer zijn gedrag niet gewenst is. Doe dit door hem streng aan te spreken terwijl hij dit ongewenste gedrag vertoont.

 

De verzorging: niet zoveel werk als bij een tijger

De verzorging van de Toyger is gelukkig veel minder werk (en veel veiliger) dan bij een echte tijger. Om zijn vacht mooi glanzend en gezond te houden wordt aangeraden om de vacht minstens eens per week te kammen of te borstelen. Verder wordt ook aangeraden om de nagels, de tanden en de oren van de Toyger goed bij te houden. Knip de nagels daarom wekelijks en maak de oren schoon als ze vies zijn, doe dit voorzichtig zodat je de binnenkant van het oor niet beschadigd. Houdt daarnaast ook de ogen van de kat goed in de gaten, hier wil bij katten vaak ook vuil ophopen. Dit kan je voorzichtig schoonmaken met een vochtig doekje, let er echter wel op om bij elk oog een ander deel van het doekje te gebruiken om verspreiding van infecties te voorkomen. Poets de tanden van de Toyger ook regelmatig, vraag de dierenarts naar welke tandpasta nodig is. Zorg ervoor dat je vroeg begint met de verzorging zodat de kat eraan gewend raakt en dit later geen problemen oplevert.

De Toyger is een rustige kat, maar houdt er ook van om te spelen. Geef hem dan ook genoeg aandacht, zowel wanneer hij rustig is in de vorm van aaien en knuffelen als wanneer hij actief is. Gooi dan bijvoorbeeld met een balletje of geef hem een nep muisje om mee te spelen. Heel veel aandacht heeft de Toyger niet nodig maar het wordt altijd op prijs gesteld.

 

De voeding: zorg voor een gebalanceerd dieet

De voeding van de kat is van veel verschillende dingen afhankelijk. Het is daarom belangrijk dat er goed wordt gekeken naar welke voeding de kat juist wel en juist niet nodig heeft. Over het algemeen is overgewicht een groot probleem onder katten, dit komt omdat ze dan te veel te eten krijgen en te weinig bewegen. Zorg ervoor dat je kat een uitgebalanceerd dieet krijgt en niet meer eet dan nodig is. Een actieve kat heeft bijvoorbeeld meer voedsel nodig dan een minder actieve kat.

Om ervoor te zorgen dat je kat precies krijgt wat hij nodig heeft is het verstandig om de dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan dan een dieet aanbevelen dat perfect aansluit op de behoeftes van de kat. Nu is voeding erg belangrijk voor katten, maar beweging is ook van groot belang. Ook met een uitgebalanceerd dieet is het goed voor de kat om veel beweging te krijgen, speel daarom met je kat of geef hem speeltjes waarmee hij zijn energie kwijt kan raken.

toyger kitten

Veel voorkomende ziektes

Net als bij mensen komen er bij katten ook allerlei erfelijke ziektes voor. Alhoewel de Toyger een redelijk gezonde kat is, zijn er bij dit ras ook een aantal aandoeningen bekend die veel voorkomen. De aandoeningen die vaker bij de Toyger voorkomen zijn:

 • Hartruis
 • Hypertrofische cardiomyopathie (HCM)

Hartruis bij een kat hoeft niet altijd slecht te zijn. Hartruis is een extra geluid dat het hart maakt. Hartruis is aangeboren bij ongeveer twee procent van alle katten, de afwijking wordt alleen vaak pas later ontdekt. Hartruis kan door verschillende dingen worden veroorzaakt. Dit zijn enkele oorzaken van hartruis:

 • Een lekkende hartklep
 • Een gaatje in het hart
 • Persisterende ductus arteriosus (PDA): Dit houdt in dat er een extra bloedvat is waardoor er bloed vanaf de aorta naar de longslagader loopt. Dit bloedvat verdwijnt normaal na de geboorte.
 • Aortastenose: een vernauwing in het begin van de aorta.
 • Tetralogie van Fallot: vier aangeboren fouten in het hart.
 • Pulmonalisstenose: een vernauwing in het begin van de longslagader
 • Hypertrofische cardiomyopathie
 • Hoge bloeddruk

Hartruis kan dus wijzen op allerlei dingen die fout zijn met het hart maar dit hoeft niet per sé. Hartruis komt bijvoorbeeld wel eens voor bij kittens wanneer ze erg opgewonden zijn, dat komt omdat het bloed van een kitten dunner is dan van een volwassen kat. Bij volwassen katten kan hartruis soms ook onschuldig zijn, het geluid komt dan uit de longslagader en er zijn geen afwijkingen te zien op de echo.

Alhoewel hartruis zelf geen klachten geeft aan de kat, is het wel een indicator dat er misschien iets fout kan zijn met het hart van de kat. Hartruis is namelijk nooit normaal. Laat er dan ook altijd een dierenarts naar kijken, zo kan het probleem gevonden en behandeld worden.

Hypertrofische cardiomyopathie is een van de meest voorkomende hartaandoeningen onder katten. Hypertrofische cardiomyopathie houdt in dat de hartspier verdikt is, waardoor de kamer van het hart verkleint omdat de spier hierop drukt. Er is dan te weinig ruimte om al het bloed dat uit de longen komt op te vangen en weg te pompen. Om dit te kunnen compenseren zal het hart sneller gaan kloppen en uiteindelijk zal de linkerboezem het overtollige bloed moeten opvangen. Al het bloed wat niet in de kamer past zal daar moeten blijven, hierdoor rekt de linkerboezem uit. Wanneer de linkerboezem niet verder kan optrekken kan het bloed nergens anders heen en zal het bloed en het vocht in de longen blijft staan.

Wanneer een kat last heeft van hypertrofische cardiomyopathie dan kan dit voor verschillende dingen zorgen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Benauwdheid: de kat gaat sneller en dieper ademen, dit is alleen niet te horen.
 • Trombose: er kunnen stolsels ontstaan die zich verder verplaatsen door de aderen.
 • Hartritmestoornissen: als de bloedtoevoer hetzelfde blijft maar er is te weinig ruimte, ontstaat er een zuurstofgebrek waardoor er een onregelmatige hartslag kan ontstaan.

De gevolgen van hypertrofische cardiomyopathie kunnen dodelijk zijn voor een kat. Het is daarom belangrijk om er op tijd bij te zijn. Het is behoorlijk lastig om er zelf achter te komen of je kat last heeft hypertrofische cardiomyopathie, je weet het namelijk pas zeker wanneer er een echo is gemaakt en de dierenarts deze afwijking herkent.

Als een kat pas kort last heeft van hypertrofische cardiomyopathie zullen er nog geen symptomen zijn waaraan je dit kunt herkennen. Pas wanneer de aandoening langer blijft zou de dierenarts symptomen kunnen vinden zoals een onregelmatige hartslag, hartruis, benauwdheid, verlammingen of hersenafwijkingen. Sommige katten sterven plotseling aan hypertrofische cardiomyopathie zonder dat ze symptomen weergeven.

 

Hoe oud kan een Toyger worden?

Omdat de Toyger over het algemeen een hele gezonde kat is, wordt de Toyger gemiddeld 10 tot 15 jaar oud. De leeftijd van jouw kat ligt natuurlijk in jouw handen. Een gezonde poes zal veel ouder worden dan een kat die niet goed verzorgd is. Zorg dus dat je de gezondheid van jouw kat goed in de gaten houdt en hem bij vreemd gedrag laat checken bij de dierenarts. Daarnaast kunnen een goed dieet en genoeg beweging de levensverwachting van jouw kat ook al erg bevorderen.

 

Wat moet je weten voordat je deze kat in huis haalt?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het verstandig om het hart van de Toyger op z’n tijd goed te laten onderzoeken om ervoor te zorgen dat nare afwijkingen zoals hypertrofische cardiomyopathie kunnen worden beheerst of zelfs verholpen.

Wanneer je een kitten haalt bij een fokker zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo moet de fokker de gezondheid van de kitten kunnen garanderen doormiddel van de uitkomsten van verschillende onderzoeken en tests. Daarnaast is een stamboom ook erg belangrijk. Aangezien het bij de Toyger gaat om een heel exclusief ras is de stamboom van groot belang om te bepalen welke bloedlijn de kat heeft. Maak voordat je een kitten koopt kennis met minimaal één ouder, maar het liefst met beide ouders van de kitten. Zo leer je het eventuele gedrag van de kitten kennen voordat je hem mee naar huis neemt.

toyger portret

Hoeveel kost een Toyger?

De Toyger is een echt designer-ras van hoge kwaliteit. De prijs, tussen de €800 en €1.500, ligt dan ook aan de hoge kant. Naast het ras zijn er ook andere factoren die invloed hebben op de prijs van een kat. Veel van deze factoren hebben te maken met waar de kat voor gekocht wordt. Wordt hij bijvoorbeeld gekocht om mee door te fokken of om mee te doen aan wedstrijden of shows? En is de koper een echte liefhebber van het ras? Of zoekt de koper gewoon een huiskat? Naast deze punten is de kwaliteit natuurlijk ook heel belangrijk. Heeft de kat bijvoorbeeld een stamboom? Wie zijn de ouders? Zijn er erfelijke ziektes bekend bij de kat? Hoe is de gezondheid van de kat en de ouders? Al deze punten samen zijn bepalend voor de prijs.

 

Past een Toyger bij jou in huis?

Nu je veel hebt kunnen lezen over dit designer kattenras kun je je afvragen of deze kat misschien bij jou in huis past. Of misschien heb jij al een Toyger in huis en heb je wat leuke verhalen te vertellen? Of ben jij van plan een Toyger aan te schaffen? Aangezien de kat weinig verzorging nodig heeft past de kat zo’n beetje in elk huishouden. Of het nou in een druk huis is waar de kat veel aandacht krijgt of in een huis met minder bewoners waar hij wat meer op zichzelf is aangewezen, de Toyger voelt zich snel thuis. Laat ons in de reacties weten wat jij van deze huistijger vindt! Wat maakt deze kat volgens jou zo bijzonder?

 

Hoe groot wordt de Toyger?

De Schofthoogte van de Toyger zit gemiddeld tussen de 20 en 25,5 centimeter. Deze huistijgers wegen zo’n 4,5 tot 10 kilogram. Het is een middelgrote kat die net een aaibare versie van de wilde tijger lijkt. Het lichaam van deze katten ligt laag bij de grond en is daarnaast ook lang en gespierd.

 

Kan de Toyger goed alleen zijn?

De Toyger is er geen grote fan van om voor lange periodes alleen te zijn, een paar uurtjes kunnen echter geen kwaad. De Toyger is een erg sociaal kattenras en kan goed opschieten met zowel mensen als andere huisdieren. Daarom is het ook een aanrader om een tweede kat in huis te halen in het geval dat je de kat vaak alleen moet laten, zo kunnen de katten elkaar vermaken. Als je je kat te vaak alleen laat kan het namelijk zo zijn dat ze zich eenzaam gaan voelen en ongewenst gedrag gaan vertonen. Dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast is de Toyger erg aanhankelijk tegenover hun baasjes en vinden het ook heerlijk om samen te spelen. Hij heeft dan ook veel aandacht nodig om zich op en top te voelen. Daarom heeft hij een baasje nodig die hier tijd voor heeft. Als jij eraan zit te denken een Toyger aan te schaffen is het verstandig om goed na te gaan of jij deze tijd hebt, en of je deze tijd ook wil spenderen.

 

Is de Toyger sociaal?

De Toyger is een vriendelijke en sociale kat. Ze zijn groots fan van menselijk gezelschap en hebben over het algemeen totaal geen problemen met vreemden of gasten. Daarnaast gaat hij ook prima om met kinderen. Maar niet alleen menselijk gezelschap is welkom bij de Toyger, ook andere katten en zelfs honden vindt hij geen probleem.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 2 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *