Beste natvoer voor katten (15 soorten vergelijken)

Productadvies » Beste natvoer voor katten (15 soorten vergelijken)
Katten eten natvoer

Er zijn verschillende soorten voer die aan onze katten worden gegeven. Vaak maken mensen de keus tussen natvoer of droogvoer vanuit hun eigen perspectief. Andere mensen doen onderzoek naar de verschillende soorten voer en komen daardoor op een oordeel.

Wat dan ook de reden mag zijn voor de keuze van het voer, het belangrijkste is natuurlijk de gezondheid van de kat. In deze tekst gaan we daarom ook uitgebreid natvoer onder de loep nemen. Wat is natvoer precies en wat is het verschil met andere soorten voer? Waarom zou je voor natvoer moeten kiezen in tegenstelling tot andere soorten voer en welke stoffen hebben de katten eigenlijk nodig?

 

Wat is natvoer?

De naam zegt het eigenlijk al. Natvoer is een voersoort die daadwerkelijk vochtig is. In tegenstelling tot brokken, is natvoer dus een voedingssoort die nat wordt aangeboden. Je kan hierbij denken aan een gelei of aan een sausje die bij het voer zit. Het voer zelf, wat zich in het vocht bevindt, zijn vaak natte, zachte brokken. Natvoer vind je in de meeste gevallen in blik of in sausjes met daarin een portie. Droogvoer is daarentegen een droge vorm van voer geven.

Het bestaat uit droge, harde brokken. Droogvoer wordt vaak verpakt in grote zakken waar dus ook meerdere porties in zitten. Wat de kat zelf betreft, maakt het vaak niet uit welk voer gegeven wordt. De ene kat houdt meer van het zachte voer en de ander houdt meer van het harde voer. Wat zijn de voor- en nadelen van zachtvoer?

Vers natvoer kat

Voor- en nadelen van zachtvoer

Er zitten verschillende voordelen verbonden aan het natte voer voor de katten. De eerste daarvan is vocht. Katten hebben soms moeite om voldoende water binnen te krijgen. Door het vocht wat in het natvoer zit, krijgen ze hier alsnog voldoende van binnen. Natvoer bestaat namelijk in de meeste gevallen voor 80 procent uit vocht. Ook bevat natvoer veel minder koolhydraten. Katten moeten voldoende eiwitten binnenkrijgen, maar het is belangrijk dat de kat deze uit vlees haalt en niet zo zeer uit koolhydraten.

In natvoer zitten dus minder koolhydraten en dat is in dat opzicht dus beter voor de kat. Ook is natvoer vaak iets wat katten erg lekker vinden. Voor katten die onvoldoende voeding binnen krijgen is natvoer dan ook een verwennerij en een manier om alsnog voldoende voeding binnen te krijgen. Als laatste wordt natvoer verwarmt en vervolgens verpakt waardoor het luchtdicht is. Hierdoor is er veel minder kans voor bacteriën om in het voer te kunnen komen. Toch zitten er ook nadelen aan natvoer.

Door dat het voer voor 80 procent uit water bestaat, zitten hier minder voedingsstoffen in dan in de droge brokken. Hierdoor heeft een kat meer van de voeding nodig om aan hetzelfde qua voedingsstoffen te zitten. Ook is natvoer niet altijd goed voor de tanden van katten. Wanneer zij droogvoer eten, schraapt dit hun tanden. Hierdoor raken zij tandplak kwijt. Wanneer katten alleen maar zachtvoer eten, raken zij dit daardoor niet kwijt en is het dus een extra aandachtspunt om de tanden van het dier te verzorgen.

Kat eet uit blik

Waar moet ik op letten bij de aanschaf?

Er zijn verschillende punten waar je op moet letten bij de aanschaf van natvoer voor de kat. Katten moeten namelijk voldoende vis of vlees binnenkrijgen en er moet dus voldoende van dat product verwerkt zitten in het voer. Vaak zitten er ook verschillende graanproducten verwerkt in het kattenvoer. Katten hebben geen planten nodig in hun dieet en het is dus belangrijker voor hen om vlees en vis binnen te krijgen dan dat zij voldoende granen binnenkrijgen.

Daarnaast is het nog zo dat verschillende kattenrassen, verschillende soorten voer moeten krijgen. Een bepaald ras kan bijvoorbeeld eerder last krijgen van darmproblemen en daar is een bepaalde soort voer voor die hem hiermee kan helpen. Welk voer het beste bij het kattenras past, is iets waar je makkelijk een antwoord op kan krijgen door dit te zoeken of even contact op te nemen met de dierenarts.

 

Verschillende soorten natvoer

Ondanks dat natvoer een eigen categorie voer is, zitten er ook nog verschillen in de verschillende soorten natvoer. Zo vind je allereerst verschillende vormen natvoer die te maken hebben met het dieet van de kat. Sommige katten krijgen namelijk een combinatie van nat- en droogvoer. Dit natvoer is dan specifiek geschikt als aanvulling op het droogvoer. Daarnaast is er nog natvoer wat wordt gegeven als compleet dieet. Dit is voor de katten die alleen natvoer krijgen en dus geen aanvulling krijgen in de vorm van brokken.

Daarnaast is er nog een verschil tussen de verpakking van de soorten natvoer. De ene vindt je in blik en de ander in zakjes. Als laatste zijn er nog een hoop verschillende smaken. Denk bijvoorbeeld aan vis- of vleessmaak, maar ook verschillende soorten groenten en fruit. Welke het beste bij jouw kat past, heeft dus vooral te maken met het ras van de kat, maar ook met de smaak die de kat heeft. De ene kat vindt vis nou eenmaal lekkerder dan kip en visa versa.

Gezond natvoer met vitamines

Welke vitamines/mineralen/voedingsstoffen heeft mijn kat nodig?

Wanneer je dan op zoek gaat naar het juiste soort voer voor jouw kat, is het belangrijk om te weten welke stoffen zij echt nodig hebben. De kat is van nature een echte jager en dus een vleeseter. De belangrijkste stoffen die hij nodig heeft zijn dan ook eiwitten welke gevonden worden in vlees. Hetzelfde geldt voor bepaalde vetten. Deze kunnen alleen maar in vlees gevonden worden en daardoor is vlees ook zo belangrijk in het dieet van de kat. Ook vocht is een belangrijke voedingsstof voor de kat. Om nog inhoudelijker in te gaan op de mineralen die de kat nodig heeft, gaan we kijken naar de samenstelling van het eiwit dat de kat binnen moet krijgen.

De belangrijkste hiervan zijn aminozuren. Dit zijn bouwstenen van eiwitten en daarom heel belangrijk voor de kat. Ook taurine is een bekende stof die katten nodig hebben. Wanneer een kat hier onvoldoende van binnenkrijgt, kan hij hierdoor op latere leeftijd nierfalen door krijgen, maar ook blind raken. Als laatste zijn er nog wat vitamines die belangrijk zijn voor de kat. De vitamines zijn: A, E, calcium, zinc en fosfor. Wanneer een dieet van de kat deze voedingsstoffen en vitamines bevat, is het voldoende voor een gezonde kat.

 

Extra tips

Het is belangrijk dat de kat voldoende voeding binnen krijgt en soms kan het dan ook voorkomen dat de kat weigert om zijn voer te eten. Een kat kan best veeleisend zijn en heeft daardoor dus ook eisen die hij stelt aan zijn voer. Het kan zijn dat de kat zijn voer gewoon niet lekker vindt en je zult dan ook merken dat de kat hier veel minder van eet. Het is belangrijk dat de kat voldoende voeding binnenkrijgt dus het is niet handig om lang te wachten met de aanschaf van een ander soort voer.

Ook is het zo dat katten snel wennen aan voer. Ineens ander voer kan ervoor zorgen dat zij weer minder gaan eten. Wanneer je van voer wil veranderen, is het handig om dit stapsgewijs te doen. Doe eerst een paar nieuwe brokjes door zijn oude voer en doe er steeds iets meer van zijn nieuwe voer bij en bouw het oude voer juist af. Hierdoor went hij aan het nieuwe voer.

 

15 Soorten natvoer voor katten (overzicht)

Als laatste gaan we kijken naar een aantal verschillende soorten kattenvoer die op de markt is en waarom deze soorten voer juist wel of niet aangeraden wordt.

FELIX Mix Selectie In Gelei – Kattenvoer – 44 x 100 g

De doos met zakjes natvoer bevat 44 zakjes voer met vier verschillende smaken dus 11 van elke smaak. Het is ideaal om een grotere verpakking te kopen zodat je voldoende in huis hebt, maar het kan best zijn dat de kat een smaak niet lust en deze dus ook laat staan. Pas hier dus goed op.

 

Felix Elke Dag Feest – Katten natvoer – 80 x 100 g

De doos bevat 80 zakjes die verdeeld zijn in vier verschillende smaken. Van elk dus 20 zakjes. Ook bij deze doos is het hartstikke fijn om een voorraadje in te slaan omdat dit vaak goedkoper is. Toch kan het zijn dat katten een of meerdere van de smaken niet lekker vinden en dan heb je een grote hoeveelheid van deze smaak.

 

Whiskas 1+ Adult Voordeelpak Maaltijdzakjes – Classic in Saus – Kattenvoer – 40 x 100 g

In de doos vindt je 40 zakjes van 100 gram. De doos bevat vier verschillende smaken waarvan elke dus 10 zakjes heeft. In de recensies komt vaak naar voren dat de kat een van de smaken niet lekker vindt. Dat is natuurlijk vervelend omdat je vervolgens met minimaal 10 zakjes zit die de kat niet op eet.

 

Whiskas 1+ Adult Voordeelpak Maaltijdzakjes – Vis in Gelei – Kattenvoer – 40 x 100 g

De doos bevat 40 zakjes van elk 100 gram. Deze zijn dan wel in vier verschillende vissmaken. Mocht de kat niet van vis houden dan kun je beter een andere doos kiezen. Toch is het ideaal om direct een voorraad van de zakjes te hebben en scheelt het vaak ook nog eens in de kosten.

 

Felix Elke Dag Feest Mix – Katten natvoer – 44 x 100 g

De doos bevat 44 zakjes van vier verschillende smaken. Elk zakje heeft 100 gram aan voer. Katten vinden het voer vaak lekker en daarnaast blijft de gelei in deze zakjes stevig in plaats van een vies drabje. Ook heb je direct een voorraad in huis en is de doos in verhouding goedkoper dan losse zakjes te moeten aanschaffen.

 

Gourmet Gold Hartig Torentje – Vlees – Kattenvoer – 48 x 85 g

De doos bevat 48 zakjes van 85 gram met vier verschillende smaken. Hierdoor kun je de kat een gevarieerd dieet geven met allerlei verschillende smaken. De smaken zijn zo samengesteld dat de meeste katten ook alle vier de smaken lekker vinden. Daarnaast zitten er gezonde producten zoals tomaat toegevoegd waardoor de kat voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

 

Felix Multipack Mixed Selection – Kattenvoer – 88 x 100 g

De doos bevat 88 zakjes van 100 gram in vier verschillende smaken. Van elke smaak heb je dus 22 zakjes in de doos zitten. Mocht de kat een van de smaken het lekkerst vinden dan heb je er hier in ieder geval voldoende van. Helaas werkt het in het nadeel andersom ook zo.

 

Gourmet Gold Mousse Kip/Zalm/Niertjes/Konijn – Kattenvoer – 48 x 85 g

Wanneer de kat een verfijndere smaak heeft, kun je eens voor deze doos kiezen. De doos bevat 48 zakjes van 85 gram, maar dan niet zomaar in vlees of vis. Het bevat namelijk kip, zalm, niertjes of konijn. Ook is de structuur een mousse wat de ene kat lekkerder vindt dan de andere kat.

 

FELIX Soup Vlees Selectie – Kattenvoer – 4 x 6 x 48 g

De doos bevat 24 zakjes soep met vlees voor de kat. Wel is het maar 1 smaak en mocht de kat deze niet lekker vinden dan is dit natuurlijk zonde. Toch is soep een keer iets anders dan een andere vorm voor natvoer en voor sommige katten een echte delicatesse. Er zit veel vocht in voor de kat die wat meer vocht nodig heeft.

 

Whiskas Junior Kitten Maaltijdzakjes – Vleesselectie in Saus – Kitttenvoer – 48 x 100 g

De doos bevat 48 zakjes van 100 gram. Het is belangrijk om te kijken naar de leeftijd van de kat aangezien deze bedoeld is voor de kittens tot 1 jaar. Hierdoor zit er meer vet in het product omdat een kitten hier nog van moet groeien. Voor oudere katten kan dit te vet zijn en worden zij hier dik van.

 

Gourmet Gold Fijne Mousse – Kip – Kattenvoer – 24 x 85 g

De doos bevat 24 potjes van 85 gram en is een ideale voersoort voor katten die last hebben van hun tanden. Doordat het een mousse is, kunnen de katten dit eten zonder te hoeven kauwen. Daarnaast zijn de blikjes lang houdbaar waardoor je er lang mee kan doen en de kat er lang van kan genieten.

 

Gourmet Gold Luxe Mix – Vis/Vlees – Kattenvoer – 48 x 85 g

De doos bevat 48 zakjes met luxe voer voor de kat. Zowel vlees als vis. Het voer is wel duurder dan andere soorten voer maar dat is natuurlijk te begrijpen omdat het luxe smaken betreft als zeevis met spinazie en konijn met levertjes. De blikjes zijn lang houdbaar waardoor je er lang mee kan doen.

 

Whiskas 1+ Adult Voordeelpak Maaltijdzakjes – Classic in Saus – Kattenvoer – 80 x 100 g

De doos bevat 80 zakjes van 100 gram in vier verschillende smaken. Het grootste voordeel aan de brokjes is dat er minder zout toegevoegd zit in deze soort voer waardoor het veel gezonder is voor de katten om dit te eten. Dat helpt namelijk om de nieren van de kat gezond te houden.

 

FELIX Sensations Saus – Vis – Kattenvoer – 4 x 12 x 100 g

De doos bevat 48 zakjes voer van 100 gram. Deze soort natvoer is vis in een soort sausje. Het kan zijn dat de katten alleen het sausje erg lekker vinden en de vis dus links laten liggen. De zakjes zijn wel lang houdbaar en vier verschillende smaken zodat er vast een tussenzit die de kat erg lekker vindt.

 

GOURMET GOLD Savoury Cke GIG – Tonijn – 24x85g

De doos bevat 24 blikjes met 85 gram voer in de smaak tonijn. Omdat het maar een smaak is, kan het zijn dat het niet de favoriet van de kat is. Toch wordt het voer aangeraden omdat de meeste katten gek zijn op tonijn en dus ook zeker op de dit voer.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 10 Average: 3.6]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *