De Amerikaanse Korthaar: alles over dit kattenras

Kattenrassen » De Amerikaanse Korthaar: alles over dit kattenras
Amerikaanse korthaar uiterlijk

De Amerikaanse Korthaar is een echte gezelschapskat. De kat is makkelijk in de omgang, is speels maar houdt ook van jagen. Dit ras is dus van alle markten thuis. De vacht van de kat heeft niet heel veel verzorging nodig. Het is wel belangrijk dat je al op jonge leeftijd met deze verzorging begint. Benieuwd waarom dit zo is? Lees dan snel verder!

 

De afkomst: van werkkat tot huiskat

De Amerikaanse Korthaar stamt af van katten die door Europese kolonisten meegenomen zijn naar Amerika. De kolonisten namen de katten mee als werkkatten waarbij de katten zorgden voor bescherming tegen muizen en ratten. De katten moesten een zware zeevaart overleven waardoor de Amerikaanse Korthaar een sterke basis heeft. Alleen de sterkste katten overleefden de zeereis naar Amerika.

In Amerika is de kat zich over het hele land gaan verspreiden. Het waren echte werkkatten en ze werden voor een lange tijd niet als huiskat in huis genomen. Deze werkkat is uiteindelijk gekruist met geïmporteerde rassen zoals de Britse korthaar, de Burmees en de Pers. Uit deze kruisingen is de Amerikaanse Korthaar ontstaan.

Aan het eind van de 19e en aan het begin van de 20e eeuw kwam er steeds meer belangstelling voor de schoonheid van katten. Zo was er in 1896 in het Madison Square Garden een kattententoonstelling waarbij een bruine Amerikaanse Korthaar te koop werd aangeboden. In 1906 werd de Amerikaanse Korthaar voor het eerst door de Cat Fanciers’ Association erkend waarbij het de naam ‘’domestic shorthair’’ kreeg. Begin jaren 60 is de kat hernoemd tot de Amerikaanse Korthaar. De kat komt vooral in de Verenigde Staten voor en is in Europa vrij zeldzaam.

 

Het karakter: een kat die van alle markten thuis is

De Amerikaanse Korthaar is een echte gezelschapskat. De kat is over het algemeen vrij rustig en past zich makkelijk aan. De kat heeft een goedaardig karakter en hecht zich aan iedereen in het huis. De Amerikaanse Korthaar is erg nieuwsgierig, houdt enorm van spelen maar kan ook goed op zichzelf zijn.

Daarnaast is de Amerikaanse Korthaar een echte jager. Dit zal wel met zijn herkomst te maken hebben! Het is dus goed mogelijk dat de kat eens met een dode muis aan komt zetten. De kat houdt erg van het buitenleven. Het is fijn als de kat de mogelijkheid heeft om naar buiten te gaan. Zorg er dus voor dat – als je de Amerikaanse Korthaar in huis neemt – je genoeg ruimte om je huis heen hebt voor deze kat.

Amerikaanse korthaar info

Het uiterlijk: een gespierde kat met een krachtige uitstraling

De Amerikaanse Korthaar is een middelgrote tot grote kat. Het gewicht van de kat ligt ongeveer tussen de 3,5 en de 7 kilogram zit. Katers zijn hierbij over het algemeen iets zwaarder dan poezen en hebben daarnaast ook meer ontwikkelde kaken.

Het lichaam van de Amerikaanse Korthaar is vrij gespierd. De kat heeft sterke schouders, een brede rug en gespierde poten. Mede vanwege deze rechte en gespierde poten heeft de kat een krachtige uitstraling. De kat heeft ronde voetjes met sterke kussentjes. De staart van de kat is middellang van formaat en heeft een wat stomp en abrupt einde.

De kop van de Amerikaanse Korthaar is vrij groot en de kat heeft een vol gezicht. De oren zijn middelgroot van formaat en zijn op het einde licht afgerond. Verder heeft de kat een wat vierkante snuit en een vrij sterke kaak. De ogen van de kat hebben de vorm van een halve amandel en de kat kijkt erg scherp uit zijn ogen. De ogen staan vrij breed uit elkaar waarbij er altijd veel ruimte tussen de ogen zit. De ogen van de Amerikaanse Korthaar zijn in de meeste gevallen afhankelijk van de vachtkleur. In de meeste gevallen zijn ze goud van kleur. In sommige gevallen kunnen beide ogen ook verschillend van kleur zijn. Veel combinaties komen voor bij deze kat.

 

De vacht van de Amerikaanse Korthaar

Zoals je al aan de naam kunt zien heeft de Amerikaanse Korthaar een korte vacht. De vacht is kort maar wel erg dik waardoor de vacht ook erg veerkrachtig is. De vacht kan meerdere patroonsoorten hebben maar in de meeste gevallen is de vacht van de Amerikaanse Korthaar gestreept. Over het algemeen worden vrijwel al de kleuren door rassenverengingen wel geaccepteerd. De Cat Fanciers’ Association, een van de belangrijkste kattenrassen organisaties, staat de volgende kleuren toe:

  • Wit
  • Zwart
  • Blauw
  • Crème
  • Tweekleurig
  • Driekleurig (Calico)

Wanneer de Amerikaanse Korthaar zwart van kleur is zijn over het algemeen de neus en het uiteinde van de poten ook zwart. Ditzelfde geldt voor een blauwe Amerikaanse Korthaar. Wanneer de vacht van de kat een wat blauwe kleur heeft geldt dit ook voor de neus en het uiteinde van de poten. Wanneer de vacht een beetje rood van kleur is wordt dit een crème Amerikaanse Korthaar genoemd. De Amerikaanse Korthaar kan ook meerdere kleuren vacht hebben. In de meeste gevallen heeft de kat dan een basis van witte vacht met zwarte, blauwe, rode en beige plekken.

Naast kleuren kunnen we ook onderscheid maken tussen patronen. Zo maakt de Cat Fanciers’ Association onderscheid tussen een schaduwvacht, een rookachtige vacht en een gestreepte vacht. Bij een schaduwvacht bestaat de vacht ook uit twee kleuren maar heeft de kleur van de top van de vacht de overhand. Dit gebeurt enkel wanneer de topkleur van de vacht zwart of rood van kleur is. Naast een schaduwvacht kan de Amerikaanse Korthaar ook een vacht in een rookkleur hebben.

In dit geval heeft de kat een zwarte vacht maar is de wortel van de vacht nog wit van kleur. Dit verschijnsel komt ook voor met een blauwe en rode vacht met witte wortels. De gestreepte vacht komt het meeste voor bij de Amerikaanse Korthaar. Bij deze katten is een duidelijk patroon van strepen te zien bij het hoofd, de nek, de poten en de staart.

Amerikaanse korthaar

De opvoeding: zorg ervoor dat je Amerikaanse Korthaar goed went aan menselijke aanrakingen

Bij katten in het algemeen is de opvoeding erg belangrijk. Deze opvoeding begint altijd bij de socialisatie. Bij de socialisatie van een kat laat je de kat gewend raken aan menselijke aanrakingen, vreemde geluiden, andere dieren maar ook de gang van zaken in een huishouden. Dit is erg belangrijk aangezien je de kitten als het ware voorbereid op het leven dat nog komen gaat. In het leven van de kitten zal deze door mensen worden aangeraakt bij de verzorging, zal de kitten vreemde dieren tegenkomen maar zal deze hoogstwaarschijnlijk ook in een huishouden gaan leven.

Een kat heeft twee socialisatieperioden in zijn leven. De eerste socialisatieperiode is wanneer de kitten tussen de 2 en de 7 weken oud is. Deze socialisatieperiode is echt de basis van de opvoeding. De kitten leert gewend raken aan menselijke aanrakingen en leert vreemde geluiden kennen. De tweede socialisatieperiode vindt plaats na de eerste socialisatieperiode tot dat de kitten 14 weken oud is. In deze periode leert de kitten hoe het er in een huishouden aan toe gaat en wordt de kitten als het ware echt op zijn toekomstige leven voorbereid. Daarnaast is het belangrijk dat de kitten opgroeit in aanwezigheid van de moederpoes. Dit is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de kitten.

In Nederland geven fokkers een kitten pas mee aan hun nieuwe baasje als deze minimaal 13 weken oud is. Dit betekent dat de kitten vrijwel de hele socialisatieperiode bij de fokker doorbrengt. Daarom is het ook een goed teken als het lang duurt tot je jouw katje mee naar huis mag nemen. Voordat je tot de aanschaf van je Amerikaanse Korthaar bij een fokker overgaat is het verstandig om goed te kijken of de fokker voldoende aandacht aan deze socialisatieperiode heeft besteed.

 

De verzorging van de Amerikaanse Korthaar

Wanneer je een kitten al op jonge leeftijd hebt laten wennen aan menselijke aanrakingen – zoals onder het kopje opvoeding beschreven is – wordt de verzorging van de kat een stuk makkelijker. Het is makkelijker om de nagels op zijn tijd te knippen, de tanden te poetsen, maar ook het borstelen van de vacht zal een stuk eenvoudiger zijn.

Om je kat goed gezond te houden is het belangrijk om op regelmatige basis de tanden te verzorgen, de oren te reinigen en de nagels af te knippen. Daarnaast is het goed voor de gezondheid van de vacht om deze op regelmatige basis door te borstelen. Dit voorkomt klitten en zorgt voor een mooiere en stralendere vacht. De vacht 1 keer in de week doorkammen is in de meeste gevallen voldoende. In de ruiperiode kan het verstandig zijn om de vacht vaker door te kammen.

Daarnaast is het verstandig om voldoende speelgoed voor je Amerikaanse Korthaar aan te schaffen. De Amerikaanse Korthaar kan namelijk vrij stevig worden maar door voldoende interactief speelgoed in huis te hebben kun je dit tegengaan en kan de Amerikaanse Korthaar zijn energie kwijt. Voeding speelt ook een belangrijke rol in het tegengaan van overgewicht bij een kat. Daar lees je hierna meer over.

Amerikaanse korthaar spelend

De voeding die de Amerikaanse Korthaar nodig heeft

Een belangrijk onderdeel dat bij de verzorging van de Amerikaanse Korthaar komt kijken is de voeding. Het is over het algemeen zo dat het verstandig is om de energietoevoer van een kat aan te passen aan de hoeveelheid activiteit van een kat. Leeftijd is hier ook van groot belang. Het is bijvoorbeeld verstandig om een jonge en hele actieve kat meer voer te geven dan een al wat oudere en minder actieve kat.

De Amerikaanse Korthaar is een middelgrote kat met sterke spieren. Het is belangrijk dat deze spieren voldoende brandstoffen krijgen waarbij gewichtstoename wordt voorkomen. De Amerikaanse Korthaar heeft namelijk aanleg om ook vrij stevig te kunnen worden. Het is dus belangrijk om je kat goed en gezond voedsel te geven.

Het natuurlijke voedsel van katten zijn muizen. Muizen bestaan voor het grootste gedeelte uit vlees en voor een klein gedeelte uit andere plataardige stoffen. Katten zijn niet zo goed in het verwerken van koolhydraten. Het is dus belangrijk dat je voedsel kiest voor je Amerikaanse Korthaar dat weinig koolhydraten bevat.

De ideale voeding voor de Amerikaanse Korthaar bevat dus veel vlees. Op de etiketten van kattenvoer staat vermeld wat de ingrediënten zijn. Naast vlees bevat kattenvoer vaak ook andere toegevoegde stoffen. Het is altijd verstandig om eens na te gaan of deze stoffen goed zijn voor de gezondheid van je kat. Veel smaakversterkers en conserveermiddelen kunnen namelijk voor allergieën bij katten zorgen. Dit wil je natuurlijk niet zien gebeuren bij jouw kat!

Om van een goede voeding voor jouw Amerikaanse Korthaar verzekerd te zijn is het verstandig om goed naar de etiketten te kijken.

Amerikaanse korthaar met kitten

Ziektes die veel voorkomen bij de Amerikaanse Korthaar

De Amerikaanse Korthaar is een relatief gezonde kat. Dit komt misschien wel voort uit de sterke basis van de kat aangezien enkel de sterkste katten de zeetocht naar Amerika overleefden. Een ziekte die nog wel eens bij de Amerikaanse Korthaar voor wil komen is Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM).

Hypertrofische Cardiomyopathie (hierna: HCM) is een erfelijke hartafwijking waardoor minder bloed wordt rondgepompt. Doordat er minder bloed wordt rondgepompt is er een vergrote kans op trombose. Ook vochtophoping in de longen en de borstkas kan voorkomen en de hartkleppen kunnen minder goed gaan werken.

De ziekte wordt meestal op jonge leeftijd opgemerkt. Er zijn niet altijd symptomen en het kan voorkomen dat een kat plotseling overlijdt zonder dat de kat klachten had. Ook is het mogelijk dat de kat wel klachten ontwikkelt. De ziekte is niet te genezen. Er is wel medicatie beschikbaar die klachten als gevolg van HCM kan verlichten. De volgende klachten kunnen wijzen op HCM: 

  • De kat heeft een slechte eetlust;
  • De kat heeft last van benauwdheid;
  • De kat heeft een versnelde ademhaling;
  • De kat heeft last van verlamming in de achterpoten.

HCM is een erfelijke ziekte. Het is dus van groot belang om niet te gaan fokken met katten die HCM hebben. Het wordt aangeraden om van tevoren een DNA test te doen.

 

Hoe oud kan een Amerikaanse Korthaar worden?

De Amerikaanse Korthaar wordt meestal ongeveer 15 jaar oud. Hoe oud de kat precies wordt hangt af van de verzorging en gezondheid van de kat. Katten die goed verzorgd worden zullen eerder een hogere leeftijd bereiken dan katten die minder goed verzorgd worden. Ook de gezondheid is erg belangrijk. Als de kat bijvoorbeeld met HCM te kampen krijgt zal dit de levensverwachting negatief beïnvloeden. Uiteraard wil je de kat zo lang mogelijk in huis houden.

Amerikaanse korthaar geeft kitten kus

Wat moet jij weten voordat je de kat in huis neemt

Om een Amerikaanse Korthaar in huis te nemen heb je niet per se veel ervaring met het houden van dieren nodig. Wel is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Het is belangrijk om je goed te informeren waar je allemaal rekening mee moet houden als je een Amerikaanse Korthaar in huis neemt. Als je van plan bent om een Amerikaanse Korthaar met papieren in huis te nemen is het verstandig om een bezoekje te brengen aan een fokker die aangesloten zit bij een ras- of kattenverenging. Aangezien de Amerikaanse Korthaar vrij zeldzaam is in Nederland kan dit nog vrij lastig zijn.

Bij de aanschaf van een Amerikaanse Korthaar is het verstandig om te weten of de ouderdieren ook getest zijn op HCM. Dit is belangrijk aangezien HCM een erfelijke ziekte is die nogal eens bij de Amerikaanse Korthaar voor kan komen. Ook is het belangrijk dat je nooit een kitten koopt als de moederpoes niet aanwezig is. De moederpoes vervult een belangrijke rol in de opvoeding en ontwikkeling van een kitten waardoor het van groot belang is dat deze aanwezig is. Daarnaast is het dus van belang dat de kat goed is gesocialiseerd. Dit is onder het kopje opvoeding al uitgebreid besproken.

 

Aan wat voor prijs moet je denken?

De prijs voor de Amerikaanse Korthaar ligt tussen de 750 en 1000 euro. Het is moeilijk om een prijs voor de Amerikaanse Korthaar vast te stellen. De kat is vrij zeldzaam in Nederland waardoor de gevraagde prijzen aardig kunnen verschillen. Je zult dus waarschijnlijk een prijs tussen de 750 en de 1000 euro moeten betalen. Dit komt mede omdat er in Nederland erg weinig fokkers van de Amerikaanse Korthaar te vinden zijn. In de Verenigde Staten komt de kat heel veel voor waardoor de prijs hier een stuk lager is.

 

Heb jij een Amerikaanse Korthaar in huis?

Aangezien de Amerikaanse Korthaar vrij zeldzaam is in Nederland zijn wij erg benieuwd of jullie deze kat in huis hebben. Of misschien ben jij wel van plan een Amerikaanse Korthaar aan te schaffen? Waarom heb je voor dit kattenras gekozen? Waar heb je de kat vandaan? Je kunt dit laten weten door middel van het achterlaten van een reactie op dit artikel!

 

Hoe groot wordt de Amerikaanse Korthaar?

Gemiddeld wordt de Amerikaanse Korthaar 30 tot 35 centimeter hoog. Hun gewicht ligt tussen de 3,5 en 7 kilogram. Het zijn middelgrote tot grote katten. Katers zijn vaak wat groter en zwaarder dan de poezen, daarnaast is ook de kaak van de katers vaak meer ontwikkeld. De lichamen van deze katten zijn redelijk gespierd, wat hun een krachtige uitstraling geeft.

 

Kan de Amerikaanse Korthaar goed alleen zijn?

Ja, de Amerikaanse Korthaar kan best even een dagje alleen zijn. Het zijn enorm speelse katten die het leuk vinden om met hun baasjes te spelen. Als je de tijd hebt zal deze kat het dan ook zeker wel waarderen om vertroeteld te worden. Maar ondanks dit feit kunnen ze zich ook prima zelf vermaken. Deze katten hebben geen uren lang aandacht nodig. Als ze zich vervelen pakken ze hun speeltjes en gaan ze zelf aan de slag. Als je jouw Amerikaanse Korthaar dus alleen moet laten is het verstandig om ervoor te zorgen dat je voldoende speeltjes achterlaat. Zo voorkom je ook dat ze met bijvoorbeeld de gordijnen of met de bank aan de haal gaan.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 12 Average: 4.9]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *