De 10 leukste kattenspeeltjes voor jouw kat

Productadvies » De 10 leukste kattenspeeltjes voor jouw kat
kitten speelt met veertjes

Als je een kat in huis hebt is het heel belangrijk om regelmatig met je kat te spelen. Door te spelen met je kat kunnen jullie een goede band opbouwen en een leuke tijd met elkaar doorbrengen. Niets is namelijk zo fijn als je kat dolgelukkig zien met het kattenspeeltje dat jij voor hem of haar hebt gekocht. Naast dat katten het erg leuk en gezellig vinden om met hun baasje te spelen, zijn er ook nog een aantal andere redenen waarom spelen met je kat belangrijk is.

Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat katten van oorsprong echte jagers zijn. In het wild leven katten van muizen en kleine vogeltjes die ze zelf vangen. Ondanks dat onze katten gedomesticeerd zijn en niet meer voor hun eigen voedsel hoeven te zorgen, hebben ze wel nog steeds een natuurlijk jachtinstinct in zich. Door met je kat te spelen, kun je dit jachtinstinct stimuleren.

Ook kunnen katten zich gaan vervelen als ze niet genoeg aandacht krijgen. Je kunt je wel voorstellen dat het leven van een kat niet heel spannend is als hij voornamelijk binnen leeft. Katten eten, slapen en gaan soms even op onderzoek uit. Naast deze dagelijkse bezigheden is spelen voor je kat dus een hele leuke activiteit. Door regelmatig met je kat te spelen, ga je verveling tegen. Daarnaast zorgt het spelen ervoor dat je kat geen ongewenst gedrag gaat vertonen, zoals aan meubels krabben of spullen omgooien.

Ten slotte is het erg belangrijk dat je kat voldoende beweging krijgt. Voldoende beweging draagt bij aan de gezondheid van je kat. Zowel fysiek als mentaal profiteert je kat enorm van drie intensieve speelmomenten van 5 minuten per dag. Door elke dag een aantal speelmomenten voor je kat in te plannen zorg je ervoor dat hij op gewicht blijft en geen gefrustreerd of agressief gedrag gaat vertonen. Binnenkatten krijgen vaak veel minder beweging dan buitenkatten. Buitenkatten kunnen buiten lekker jagen en uren ronddwalen. Daarom is het bij katten die voornamelijk binnen leven extra belangrijk dat je lekker met ze gaat spelen. Maar ook buitenkatten vinden het fijn om af en toe met hun baasje te spelen.

 

Hier is de top 10 kattenspeeltjes

Als je kattenspeelgoed voor je kat gaat aanschaffen, dan kun je uit veel verschillende soorten speeltjes kiezen. Het ene speelgoed stimuleert het jachtinstinct, terwijl het andere speelgoed je kat aanmoedigt om goed na te denken. Ook is er speelgoed waarin kattenkruid zit verstopt. De geur hiervan is onweerstaanbaar voor katten, waardoor je kat uren met dit speelgoed kan spelen. Welk speelgoed kun je het best kopen voor welk doeleinde? Je leest het hier!

 

Voor de jagers

Om het jachtinstinct van je kat te stimuleren kun je het beste kiezen voor bewegend of interactief kattenspeelgoed. Je kunt kiezen voor speelgoed dat je zelf moet laten bewegen. Met dergelijk speelgoed speel je dus samen met jouw kat en bouw je tegelijkertijd een goede band op. Ook kun je kiezen voor speelgoed dat zelf beweegt of geluid maakt. Je hoeft dan niet constant aanwezig te zijn om je kat speelplezier te geven. Een kat kan zich met dit speelgoed zelf ook goed vermaken. Interactief of bewegend speelgoed zorgt er tegelijkertijd voor dat je kat voldoende beweging krijgt en zich minder verveelt.

  • Speelhengels

Met een speelhengel kun je heel goed de jacht zintuigen van je kat stimuleren. Je kat kan de prooi aan de hengel van verre afstand besluipen en toehappen op het juiste moment. Je kunt kiezen voor een interactieve speelhengel met bijvoorbeeld een klein geluidmakend muisje eraan. Maar je kunt ook kiezen voor speelhengels met kleurrijke veertjes. Door de kleuren wordt je kat getriggerd om achter het speeltje aan te gaan.

Blue Premium kattenhengel met veertjes en belletjes

GIZMO Luxe kattenspeeltjes set – interactieve kattenspeelgoed

 

 

  • Laser kattenspeelgoed

Katten kunnen urenlang speelplezier hebben van het achterna jagen van lasers. Dit speelgoed is ideaal als je jouw kat veel beweging wilt geven. Wat wel belangrijk is, is dat je dit speelgoed bewust en voor een bepaalde tijd gebruikt. Het kan voor een kat namelijk erg frustrerend zijn als hij constant op iets aan het jagen is wat niet gevangen kan worden. Na het spelen met een laser is het verstandig om je kat zijn ‘prooi’ te geven, bijvoorbeeld een speelgoedmuisje of wat lekkers. Bij lasers kun je kiezen voor een interactieve laser die je zelf op een oppervlak richt of een laser die automatisch een route door het huis aflegt.

Cless laserpen – USB oplaadbaar

HOBED automatisch kattenlaser – interactief kattenspeelgoed

laser speelgoed voor katten

Voor de slimmeriken

Naast lichamelijk beweging is het ook belangrijk dat je je kat intellectueel blijft uitdagen. Veel katten zijn erg slim en vinden het daarom leuk om na te denken tijdens het spelen. Een voorbeeld van zo’n spelletje kan zijn om je kat zijn of haar voer te laten zoeken. In het wild moeten katten ook zelf hun voer zoeken. Het voelt voor je kat dus als natuurlijk gedrag waarbij hij zijn verstand moet gebruiken. Bij dergelijke denkspellen is het belangrijk dat je het in stappen aanbiedt zodat je kat niet gefrustreerd raakt. Ook veel kattenspeeltjes bieden de mogelijkheid om jouw kat aan het denken te zetten.

  • Voerpuzzels

Voerpuzzels zorgen voor een fysieke en mentale uitdaging voor jouw kat. Deze kattenspeeltjes zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten en in verschillende niveaus. Bij dit speelgoed moet je een beetje voer in de vakjes verstoppen. Het is de bedoeling dat jouw kat de puzzel oplost door de dopjes en laatjes te verschuiven. Vaak heeft je kat wat tijd nodig om te ontdekken hoe de puzzel werkt. Om de aandacht van je kat vast te houden kun je snoepjes verstoppen die een extra lekkere geur verspreiden.

Trixie Cat Activity Flip Board

Bugging Out Puzzle & Play

 

  • Speelrails voor behendigheidstraining

Om alle zintuigen van je kat te prikkelen is een speelbaan met een balletje erin erg leuk speelgoed. Katten vinden dit een leuk spel omdat het mentaal uitdagend is en ook het jachtinstinct wordt gestimuleerd. Aan de bovenkant zit een kleine opening waar je katten met hun pootjes tussendoor kunnen. Zo kunnen ze de bal door het hele circuit bewegen. Het circuit kan worden aangepast zodat het spelletje niet gaat vervelen. Daarnaast is de baan uit te breiden met andere varianten van het speelgoed. Ook zijn de speelbanen verkrijgbaar met balletjes die licht geven zodat de kat extra geprikkeld wordt om het balletje te vangen.

Catit Senses – Play circuit

Catit Senses – Super roller circuit

 

Voor groot speelplezier

Als je je kat een kattenspeeltje wilt geven waar hij een lange tijd mee zoet is, dan kun je kiezen voor speeltjes met kattenkruid. Kattenkruid, ook wel ‘catnip’ genoemd, is erg aantrekkelijk voor katten. Ze worden er heel enthousiast door, kunnen overdreven gaan rollen en de gekste bewegingen maken. Het kattenkruid zit in de speeltjes verstopt waardoor de zintuigen van je kat extra worden gestimuleerd. Door de onweerstaanbare geur van het kattenkruid kan je kat uren spelen met deze speeltjes. Let wel op dat niet elke kat reageert op kattenkruid, sommige katten reageren er helemaal niet op. Als je erachter wilt komen of jouw kat ook zo gek is op kattenkruid, dan moet je eens proberen op je kat zo’n speeltje te geven!

  • Knuffeltjes met kattenkruid

Knuffels met kattenkruid zijn er in allerlei vormen en formaten te vinden. Katten kunnen zelf met deze knuffeltjes spelen door op ze te jagen, ermee te worstelen, eroverheen te rollen, weg te gooien en ga zo maar door. Omdat katten dol zijn op het vangen van muizen is een knuffel met kattenkruid in de vorm van een muis natuurlijk een perfect speeltje voor je kat.

Trixie Muis van Pluche met Kattenkruid

een kat met een knuffel

  • Matatabi stokjes

Matatabi stokjes zijn stokjes die komen van de Matatabiboom. Deze bomen die het stofje bevatten waar katten goed op reageren, groeien met name in China en Japan. Matatabi bevat hetzelfde stofje als kattenkruid. Katten worden ontspannen als ze dit stofje ruiken, waardoor ze ermee gaan spelen of ermee knuffelen. Vooral katten die wat minder ontspannen zijn van zichzelf kunnen deze stokjes erg aantrekkelijk vinden. Ook de smaak van de stokjes vinden katten erg lekker. Omdat katten ook op deze stokjes kunnen bijten, werkt het tegelijkertijd als gebitsreiniger. Door te kiezen voor een speeltje waarin een matatabi zit verwerkt, kan je kat zich lange tijd vermaken.

Trixie Matatabi met veren en balletje

€7,27
Op voorraad
Bol.com

 

Ben jij er al uit voor welk kattenspeeltje je gaat?

Zoals je hebt kunnen lezen is het erg belangrijk om een kattenspeeltje voor je kat te hebben. Katten zijn voor oorsprong echte jagers en als ze in het wild leven vangen ze het liefst muizen en vogeltjes. Daarnaast willen katten zich niet vervelen. Buiten is genoeg te doen; binnen valt dit vaak vies tegen. Kattenspeeltjes zijn dan goede oplossingen. Als je regelmatig met je kat gaat spelen, zorg je ervoor dat je kat gezond en vrolijk blijft. Je kat zal niet zomaar gaan krabben aan je bank, of nog erger: aan jou. Ten slotte is het uiteraard erg van dat je kat voldoende beweging krijgt. Door het aanschaffen van kattenspeeltjes zorg je daarvoor!

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 11 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *