De Turkse Angora: een eeuwenoud kattenras uit Turkije

turkse angora

De Turkse Angora, een eeuwenoud kattenras. Deze kat, die van origine uit Turkije komt, heeft de hele wereld veroverd met haar zachte lange haren en fijne bouw. Met hun elegante bewegingen worden ze ook wel de ballerina’s onder de katten genoemd. Ben je benieuwd naar het verhaal achter dit vorstelijke kattenras en wil je weten welke eigenschappen ze hebben? Lees dan vooral dit artikel, want hier lees je alles wat je moet weten over de Turkse Angora.

 

De afkomst: Turks, uit Angora

De naam zegt het al, de Turkse Angora komt natuurlijk uit Turkije. Specifiek uit de stad Ankara, die vroeger Angora heette. Verwacht is dat de Turkse Angora ergens in de zestiende eeuw in Frankrijk terecht is gekomen. Aangezien toen voor het eerst schriftelijk naar dit kattenras werd verwezen. Bij het begin van de katten liefhebberij in de 19e en 20e eeuw was de Turkse Angora door heel Europa in grote aantallen te vinden. In de 20e eeuw werd de Turkse Angora vooral gebruikt voor het fokken van Perzen waardoor het ras toen bijna was uitgestorven. Gelukkig beschouwde Turkije de Turkse Angora als nationale schat en hebben ze al vroeg besloten dat dit kattenras beschermd moest worden. Zo is er een fokprogramma opgezet bij de dierentuin in Ankara waar de Turkse Angora werd behouden.

Pas in de jaren vijftig kwam het ras weer echt terug in Europa en daarmee ook in de Verenigde Staten, toen een Amerikaanse diender de kat tegenkwam in de dierentuin van Ankara. Deze diender heeft thuis over deze kat verteld. In 1962 mochten de eerste Amerikanen twee Turkse Angora katten meenemen naar de Verenigde Staten, deze katten vormden de basis voor een nieuw fokprogramma van de Turkse Angora in de Verenigde Staten. In de loop van de jaren kwamen er steeds meer paren naar de Verenigde Staten waar de Turkse Angora uitgroeide tot een gevestigd kattenras.1

De Turkse Angora wordt erkend door zowel The International Cat Association (TICA) als de Cat Fanciers Association (CFA) en de Fédération Internationale Féline (FIFe).2

 

Het karakter: intelligent en actief

De Turkse Angora’s worden vaak vergeleken met ballerina’s dit komt door hun sierlijke bewegingen en hun flexibiliteit. De Turkse Angora is een hele intelligente en actieve kat. Je zult ze vaak deurtjes open zien maken of aandacht van je vragen. Wanneer je deze verzoeken negeert zullen ze je aandacht op een andere manier van je opeisen. Dit kattenras is ook erg avontuurlijk, je zult ze dan ook vaak op schijnbaar onmogelijke plekken tegenkomen, zoals boven op een deur of op andere hoge vreemde plekken.

De Turkse Angora is door haar speelse en lieve karakter perfect voor jonge gezinnen. Ze kunnen namelijk heel goed omgaan met kleine kinderen en vinden het leuk om met ze te spelen. Ook voor ouderen is deze levendige kat een fijne vriend.

De Turkse Angora kan zich makkelijk aanpassen honden of andere huisdieren. Door het wilskrachtige karakter van dit ras zal de Turkse Angora de “Alfa” rol in huis op zich nemen.3

Turkse Angora infographic

Het uiterlijk: wat fragiel lijkt, is eigenlijk heel gespierd

Het uiterlijk van de Turkse Angora mag dan wel tenger en breekbaar lijken, maar dat is het absoluut niet. De Turkse Angora heeft een fijne bottenbouw en een mooie lange vacht waardoor de kat erg elegant maar ook fragiel lijkt, maar onder de lange vacht schuilt een heel gespierd lichaam. De ogen van de Turkse Angora zijn traditioneel blauw, goud of tweekleurig.

De vacht

Toen de Turkse Angora in de dierentuin van Ankara werd gefokt werd vooral gefocust op de welbekende witte vacht. Tegenwoordig komt de Turkse Angora in allerlei verschillende kleuren, maar is de witte kleur nog steeds het meest geliefd. Wel is er één regel waar de kleur van de vacht aan moet voldoen. De vacht mag namelijk alleen natuurlijke kleuren hebben, dus kleuren zoals lilac of chocolate mogen niet voorkomen. Ook het Himalaya patroon is niet natuurlijk en mag dus ook niet bij de Turkse Angora voorkomen. Verder zijn alle patronen en kleuren toegestaan. De middel lange vacht van de Turkse Angora is ontwikkeld om de harde winters in de bergen van Turkije te doorstaan, waar het ras van origine vandaan komt. In de loop van de tijd werd de vacht steeds zachter en kreeg steeds meer glans waardoor het een satijnen uitstraling heeft ontwikkeld. De pluimstaart is vol en heeft ook mooie lange haren.

 

De opvoeding: socialisatie is belangrijk

Socialisatie van een kitten is erg belangrijk voor de ontwikkeling. Ten eerste zorg je ervoor dat de kitten went aan allerlei verschillende aanrakingen, waardoor de verzorging later geen problemen veroorzaakt omdat de kat niet gewend is aan bijvoorbeeld een kam of een borstel. Verder is het goed voor de zelfverzekerdheid van de kat, door de kat al vroeg om te laten gaan met verschillende mensen en dieren zijn ze hier later minder bang voor en kunnen ze zich makkelijk aanpassen als er bijvoorbeeld veel mensen op bezoek komen.

De socialisatie van een kitten vindt bij voorkeur plaats tussen drie en negen weken nadat de kat geboren is. In deze tijd kan het gedrag van een kitten ook het best gevormd worden. Dit kan bijvoorbeeld door de kat te belonen wanneer het gedrag gewenst is. Ook kan je alvast beginnen om de intelligentie van de kat te trainen doormiddel van spelletjes die wat meer concentratie vereisen.

 

De verzorging: dit kost je niet veel tijd

Veel verzorging heeft de Turkse Angora niet nodig. Een paar keer per week de vacht kammen is al voldoende om de vacht gezond en glanzend te houden. Verder is beweging altijd goed voor een kat. Nu is de Turkse Angora van nature al een hele actieve en onderzoekende kat, maar speeltjes en spelletjes kunnen altijd helpen om de kat bezig te houden.

turkse angora staand

De voeding: zorg voor een gevarieerd dieet

Overgewicht is bij elke kat een groot probleem. Zo ook bij de Turkse Angora. Zorg er dus voor dat de kat, naast genoeg beweging, ook een goed uitgebalanceerd dieet krijgt. Het voorkomen van overgewicht voorkomt je ook de risico’s die overgewicht met zich meebrengt. Zoals een slechte conditie, hart- en longproblemen, bot- en gewrichtsproblemen, een verhoogde kans op blaasproblemen en een verhoogde kans op suikerziekte. Daarnaast verkort overgewicht de levensverwachting van een kat met wel twee jaar.

 

Veel voorkomende ziektes

Er zijn bij de Turkse Angora geen ziektes bekend die specifiek aan dit ras gebonden zijn. Ondanks dat de Turkse Angora over het algemeen heel gezond is, kan ook dit kattenras ziek worden. De aandoeningen die wel vaak bij de Turkse Angora wordt geconstateerd is doofheid. Ook komt er een autosomaal recessief geërfde ataxie voor bij de Turkse Angora.

Doofheid

Doofheid is een welbekend probleem bij witte katten. Omdat de traditionele witte kleur bij de Turkse Angora erg gewild is, komen ze ook veel voor. Doofheid is over het algemeen erfelijk, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Bij veel rasverenigingen is de zogenaamde BAERtest verplicht voor witte ouderkatten. BAERtest staat voor Brainstem Auditory Evoked Response test. Bij deze test wordt er gekeken naar de hersenactiviteit na een geluidsprikkel. Doormiddel van deze test kun je erachter komen of het gehoor van de kat verslechterd of zelfs al helemaal weggevallen is. Witte katten waarbij doofheid wordt vastgesteld worden uitgesloten van de fok. Dit is om te voorkomen dat de kat dove nakomelingen krijgt aangezien doofheid erfelijk is. Een kat die het gen heeft wat doofheid veroorzaakt hoeft niet altijd doof te worden, er kan ook niks aan de hand zijn. Wel wordt die doofheid dan wel doorgegeven op de nakomelingen. Het geheel voorkomen van erfelijke doofheid is dus niet mogelijk.

Doofheid hoeft alleen niet per sé erfelijk te zijn. Dit kan ook zomaar optreden. Doofheid ontstaat wanneer de bloedtoevoer naar de gehoorcellen verminderd. Dit kan ontstaan door ouderdom maar ook zomaar wanneer de kat nog jong is.

Ataxie

Autosomaal recessieve ataxie is een ataxie die door één of beide van de ouders wordt doorgegeven, het geslacht van de kat maakt hierbij niet uit. De ouderkat hoeft zelf niet eens last te hebben van de ataxie maar kan wel het gen dat dit veroorzaakt bij zich dragen. Een ataxie is een aantasting van het centrale zenuwstelsel wat ervoor kan zorgen dat een kat wankel gaat lopen, problemen heeft met coördinatie en onzindelijk wordt. Een ataxie kan niet verholpen worden, maar door wat aanpassingen aan de omgang met de kat, kan het leven van de kat wel met minimale problemen doorgaan.

 

Hou oud wordt een Turkse Angora?

De Turkse Angora heeft een leeftijdsverwachting van negen tot veertien jaar. Dit komt omdat dit kattenras erg gezond is en weinig last heeft van erfelijke aandoeningen. Natuurlijk is dit maar een gemiddelde. Hoe oud je kat wordt hangt af van de gezondheid van de kat. Als je kat bijvoorbeeld heel weinig beweging krijgt en te veel eet kan de kat last krijgen van obesitas, dit heeft ook veel invloed op de levensverwachting van de kat. Verder is het belangrijk om er snel bij te zijn wanneer je kat zich anders gedraagt of wanneer je ziet dat er iets niet klopt. Neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts om te laten onderzoeken wat er mis kan zijn. Want wanneer bepaalde aandoeningen onbehandeld blijven kan dit ook ernstige gevolgen hebben voor het leven van de kat.

turkse angora liggend in grasveld

Wat moet je weten voor je een Turkse Angora aanschaft?

De Turkse Angora voelt zich een echte vorst. Door hun sterke karakter krijgen ze veel voor elkaar, zowel van mensen als van andere huisdieren. De Turkse Angora is niet een kattenras dat veel verzorging nodig heeft. Ze hebben namelijk geen tweede vacht, dit houdt in dat de vacht makkelijker schoon te houden is dan bijvoorbeeld een Pers. De Turkse Angora kan niet goed alleen zijn, ze zijn graag in grote gezinnen of hebben een speelmaatje. Wanneer je een Turkse Angora bij een fokker koopt moet de stamboom terug te herleiden zijn naar Turkije. Is dit niet het geval of kan er geen stamboom worden gegeven, dan is er hoogstwaarschijnlijk geen sprake van een echte Turkse Angora.

Om er zeker van te zijn dat je een kwalitatief goede kat koopt is het verstandig om te kijken naar erkende fokkers. Deze fokkers staan doorgaans ingeschreven bij de grote kattenverenigingen. Door bij een betrouwbare fokker te kopen heb je de zekerheid dat de kat van een goede bloedlijn komt en dus ook een stamboom heeft. Dit is erg belangrijk wanneer je de kat mee wilt laten doen aan wedstrijden of shows.

 

Hoeveel kost een Turkse Angora?

Een Turkse Angora kost tussen de €550 en €750. Alhoewel de prijs voor dit ras niet vaststaat is dit wat er gemiddeld voor een Turkse Angora gevraagd wordt. De prijs wordt bepaald doormiddel van allerlei verschillende factoren die te maken hebben met het waarom de kat wordt aangeschaft, en met de kwaliteit van de kat.

Wanneer een kat wordt gekocht met het doel om deze te gebruiken voor wedstrijden of om te fokken is de prijs hoger dan wanneer de kat alleen wordt gekocht als huiskat. De kwaliteit van de kat hangt van verschillende dingen af. Ten eerste de bloedlijn, als een kitten een nakomeling is van een prijswinnende kat zal deze duurder zijn dan een kitten van een kat die geen prijzen gewonnen heeft. De gezondheid van de kitten en die van de ouders speelt ook een belangrijke rol. Zijn er bijvoorbeeld erfelijke aandoeningen geconstateerd bij de ouders, dan zijn de nakomelingen van deze ouders natuurlijk ook minder waard.4

 

Past dit type ras bij jou?

Om erachter te komen of de Turkse Angora goed bij jou in huis zou passen kan je jezelf de volgende vragen stellen. De Turkse Angora is een actief en onderzoekend kattenras, heeft de kat bij jou thuis voldoende ruimte om te kunnen spelen en op avontuur te gaan? Ook zijn deze katten niet graag alleen, zou de kat bij jou thuis wel voldoende aandacht krijgen? Of heeft de kat misschien nog een speelmaatje in de vorm van een andere kat of een ander huisdier? Alhoewel de Turkse Angora niet heel veel verzorging nodig heeft is het wel belangrijk dat de vacht goed wordt bijgehouden. Vraag jezelf daarom af of je echt de tijd kan nemen om de vacht van deze kat een paar keer per week kan onderhouden, of dat je beter een kat kan kiezen die wat minder verzorging nodig heeft. Wat denk jij? Past deze kat bij jou? Laat het ons weten in de reacties!

 

Bronnen

[1] The International Cat Association

[2] The Cat Ecyclopedia

[3] The Cat Fanciers Association

[4] The Cat Fanciers Association.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een antwoord