7 beste kattenbakvulling van 2023 + tips tegen geurtjes

Kat.nl » Productadvies » 7 beste kattenbakvulling van 2023 + tips tegen geurtjes
Kattenbakkorrels hout

Als je een kat in huis haalt zul je meestal ook te maken krijgen met zijn poepdoos, de kattenbak. Tenzij je buiten woont of je kat in de tuin van de buren laat poepen, maar dat laatste zullen je buren niet fijn vinden.

Als je een kattenbak in huis hebt, heb je kattenbakvulling nodig. Dat heeft voor- en nadelen. Groot voordeel is, dat je met de juiste kattenbakvulling de kattenbak makkelijk schoon- en hygiënisch houdt. Daarnaast heb je zicht op het poep- en plasgedrag van je kat. Je kunt makkelijk controleren of je kat gezond is. Nadeel is, dat je geurtjes kunt ruiken in huis van de ontlasting van je kat of van de kattenbakvulling zelf. Ook kan je kat sporen van kattenbakvulling buiten de kattenbak veroorzaken of met vieze pootjes door je huis lopen.

 

Waar op letten bij het uitzoeken van de juiste kattenbakvulling?

Als je kattenbakvulling aan wil schaffen, let dan op of het grit klontvormend of niet-klontvormend is. Klontvormend kattengrit absorbeert de vieze geurtjes, het is zuinig in gebruik en redelijk stofvrij. Nadeel is dat kittens en sommige volwassen katten het grit eten waardoor er klonten vormen in hun maag, wat rampzalig is voor de kat. Niet-klontvormend kattengrit gebruiken is dan beter. Dit is goedkoop in aanschaf, maar het nadeel is vaak dat het veel stof geeft. Dit is slecht voor de longen en onhygiënisch voor de ruimte waar de kattenbak staat. Ook moet de kattenbak veel vaker schoongemaakt worden.

Stinkende kattenbak verschonen

Welke soorten zijn er?

De klontvormende kattenbakvulling wordt gemaakt van klei (meestal bentoniet). Door de klei te drogen kan het vocht opnemen. Het absorbeert vieze geurtjes, het is zuinig in gebruik en redelijk stofvrij.

De niet-klontvormende vulling wordt van sepioliet klei of hout gemaakt. De klei wordt ook gedroogd, maar kan toch vocht opnemen. Deze kattenbakvulling geeft meer stof en troep rond de kattenbak.

Silica kattenbakkorrels worden van natuurlijke zeolitische materialen gemaakt. Voordeel is dat het de ammoniak (dit zit in de urine van de kat) goed absorbeert, waardoor de kattenbak niet snel zal stinken. Ook neemt het veel urine op, waardoor je er 1 tot 2 weken mee kan doen per kat. Het wordt echter intensief industrieel bewerkt, waardoor het niet bepaald milieuvriendelijk is. Het bevat een stof die slecht is voor je longen. Als je een longziekte hebt kun je dit beter niet in huis halen. Ook als je kat kattenbakvulling eet de silica kattenbakkorrels niet gebruiken, want het is giftig.

Houtkorrels zijn biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk en goedkoop. Je mag het weggooien in het toilet of in de biobak. Dit zijn grote voordelen. Nadeel is dat het uit elkaar valt zodra de kat erop plast, de bak snel gaat stinken en vaak schoongemaakt moet worden. Veel katten vinden houtkorrels niet prettig en plassen dan buiten de bak.

Kattenzand vinden veel katten prettig omdat het een fijne structuur heeft. Klei en silicaat zijn harder en kan onprettig aanvoelen aan de kattenpootjes.

Tuinaarde is een goede optie. Katten die buiten plassen zijn dit gewend en een groot voordeel is, dat het nauwelijks stinkt. Een mooi, natuurlijk en voordelig alternatief.

Papiersnippers als kattenbakvulling is ook een goedkope oplossing, maar of de kat dit echt prettig vindt?

Ronde kattenbakkorrels

Biokat’s Kattenbakvulling Micro Classic

Deze kattenbakvulling is extra fijn met een heel hoog absorptievermogen. Er worden vlakke klonten gevormd die veel vloeistof in zich opnemen. 1 liter van dit kattengrit bindt 3 liter urine en bindt daarnaast ook de geur zo goed als volledig. Deze kattenbakvulling heeft zelf geen geur, iets wat de meeste mensen en de katten als heel prettig ervaren. De klonten zijn eenvoudig te verwijderen waardoor de kattenbak makkelijk schoon te houden is. Deze kattenbakvulling wordt in papieren zakken geleverd.

Kattenbezitters merken dat hun kat dit kattenzand heel prettig vindt, doordat het geurloos is, goed absorbeert, fijn en zacht is voor de pootjes van de kat. Doordat het fijn van structuur is neemt de kat het wel wat makkelijker aan zijn pootjes mee buiten de bak, iets wat kattenbezitters als nadeel ervaren. Deze uitloop moet regelmatig verwijderd worden. Uitloop tot circa 50 cm buiten de bak.

 

Biokat’s Classic Fresh 3 In 1 kattenbakvulling

Biokat’s Classic fresh 3in1 kattenbakvulling met de AromaProctect Formule™ bestaat uit 3 verschillende korrelgroottes:

Korrels met grote poriën die de urine en de urinegeur absorberen.
Middelgrote korrels die, zodra ze vochtig worden, stevige klonten vormen.
Kleine korrels die zorgen dat je de kattenbakvulling langer kunt gebruiken.
Met lentegeur, zodat de kattenbak fris ruikt.

Biokat’s is een Duits merk. Zij gebruiken natuurlijke ingrediënten en gepatenteerde oplossingen voor hun producten die een gezonde relatie tussen de kat en zijn baas moet bevorderen. Hygiëne en verzorging zijn daarbij heel belangrijk. Biokat’s is marktleider met zijn dierproducten in Duitsland, Italie en Nederland en was de eerste die kattenbakvulling met geur introduceerde. De meeste kattenbezitters zijn heel tevreden over Biokat’s. Als je 2 x per dag de klompen eruit schept en 1 x per week de kattenbak schoonmaakt, ruikt de kattenbak niet en doe je lang met de inhoud.

 

Catsan Hygiene Plus kattenbakvulling

Catsan Hygiëne Plus absorbeert de kattenurine 3 x beter dan de standaard niet-klonterende kattenbakvullingen. Omdat kattenurine als snel gaat ruiken naar ammoniak is het heel prettig dat de urine direct door de Catsan Hygiëne Plus kattenbakvulling wordt opgenomen. Voor zowel de mens als de kat, die een sterke reukzin heeft.
De vulling bestaat uit fijne poreuze mineraalkorrels van kwartszand en kalk, die samen werken als een spons en daardoor heel effectief de geurtjes opnemen voordat de geurtjes zich verspreiden. Het materiaal is 100% natuurlijk en is stofvrij.

Kattenbezitters zijn erg tevreden over Catsan Hygiëne Plus omdat deze kattenbakvulling niet duur is, heel goed absorbeert en reukloos is. Zij geven ook aan dat de kat zelf tevreden is over deze kattenbakvulling.

 

Vitakraft Magic Clean

Vitakraft Magic Clean is een hygiënische kattenbakvulling, bestaand uit minerale balletjes die niet-klonteren. De niet-klonterende balletjes nemen veel urine op en daardoor kun je lang doen met een verpakking. Als je allergisch bent is dit een ideaal product want de kattenbakvulling is stofvrij. Ook geen uitloop rond de bak.

Naast sterk urine absorberend, bindt deze vulling de geurtjes razendsnel, zodat je geen last hebt van de geur van kattenurine. Als de kattenbakvulling gebruikt is, kan het in de biobak gedaan worden. Ook is het mogelijk om de kattenbakvulling op de composthoop te gooien, want het is milieuvriendelijk.

De meeste kattenbezitters zijn zeer tevreden over Vitakraft Magic Clean. Het product doet wat het belooft. Het neemt veel urine op, is reukloos en men heeft geen last van stof. Als enig minpunt geven mensen aan dat je geen 4 weken met een zak doet maar 3 weken. Zij geven aan dat als je elke dag de klonten verwijderd, de bak na 3 weken schoongemaakt moet worden.

 

Cat’s Best Oko Plus Korrels

Deze kattenbakvulling bestaat uit klontvormende houtkorrels. Een geheel natuurlijk product, gemaakt van plantaardige vezels. 100% afbreekbaar, vriendelijk voor het milieu. Na gebruik kunnen de houtkorrels op de composthoop. Daarnaast bindt deze kattenbakvulling de geurtjes van de kattenurine zeer goed, dus geen ammoniakgeur in je huis. De zakken zijn licht van gewicht, je hoeft niet te sjouwen en deze kattenbakvulling is heel goedkoop.

Deze kattenbakvulling scoort heel hoog bij kattenbezitters. Ze geven aan dat ook de kat het heel fijn vindt en hebben geen minpunten. Het enige puntje is misschien er dat soms wat houtkorrels aan de pootjes van de kat kunnen kleven, waardoor je wat uitloop krijgt. Maar de kattenbezitters zijn zo tevreden over dit product dat ze dat zelfs niet als negatief ervaren.

 

Biokat’s Fresh 3 In 1 Lentegeur

Deze kattenbakvulling scoort hoog in meerdere tests. Het is samengesteld uit 3 soorten korrels. Samen zorgen de korrels ervoor dat het vocht niet onder in de bak kan zakken, dat er stevige klonten gevormd worden en dat de geurtjes van de urine goed opgenomen worden, zodat je niets ruikt. Daarnaast heeft het een prettige structuur die voorkomt dat er uitloop is naast de kattenbak. De vulling ruikt naar lentegeur, is het zuinig in gebruik en de bak is makkelijk te verschonen.

Veel kattenbezitters zijn heel tevreden over deze kattenbakvulling. Een enkeling vindt dat het product niet goed klontert en dat het onhandig is in gebruik.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 28 Average: 3.9]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *