De York Chocolate 

Kattenrassen » De York Chocolate 
York Chocolate kitten

De York Chocolate komt van oorsprong uit New York, in de Verenigde Staten. Ze staan bekend om hun luxe donkerbruine vacht, hij is ook wel bekend als de Yorkse Kat. Het zijn speelse, sociale en nieuwsgierige katten die maar wat kunnen genieten van menselijk gezelschap. Maar naast zijn vriendelijke karakter is de York Chocolate ook een uitstekende jager. Wil jij meer te weten komen over de afkomst en het karakter van deze kat? Lees dan snel verder! 

 

De geschiedenis van de York Chocolate 

De York Chocolate is in 1983 ontstaan op een boerderij in Grafton, New York. Deze boerderij was eigendom van Janet Chiefari. De York Chocolate stamt af van twee langharige katten, een zwart-witte poes en een zwarte kater. Een van deze katten heeft waarschijnlijk Siamese voorouders gehad, wat ervoor zorgde dat een van de kittens in hun nestje mooi bruin gekleurd was. Zij werd Brownie genoemd, een toepasselijke naam met haar bruine vacht.  

Toen Brownie oud genoeg was werd zij gepaard met een zwarte kat. Daaruit kwam een nestje van twee kittens, waarvan een zijn moeders chocoladebruine vacht had en de ander zwart met wit gekleurd was. Janet Chiefari heeft hierna met Brownie verder gefokt om meer exemplaren van de York Chocolate te creëren.  

De York Chocolate werd in 1990 door de Cat Fanciers Association erkend als experimenteel ras. In 1992 kreeg hij kampioenschap status. Een aantal andere verenigingen hebben de York Chocolate ook erkend. Al zijn er geen exemplaren van de York Chocolate meer geregistreerd. 

 

Het karakter 

De York Chocolate is een liefdevolle, sociale kat die graag tijd doorbrengt met zijn baasje. Hij is een grote fan van knuffels en komt maar wat graag op schoot liggen. Deze katten zijn enorme fans van aandacht en menselijk contact, en bouwen snel hechte banden op met hun baasjes. Ze zullen het ook heerlijk vinden zich te betrekken in huishoudelijke activiteiten en op hun eigen manier ‘’hulp’’ te bieden. Ondanks zijn sociale karakter kan de York Chocolate schuw zijn tegenover onbekenden.  

Zijn speelse kanten maken hem goed gezelschap voor zowel kinderen als andere huisdieren. Je zult deze kat het gelukkigst maken door samen met hem te spelen, in plaats van hem zelfstandig een muisje rond te laten slaan. Wat uiteraard geen probleem moet zijn met kinderen in huis. Maar ook met een soortgenootje kan deze kat zich vermaken. Een tweede kat is ook erg handig als je wat vaker van huis bent. Met een maatje zal deze kat zich minder snel eenzaam voelen. De York Chocolate is daarom een goede toevoeging aan gezinnen. In gezinssituaties is de kans groot dat er altijd gezelschap voor hem in huis is. 

York Chocolate buiten

Het uiterlijk 

De York Chocolate is een middelgrote tot grote kat. Hij is vooral te herkennen aan zijn chocoladebruine, haast zwarte vacht. Deze is halflang en meestal lichter van kleur wanneer de kat pas is geboren. Zijn vacht kan naast zijn unieke chocolade kleur ook een lavendel toon hebben of een mix van beiden.  

Het lichaam van de York Chocolate is gespierd en stevig gebouwd. Hij heeft een ronde borst en lange benen. Zijn voorpoten zijn aanzienlijk korter dan zijn achterpoten waardoor hij wat voorover staat. Hij heeft grote ronde voetjes. Zijn staart is vrijwel dezelfde lengte als zijn lichaam, en loopt taps toe.  

Hij heeft een middelgrote, wigvormige kop met een ronde snuit. Daarbij heeft hij grote oren die vanaf een brede basis tot een punt toelopen. Zijn oren staan naar voren op zijn kop. De York Chocolate heeft amandelvormige ogen, deze zijn meestal groen of geel van kleur.  

 

De opvoeding 

De opvoeding van de York Chocolate begint bij de socialisatieperiode. Deze socialisatie duurt tot een kitten zo’n 14 weken oud is. Wat ook betekend dat hij deze periode vrijwel geheel bij de fokker doorbrengt. Tijdens deze periode raakt een kitten gewend aan zijn omgeving. Denk hierbij aan omgang met andere dieren, vreemde geluiden en menselijk contact. Maar ook hoe hij zich moet schoonmaken en gedragen.  

Hoe hij moet omgaan met hygiëne en hoe hij zich moet gedragen leert hij van de moederpoes. Zij speelt dan ook een belangrijke rol in zijn opvoeding. Kittens leren veel door te kijken naar het gedrag van hun moeder. Zorg daarom dat zij lang genoeg aanwezig is om hem alle nodige aspecten van het kattenbestaan te leren. Wanneer een kitten te vroeg wordt weggehaald bij de moederpoes kan dit zijn welzijn negatief beïnvloeden. Zo kan je kat angstig of agressief worden. 

De rest leert een kitten van de fokker. Die leert hem vooral omgaan met menselijk contact. Dit zorgt ervoor dat het een stuk makkelijker wordt om je kitten te verzorgen. Wanneer hij hier al vanaf jonge leeftijd aan is gewend zal hij dit op latere leeftijd beter tolereren. Het is daarom ook belangrijk te zorgen dat je jouw kat bij een betrouwbare fokker vandaan haalt. Zo kan je er haast altijd van uitgaan dat je een goed gesocialiseerde en gezonde kat mee naar huis krijgt.  

 

Hoe verzorg je een York Chocolate? 

De vacht van de York Chocolate is vrij lang maar niet al te moeilijk te verzorgen. Borstel je kat zo’n drie tot vier keer per week om zijn vacht mooi gezond te houden. Door hem regelmatig een borstelbeurt te geven voorkom je klitten en help je jouw kat dode haren te verwijderen. Dit maakt ook de kans dat jouw kat last krijgt van haarballen kleiner. Maar niet alleen zijn vacht kan soms wat extra verzorging gebruiken. Ook zijn nagels, oren en ogen kunnen wel eens wat aandacht gebruiken.  

Bij de ogen en oren van katten kan wel eens vuil ophopen. Aangezien katten hier zelf niet goed bij kunnen is het aan jou als baasje om hem hier een handje bij te helpen. Je kunt zijn ogen en oren makkelijk schoonmaken met een vochtig doekje. Let wel op dat je voor elk oog en oor een ander deel van het doekje gebruikt. Zo voorkom je dat je infecties ontstaan of verspreiden. Zijn nagels moeten een paar keer per jaar geknipt worden. Dit hoeft echter niet vaak. Katten zijn zelf ook goed in het onderhouden van hun nagels. Schaf daarom een stevige krabpaal aan zodat hij jouw bank of gordijnen hier niet voor hoeft te gebruiken. 

 

Welke voeding heeft de York Chocolate nodig? 

De York Chocolate vereist geen speciaal dieet. Hij zal het echter wel waarderen kwalitatief voer met echt vlees te eten te krijgen. Als het gaat om kattenvoer kan dit worden onderverdeeld in twee categorieën, namelijk nat- en droogvoer. De meeste kattenbaasjes kiezen ervoor om hun katten een variatie van beiden te geven. Een verstandige keuze aangezien zowel nat- als droogvoer positief kunnen bijdragen aan de gezondheid van je kat. 

Onder natvoer verstaat men meestal rouw vlees of vis. Dit voer lijkt het meest op wat katten van nature zouden eten, en bestaat net als hun prooi uit een goede hoeveelheid dierlijke eiwitten. Natvoer bevat echter ook vocht. Aangezien katten uit zichzelf niet veel drinken is dit ideaal om te zorgen dat hij toch wat extra water binnen krijgt. Het nadeel van natvoer is wel dat het minder lang houdbaar is dan droogvoer. 

Met droogvoer worden meestal kattenbrokken bedoeld. Brokken zijn erg handig bij het onderhouden van het gebit van je kat. Omdat ze zo hard zijn helpen ze tandsteen en ander vuil te verwijderen. Daarnaast zijn brokken ook lang te bewaren. Droogvoer bevat vaak wel meer koolhydraten dan natvoer. Wat niet erg goed is voor katten, hun lichamen kunnen koolhydraten namelijk niet goed verwerken. Als het gaat om porties is het verstandig om te kijken naar hoe actief jouw kat is. Een actieve kat die altijd in de weer is heeft bijvoorbeeld meer voeding nodig dan een minder actieve kat. 

 

Welke ziektes komen er bij de York Chocolate voor? 

De York Chocolate is over het algemeen een gezonde kat. Er zijn ook geen ziektes bekend die specifiek bij dit ras voorkomen. Wel kunnen deze katten te maken krijgen met de standaard ziektes die bij alle katten voorkomen. Denk hierbij aan overgewicht, problemen aan de urinewegen of problemen aan zijn gebit.  

Om te zorgen dat jouw kat zo gezond mogelijk blijft is het aan te raden hem regelmatig te laten controleren bij de dierenarts. Ook is het verstandig goed te letten op zijn gedrag. Wanneer je kat zich ongewoon gedraagt kan dit namelijk een teken zijn dat hem wat mankeert. Door hier goed op te letten kan je zorgen dat je hem op tijd kan laten checken en behandelen. Zo weet je zeker dat jij en je kat elkaar nog lang gezelschap zullen kunnen houden. 

York Chocolate kat

Hoe oud wordt de York Chocolate? 

De York Chocolate wordt gemiddeld tussen de 13 en 15 jaar oud. Een normale leeftijd voor een raskat. Deze levensverwachting wordt grotendeels beïnvloed door jouw zorg als baasje. Een goede verzorging is voor jouw kat namelijk stap een tot een lang en gezond leven.  

Let daarom goed op zijn gewoontes. Wanneer hij zich ongewoon gedraagt kan dit een teken zijn dat hem wat mankeert. Breng hem in dit geval zo snel mogelijk naar de dierenarts. Hoe sneller je erbij bent hoe effectiever hij kan worden behandeld. Zo kunnen jij en je kat nog lang van elkaar genieten. 

 

Wat kost de York Chocolate? 

De York Chocolate kost gemiddeld tussen de €600 en €1000. Deze prijs is echter niet bij elke fokker hetzelfde. De prijs kan ook per kat verschillen. Zo is een showkat veelal duurder dan een huiskat. Wel is op te merken dat de York Chocolate vrijwel niet meer gefokt wordt en er geen geregistreerde katten meer zijn. Het is daarom aangeraden een York Chocolate te zoeken in een asiel. Hier is de kans groter dat je er een zal vinden. Wanneer je jouw kat hebt gevonden komen er echter nog andere kosten bij kijken. Houdt bijvoorbeeld rekening met kosten voor de dierenarts, voer, speeltjes en verzorgingsproducten.  

 

Veelgestelde vragen

Voordat je een York Chocolate aanschaft is het goed om te weten dat hij zo goed als ‘’uitgestorven’’ is. Er zijn namelijk geen geregistreerde York Chocolate katten meer. Het aanschaffen van deze kat kan dus nogal een uitdaging worden. Als jij er graag een in huis wilt nemen is het aangeraden hem te zoeken bij een asiel. Hier is de kans het grootst dat je er daadwerkelijk een zal vinden. Daarnaast haal je zo niet alleen die prachtige kat die je graag wilde in huis, maar geef je ook een warm thuis aan een asielkat.  

De York Chocolate wordt gemiddeld tussen de 20 en 25,5 centimeter hoog. Hierbij hebben we het over de schofthoogte van de kat. Een volwassen kat weegt veelal 2,5 tot 5 kilogram. Hierbij zijn de mannetjes zwaarder en groter dan de vrouwtjes. Het is een middelgroot tot groot ras. Het zijn stevig gespierde katten met een luxe donkerbruine vacht. 

De York Chocolate zal er niet de grootste fan van zijn om voor lange periodes alleen te zijn. Hij is dan ook het meest geschikt voor gezinnen die deze kat alle aandacht die zijn hartje begeert kunnen geven. Deze katten kunnen enorm genieten van menselijk contact, daarom is het niet wijs hem langer dan een paar uur per dag alleen te laten. Wanneer je jouw kat te vaak lang alleen laat bestaat de kans dat hij zich eenzaam of depressief gaat voelen. Dit kan zich gaan uiten in ongewenst gedrag zoals agressie of angst. Dit is uiteraard niet wat je voor je kat wil. 

Het is daarom ook aan te raden om een tweede kat aan te schaffen. Met een soortgenootje in huis zal je kat zich ook wanneer jij van huis bent kunnen vermaken. Ze zullen zich met elkaars gezelschap ook minder snel eenzaam voelen en lekkerder in hun vel zitten. 

Heb jij een York Chocolate in huis? 

Ben jij een van de gelukkigen die een York Chocolate in huis heeft, en heb jij misschien tips voor onze lezers? Of heeft dit ras na het lezen van dit artikel jouw hart veroverd? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel! Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen met dit mooie ras. 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *