De Turkse Van: een intelligente, nieuwsgierige kat

Kattenrassen » De Turkse Van: een intelligente, nieuwsgierige kat
turkse van kat buiten

De Turkse Van is een relatief weinig voorkomend kattenras (in de Westerse Wereld) met een rijke geschiedenis. Niet alleen valt het uiterlijk van deze kat op, maar ook de persoonlijkheid van dit ras is karakteristiek. Dit maakt de Turkse Van tot een uniek soort. Deze kat is niet overal ter wereld te vinden. Vooral in het zuidwesten van Azië komt dit ras vaak voor. Wil je meer weten over deze kat? Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over de Turkse Van. Dus lees snel verder!

 

De afkomst: dit oude kattenras komt uit Zuidwest Azië

Met een naam als de Turkse Van lijkt het logisch om af te leiden dat dit kattenras afkomstig is uit Turkije. Dit klopt, maar het is niet het hele verhaal. Deze soort komt ook veel voor in landen zoals Iran, Irak en zelfs in gedeeltes van Rusland. Volgens de oude verhalen werd dit ras voor het eerst naar Europa gebracht door de kruisvaarders. Zij hadden deelgenomen aan De Kruistochten, een religieuze oorlog die tussen 1096 en 1271 had plaatsgevonden.

De Turkse Van staat ook wel bekend als de witte ringstaart en de Russische langharige kat. Soms wordt gedacht dat de Turkse Van een variatie is van de Turkse Angora, maar dat is niet waar. Deze twee rassen zijn afkomstig uit volstrekt andere regio’s en verschillen onderling op diverse fronten.

Al sinds de 13e eeuw komt de Turkse Van dus voor in Europa, maar in de Westerse Wereld komt dit ras in zijn geheel niet zo vaak voor. Voor de 20ste eeuw was dit ras zo goed als verdwenen uit Europa. Wel kon je dit ras vaak tegenkomen in Zuidwest Aziatische landen zoals Turkije, Iran, Irak en gedeeltes van Rusland. De naam ‘Van’ is geïnspireerd door de diverse plaatsen en dorpen in deze regio’s die deze naam dragen. Daarnaast waren deze katten ook vaak in de buurt van het meer de Van te vinden. Daarom begonnen de mensen uit deze regio dit ras de Van-kat te noemen.

Vanaf het midden van de 20ste eeuw kwamen diverse zeldzame rassen weer in Europa en Amerika terecht dankzij de rappe ontwikkeling van de luchtvaart. Zo is de Turkse Van vanaf 1955 weer in Europa te vinden en vanaf 1982 in Amerika. Katten liefhebbers ontdekten op deze manier rassen waarvan ze dachten dat ze verloren waren gegaan, waaronder de Turkse Van. Dit ras heeft zich in Turkije en andere Zuidwest Azië eeuwen op een eigen natuurlijke manier kunnen ontwikkelen. Dit verklaart waarom het nog altijd een sterke kattensoort is.

 

Het karakter: een intelligente en nieuwsgierige kat

De Turkse Van behoort tot de slimmere kattenrassen van dit moment. Van nature is dit ras tevens erg nieuwsgierig. Ze gaan graag op avontuur en hebben stimulatie nodig in de vorm van hersenspelletjes. Ben je graag bezig met je kat en ben je op zoek naar een kat met een geheel unieke persoonlijkheid, dan is de Turkse Van de perfecte compagnon voor jou.

De Turkse Van doet er ongeveer 3 tot 5 jaar over om volwassen te worden. Hoe meer je ze intellectueel blijft stimuleren op jonge leeftijd, hoe slimmer deze kat is op volwassen leeftijd. Van nature is dit ras onafhankelijk. Het zijn geen katten die voor lange tijd op schoot geknuffeld willen worden. Daarvoor zijn ze te graag actief bezig.

Turkse Van infographic

Het uiterlijk: een grote kat met een gespierde bouw

De Turkse Van heeft zich op een natuurlijke manier ontwikkeld, hier is geen fokker aan te pas gekomen. Dit levert op diverse fronten een uniek ras op. Zo ook op het gebied van uiterlijk. De Turkse Van behoort tot de grote katten. Dit ras is best gespierd, onder meer omdat ze zo graag actief bezig zijn. Deze soort behoort dan ook tot de meer atletische rassen.

De kop van dit katje is relatief stevig, breed en wigvormig. De snuit is afgerond en ook vallen de jukbeenderen vol definitie op. Het hoofdje van deze kat is voorzien van een lange neus en grote puntige oren die relatief dicht bij elkaar staan. Ook de ogen van deze kat zijn relatief groot. De ogen hebben een ovale vorm.

Katers wegen gemiddeld tussen de 4.08 en 9.1 kg. Poezen wegen gemiddeld tussen de 3.17 en 5.45 kg. Een Turkse Van bezit een viertal stevige poten. Gezien hoe atletisch dit ras is, is dit niet verwonderlijk. Vooral de achterpoten zijn erg sterk. Hierdoor kunnen ze zichzelf goed afzetten en behoorlijke hoogtes springen. Springt deze kat van je bureau af, dan vliegen de papieren in het rond. Zo stevig zijn hun achterpoten.

De brede schouders en borstkas van de Turkse Van moeten minstens zo breed zijn als het hoofd. De meeste Turkse Van katten worden geboren met blauwe ogen. Meestal veranderen de kleuren van de ogen in een wat donkerdere variant van blauw of een amberachtige kleur. Het kan voorkomen dat de kleuren van beide ogen niet gelijk zijn. Hierbij kan het gaan om een oog met een blauwe kleur en een oog met een amber kleur, maar ook twee verschillende tinten blauwe ogen komen voor.

 

De vachtkleur en vachtpatronen: geen ondervacht

Het haar van de vacht van een Turkse Van is semi-lang. De Turkse Van heeft geen ondervacht. Hierdoor is hun vacht enorm zacht en is het heerlijk om deze katten te aaien. Het is bijna jammer dat ze geen schootkatten zijn, want hun vacht kan getypeerd worden als zijdezacht. Hun vacht is waterafstotend en wordt dikker in de winter. Deze katten kunnen nog wel een ondervacht ontwikkelen nadat ze gesteriliseerd zijn.

Vaak wordt onterecht aangenomen dat de Turkse Van een witte kat is. Je kunt deze kat beter typeren als een gekleurde kat met grote witte vlekken. Hierdoor is wit wel de dominante kleur van de kat. Het Piebald gen is hier verantwoordelijk voor. Wel zijn er Turkse Van katten die geheel wit gekleurd zijn, maar dit is uitzonderlijk. Gekleurde vlekken kunnen willekeurig op hun lichaam voorkomen. Het valt op dat deze vlekken bijna altijd op hun hoofd en staart te vinden zijn. Deze vlekken kunnen de volgende kleuren hebben:

  • Rood
  • Crème
  • Zwart
  • Oranje
  • Blauw

Deze plekken worden ook wel de Van Markings genoemd. De vlekken kunnen een schildpadachtig patroon hebben. Dit houdt in dat er een mix is van twee kleuren. In Amerika zijn er regels omtrent de hoeveelheid gekleurde vlakken er op een kat mogen zijn. Bestaat de vacht van een kat voor minder dan 15% uit gekleurde vlakken rondom het hoofd en de staart, dan is er in Amerika officieel sprake van een Turkse Van.

Heeft de kat een vlek op de achterzijde van hun nek, dan wordt deze vlek ook wel de duimafdruk van God genoemd. Volgens oude verhalen waren er namelijk twee voorouders van de Turkse Van katten aanwezig op de Ark van Noach. Daarnaast wordt een vlek tussen de oren het teken van Allah genoemd. Daarom wordt dit kattenras in Turkije met veel respect behandeld.

turkse van liggend

De opvoeding: veel aandacht en geregeld spelen

Voor ieder kattenras is het van belang dat ze goed kunnen omgaan met mensen. Je zult geregeld mensen over de vloer krijgen, en het is dan ook goed dat een kat hieraan went. Ook moet een kat goed leren omgaan met menselijke aanrakingen. Hiermee bedoelen we niet alleen aaien, maar ook de aanrakingen die nodig zijn om je kat te verzorgen. Een goed voorbeeld hiervan is het knippen van de nagels van je kitten.

Je kunt een hoop angst en stress voorkomen bij een kat door je kitten goed te laten wennen aan andere dieren. Dit doe je door je kat te socialiseren. De eerste periode vindt plaats wanneer de kitten tussen de 2 en 7 weken oud is. Daarna is er een tweede periode die stopt wanneer de kitten 14 weken oud is. Aan dit aspect van de opvoeding kun je weinig doen, aangezien katten minimaal tot hun 12e of 13e week bij de fokker zijn. Check daarom altijd bij de fokker hoe deze het socialisatieproces heeft aangepakt.

De verdere opvoeding is aan jou. Turkse Van katten hebben veel energie en spelen graag. Ze zijn graag met je bezig. Daarom is het belangrijk dat jij als baasje veel bezig bent met de kitten. Hiermee bedoelen we niet alleen fysiek spelen, maar ook hersenspelletjes. Een Turkse Van is namelijk een intelligente kant die ook op intellectueel vlak stimulatie nodig heeft. Veel aandacht geven is van groot belang. Dit is geen kattenras voor mensen die veel van huis zijn.

 

De verzorging: veel aandacht is belangrijk!

De vacht van Turkse Van heeft aandacht nodig. Kam je dit niet geregeld, dan kunnen de haren in de knoop raken en kunnen er klitten ontstaan. Regelmatig kammen houdt de vacht aangenaam zacht. Eén keer in de week borstelen en kammen zal volstaan. Bij de Turkse Van is er sprake van een ruiperiode. In de winter wordt de vacht namelijk wat dikker, zodat de kat beter bestand is tegen de kou. Is dit het geval, dan zul je wat vaker moeten kammen. Dit voorkomt dat je te veel last krijgt van de verspreiding van losse haren. Geheel voorkomen doe je dit nooit wanneer je kat in de rui is, maar het goed kammen helpt wel een hoop. Het is aan te raden dat je beschikt over een metalen kam of een Slickerborstel. Eén keer per maand doe je de kat in bad. Dit kan met shampoo gepaard gaan, maar dat hoeft niet.

 

De voeding: zorg voor gezonde voeding

Turkse Van katten kunnen snel te dik worden, dus zorg ervoor dat je ze niet te veel voeding geeft. Van nature zijn deze katten stevig gebouwd. Ze zijn sterk en gespierd, maar overgewicht ligt altijd op de loer. Koop je jouw Turkse Van bij een erkende fokker, dan krijg je een voedingsadvies mee. Tijdens de eerste periode kun je dit advies opvolgen. Na verloop van tijd heb je de vrijheid om zelf te kiezen wat je het beste vindt voor je kat. Houdt hierbij rekening met hoe actief jouw kat is, als jouw kat niet enorm veel beweegt zal hij ook minder grote porties voer nodig hebben. Geef je kat wel de tijd om hier aan te wennen, anders kan de kat last krijgen van zijn of haar darmpjes.

Omdat een Turkse Van sterk en gespierd is, dient de voeding van dit ras voldoende eiwitten te bevatten. In combinatie met veel bewegen zorgt dit ervoor dat de spieren van je kat sterk blijven. Schaf altijd voedsel van een goede kwaliteit aan. Dit is niet alleen beter voor de kat zelf, maar je ziet het effect van goed voedsel ook meteen terug aan de vacht van je kat.

turkse van

Ziektes die veel voorkomen bij deze kat

De Turkse Van behoort tot de gezondste kattenrassen van dit moment. Tot op heden zijn er geen erfelijke ziektes ontdekt bij dit ras. Dat is een voordeel van een kattenras dat op natuurlijke wijze ontstaan is. Hierdoor is de kans op erfelijke ziektes kleiner. De enige ziekte waar ze een lichte neiging toe hebben is hypertrofische cardiomyopathie.

 

Hoe oud kan de Turkse Van worden?

De levensverwachting van een Turkse Van ligt gemiddeld tussen de 12 en 17 jaar. Hoe beter je jouw kat verzorgt, hoe ouder het dier kan worden. Doordat de Turkse Van tot de gezondste kattenrassen van dit moment behoort, is het prima mogelijk dat jouw kat nog ouder wordt dan 17 jaar. Een gezonde kat kan altijd ouder worden. Het ligt dus aan de manier waarop jij je kat verzorgt en de manier waarop je met je kat omgaat.

 

Wat je moet weten voordat je dit type kat in huis neemt

Zorg ervoor dat je altijd een Turkse Van bij een erkende fokker koopt. Vaak zijn dergelijke fokkers lid van een rasclub. Ook titels zoals GC (Grand Champion), NW of RW (National Regional Winning Parentage) of DM (Distinguished Merit) vertellen je een hoop over de bloedlijn van de kat die je op het oog hebt. Is dergelijke info niet bekend en verkoopt een fokker diverse andere rassen, dan heb je waarschijnlijk te maken met een broodfokker. Daarnaast is het een goed teken als je lang op je kitten moet wachten. De eerste 14 weken zijn van groot belang voor de socialisatie van je kat. Het is goed dat ze daarom tijd spenderen met hun moeder en eventuele broertjes en zusjes. Vaak mag je jouw kat vanaf week 12 – 15 mee naar huis nemen.

Je mag altijd je kitten bekijken voordat je deze koopt. Check altijd of de kleine kater of poes er gezond uitziet. Heldere ogen, schone oren, een schone neus en een mooi glanzende vacht zijn goede indicatoren van een gezond beestje. Check daarnaast altijd of de kat ontwormd is met 3, 5 en 7 weken en of de benodigde vaccinaties zijn ontvangen. Tevens baseer je jouw keuze voor een specifieke kat veelal op het feit of je met een kat een band voelt of niet. Dit is een instinctieve keuze.

Een Turkse Van heeft veel aandacht nodig. Als je veel tijd kunt spenderen met deze kat, is dat een pré. De Turkse Van staat er ook om bekend dat het niet altijd van kleine kinderen houdt. Dit verschilt per individuele kat, maar om deze reden raden we alsnog aan om alleen een Turkse Van te nemen als je oudere kinderen in huis hebt of alleen / als stel woont. Op deze manier kun je genoeg aandacht bieden aan je kat, onder meer door veel met je kat te spelen. De Turkse van voelt zich zowel binnen als buiten thuis.

Een grappig feitje om te weten is dat de Turkse Van dol is op zwemmen. Ze worden daarom ook wel de Zwemmende Kat genoemd. Zet een zwembad in de tuin en deze kat zal er geheid in duiken om een rondje te zwemmen. Er zijn zelfs verhalen van mensen die hun bad vol lieten lopen en toen ze terug naar de badkamer liepen hun Turkse Van ineens zagen zwemmen in hun bad. Zo dol is dit ras op water. Ook als je een waterkraan laat lopen, kunnen ze hier uren gefascineerd naar kijken. Er zijn zelfs verhalen over Turkse Van katten die toiletten doorspoelen of kranen zelf open draaien. Zo ver gaat hun fascinatie met water.

turkse van liggend binnen

Aan wat voor prijs moet je denken?

Voor een Turkse Van betaal je gemiddeld €500. Een Turkse Van is een echte raskat. Qua kosten moet je daarom denken aan een prijs van tussen de €400 tot €650. Deze prijs kan natuurlijk per fokker verschillen. Is de prijs die een fokker je aanbiedt lager dan dit, dan is het een goed idee om de fokker te dubbel checken en je af te vragen of de kat wel helemaal gezond is of niet. Verantwoord fokken kost een hoop, zeker wanneer het een raskat betreft. Het is dus altijd goed om overal alert op te blijven.

 

Kies jij ook voor de Turkse Van?

Misschien heb je al een Turkse Van in huis, maar het is ook mogelijk dat je altijd al een eigen Turkse Van hebt willen hebben. In dat geval horen we graag van je. Laat ons weten waarom je precies voor dit ras gekozen hebt en waarom deze kat zo uniek is. Wij horen graag meer over alle lieve poezen en katers van de wereld. Laat het ons weten door een reactie achter te laten op dit artikel!

 

Veelgestelde vragen over de Turkse Van

De gemiddelde Turkse Van word tussen de 22 en 28 centimeter hoog. Ze wegen zo’n 3 tot 8 kilogram. Het is een groot kattenras. Mannetjes wegen vaak een stuk meer dan poezen en zijn vaak ook een groter. Erg bijzonder aan dit ras is dat het 3 tot 5 jaar kan duren tot deze volwassen is, veel langer dan bij de gemiddelde kat dus. Daarnaast zijn ze erg atletisch en zijn hun lichamen vanwege hun actieve karakter erg gespierd.

De Turkse Van is er over het algemeen geen al te grote fan van om de hele dag in zijn eentje te zijn, maar een paar uurtjes kan hem geen kwaad. Dit komt omdat het een erg sociaal en speels kattenras is, dit zorgt ervoor dat ze veel interactie nodig hebben. Erg aanhankelijk zijn ze echter ook weer niet, ze zijn namelijk erg actief. Geen schootkat dus. Om deze kat een tijdje alleen te laten is dus geen probleem, zolang je ervoor zorgt dat de kat voldoende stimulatie om zich heen heeft. Ze zijn namelijk erg intelligent en zijn dol op spelletjes. De kat zal het dan ook fijn vinden om een baasje te hebben die graag tijd met hem spendeert en bezig is met activiteiten.

De Turkse Van is een vriendelijk ras dat het prima kan vinden met andere huisdieren, ook honden dus! Het kan zelfs goed voor de kat zijn om een maatje te hebben, ze hebben namelijk nogal behoefte aan interactie. De katten kunnen naast met honden ook goed met andere katten of

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 16 Average: 4.9]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

3 reacties

  1. Ik heb een Paar jaar een Turkse Van overgenomen van iemand die er niet meer voor kon zorgen,
    Ze is helemaal wit met een streepje op de Kop met blauwe ogen, wel hardstikke doof , roept heel hard als ze wat Wil, ook s ‘nachts kan hier naar buiten en zo te zien erg tevreden,ze heeft het liefst brokjes en snoepjes , ze is wel de neiging om dik te worden en nu een jaar of 5 ,

  2. Wij hebben nu sinds september een Turkse Van, we hebben hem overgenomen van Turkse mensen die hem wegens omstandigheden niet zelf konden houden, hij was op dat moment 6 maanden oud. We hebben nu 3 katten, een Ragdoll, een Europese korthaar en een Van. Ik droomde altijd al van een Van kat vanwege het bijzondere verhaal erachter en het prachtige uiterlijk. We hebben echt een lot uit de loterij met hem, hij kwam gewoon op ons pad, de mensen waar hij eerst verbleef wilden er geen hoge prijs voor, ze wilden gewoon een liefdevol onderkomen. Hij is een echte Van, met een geel en een blauw oog, helemaal wit met 2 zwarte streepjes tussen de oren en n paar zwarte haartjes in de staart. Hij is echt de kers op de taart, want onze Europese korthaar is een onafhankelijke dame die graag in haar mandje ligt en veel op stap gaat, ze is geen schootkat. Aaien mag, maar dan moet je wel naar haar gaan en niet andersom. En onze Ragdoll is zo’n kat die je overal door het huis volgt en verbaal graag aan je laat merken dat ie aandacht of eten wil, hij ligt graag naast je op de bank of op bed, maar is ook geen schootkat. En toen kwam onze Van. Wat meteen opviel was dat hij meteen onbevangen op mijn schoot sprong en zijn neus tegen de mijne wreef. Het was liefde op het eerste gezicht, en dat is zo gebleven. Ik ben zijn uitverkorene van het gezin, tegen de rest is hij ook knuffelig maar bij mij is het meer adoratie zo lijkt het. Waar ik ook zit of ben in huis, hij zal mij altijd eerst op deze manier komen begroeten. Als hij miauwt is het met opvallend zachte stem. Hij is heel nieuwsgierig en steekt overal zijn neus tussen. Hij is ook erg slim en weet precies wat hij moet doen om iets voor elkaar te krijgen. Je moet dus altijd consequent zijn. Een voorbeeld. Een keer krabde hij aan een leren stoel en als reactie daarom zette ik ‘m in de tuin. Sindsdien denkt hij dat hij aan de stoel moet krabben om naar buiten te mogen…dus nu probeer ik dat om te buigen door hem in de gang te zetten (de gang kunnen ze altijd in via een kattenluikje) en anders hoop ik dat in de lente het vanzelf goedkomt als de schuifpui altijd openstaat. Hij is erg speels en lief, maar in het begin moesten we wel heel consequent opvoeden. Hij kon heel dominant zijn naar de Ragdoll * kater.. dan sprong hij er bovenop en beet in zijn nek. Wij spoten gelijk met de bloemen spuit een straal naar hem. Nu slapen ze naast elkaar. Heel af en toe wil hij dat nog wel eens proberen maar ze spelen inmiddels ook samen. De Europese korthaar *dame ging wel meteen goed samen. Ik vind mijn Van af en toe net een hond. In de dierenarts praktijk loopt hii rond alsof de praktijk van hem is. Hij is zo onbevangen en lijkt voor niets of niemand bang. Ik vind hem geweldig en we zijn super blij met onze 3 katten zo samen. Oh ja verharen doet hij vrij weinig, valt reuze mee en hij is dol op water! Laatst zelfs in bad gegaan!!! U kunt onze katten volgen op Instagram @mypreciouscats

  3. Wij hebben ook een turkse van die is nu 15 jaar en erg oud maar nog erg speels wel slaapt hij nu meer we hebben hem met 12 weken gekregen (gekocht) uit een hele slechte kateri en hij was erg verwaarloosd toch is het de liefste kat ooit geworden een echte kroeldoos hij luisterd ook erg goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *