3 Beste kattentuigjes in 2023 (uitleg & tips)

Productadvies » 3 Beste kattentuigjes in 2023 (uitleg & tips)
Exotic kat met tuigje aan

Als je in een drukke stad woont, is de kans groot dat jouw kat voornamelijk binnen leeft omdat buiten te veel gevaren dreigen voor de kat. Binnenkatten vinden dit helemaal niet erg, maar kunnen desondanks toch verlangen naar een wandelingetje buiten. Katten zijn van nature erg nieuwsgierige beestjes en willen graag hun omgeving verkennen. Als ze door het raam naar buiten kijken en een vogeltje in de boom zien zitten, zouden ze het liefst op avontuur gaan en het vogeltje nauwlettend in de gaten houden.

Heb jij een binnenkat, maar wil je toch dat jouw kat kan genieten van het buitenleven? Dan is een kattentuigje de perfecte oplossing. Als je jouw kat een kattentuigje om doet en deze aanlijnt, dan kun je met je kat wandelen en hem de vrijheid geven om nieuwe ervaringen op te doen zonder dat er gevaar dreigt. Naast dat het heel leuk is voor je kat om buiten te wandelen, kan het ook verveling en agressief gedrag bij je kat verminderen. Daarnaast is het wandelen met je kat ook erg effectief als je kat overgewicht heeft. Ben je benieuwd wat voor kattentuigjes er allemaal op de markt zijn? Lees dan snel verder!

 

Verschillende soorten kattentuigjes

Wanneer je op zoek gaat naar een kattentuigje voor jouw kat, dan zal je zien dat er veel verschillende soorten te verkrijgen zijn. Zowel wat betreft comfort, materiaal en sluiting kun je kiezen uit verschillende opties. Elke optie heeft zijn eigen voor en nadelen.

 

Materiaal

Als je op zoek gaat naar een geschikt kattentuigje dan is het belangrijk dat je let op de stof waarvan het tuigje gemaakt is. De stof moet de kattenhuid niet irriteren en comfortabel zijn om te dragen. Net als jij draagt een kat liever ook geen kriebeltrui of een knellend shirtje. Ook is het belangrijk dat de stof stevig is en niet zomaar scheurt, het is namelijk fijn als je een kattentuigje lang mee gaat en je kat er niet zomaar uit kan ontsnappen. Afhankelijk van de jaargetijde kun je kiezen uit verschillende materialen.

Als je het kattentuigje voornamelijk in de zomer gaat gebruiken dan kun je het beste kiezen voor stoffen als:

 • Mesh
 • Katoen
 • Nylon

Deze stoffen zijn sterk, ademend, vochtopnemend en slijten niet snel. De eenvoudige kattentuigjes met riempjes zijn vaak gemaakt van Nylon en gaan lang mee. De kattentuigjes met vestje of brede banden zijn vaak gemaakt van katoen of een synthetische stof. Synthetische stoffen zijn vaak beter te reinigen en beter bestand tegen slijtage dan een natuurlijke stof zoals katoen. Ook zijn er kattentuigjes te vinden die bescherming bieden tegen de kou en daardoor erg geschikt zijn in de winter.

 

Sluiting

Naast het materiaal is het ook belangrijk om te letten op de sluiting van het tuigje. De ene sluiting gaat gemakkelijker dicht dan de andere. Als je een ongeduldige kat hebt kun je daarom het best kiezen voor een sluiting die snel en gemakkelijk sluit. Daarnaast geeft de soort sluiting ook een idee van hoe gemakkelijk jouw kat uit het tuigje kan ontsnappen. Kattentuigjes zijn te vinden met de volgende sluitingen:

 • Kunststof kliksluiting: dit soort sluitingen worden veel gebruikt bij tuigjes. Ze zijn erg snel en gemakkelijk te sluiten, maar gaan iets moeilijker open. Ook is het belangrijk dat je bij het sluiten erop let dat er geen vacht van de kat tussen komt, dit kan erg pijnlijk zijn.
 • Klittenband: bij een kattentuigje met vestje wordt vaak gebruik gemaakt van een klittenband sluiting. Zo’n sluiting is erg snel en gemakkelijk in gebruik. Meestal wordt een klittenband aangevuld met een andere sluiting, zodat bij slijtage de sluiting niet zomaar open kan gaat.
 • Gesp: een gespsluiting is de klassieke sluiting die je ook bij veel leren halsbanden ziet. Deze sluiting is niet gemakkelijk te openen. Vaak heb je bij dit soort sluitingen wel even tijd nodig om een gesp goed vast te maken. Een geduldige kat is dus belangrijk als je kiest voor een gespsluiting. Een voordeel is dat je een tuigje met gesp gemakkelijk kunt verstellen.

 

Kattentuigje met riempjes

Deze kattentuigjes zijn de meest simpele van de drie soorten. Dit tuigje bestaat uit twee cirkelvormige riempjes die om de hals en de buik van de kat gedragen worden. Deze riempjes zijn met elkaar zijn verbonden door extra riempjes aan de bovenkant en aan de onderkant.

Het voordeel van dit soort kattentuigjes is dat ze licht van gewicht en vaak redelijk goedkoop zijn. Daarnaast bevat dit tuigje weinig stof en is daardoor koel tijdens warme periodes. Omdat dit tuigje weinig van het lichaam van de kat bedekt, hebben ze meer bewegingsvrijheid. Dat je kat meer bewegingsvrijheid heeft, kan ook een nadeel zijn aan dit tuigje. Als jouw kat erg wild, onrustig of nerveus is dan kan hij uit dit tuigje gemakkelijker ontsnappen dan uit de andere tuigjes die we in dit artikel benoemen. Je hebt bij dit tuigje dus minder controle over je kat.

 

Trixie kattentuigje met riem

Dit kattentuigje is erg simpel, maar effectief. Het tuigje bestaat uit een aantal riempjes die op twee punten verstelbaar zijn. Hierdoor kun je hem perfect passend maken voor jouw kat. Het tuigje kan eenvoudig vastgemaakt worden door middel van een kliksluiting. Ook wordt er een riempje bij geleverd die je vast kunt klikken aan het tuigje. Het tuigje is gemaakt van nylon, een zachte, sterke en vochtopnemende stof. Dit Trixie kattentuigje is verkrijgbaar in meerdere kleuren en kost €6,99.

 

Kattentuigje met vestje

Zoals de naam al zegt, lijkt dit kattentuigje een beetje op een vestje voor je kat. Dit kattentuigje bedekt voor een groot deel het bovenlichaam van de kat. Een kattentuigje met vestje kan makkelijk aangetrokken worden. Je hoeft alleen de pootjes in de openingen te zetten en dan kun je het vestje omhoog trekken en vastmaken.

Een voordeel van dit tuigje is dat het voor een kat is het heel moeilijk om uit dit tuigje te ontsnappen. Hierdoor kun je met een gerust hart over straat als je kat dit tuigje draagt, ook als je kat wat drukker en onrustiger is. Omdat dit tuigje een groot deel van het lichaam bedekt, is het ook nog eens lekker warm voor je kat tijdens koude weersomstandigheden. Een nadeel is dat je kat veel minder bewegingsruimte heeft in dit tuigje, waardoor hij zich opgesloten kan gaan voelen. Bij dit tuigje is het daarom belangrijk dat je jouw kat eerst goed laat wennen aan het vestje voordat je de straat op gaat. Ook kan het in de zomer warm zijn als je niet kiest voor de juiste stof.

Doegly katten harnas

Dit kattentuigje is een hele goede optie wanneer je wilt gaan voor een kattentuigje met vestje. Het is een erg comfortabel tuigje en is heel eenvoudig aan en uit te trekken. Met stevig klittenband kun je het tuigje vastmaken. Ook zit bij dit tuigje nog een riemsluiting voor extra veiligheid. Het tuigje is gemaakt van katoen. Een leuke bijkomstigheid is dat je dit harnas ook kunt gebruiken voor kleine honden. Dit tuigje heeft een vrolijk design en is in verschillende maten en kleuren verkrijgbaar. De prijs is €22,95.

 

Kattentuigje met brede banden

Een kattentuigje met brede banden is eigenlijk een mix tussen het kattentuigje met riempjes en het vestje. Dit kattentuigje heeft bredere banden waardoor je meer controle over de kat hebt dan bij een kattentuigje met alleen riempjes. De banden bedekken niet zoals bij het vestje een groot deel van de borst en de rug, waardoor er iets meer bewegingsvrijheid is. Een goede tussenweg dus.

Een voordeel van dit kattentuigje is dat het ook bij deze moeilijk is voor je kat om eruit te ontsnappen. Het biedt alleen niet dezelfde veiligheid als het kattentuigje met vestje. Dit tuigje is ook een goede oplossing als je kat een vestje vervelend of te benauwend vindt. Het kattentuigje met brede banden is iets comfortabeler voor je kat. Net als bij het vestje is een nadeel van dit kattentuigje dat het nogal warm kan zijn in de zomer. Let dus ook bij dit kattentuigje goed op van wat voor stof hij is gemaakt als je het tuigje in de warmere maanden wilt gebruiken.

From Neighbours kattentuigje met looplijn

Dit kattentuigje is gemaakt van een comfortabele en ademende stof en is met name geschikt voor kleine en smalle katten. Het tuigje is erg licht in gewicht en daardoor minder benauwend voor je kat. Het tuigje is gemakkelijk vast te maken met een kliksluiting en er wordt een looplijn bij het tuigje geleverd. Het kattentuigje is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kost €9,95.

 

Gebruik jij wel eens een kattentuigje?

Maak jij wel eens gebruik van een kattentuigje om buiten te wandelen met jouw kat? Vond jouw kat het in het begin vervelend om een kattentuigje te dragen? We zijn benieuwd naar al jullie ervaringen met kattentuigjes, dus heb je een tip of wil je een interessant verhaal met ons delen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 5 Average: 4.6]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

 1. Ik kreeg de tip dat de Tre – Pouti de beste is voor de kat , klopt dat ?
  Ik dacht meer aan een harnas dat hij op de camping niet kan ontsnappen ,
  Hij is 15 jaar mocht altijd los op de camping ,maar door verandering naar andere camping moet hij vast , het is een stevige rode sterke kater ,en hij mag niet onrsnappen
  Ik hoor graag u mening
  Vr gr MJ Verweij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *