Beste vervangers voor kattenbakvulling

Productadvies » Beste vervangers voor kattenbakvulling
Kattenbakvulling

Wanneer je een of meerdere katten in huis hebt, hebben ze natuurlijk wel een kattenbak nodig. Vaak zie je dat de kattenbak gevuld is met de standaard kattenbakvulling, maar niet iedereen vindt deze manier even prettig, omdat het vaak snel nare luchtjes achterlaat als je kat zijn behoeftes heeft gedaan. Daarnaast vindt je kat deze kattenbakvulling ook niet altijd even fijn, waardoor je kat ervoor kiest om zijn behoeftes ergens anders te doen dan op de plek waar het hoort.

Juist ja, de kattenbak! Er zijn een aantal alternatieven voor het gebruik van kattenbakvulling en die delen we dan ook maar al te graag met je. Voorkom nare geurtjes in je huis door vooral nog even verder te lezen. Heb je al last van deze geurtjes? Dan weet je na dit artikel hoe je daar voorgoed afscheid van kunt nemen!

 

Kattengrit

Kattengrit is de meest voorkomende vorm van kattenbakvulling, dit wordt namelijk al enkele jaren gebruikt door veel katteneigenaren. Misschien heb jij dit ook wel in huis gehaald voor je kat. Het kan maar zo zijn dat jij of je kat hier niet zo heel tevreden over zijn. Daar zijn verschillende redenen voor. Als je de kattenbak in huis hebt staan, is het niet zo smakelijk als je hele huis ruikt naar de kattenbak.

Is het wel eens voorgekomen dat het bezoek zich niet kon inhouden en een opmerking over de geur maakte? Precies, dit wil je uiteraard het liefst zo snel mogelijk veranderen. Het kan ook maar zo zijn dat je kattengrit juist nog nooit hebt gebruikt, maar je niet tevreden bent over andere manieren voor kattenbakvulling. Zoals je merkt kun je altijd nieuwe dingen uitproberen, daar is het nooit te laat voor.

 

Houtkorrels

Een ideale oplossing is het gebruik van houtkorrels. Deze houtkorrels kun je kant-en-klaar kopen en zijn speciaal gemaakt voor het gebruik om de kattenbak mee te vullen. Het ideale aan deze houtkorrels is dat ze meer gewicht kunnen opnemen dan de standaard kattenbakvulling. Maar wat kun je je hier nou eigenlijk bij voorstellen? De houtkorrels kunnen meer vocht aantrekken, zoals de urine van je kat.

Daardoor zul je minder snel klonten krijgen in de kattenbak en zelfs minder nare luchtjes. De houtkorrels gaan hierdoor langer mee! Het is ook nog eens een goede keuze als je gesteld bent op het milieu, want houtkorrels zijn milieuvriendelijker dan kattengrit. Dit komt omdat de korrels biologisch afbreekbaar zijn.

Houtkorrels kattenbak

 

Minerale balletjes

Als je erg gesteld bent op de hygiëne – wat iedereen zou moeten zijn – dan is het gebruik van minerale balletjes een heel goed alternatief voor kattengrit. Deze zijn speciaal ontworpen om je kattenbak mee te vullen en daardoor ook niet schadelijk voor je kat. Deze balletjes kunnen enorm bijdragen aan de hygiëne omdat ze veel vocht op kunnen nemen en de omgeving van de kattenbak daardoor niet snel zou gaan stinken. Dit is niet de enige reden waarom dit product zo goed bijdraagt aan de hygiëne, ze zorgen er namelijk ook voor dat:

  • De kattenbakvulling niet gaat klonteren
  • De bacteriën worden geremd
  • Het vocht goed wordt opgenomen
  • Geurtjes worden gebonden in enkele seconden

Veel mensen zijn dan ook erg enthousiast over dit product, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Je kunt het daarom altijd eens proberen, werkt het niet goed? Dan kun je altijd de andere opties nog eens uitproberen.

Kitten in kattenbak

Kattenbakvulling met diverse korrelgroottes

Diverse korrelgroottes? Het kan goed zijn dat je daar nog nooit aan hebt gedacht. We begrijpen dat dit nog niet voor veel duidelijkheid zorgt en daarom leggen we het graag voor je uit. Je kunt namelijk kattenbakvulling bestellen met verschillende korrelgroottes en dat kan erg handig werken. De verschillende groottes hebben namelijk elk een andere werking als je ze samenvoegt. De grootste korrels zorgen ervoor dat de meeste vocht van de urine en ontlasting wordt opgenomen, hiermee worden geurtjes geabsorbeerd uit de kattenbak. De korrels met een middelgrote maat, zorgen ervoor dat de kattenbakvulling gaan klonteren.

Waarom dat zo handig is? Hiermee kun je eenvoudig de urine en de ontlasting van je kat verwijderen, waardoor je kattenbak weer binnen enkele minuten schoon is. Voor even dan, want je kunt dezelfde kattenbakvulling natuurlijk niet voor een hele lange tijd laten zitten. Deze zal ook leger raken als je de kattenbakvulling met de urine en ontlasting verwijdert. Maar daar dragen de kleinste korrels wel aan bij, deze zorgen er namelijk voor dat je kattenbak zo lang mogelijk gevuld blijft en je niet na een dag je kattenbak alweer moet vullen.

 

Kattenbakvulling met natuurklei en actieve kool

Er is een kattenvulling op de markt gebracht die gemaakt is van natuurklei en actieve kool. Maar welke voordelen kan dit dan eigenlijk hebben ter vervanging van de standaard kattenbakvulling? Deze vorm van kattenbakvulling is erg vocht absorberend. Het vocht wordt namelijk uit de ontlasting getrokken.

Dit zorgt er vervolgens ook voor dat de kattenbak minder snel gaat stinken en hierdoor kun je langer gebruik maken van de kattenbakvulling. Het is natuurlijk wel zo fris als je geen nare geurtjes in je huis hebt en hierdoor kan je kat in alle rust zijn behoeftes doen.

 

Strooi strokorrels in de kattenbak

Een ander heel goed alternatief zijn strokorrels. Deze strokorrels kunnen prima gebruikt worden als kattenbakvulling, want hier zijn ze namelijk voor gemaakt. Het is dus niet zo dat je zelf stro hoeft te kopen en je hier je kattenbak mee gaat vullen. De strokorrels die je als kattenbakvulling kunt kopen zijn gemaakt van tarwestro. Het is erg eenvoudig in gebruik en jij en je kat zullen hier dol op zijn. Je kat omdat hij hier heerlijk zijn behoeftes in kan doen en jij omdat je geen last hebt van nare geurtjes.

In de strokorrels zit namelijk een ammoniakbinder die de urinegeur tegenhoudt. Er is niks zo onsmakelijk als die nare urinegeur die weer eens onder je neus langskomt. En dat niet alleen, soms kunnen je katten ook nog eens naar die smerige kattenbak gaan ruiken en dat wil je absoluut voorkomen. De strokorrels bieden dan ook veel voordelen, het is daarbij ook nog eens gemakkelijk schoon te houden. Hierdoor hoef je niet elke dag de kattenbak te vullen, maar gaat de vulling een flinke tijd mee.

 

Kattenbakvulling van papier

Ja, je leest het goed, je kunt kattenbakvulling van papier kopen. Het mooie hiervan is dat het gemaakt is van bijna 100% gerecycled papier, het bestaat namelijk maar liefst voor 99% uit gerecycled papier. Hiermee draagt deze kattenbakvulling bij aan het milieu en dat kan jij dus ook doen door dit ideale alternatief in huis te nemen.

Kattenbakvulling van papier, is dat een goed alternatief? Jazeker! Deze manier van kattenbakvulling is vrij van chemicaliën en toevoegingen. Het kan dan ook in geen enkel opzicht schadelijk zijn voor je kat. Daarbij is het een kattenbakvulling die sterk absorberend is en een natuurlijke geurregelaar bevat. Hierdoor zal je geen last hebben van nare geurtjes in je huis. Het materiaal is gemaakt van water, lucht en papier en daarmee volkomen veilig voor je kat en de omgeving. Je kat kan op deze manier heerlijk rustig zijn behoeftes doen, dat vinden we tenslotte zelf ook fijn.

Kattenbak

Maak de kattenbakvulling zelf

Wanneer je (tijdelijk) niet zo’n groot budget hebt om de kattenbak te voorzien van een goedwerkende kattenbakvulling, heb je ook nog altijd de mogelijkheid om zelf kattenbakvulling te maken. Dat is eigenlijk niet een alternatief dat je voor een lange tijd wilt gebruiken, want je wilt natuurlijk wel zorgen voor de beste hygiëne voor je trouwe viervoeter en in je huis. Alleen is dit voor een korte periode wel een prima oplossing.

Hoe kun je dan zelf kattenbakvulling maken? Eigenlijk is dat best simpel. Als je wat oude kranten in huis hebt, kun je deze het beste even onderdompelen in lauw water met wat zeep. Hierdoor worden de kranten gereinigd en worden het inkt en het vuil tussen de kranten weggehaald. Je kunt de kranten weer uit het water halen als het water goed grijs is geworden. Doe de kranten vervolgens in vers water en strooi er bakpoeder bij. Je kunt het dan gaan kneden en uiteindelijk nog laten drogen. Op deze gemakkelijke manier kan jij de kattenbak voor even vullen en kan je kat zijn behoeftes doen.

 

Houd het schoonmaken van de kattenbak goed bij

Het is altijd belangrijk om de hygiëne te waarborgen, zowel voor jezelf als voor je kat. Het is dan absoluut aan te raden om de kattenbak goed bij te houden en de urine en ontlasting daarom ook zo snel mogelijk te verwijderen. Hierdoor houd je niet alleen je huis fris, maar zorg je er ook voor dat de kattenbakvulling langer mee kan gaan en je nare geurtjes tegengaat.

Hierdoor hoef je niet dagelijks je kattenbak bij te vullen. Deze alternatieven zijn zo gemaakt dat je de urine en ontlasting van je kat eenvoudig kunt verwijderen zonder dat er te veel kattenbakvulling verloren gaat. Dat is natuurlijk wel zo voordelig. We hopen dat er een goed alternatief voor jou tussen zit!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 14 Average: 4.5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *