Top 5 beste drinkfonteinen voor katten

Productadvies » Top 5 beste drinkfonteinen voor katten
Drinkfontein kat

Katten hebben de neiging om onvoldoende te drinken terwijl gehydrateerd blijven van groot belang is, onder meer om nier- en urinewegaandoeningen te voorkomen. Veel katten worden aangetrokken tot stromend water. Ze zijn er als de kippen bij wanneer de kraan openstaat. Het is dan ook niet vreemd dat de meeste katten erg enthousiast worden van een kattenfontein.

 

Wat is een drinkfontein en wanneer heb je deze nodig?

Een drinkfontein is in allerlei verschillende soorten en maten te koop, maar een ding wat alle drinkfonteinen met elkaar gemeen hebben, is dat zij water laten stromen. Je voegt water toe in de fontein en op dat moment gaat het water stromen. Water wat stroomt heeft van nature meer zuurstof en blijft verser waardoor dit voor katten natuurlijk veel beter is dan het water wat stilstaat in hun waterbak. Daarnaast is het voor sommige katten gewoon nodig. Het is voor sommige katten namelijk lastig om voldoende gestimuleerd te worden om water te drinken uit de waterbak. Het trekt hen helemaal niet aan omdat de dieren vanuit de natuur ook niet gewend zijn om gebruik te maken van stilstaand water.

Dieren worden vanuit de natuur juist aangetrokken tot water wat gewoon loopt en daarom zijn katten vaak veel geïnteresseerd door lopend water wat zich in zo’n fontein bevindt. Zij zullen daardoor sneller geneigd zijn om water te drinken. Voor sommige katten is dit gewoon nodig omdat onvoldoende vocht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Vaak krijgen zij hier bijvoorbeeld blaasgruis van of kan het zelfs leiden tot problemen aan de nieren. Voldoende water is voor elke kat enorm belangrijk en laat dit nou net een hele goede manier zijn om de kat te stimuleren om voldoende water te drinken.

Kat drinkt water uit fontein

De voor- en nadelen van een waterfontein

Aan zo’n waterfontein zitten natuurlijk verschillende voor- en nadelen verbonden.

 

Stromend water geeft vertrouwen

Katten vinden vaak stilstaand water onbetrouwbaar. Stromend water staat voor ze gelijk aan schoon water. In het wild zou hun instinct ze ook naar stromend water leiden. Stilstaand water is een ideale plaats voor bacteriën, stromend water is gezonder. In het wild is het daarnaast zo dat katten hun vocht uit hun prooien halen. Voor een binnenkat zal dit natuurlijk niet afdoende zijn.

Katten zullen altijd geneigd zijn om, mits voorhanden, voor de optie met stromend water te kiezen boven stilstaand water. Daarnaast worden ze ook aangetrokken door het geluid van het stromende water. Kies altijd voor een fontein met meerdere standen: de ene kat geeft de voorkeur voor een harde straal terwijl de andere kat juist een klein rustig straaltje fijner vindt.

 

Altijd vers water

Met een kattenfontein in huis hebben je katten constant vers water. Wel zo prettig want een bak water dat al enkele uren staat wordt met de minuut minder aantrekkelijk! Jij houdt toch ook van vers water?

Een kattenfontein is bovendien een goede oplossing wanneer je wat langer van huis bent. Je bent er dan van verzekerd dat het water niet opraakt of dat het drinkbakje bijvoorbeeld omvalt en dat je katten zonder water zitten! Met een fontein voor je katten komen ze gelukkig geen watertekort.

 

Water is gezond

Net als bij mensen bestaat een groot deel van het lichaam van je kat uit water. Genoeg drinken is daarom essentieel voor de werking van het lichaam en voor de algehele gezondheid van de kat. Hoeveel water een kat drinkt hangt geheel af van je kat. De ene zal meer drinken dan de andere.

Verschillende factoren spelen daarbij een rol zoals de levensstijl de kat, zijn omgeving, het dieet en de gezondheid in het algemeen. Eet je kat nat voer of droogvoer bijvoorbeeld? In blikvoer bestaat uit circa 80% vocht. Wanneer je kat voornamelijk droogvoer eet waar weinig vocht in zit, zal hij logischerwijs ook meer drinken. Een kat zal vanzelfsprekend meer drinken wanneer het warm is of wanneer het net heel actief is geweest. Net als bij mensen.

Zorg te allen tijde voor vers water. Dit geldt zowel voor water in een drinkbakje als voor een kattenfontein. Vergeet niet dat katten kieskeurig zijn (en gelijk hebben ze!) en water al gauw niet meer aanraken als het te lang staat.

Voldoende drinken zorgt ervoor dat de urine minder geconcentreerd is waardoor blaasproblemen minder kans krijgen. Daarnaast helpt voldoende vocht de nieren om afvalstoffen beter af te voeren. Structureel te weinig vocht binnenkrijgen kan bij je kat leiden tot blaasontstekingen en blaasgruis.

Kat speelt met water

Waar moet ik op letten bij de aanschaf?

Er zijn wel enkele zaken waar je op moet letten wanneer je een fontein voor je kat aan wil schaffen. Let op gebruiksgemak, prijs en de capaciteit van de fontein – én, minstens zo belangrijk – op het eventuele geluid dat de fontein produceert.

 

Geruisloos

Bedenk dat je kattenfontein 24/24 aan staat, dag en nacht. Sommige fonteinen kunnen behoorlijk veel lawaai maken waar je je aan kunt storen. Let dus op het geluid dat de fontein maakt en kies bij voorkeur voor een geruisloos model. De meeste fonteinen hebben een redelijk neutraal uiterlijk. Toch kan vormgeving ook van invloed zijn op de aanschaf.

Het zachte geluid van stromend water kan door de bewoners juist als zeer prettig worden ervaren. Het is een rustgevend geluid. De motor van een fontein is dat natuurlijk juist niet dus je wil een model aanschaffen waarbij je het motortje zo min mogelijk hoort.

 

Eenvoud

Een ander punt waaraan gedacht moet worden is gebruiksvriendelijkheid. Let hierop bij het kiezen van de fontein, zowel in gebruik als wat betreft het schoonmaken van de fontein. Kies voor een kattenfontein die makkelijk bij te vullen is en die je op eenvoudige wijze kunt schoonmaken en onderhouden.

Het water in de kattenfontein is altijd schoon dankzij een speciaal filter dat ervoor zorgt dat er geen viezigheid in terecht komt. Dat filter moet vanzelfsprekend regelmatig vervangen worden. Let er dan op dat het filter breed verkrijgbaar is en eenvoudig te vervangen.

Kortom, een drinkfontein kan een uitkomst zijn voor je kat. Verdiep je in de verschillende modellen en maak je kat gelukkig met een drinkfontein. Overigens is zo’n drinkfontein ook geschikt voor andere huisdieren, zoals vogeltjes en honden.

 

De beste waterfonteinen en drinkfonteinen voor katten

Dan gaan we nu een kijkje nemen bij een aantal verschillende waterfonteinen en de voor- en nadelen van deze waterfonteinen. De eerste drinkfontein in de lijst hebben wij zelf ook gekocht om te testen.

Petfontein – Getest door Milo

Petfontein drinkfontein voor katten
Milo hoefde we niet te leren uit de drinkfontein te drinken, hij was meteen nieuwsgierig.

Omdat wij heel benieuwd waren hoe onze kat zou reageren op een drinkfontein, hebben we er eentje bij Petfontein besteld. Milo was meteen nieuwsgierig toen hij de drinkfontein zag, en begon al snel met drinken. We hebben ook een video gemaakt waarin je ziet hoe Milo voor het eerst de drinkfontein ziet, deze zullen we binnenkort naar Youtube uploaden en hier toevoegen.

De Petfontein heeft een stille pomp, en je hebt de keuze om een waterval effect of een bubbel effect te gebruiken. Er kan maar liefst 2,4 liter water in het reservoir, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat de fontein snel leeg raakt. Naast dat de pomp voor de circulatie zorgt, zit er ook een koolstof filter in, welke alle viezigheid uit het water haalt. Denk hierbij aan kattenharen en etensresten.

€86,95 €59,95

Op voorraad

 

Cat mate drinkfontein voor katten

Closer pets drinkfontein kat Drinkfontein cat mate

 

 

 

 

 

 

De Cat Mate drinkfontein is een uitstekende fontein die katten voorziet van het water op verschillende hoogtes. Onze kat Bram heeft de drinkfontein getest, en vond vooral het stromende water interessant. Inmiddels is hij er aan gewend, en drinkt hij ook van de hogere bakjes. De fontein wordt geleverd met een inhoud van 2 liter en heeft geen batterijen of internetverbinding nodig, waardoor het zeer energiezuinig is.

Wat wij leuk vinden aan deze fontein:

  • Zeer goedkoop!
  • Verschillende hoogtes beschikbaar
  • Geen batterijen of internetverbinding nodig
  • 2 liter inhoud

Onze kat Bram was dol op de Cat Mate drinkfontein! Hij kon gemakkelijk zijn dorst lessen zonder dat het water snel opraakte. Hij vond het ook leuk om erin te spelen omdat hij de hoogte kon aanpassen aan zijn voorkeur. Al met al was deze automatische drinkfontein perfect voor hem!

Pettadore Smart Huisdieren Drinkfontein Pro – Drinkfontein met filter

De Pettadore Smart fontein is net als zijn voorganger en wat slimmere fontein voor de katten. Hij heeft namelijk de mogelijkheid om een app te installeren welke een melding op jouw smartphone geeft wanneer het water op is of het filter vervangen moet worden. Hierdoor kost de fontein wel wat duurder en de filters die erbij horen zijn ook prijziger.

 

Petkit automatische waterfontein

Deze smart waterfontein heeft een sensor waardoor het water pas gaat lopen als de kat in de buurt is. Net zoals de bovenstaande modellen heeft ook deze een ingebouwd filter om viezigheid uit het water te halen. De Petkit waterfontein is beschikbaar in 4 verschillende kleuren.

 

PETKIT voerautomaat & drinkfontein

Deze PETKIT set bevat zowel een drinkfontein als een voerautomaat, zodat je kat van alle gemakken voorzien is als je van huis bent. Via de app krijg je een bericht van de momenten waarop de kat eten heeft gekregen, en wanneer het tijd is om het voer bij te vullen. Klik hier om de android app van PETKIT te downloaden, of klik hier om de iOS app te downloaden. Naast de melding in de app zie je op de apparaten zelf ook een lampje branden wanneer het voer of het water op is.

 

Lucky Paw RVS drinkfontein

De multifunctionele drinkfontein voor katten is een fontein met een fijne, stille motor die niet teveel geluid maakt. Daarmee is niet gezegd dat hij alsnog voldoende het water laat stromen en zeker ook filtert. Ook is de fontein goed schoon te houden wat natuurlijk zeker een pluspunt is.

 

Gedragsverandering: let op hoeveel je kat drinkt!

Wanneer je merkt dat je kat uit andere bronnen gaan drinken, uit het bad, of een emmer in de tuin, controleer dan het water dat je ze geeft. Katten hoeven meestal geen water meer uit het drinkbakje wanneer het niet helemaal schoon is. Wij zouden ook geen glas water willen drinken als er viezigheid in zou zitten. Bij een kattenfontein is dat geen probleem aangezien het water vers is en schoon blijft dankzij de filter.

Teveel drinken kan in sommige gevallen het signaal zijn dat je kat ergens last van heeft. Waar moet je op letten en wanneer drinkt een kat te veel? Wees alert op veranderingen in gedrag. Wanneer je kat altijd veel drinkt is er niets aan de hand maar let op signalen als je kat plotseling, zonder duidelijke reden, veel meer drinkt (en plast) dan je gewend bent. Let in het bijzonder op:

  • Meer of minder eten dan gewoonlijk
  • Meer slapen dan gewoonlijk, lusteloosheid
  • Veranderingen in gedrag

Bij dit soort signalen, is het verstandig om een bezoek aan de dierenarts te brengen.

 

Waar kan veel drinken op duiden?

Waarschijnlijk is er niets aan de hand maar extreem veel drinken kan duiden op bepaalde aandoeningen zoals nier- of urinewegen problemen. In sommige gevallen zou het te wijten kunnen zijn aan suikerziekte of aan schildklierproblemen.

De reden kan elders liggen zoals bij warm weer of een te warm huis of misschien is er iets veranderd aan hun dieet. Aan het gedrag van je kat kun je veel afleiden. Wanneer je kat er gelukkig en gezond uitziet en dat zijn vacht er glanzend en mooi uitziet, is er meestal geen enkele reden tot zorgen.

Het moet ook gezegd worden dat het soms misschien wel lijkt of je kat heel veel drinkt maar katten drinken ‘inefficiënt’, ze krijgen slechts een paar druppels water binnen bij elke tongbeweging. Kijk er maar eens naar.

 

Wanneer je kat te weinig drinkt

En hoe kun je ervoor zorgen dat je kat juist meer drinkt wanneer je merkt dat hij te weinig vocht binnenkrijgt? En hoeveel hoort een kat überhaupt te drinken? Zoals gezegd verschilt dat erg per kat maar je kunt als richtlijn aanhouden dat een kat per dag tussen de 40 ml en 60 ml per kg lichaamsgewicht moet drinken.

Je kunt je kat stimuleren meer te drinken door water op meerdere plaatsen in huis neer te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld in de keuken een drinkbakje neerzetten en in de woonkamer een kattenfontein. Vooral bij huishouden met meer dan 1 kat vinden de katten dit fijn. Drinkfonteinen zijn sowieso al uitnodigend voor katten door het stromende water en wanneer ze daarbij meerdere waterbronnen door het huis vinden, kan het de kat motiveren om meer te drinken.

Sommige katten vinden het niet fijn als hun drinkbron dichtbij hun voeding staat. Dit los je al op door meerdere drinkpunten aan te bieden maar als je slechts één drinkbron hebt, overweeg dan om deze niet te dichtbij het voer neer te zetten. Dit geldt overigens vanzelfsprekend ook voor de kattenbak. Zet nooit de fontein, voer- of drinkbak te dicht bij de kattenbak.

Bepaalde katten hebben daarnaast de voorkeur voor rustige drinkplaatsen. Probeer verschillende plekken uit, dan kom je er al snel achter wat jouw kat het fijnste vindt. Wanneer je kat buiten komt, kun je ervoor zorgen dat er ook buiten in de tuin of op het balkon een veilige drinkbron staat.

Hoe weet je of je kat genoeg vocht binnenkrijgt? Dat is vrij lastig te zien. Je zou de kattenbak een periode in de gaten kunnen houden. Gemiddeld plast een kat 2 tot 3 keer per dag.

Wanneer je kat blikvoer eet, krijgt hij al een deel vocht hieruit binnen. Blikvoer in het dieet introduceren is daarom een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je kat sowieso een deel vocht binnenkrijgt elke dag. Katten hebben een grote behoefte aan eiwitten en bepaalde aminozuren. Wat smaken betreft gaat hun voorkeur uit naar voeding op basis van vlees en/of vis. Voor een kat maakt het niet uit hoe het eten eruitziet. Ze letten voornamelijk op structuur, geur en smaak. De geur is een belangrijk onderdeel. Als het voer bijvoorbeeld te lang in het bakje ligt dan ruiken ze dat en vertalen ze dat naar ‘niet lekker’ en misschien zelfs ‘bedorven’.

Tip! Wanneer je kat echt een moeilijke drinker is, dan kun je wat vocht van gekookte kip in een ijsblokjesvorm opvangen en invriezen en dit later toevoegen aan het drinkwater.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 21 Average: 4.6]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *