De Chartreux, een kat met vele namen

chartreux buiten

De Chartreux is bekend vanwege zijn grijze vacht en zijn felgele ogen. Hoewel de kat een van de meest geliefde soorten in Europa is, bestaan er nogal wat misvattingen over deze soort. Dit komt vooral door de vele namen die deze kat heeft gekregen. De Chartreux is op veel televisiecommercials te zien geweest en is daarom een zeer populaire soort. Heb jij de kat ook al gezien op televisie? Ben jij benieuwd naar informatie over dit ras, bijvoorbeeld waarom de Chartreux zo intelligent is? Lees dan verder en ontdek meer over deze kat!

 

De interessante geschiedenis van de Chartreux

De Chartreux is een van de oudste en meest bekende soorten. Zijn oorsprong ligt in de bergen tussen Turkije en Iran. De geschiedenis van deze soort gaat terug tot in 1925. Het fokken werd destijds gedaan door de zusters Léger, gelegen op het eiland Breton. Daarnaast gaan er geruchten dat tijdens de Middeleeuwen monniken van de Orde van de Grote Chartreux al begonnen zijn met het fokken van deze kat. Niemand weet of dit echt waar is, want er is geen echt hard en uitgebreid bewijs voor dit verhaal. Dit maakt het erg moeilijk om dit te bevestigen. Wat we wel weten is dat deze kat de basis is geworden van wat we nu kennen als de Chartreux-soort.

Hoe je het ook went of keert, dankzij de zusters Léger is deze kat nu erg populair. Ze zijn begonnen met het fokken van deze kat door het fokken van blauwe katten die eruit zagen als die katten beschreven in de verhalen over de monniken. De zusters vonden het idee van deze kat erg leuk en wilden weten of ze er een konden “maken”. Na meerdere pogingen kregen ze eindelijk de kat die we nu kennen als de Chartreux. Het duurde even, want het was erg moeilijk om de juiste oogkleur te krijgen: de felgele ogen.

Na het fokken door deze zusters werd deze soort een van de meest voorkomende katten in Europa enige tijd later. Niet iedereen kent deze soort bij naam, maar als ze eenmaal een foto van deze kat zien weten ze meteen de naam: Chartreux.

 

Het intelligente karakter

De Chartreux staat vooral bekend om zijn intelligente karakter. De intelligentie is terug te vinden in de manier waarop deze kat graag jaagt. Normaal gesproken is deze kat erg rustig, maar als hij eenmaal een muis ziet kan hij snel uit deze rustige staat komen en in een echte jagerstoestand komen te verkeren. In deze staat is deze kat zeer snel en maakt hij intelligente bewegingen om een muis zo efficiënt mogelijk te vangen. Daarnaast is de Chartreux ook erg vriendelijk richting mensen. Daarom staat dit ras in Frankrijk bekend als de hondenkat: de Chartreux lijkt op een kat maar heeft het gedrag van een hond.

Deze kat vindt het ook erg leuk om te knuffelen, dus als je besluit om een Chartreux te kopen, zorg dan dat je genoeg tijd hebt om met je kat te knuffelen. In tegenstelling tot andere intelligente katten is deze kat vrij rustig en ontspannen. Hij houdt wel van spelen, maar is lang niet zo actief als andere soorten. Als je besluit om een Chartreux te kopen, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat deze kat een rustige omgeving heeft waar hij zich kan ontspannen.

Een Chartreux is vaak erg vrolijk en rustig, wat te zien is aan zijn gezichtsuitdrukking. Hij heeft een heel zachte stem die heel ontspannend kan zijn als je er naar luistert. De reden dat deze kat zo populair is, is omdat het niet echt moeilijk is om voor deze kat te zorgen. Sommige soorten hebben echt veel aandacht nodig, maar deze kat vindt het prima om een paar uur alleen te zijn.

Chartreux infographic

Het sterke maar schattige uiterlijk van deze kat

Deze kat staat bekend om zijn gespierdheid en kracht. Hij heeft een goed gedefinieerde gezichts- en botstructuur. Hij heeft ook een zeer sterke kaaklijn, die heel esthetisch kan zijn. Het is vrij gemakkelijk om het verschil tussen een man en een vrouw te zien. Net als bij de mens is de gezichtsbotstructuur van een mannenversie van de Chartreux veel mannelijker en meer gestructureerd. De poten van deze kat zijn zeer sterk en gespierd, waardoor het heel gemakkelijk is om te jagen.

Hij heeft ook een zeer sterke en goed gedefinieerde borstkas, die opnieuw laat zien hoe gespierd hij is. Wat het meest opvalt zijn de felgele ogen. Hier herkent men deze kat ook van: de grijze blik met de felle ogen. Het contrast is iets wat je nooit zult vergeten. Zijn oren zijn vrij klein en staan ver uit elkaar. Het lijkt er ook op dat deze kat een permanente glimlach op zijn gezicht heeft, waardoor hij er schattig uitziet. Maar verwar deze schattige glimlach niet met zwakte, want deze kat is erg sterk en eenmaal in de jagersmodus kan hij soms agressief zijn.1

 

De vacht van de Chartreux

De Chartreux heeft een gloeiende en zachte vacht. Deze soort heeft een “dubbele vacht”. De ondervacht is een beetje wollig. Door deze wollige ondervacht ziet de “normale” vacht er wat breder en groter uit. De kleur van de vacht is blauwgrijs. Volgens de rasstandaard is elke vacht met een kleur tussen een bleke versie van het blauwgrijs en een donkere versie van het blauwgrijs acceptabel. De bleke versie heeft wel de voorkeur als het gaat om het fokken van een Chartreux.

De blauwgrijze kleur van de Chartreux is op een heel bijzondere manier tot stand gekomen. De kleur bestaat omdat een zwart pigment, Eumelanine genaamd, door een bepaald gen wordt verdund. Dit gebeurt totdat de blauwe kleur is vastgesteld. Het gen dat verantwoordelijk is voor dit proces is recessief. Een technisch, maar niet onbelangrijk feitje. De vacht heeft niet bepaald speciale patronen. Deze kat staat echt bekend om zijn gewone vacht.

 

Het verzorgen van deze speciale kat

Net als elke andere kat is het belangrijk om goed voor de Chartreux te zorgen. Het begint allemaal met het fokken op de juiste manier. Wanneer dit op de juiste manier gebeurt, wordt de kans op bepaalde ziekten kleiner. Wanneer je besluit om een Chartreux te kopen, zorg er dan voor dat je deze via een goede fokker koopt. Als je hem op de verkeerde plaats koopt, bestaat de kans dat er ziektes bij de kat ontstaan. Deze kans is kleiner als je de kat bij de juiste plaats aanschaft.

Als je de kat eenmaal bij je thuis hebt gebracht, is het belangrijk dat je hele gezin weet dat de kat in huis komt en dat deze een warm welkom krijgt. Deze soort houdt er wel van om met kinderen te spelen en zich met hen te vermaken. Maar omdat hij vrij kalm is, heeft hij aan de andere kant veel tijd nodig om te ontspannen en zijn eigen ding te doen.

Hij houdt ervan om zowel buiten als binnen te zijn, dus zorg ervoor dat jouw Chartreux de mogelijkheid heeft om naar buiten te gaan wanneer hij dat wil. Daarnaast is het ook verstandig om genoeg speelgoed voor hem te halen. Spelen met speelgoed is essentieel voor het welzijn van een kat en zorgt ervoor dat hij gelukkig blijft. Het is ook van groot belang om voor de vacht van deze kat te zorgen. Dit bevordert zijn gezondheid en is ook erg prettig voor hem. In het algemeen is het verzorgen van deze Chartreux vrij eenvoudig, dat is een van de redenen waarom deze soort zo populair is. Dit neemt niet weg dat je minder aandacht aan de kat hoeft te schenken.

chartreux kitten in de bosjes

Voeding

Als het om voedsel gaat, heeft elke kat dierlijke eiwitten nodig. Dit is niet anders voor de Chartreux. Naast de dierlijke eiwitten heeft een kat ook veel dierlijke vetten nodig. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Chartreux voldoende vlees en vis krijgt. Het is goed om te weten dat de Chartreux over het algemeen een gezond ras is. Dit betekent dat er geen echte behoefte is om gespecialiseerd voedsel te eten.

Een combinatie van droog- en natvoer zou genoeg moeten zijn om hem gezond te houden. Het is belangrijk om de etiketten van het voer dat u koopt te controleren en ervoor te zorgen dat het een “compleet” voer is. Dit betekent dat het voer alle essentiële vitaminen, mineralen en aminozuren bevat om ervoor te zorgen dat jouw kat gezond blijft.

Als het gaat om het voeden van de Chartreux is het goed om te weten dat het vrij moeilijk is om gewicht te verliezen voor deze soort. Daarom moet je echt op zijn calorie inname letten. Als je de kat koopt, kun je de fokker vragen hoeveel calorieën de kat heeft gegeten toen hij opgroeide.

Een Chartreux eet graag de hele dag door, dus de beste manier om hem te voeden is om gewoon altijd iets te laten eten voor hem. Zo kan hij eten wanneer hij maar wil. Je kunt de helft van wat hij ’s morgens kan eten en de andere helft ’s avonds geven. Je kunt er tussendoor een klein hapje bij doen, maar wees voorzichtig want hij kan snel overgewicht krijgen.

Voor meer informatie over voeding kan je hier klikken. 

 

Ziekten waar jouw Chartreux aan zou kunnen lijden

De Chartreux staat bekend als een zeer gezond ras. Dit betekent dat hij geen gen-gerelateerde ziekten heeft die hij tijdens zijn leven kan tegenkomen. Dit maakt deze kat erg populair bij fokkers.

Hoewel deze soort geen gen-gerelateerde problemen heeft, kan hij toch ziek worden. Daarom is het zo belangrijk om voor je Chartreux te zorgen. Voeding en voldoende beweging spelen hierbij een grote rol. Neem deze dingen dus serieus. Zorg voor goede voeding voor de kat en zorg dat hij kan bewegen en spelen als hij dat wil. Als je deze dingen doet, kan jouw kat echt van zijn leven genieten en mogelijk behoorlijk oud worden. Dat is natuurlijk het doel als je de kat aanschaft, zo lang mogelijk kunnen genieten van de aanwezigheid van de kat!

 

Hoe oud kan de Chartreux worden?

De Chartreux wordt gemiddeld genomen ongeveer tussen de 11 en 15 jaar oud. Dit is wel afhankelijk van de verzorging en de gezondheid van de kat. Een kat die goed wordt verzorgd en goed in z’n vel zit kan zelfs ouder worden dan 15 jaar. Als de kat ziek wordt of slecht wordt verzorgd wordt de 15 jaar vaak niet gehaald. Het doel is natuurlijk om de kat zo oud mogelijk te laten worden. Je wilt jouw Chartreux toch zo lang mogelijk bij je houden?

chartreux kitten

Wat je moet weten voordat je een Chartreux koopt

Het kopen van een Chartreux is vrij eenvoudig in vergelijking met andere soorten. Dit is te wijten aan het feit dat het een heel gewone kat is, vooral in Europa. Wel is het belangrijk om één ding in de gaten te houden, namelijk de Blauwe Rus.

Deze kat lijkt op een Chartreux en wordt vaak gezien voor een Chartreux, wat een vergissing is. Zorg ervoor dat je precies weet hoe een echte Chartreux eruit ziet als je er een gaat kopen. Wat je als het goed is nu je dit artikel leest, al aan het doen bent.

Als je een Chartreux gaat kopen, ga dan naar een fokker die ervaring heeft. Kijk naar de omgeving, had de kat genoeg ruimte om te spelen tijdens het opgroeien? De kindertijd van een kat is – net als bij de mens – erg belangrijk voor de ontwikkeling van zijn hersenen en zijn opvattingen over de wereld. Als dit niet op de juiste manier gebeurt, kan de kat problemen krijgen in zijn volwassen leven. Het zal erg moeilijk zijn om die oude overtuigingen te veranderen als hij eenmaal volwassen is. Probeer dus een fokker te vinden die bekend staat om het leveren van goede kwaliteit katten.

Een bekende rasclub in Europa is www.chamoureux.nl. Deze rasvereniging maakt deel uit van de rasorganisatie Mundikat en maakt ook deel uit van de Chartreux-werkgroep Le Chat qui rit. Deze rasvereniging staat bekend om het goed verzorgen van de vroege fase van het leven van deze kat. Als je in Europa woont en geïnteresseerd bent in het kopen van een Chartreux, kun je een kijkje nemen op de genoemde website.

Het is belangrijk om te weten dat dit niet de enige rasclub in Europa is, er zijn er veel meer. Zorg ervoor dat als je een rasvereniging vindt, deze officieel is geregistreerd bij een echte rasorganisatie om er zeker van te zijn dat de Chartreux goed is opgevoed en dat er geen grote gezondheidsproblemen zijn of zullen ontstaan. Ontzettend belangrijk!

 

Heb jij de Chartreux in huis? Dan willen we van jou horen!

Heb je een Chartreux? Wat zijn je ervaringen met deze kat? Heb je misschien tips voor onze lezers waar ze op kunnen letten? Heb jij een speciaal speeltje gevonden dat uw kat echt leuk vindt? Laat het ons weten in de commentaren hieronder!

 

Bronnen

[1] De kattenrassen enclopedie – Angela Rixon.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 17 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een antwoord