Top 5 Beste krabpalen van 2023

Productadvies » Top 5 Beste krabpalen van 2023
Kat staat naast krabpaal

Krabben is voor katten heel normaal gedrag. Als je een kat in huis hebt en je hebt geen krabpaal in huis, dan zal je merken dat jouw kat de bank, de deurpost of andere hoekjes in huis gebruikt als plek om te krabben. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Om je kat het krabben op ongewenste plaatsen af te leren is het belangrijk dat je een krabpaal in huis haalt. Katten krabben namelijk nooit uit ondeugd. Krabben is essentieel voor de gezondheid van een kat. Ze moeten dus altijd in huis een plek hebben waar ze mogen en kunnen krabben. In dit artikel leggen we uit waarom katten krabben, hoe je je kat kunt laten wennen aan een krabpaal en wat de beste krabpalen zijn voor jouw kat.

 

De beste krabpalen

1. Ebi Classic Eco Highpost Krabpaal

Als je wilt gaan voor een simpele krabpaal waarop je kat zich volledig kan uitstrekken, dan is deze Ebi Classic Eco Highpost krabpaal een goede optie. De voet van deze krabpaal heeft een zachte pluche bekleding, waar je kat lekker op kan liggen. Je krabpaal zelf is bekleed met sisaltouw. Dit is een erg sterk materiaal dat lang mee gaat. Deze krabpaal heeft een fijn prijsje en wordt goed beoordeeld. Je betaalt voor deze krabpaal €16,95.

 

2. Beeztes Serpa Krabpaal

Deze krabpaal is vergelijkbaar met de vorige krabpaal. Hij is extra hoog zodat je kat zich tijdens het krabben helemaal uit kan rekken. Ook deze krabpaal is bekleed met sisal en heeft een zachte, comfortabele voet. Deze krabpaal heeft als extraatje een speelballetje aan elastiek. Met deze krabpaal kan je kat zich dus uren vermaken. Het is een simpele, maar stevige krabpaal waar je kat een hoop plezier van zal hebben. Deze krabpaal kost €33,-

 

3. Adori Krabpaal Luna

Heb je veel ruimte in huis en wil je jouw kat verwennen met een speelparadijs? Dan is deze krabpaal de juiste keuze. Deze Luna krabpaal is groot en heeft diverse slaap- en verstopplekken. Daarnaast bevat deze krabpaal een trapje, hangmatjes en een dik touw.  Deze krabpaal voorziet niet alleen in de behoefte van je kat om te krabben, maar bevordert ook het speelplezier en biedt een heerlijke plek om te rusten. Omdat de krabpaal groot is en meerdere plateaus bevat, is het een erg geschikte krabpaal voor meerdere katten. Ook deze krabpaal is bekleed met sisal touw. De plateaus zijn bekleed met zacht pluche voor extra comfort. Deze krabpaal is te koop voor €199,-.

 

4. Keddoc Krabton

Een kat krabt graag aan bomen. De Keddoc Krabton heeft de vorm van een boom en biedt daardoor een goed oppervlak voor je kat om te krabben. De krabton heeft drie gaten waar je kat zich in kan terugtrekken om te rusten. Ook kunnen de gaten worden gebruikt om te spelen. In de gaten hangen kleine speelmuisjes. Bovenop de krabton bevindt zich een zacht mandje met opstaande randen, zodat je kat heerlijk kan slapen. Het kussentje kun je losmaken en in de wasmachine stoppen. Ook deze krabpaal is gemaakt van sisal en pluche. Deze krabpaal is een goede keuze als je jouw kat meer wilt bieden dan een simpele paal, maar weinig ruimte hebt voor een grote krabpaal. De prijs van deze krabpaal is €64,95.

 

5. Tectake Krabpaal

Ben je op zoek naar een grotere krabpaal, maar heb je niet zo’n groot budget? Dan kun je gaan voor de Tectake Krabpaal. Deze krabpaal heeft meerdere verdiepingen, een kattenhangmat, verstopplekjes, een speelkoord en trapjes. Je kat kan op deze krabpaal spelen, slapen, rusten en krabben. Het voldoet dus aan alle behoeftes van jouw kat. Net als de andere krabpalen is ook deze gemaakt van pluche en sisal. Aan deze grote krabpaal hangt een prijsje van €49,90.

 

Waarom krabben katten?

Veel mensen denken dat katten alleen krabben om hun nagels te slijpen. Dit is zeker een van de redenen waarom katten krabben, maar katten krabben ook om hun territorium af te bakenen en hun energie en spanning kwijt te kunnen.

Als een kat zijn nagels aan het slijpen is dan slepen ze hun voorklauwen naar beneden tegen een oppervlak. Een kat maakt hierbij de het buitenste laagje van de klauw los, waardoor het eraf valt. Er komt een nieuwe, scherpere klauw tevoorschijn. Wanneer baasjes dit omhulsel vinden, denken ze vaak dat het een gescheurde klauw is. Wees gerust, het is slechts het omhulsel van een oude klauw die de kat er zelf af heeft gekrabd. De handeling waarbij een kat zijn klauw eraf krabt wordt ook wel ‘stropping’ genoemd.

Ook krabt een kat om zijn territorium af te bakenen. Katten zetten feromonen af via de kliertjes die tussen de voetzooltjes zitten. Wanneer een kat met zijn nagels over een oppervlakte krabt, komen deze feromonen op het oppervlakte terecht. De feromonen bevatten een unieke geur. Deze geur wordt gebruikt om met andere katten te communiceren, het bevat dus een boodschap voor andere katten. Niet alleen binnen krabben katten, ze doen dit ook buiten. Buiten krabben katten voornamelijk om zich te oriënteren. Door de visuele krabmarkeringen op bijvoorbeeld bomen of hekken, kunnen ze gemakkelijk hun weg naar huis weer vinden.

De laatste reden waarom katten krabben, is om hun spanning en energie kwijt te kunnen. Als een kat gefrustreerd raakt, dan kan er spanning ontstaan. Als een kat bijvoorbeeld niet genoeg beweging krijgt of niet naar buiten mag, dan kunnen ze daar stress door ervaren. Stress kan ook worden veroorzaakt door conflicten met andere katten of huisdieren. Katten proberen dan hun stress te verminderen door overmatig te gaan krabben. Dit krabgedrag wil je dus eigenlijk voorkomen. Het is daarom erg belangrijk dat een kat zijn eigen plek in huis heeft waar hij kan rusten, eten en drinken.

Dit bijvoorbeeld een grote krabpaal zijn met meerdere verdiepingen, zodat je kat de omgeving van bovenaf kan verkennen. Daarnaast is het belangrijk om niet teveel te veranderen in een huis en niet te veel te reizen met de kat, dit kan namelijk ook extra stress veroorzaken. Ook kunnen feromonen van Feliway helpen om je kat te kalmeren. Feliway kan ook worden gebruikt om je kat te laten wennen aan een nieuwe krabpaal.

 

Een kat laten wennen aan een krabpaal

Als je nooit eerder een krabpaal in huis hebt gehad, dan moet je kat in het begin wennen aan het nieuwe object in zijn woonkamer. Ze moeten leren dat ze deze krabpaal moeten gebruiken voor het krabben en dat ze meubels en behang met rust moeten laten. Om ervoor te zorgen dat jouw kat intensief gebruik gaat maken van de krabpaal kun je met de volgende dingen rekening houden:

  • Plaats de krabpaal op een plek waar jouw kat vaak te vinden is.
  • Plaats de krabpaal dicht in de buurt van de rustplek van jouw kat, katten krabben namelijk graag direct na het slapen.
  • Plaats de krabpaal in de buurt van de plek waar jouw kat ongewenst krabt.
  • Kies voor een krabpaal met de structuur die lijkt op de structuur van de ongewenste plek waar je kat krabt.

Om je kat naar de krabpaal te lokken kun je ook kiezen voor een krabpaal waar kattenkruid in is verwerkt. De geur van kattenkruid is voor een kat onweerstaanbaar, waardoor de aandacht van de kat in de meeste gevallen direct naar de krabpaal wordt getrokken. Om een kat in contact te brengen met de krabpaal kun je voorzichtig de pootjes op de krabpaal leggen. Ook kun je in de buurt van de krabpaal gaan spelen met een veertje zodat de kat met zijn klauwen de krabpaal vast kan grijpen. Als de kat de krabpaal associeert met een vertrouwd en fijn gevoel, dan zal hij er zeker meer gebruik van gaan maken.

Afhankelijk van het karakter van jouw kat kun je kiezen voor een rechtopstaande krabpaal die alleen kan worden gebruikt voor het krabben of voor een grotere krabpaal die is voorzien van verschillende oppervlakken waar je kat op kan spelen, bewegen en rusten. Veel katten vinden het fijn om van een hogere plek de omgeving te verkennen, in dat geval is een grote krabpaal dus een goede optie. Is jouw kat niet zo’n klimmer? Dan kun je kiezen voor een lagere krabpaal.

Kat omhelst krabpaal liggend

Heeft jouw kat al een krabpaal?

Een krabpaal is erg belangrijk voor de gezondheid van jouw kat en het voorkomt dat jouw kat gaat krabben aan ongewenste plekken. Daarnaast zorgt een wat grotere krabpaal voor veel speelplezier. Heb jij al een krabpaal voor je kat in huis gehaald? Maken hij er veel gebruik van of hoeft jouw kat er niets van te weten? Heb je misschien een krabpaal die niet in het rijtje staat, maar ben je er wel heel erg tevreden over? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel. We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 2 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *