Een kat socialiseren: de beste aanpak

Gedrag & Verzorging » Een kat socialiseren: de beste aanpak
Kat knuffelend met baasje

Het is voor een kat erg belangrijk dat hij op een goede manier wordt voorbereid op zijn verdere leven. De socialisatie van een kat is hier een belangrijk onderdeel van. Het gedrag van een kat wordt namelijk door meerdere factoren beïnvloed. Een kat laat van nature een bepaald soort gedrag zien maar het is ook mogelijk om een kat veel aan te leren. Door hier op een goede manier mee om te gaan is het mogelijk om jouw kat goed te socialiseren tot huiskat. Hoe dit precies werkt? Dat lees je in dit artikel!

 

Begrijpen hoe socialiseren werkt is cruciaal

Om te begrijpen hoe socialiseren precies werkt is het van belang om te kijken naar de oorsprong van de kat. De gedomesticeerde katten zoals we die tegenwoordig kennen stammen af van de Afrikaanse wilde kat. Deze wilde kat lijkt erg op de gedomesticeerde kat van tegenwoordig en komt hedendaags nog wel voor op de droge Savannah. Net als bij deze kat in het wild is het voor een gedomesticeerde kat belangrijk dat deze na zijn geboorte aanleert wat veilig is. De periode waarin dit gebeurt wordt ook wel de socialisatieperiode genoemd.

Kitten op krabpaal

De socialisatieperiode

De eerste periode van een kitten is erg belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling. In deze periode leert een kitten als het ware hoe het er in het leven aan toe gaat. Een kitten leert herkennen wat normaal en veilig is en neemt dit mee in zijn verdere leven. Een kitten beleeft deze periode in zijn nest in aanwezigheid van de moederkat. Alle aspecten van het leven waar de kat in deze periode mee in aanraking komt, worden meegenomen in het verdere leven.

De kans is dan ook groot dat wanneer een kitten uit het nest wordt gehaald en bij zijn nieuwe baasje terecht komt eerst bang is voor deze nieuwe situatie. Alles waar de kitten in de socialisatieperiode nog niet mee in aanraking is gekomen is nieuw en daardoor nog eng. Een kitten weet nog niet of de situatie veilig is. Het is dus belangrijk om in de socialisatieperiode een kitten aan van alles en nog wat te laten wennen zodat hij hier later makkelijker mee om kan gaan.

De socialisatieperiode van een kat vindt plaats als deze tussen de 2 en de 7 weken oud is. Het brein van een kitten is in deze fase nog steeds in ontwikkeling. De dingen die een kitten in deze periode meemaakt en waar een kitten in deze periode tegen aanloopt beïnvloeden de ontwikkeling van het brein. Als baasje is het dus mogelijk om hier invloed op uit te oefenen.

Wist je dat katten van nature niet echt een behoefte hebben om samen met mensen te zijn? De behoefte aan menselijke gedrag is dan ook aangeleerd gedrag. Voor een gedomesticeerde kat is dit erg gewenst en het is dan ook belangrijk dat hier in de socialisatieperiode voldoende aandacht aan wordt besteed. Door een kitten in deze eerste weken gewend te laten raken aan menselijke aanrakingen – het liefst van meerdere mensen – zal hij een stuk beter gesocialiseerd worden met mensen. Het is vrijwel onmogelijk om na deze kat nog een kat te socialiseren. Zeker wanneer een kat zijn seksuele volwassenheid heeft bereikt. Begin hier dus goed en op tijd mee!

Kitten en hond slapen

Hoe zorg je voor gezonde kittens?

Kittens zijn, zeker in de eerste periode van hun leven, erg kwetsbaar. Om een kitten goed op te laten voeden is het belangrijk om voor het socialiseren goed voor de gezondheid van een kitten te zorgen. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn hoe katachtige infectieziektes zich kunnen verspreiden en hier goed op in te spelen. Dit kan gedaan worden door voor een hygiënische omgeving te zorgen en door goed te controleren op infectieziektes. Zeker bij de verzorging van een kitten dat uit een bepaalde omgeving is gered is dit erg belangrijk.

Wanneer er bijvoorbeeld een nestje kittens uit een bepaalde situatie is gered is het belangrijk dat de handen van de verzorgers goed schoon zijn bij de verzorging van de kittens. Door de handen goed schoon te houden met antibacteriële gel en beschermend materiaal te gebruiken wordt voorkomen dat mogelijke infecties verspreiden. Ook bij een nestje dat gewoon bij de moederkat in een omgeving opgroeit is hygiëne belangrijk. Zorg dat de kittens in een schone omgeving op kunnen groeien zodat het ontstaan van infecties en ziektes wordt beperkt.

 

Tips voor bij het socialiseren

Voordat je begint met het socialiseren van een kat is het belangrijk om wat tijd met de moederkat door te brengen. Door dit te doen raakt de moederkat een beetje aan je gewend en weet zij ook beter met wie ze te maken heeft. Het is hierbij belangrijk dat je op een positieve manier interactie hebt met de moederkat waarbij je laat zien dat je teder met haar kitten om kan gaan. Dit is erg belangrijk aangezien het ook belangrijk is dat de eerste ervaringen van kittens met de mens positief moeten zijn.

Door bij de socialisatie de eerste ervaringen positief te maken leert een kitten dat bepaalde handelingen helemaal niet zo eng zijn en laat hij deze handelingen in de toekomst eerder toe. Bij een negatieve ervaring kan een kitten mensenschuw worden bepaalde trauma’s ontwikkelingen. Het is dus belangrijk dat de socialisatie op een rustige manier opbouwt.

In de eerste paar weken is het bijvoorbeeld mogelijk om een kitten over de buik te strelen. Ook is het mogelijk om een kitten kort op te pakken en daarna weer terug naar de moederkat en het nest te brengen. Door deze handelingen na verloop van tijd steeds wat uit te breiden raakt een kitten steeds meer gewend aan menselijke aanrakingen. Het is hierbij belangrijk dat deze gewenning aan menselijke aanraking gebeurd door minimaal 4 mensen waaronder een man, een vrouw, kinderen en oudere mensen.

Op deze manier kan een kitten aan al deze typen mensen gewend raken. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 40 minuten per dag besteed aan deze gewenning enorme positieve effecten heeft op de vriendelijkheid van een kat tegenover mensen. Bovendien helpt de gewenning bij aanrakingen voor bijvoorbeeld het controleren van de ogen, voeten en de staart enorm bij latere bezoeken aan de dierenarts.

Kat ontmoet meisje en een egel

Hoe laat je een kitten wennen aan een huishouden?

Naast de gewenning aan menselijke aanrakingen is het erg belangrijk dat een kitten ook gewend raakt aan de gang van zaken in een huishouden. Ook hier dient de socialisatieperiode voor. Een kitten wordt als het ware voorbereid op het verdere leven. Dit kan gedaan worden door een kitten tijdens de socialisatieperiode al een bepaalde situaties en attributen uit een huishouden te laten wennen. Door goed op de verschillende zintuigen van een kitten in te spelen komt deze in zijn latere leven niet meer voor verrassingen te staan.

Wat voelen betreft kun je voor meerdere ondergronden bij een kitten zorgen. Door bij het nestje te zorgen voor bijvoorbeeld een wat hardere vloer (tegels) en een wat zachtere vloer (tapijt) kan een kitten gewend raken aan verschillende ondergronden.

Daarnaast is het ook belangrijk dat een kitten gewend raakt aan verschillende geuren. Door een kitten gewend te laten raken aan bijvoorbeeld de geur van een hond voelt deze gelijk al wat vertrouwd aan. Dit is eenvoudig te doen door bijvoorbeeld een schoon doek tegen een hond aan te wrijven en vervolgens bij het kitten te leggen.

Naast het voelen en ruiken is ook het zicht een belangrijk zintuig van een kitten. Door een kitten met verschillende voorwerpen van verschillende vormen en formaten in aanraking te laten komen komt deze bij zijn uiteindelijke baasje voor minder verrassingen te staan. Wat gehoor betreft kan het verstandig zijn om bepaalde geluiden die in huishoudens te horen zijn af te spelen. Er zijn hier speciale Cd’s voor te krijgen die bijvoorbeeld het geluid van wasmachines en afwassers afspelen.

Op het gebied van voedsel is het belangrijk dat een kat de keuze krijgt meerdere soorten voedsel in verschillende smaken. Op deze manier kan hij gewend raken aan verschillende voedselbronnen en voorkom je dat een kat later kieskeurig wordt naar bepaald soort voedsel. Bovendien is een gevarieerde voeding erg gezond voor een kat.

Kitten speelt buiten

Waarom is het belangrijk om een kat te socialiseren?

Je hebt al veel kunnen lezen over het belang van het socialiseren van jouw kat. Voor het welzijn van een kat is het erg belangrijk dat er voldoende aandacht aan de socialisatie is besteed. Een kat die goed is gesocialiseerd is een stuk meer ontspannen wanneer deze in aanraking komt met bijvoorbeeld een vreemd persoon.

Een kat die niet goed is gesocialiseerd zal in zo’n situatie een stuk meer stress ervaren. Een niet gesocialiseerde kat kan mensenschuw worden en vanwege de angst zelfs te maken krijgen met ernstige psychische klachten. Voor gedomesticeerde katten die veel onder de mensen leven is het dus erg belangrijk dat hier voldoende aandacht aan is besteed.

Bovendien helpt het dat een kat goed gewend is aan menselijke aanrakingen. Wanneer je bijvoorbeeld op bezoek moet bij een dierenarts omdat er iets met je kat aan de hand is helpt het dat deze een stuk meer ontspannen is bij bepaalde aanrakingen.

Door een kitten tussen de tweede en zevende week voldoende te socialiseren geef je hem een fijnere toekomst. Het is wel belangrijk om op te merken dat het na deze eerste socialisatieperiode niet ophoudt. Het is belangrijk dat een kat gedurende zijn hele leven voldoende positieve ervaringen krijgt op het gebied van menselijke interactie. Zeker tot wanneer een kitten zijn nest verlaat tussen zijn 12e en 14e week.

 

Extra tips bij het socialiseren van een kat

Het goed socialiseren van een kat is een heel proces. In dit artikel is geprobeerd om hier een goed beeld van te geven. Heb jij zelf ervaring met het socialiseren van een kat en nog tips & tricks voor andere kattenhouders? Deel dit dan door een reactie op dit artikel achter te laten!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 13 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *