De Chartreux, een kat met vele namen

Kattenrassen » De Chartreux, een kat met vele namen
chartreux buiten

De Chartreux staat bekend om zijn grijze vacht en zijn felgele ogen. Hoewel de kat een van de meest geliefde soorten in Europa is, bestaan er nogal wat misvattingen over deze soort. Dit komt vooral door de vele namen die deze kat heeft gekregen. De Chartreux is op veel televisiecommercials te zien geweest en is daarom een zeer populaire soort. Heb jij de kat ook al gezien op televisie? Ben jij benieuwd naar informatie over dit ras, bijvoorbeeld waarom de Chartreux zo intelligent is? Lees dan verder en ontdek meer over deze kat!

 

De interessante geschiedenis van de Chartreux

De Chartreux is een van de oudste en meest bekende kattensoorten. Zijn oorsprong ligt in de bergen tussen Turkije en Iran. De geschiedenis van deze soort gaat terug tot in 1925. Het fokken werd destijds gedaan door de zusters Léger, gelegen op het eiland Breton. Daarnaast gaan er geruchten dat tijdens de Middeleeuwen monniken van de Orde van de Grote Chartreux al begonnen zijn met het fokken van deze kat. Niemand weet of dit echt waar is, want er is geen echt hard en uitgebreid bewijs voor dit verhaal. Dit maakt het erg moeilijk om dit te bevestigen. Wat we wel weten is dat deze kat de basis is geworden van wat we nu kennen als de Chartreux-soort.

Hoe je het ook went of keert, dankzij de zusters Léger is deze kat nu erg populair. Ze zijn begonnen met het fokken van deze kat door het fokken van blauwe katten die eruit zagen als die katten beschreven in de verhalen over de monniken. De zusters vonden het idee van deze kat erg leuk en wilden weten of ze er een konden “maken”. Na meerdere pogingen kregen ze eindelijk de kat die we nu kennen als de Chartreux. Het duurde even, want het was erg moeilijk om de juiste oogkleur te krijgen: de felgele ogen. Dit is uiteraard een van de aspecten waar de kat zo bekend om staat.

Na het fokken door deze zusters werd deze soort een van de meest voorkomende katten in Europa enige tijd later. Niet iedereen kent deze soort bij naam, maar als ze eenmaal een foto van deze kat zien weten ze meteen de naam: Chartreux.

 

Het intelligente karakter

De Chartreux staat vooral bekend om zijn intelligente karakter. De intelligentie is terug te vinden in de manier waarop deze kat graag jaagt. Normaal gesproken is deze kat erg rustig, maar als hij eenmaal een muis ziet kan hij snel uit deze rustige staat komen en in een echte jagerstoestand komen te verkeren. In deze staat is deze kat zeer snel en maakt hij intelligente bewegingen om een muis zo efficiënt mogelijk te vangen. Daarnaast is de Chartreux ook erg vriendelijk richting mensen. Daarom staat dit ras in Frankrijk bekend als de hondenkat: de Chartreux lijkt op een kat maar heeft het gedrag van een hond.

Deze kat vindt het ook erg leuk om te knuffelen, dus als je besluit om een Chartreux te kopen, zorg dan dat je genoeg tijd hebt om met je kat te knuffelen. In tegenstelling tot andere intelligente katten is deze kat vrij rustig en ontspannen. Hij houdt wel van spelen, maar is lang niet zo actief als andere soorten. Als je besluit om een Chartreux te kopen, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat deze kat een rustige omgeving heeft waar hij zich kan ontspannen.

Een Chartreux is vaak erg vrolijk en rustig, wat te zien is aan zijn gezichtsuitdrukking. Hij heeft een heel zachte stem die heel ontspannend kan zijn als je er naar luistert. De reden dat deze kat zo populair is, is omdat het niet echt moeilijk is om voor deze kat te zorgen. Sommige soorten hebben echt veel aandacht nodig, maar deze kat vindt het prima om een paar uur alleen te zijn.

Chartreux infographic

Het sterke maar schattige uiterlijk van deze kat

Deze kat staat bekend om zijn gespierdheid en kracht. Hij heeft een goed gedefinieerde gezichts- en botstructuur. Hij heeft ook een zeer sterke kaaklijn, die heel esthetisch kan zijn. Het is vrij gemakkelijk om het verschil tussen een man en een vrouw te zien. Net als bij de mens is de gezichtsbotstructuur van een kater van de Chartreux veel mannelijker en meer gestructureerd. De poten van deze kat zijn zeer sterk en gespierd, waardoor het heel gemakkelijk is om te jagen.

Hij heeft ook een zeer sterke en goed gedefinieerde borstkas, die opnieuw laat zien hoe gespierd hij is. Wat het meest opvalt zijn echter de felgele ogen. Hier herkent men deze kat ook van: de grijze blik met de felle ogen. Het contrast is iets wat je nooit zult vergeten. Zijn oren zijn vrij klein en staan ver uit elkaar. Het lijkt er ook op dat deze kat een permanente glimlach op zijn gezicht heeft, waardoor hij er schattig uitziet. Maar verwar deze schattige glimlach niet met zwakte, want deze kat is erg sterk en eenmaal in de jagersmodus kan hij soms agressief zijn.1

 

De vacht van de Chartreux

De Chartreux heeft een glanzende en zachte vacht. Dit ras heeft een “dubbele vacht”, dit betekent dat hij onder zijn gewone vacht ook nog een ondervacht heeft. Deze ondervacht is een beetje wollig. Door deze wollige ondervacht ziet de “normale” vacht er wat breder en groter uit. De kleur van de vacht is blauwgrijs. Volgens de rasstandaard is elke vacht met een kleur tussen een bleke versie van het blauwgrijs en een donkere versie van het blauwgrijs acceptabel. De bleke versie heeft wel de voorkeur als het gaat om het fokken van een Chartreux.

De blauwgrijze kleur van de Chartreux is op een heel bijzondere manier tot stand gekomen. De kleur bestaat omdat een zwart pigment, Eumelanine genaamd, door een bepaald gen wordt verdund. Dit gebeurt totdat de blauwe kleur is vastgesteld. Het gen dat verantwoordelijk is voor dit proces is recessief. Een technisch, maar niet onbelangrijk feitje. De vacht heeft niet bepaald speciale patronen. Deze kat staat echt bekend om zijn gewone vacht.

 

Het verzorgen van deze speciale kat

Net als elke andere kat is het belangrijk om goed voor de Chartreux te zorgen. Het begint allemaal met het fokken op de juiste manier. Wanneer dit op de juiste manier gebeurt, wordt de kans op bepaalde ziekten kleiner. Wanneer je besluit om een Chartreux te kopen, zorg er dan voor dat je deze via een goede fokker koopt. Een erkende fokker zal zijn katten namelijk controleren op eventuele ziektes, zo weet je zeker dat deze niet aan de kittens over worden gedragen en jij een gezonde kat kan aanschaffen. Als je hem op de verkeerde plaats koopt, bestaat de kans dat er ziektes bij de kat ontstaan. Deze kans is kleiner als je de kat bij de juiste plaats aanschaft.

Als je de kat eenmaal bij je thuis hebt gebracht, is het belangrijk dat je hele gezin weet dat de kat in huis komt en dat deze een warm welkom krijgt. Zorg dan ook dat je alle benodigdheden voor je kat in huis hebt, denk hierbij bijvoorbeeld aan een klim- en krabpaal, voer en speeltjes. Deze soort houdt er wel van om met kinderen te spelen en zich met hen te vermaken. Maar omdat hij vrij kalm is, heeft hij aan de andere kant veel tijd nodig om te ontspannen en zijn eigen ding te doen. Zorg dus dat hij ergens in huis een rustig plekje heeft om even te ontspannen.

Hij houdt ervan om zowel buiten als binnen te zijn, dus zorg ervoor dat jouw Chartreux de mogelijkheid heeft om naar buiten te gaan wanneer hij dat wil. Daarnaast is het ook verstandig om genoeg speelgoed voor hem te halen. Spelen met speelgoed is essentieel voor het welzijn van een kat en zorgt ervoor dat hij gelukkig en fit blijft.

Het is ook van groot belang om voor de vacht van deze kat te zorgen. Je kan dit gewoon eens in de zoveel tijd met een kattenborstel doen. Dit bevordert de gezondheid van jouw kat en is ook erg prettig voor hem. Maar ook zijn ogen en oren moeten af en toe eens worden schoongemaakt. Op deze plekken wil bij katten nog wel eens wat vuil ophopen. Je kan dit gemakkelijk weghalen met een wattenstaafje of een vochtig doekje. Let er in dit geval wel op dat je bij elk oog en oor een ander deel van je doekje of staafje gebruikt zodat je geen infecties verspreid.

In het algemeen is het verzorgen van deze Chartreux vrij eenvoudig, dat is een van de redenen waarom deze soort zo populair is. Dit neemt niet weg dat je minder aandacht aan de kat hoeft te schenken.

chartreux kitten in de bosjes

Voeding

Als het om voedsel gaat, heeft elke kat dierlijke eiwitten nodig. Dit is niet anders voor de Chartreux. Naast de dierlijke eiwitten heeft een kat ook veel dierlijke vetten nodig. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Chartreux voldoende vlees en vis krijgt. Het is goed om te weten dat de Chartreux over het algemeen een gezond ras is. Dit betekent dat er geen echte behoefte is om gespecialiseerd voedsel te eten.

Een combinatie van droog- en natvoer zou genoeg moeten zijn om hem gezond te houden. Het is belangrijk om de etiketten van het voer dat u koopt te controleren en ervoor te zorgen dat het een “compleet” voer is. Dit betekent dat het voer alle essentiële vitaminen, mineralen en aminozuren bevat om ervoor te zorgen dat jouw kat gezond blijft. Houdt er daarnaast ook rekening mee dat katten moeite hebben met het verteren van koolhydraten, zorg dus dat hij deze niet teveel binnenkrijgt.

Als het gaat om het voeden van de Chartreux is het goed om te weten dat het vrij moeilijk is om gewicht te verliezen voor deze soort. Daarom moet je echt op zijn calorie inname letten. Als je de kat koopt, kun je de fokker vragen hoeveel calorieën de kat heeft gegeten toen hij opgroeide.

Een Chartreux eet graag de hele dag door, dus de beste manier om hem te voeden is om gewoon altijd iets te eten te laten staan voor hem. Zo kan hij eten wanneer hij maar wil. Je kunt ijvoorbeeld de helft van wat hij eet ’s morgens neerzetten en de andere helft ’s avonds geven. Je kunt er tussendoor een klein hapje bij doen, maar wees voorzichtig want hij kan snel overgewicht krijgen. Zorg er hierom ook voor dat je je kat voldoende laat bewegen door bijvoorbeeld met hem te spelen.

Voor meer informatie over voeding kan je hier klikken. 

 

Ziekten waar jouw Chartreux aan zou kunnen lijden

De Chartreux staat bekend als een zeer gezond ras. Dit betekent dat hij geen gen-gerelateerde ziekten heeft die hij tijdens zijn leven kan tegenkomen. Dit maakt deze kat erg populair bij fokkers.

Hoewel deze soort geen gen-gerelateerde problemen heeft, kan hij toch ziek worden. Zo kan hij lijden aan hartfalen, deze kunnen worden veroorzaakt door hypertrofische Cardiomyopatie ofwel HCM. Dit is een ziekte die vaak onopgemerkt blijft, Het enige opmerkelijke is namelijk dat de kat wat meer slaapt. Deze ziekte kan bij katten zorgen voor ademnood en verlamming van de achterpootjes. De ziekte kan echter ook plotselinge sterfte veroorzaken.

Nierfalen willen echter ook wel eens voorkomen bij de Chartreux. Dit wordt veroorzaakt door cystenieren, ook bekend als PKD. Deze ziekte veroorzaakt een vergiftiging die ervoor zorgt dat de nieren van de kat falen. Je kan deze ziekte herkennen doordat je kat verzwakt en alsmaar magerder word. Deze nierfalen zijn helaas niet te genezen.

Vanwege de mogelijkheid op deze ziektes is het zo belangrijk om voor je Chartreux te zorgen. Voeding en voldoende beweging spelen hierbij een grote rol. Neem deze dingen dus serieus. Zorg voor goede voeding voor de kat en zorg dat hij kan bewegen en spelen als hij dat wil. Als je deze dingen doet, kan jouw kat echt van zijn leven genieten en mogelijk behoorlijk oud worden. Dat is natuurlijk het doel als je de kat aanschaft, zo lang mogelijk kunnen genieten van de aanwezigheid van de kat!

 

Hoe oud kan de Chartreux worden?

De Chartreux wordt gemiddeld genomen ongeveer tussen de 11 en 15 jaar oud. Dit is wel afhankelijk van de verzorging en de gezondheid van de kat. Hier heb jij als baasje een grote invloed op. Een kat die goed wordt verzorgd en goed in z’n vel zit kan zelfs ouder worden dan 15 jaar. Als de kat ziek wordt of slecht wordt verzorgd wordt de 15 jaar vaak niet gehaald. Houdt dus ook het gedrag van jouw kat in de gaten, zo kan je snel vaststellen of deze wat mankeert en kan hij behandeld worden. Het doel is natuurlijk om de kat zo oud mogelijk te laten worden. Je wilt jouw Chartreux toch zo lang mogelijk bij je houden?

chartreux kitten

Wat je moet weten voordat je een Chartreux koopt

Het kopen van een Chartreux is vrij eenvoudig in vergelijking met andere soorten. Dit is te wijten aan het feit dat het een heel gewone kat is, vooral in Europa. Wel is het belangrijk om één ding in de gaten te houden, namelijk de Blauwe Rus.

Deze kat lijkt op een Chartreux en wordt vaak gezien voor een Chartreux, wat een vergissing is. Zorg ervoor dat je precies weet hoe een echte Chartreux eruit ziet als je er een gaat kopen. Wat je als het goed is nu je dit artikel leest, al aan het doen bent.

Als je een Chartreux gaat kopen, ga dan naar een fokker die ervaring heeft en erkend is. Kijk bij het uitzoeken van een kitten naar de omgeving, had de kat genoeg ruimte om te spelen tijdens het opgroeien? De kindertijd van een kat is – net als bij de mens – erg belangrijk voor de ontwikkeling van zijn hersenen en zijn opvattingen over de wereld. Als de opvoeding niet op de juiste manier gebeurt, kan de kat problemen krijgen in zijn volwassen leven. Het zal erg moeilijk zijn om die oude overtuigingen te veranderen als hij eenmaal volwassen is. Probeer dus een fokker te vinden die bekend staat om het leveren van goede kwaliteit katten. Als je hier graag bij geholpen wil worden is het verstandig contact op te nemen met een rasclub. Zo kan je er ook zeker van zijn dat de fokker waar jij naar wordt doorverwezen betrouwbaar is.

Een Cattery in Nederland is te vinden op: Charmoureux.nl. Deze cattery maakt deel uit van de rasorganisatie Mundikat en maakt ook deel uit van de Chartreux-werkgroep Le Chat qui rit.

Het is belangrijk om te weten dat dit niet de enige rasclub in Europa is, er zijn er veel meer. Zorg ervoor dat als je een rasvereniging vindt, deze officieel is geregistreerd bij een echte rasorganisatie om er zeker van te zijn dat de Chartreux goed is opgevoed en dat er geen grote gezondheidsproblemen zijn of zullen ontstaan. Ontzettend belangrijk!

 

Heb jij de Chartreux in huis? Dan willen we van jou horen!

Heb jij misschien een Chartreux? Wat zijn je ervaringen met deze kat? Heb je misschien tips voor onze lezers waar ze op kunnen letten? Heb jij een speciaal speeltje gevonden dat uw kat echt leuk vindt? Of wil jij graag een Chartreux in huis halen? Wat heeft jou in dit geval tot dit ras aangetrokken? Wij zijn benieuwd naar jullie antwoorden! Laat het ons weten in de reacties hieronder!

 

Hoe groot wordt de Chartreux?

De Chartreux wordt gemiddeld zo’n 20 tot 28 centimeter hoog. Dit is de schofthoogte van de kat. Een volwassen Charteux wordt doorgaans tussen de 3 en 8 kilogram. Hierbij wegen de mannetjes vaak wat meer dan de poezen, en zijn ze ook wat groter. Het zijn middelgrote tot grote katten. Hun lichamen zijn gespierd wat ze een mooie sterke en atletische uitstraling geeft, aan zijn uiterlijk is dan ook goed af te leiden dat het een echte jager is. De katers zijn bij dit ras vaak goed te herkennen aan hun sterke botstructuur en krachtige kaaklijn. Deze uiterlijke eigenschappen zijn veel minder prominent bij de vrouwelijke variant van de Chartreux.

 

Kan de Charteux goed alleen zijn?

De Chartreux kan prima een dagje alleen zijn. Vanwege hun redelijk actieve maar ook zelfstandige karakter kunnen zij net zo goed met hun baasje als in hun eentje spelen. Deze katten hebben echter ook een hele rustige kant, en zullen een rustige thuisomgeving dan ook zeker waarderen. Dit rustige karakter draagt dan ook zeker bij aan het feit dat deze katten erg zelfstandig zijn en makkelijk zijn om te verzorgen. Deze katten hebben er dus maar weinig moeite mee om zichzelf een dagje te vermaken wanneer de baas van huis is. Zorg er echter wel voor dat je tijd hebt om de kat lekker te knuffelen wanneer je thuis bent, dit vindt de Chartreux namelijk heerlijk.

Al in al kan de Chartreux prima een aantal uur op zichzelf zijn zolang er door hun baasje ook tijd word gemaakt om even lekker te kroelen of spelen.

 

Bronnen

[1] De kattenrassen enclopedie – Angela Rixon.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 19 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *