Net als bij mensen is een goede voeding erg belangrijk voor katten. Het is van belang dat een kat een gevarieerd dieet krijgt van kwalitatief goed voedsel. Door je kat goed voedsel te geven blijft deze goed gezond en zit hij lekker in zijn vel. Een goed gevoede kat is dan ook een gelukkige kat. Van nature zijn katten echte jagers. Een kat is dan ook een echte vleeseter en haalt de meeste voedingsstoffen uit natuurlijke eiwitten.
Veel katten worden alleen binnen gehouden waardoor ze voor hun voedsel afhankelijk zijn van hun baasje. Het is dus belangrijk dat je als baasje je kat goed voedsel met de juiste voedingstoffen geeft. Door jouw kat de juiste voeding te geven kan hij een gezond en lang leven leiden. Wanneer een kat de juiste voedingsstoffen niet tot zich krijgt is dat vaak ook erg duidelijk te zien. Doffe ogen, een warme droge neus, slechte adem, een droge schilferige vacht, schilferige klauwen en diarree zijn symptomen van een verkeerd dieet.
Inhoudsopgave
- 1 Energievereisten voor jouw kat: een introductie
- 2 Wat heeft jouw kat nodig?
- 3 Vitaminen en micronutriënten: wat is belangrijk om te daarover weten?
- 4 Welke soorten voedsel kunnen deze voedingsstoffen leveren?
- 5 Welke voedingsmiddelen kun je beter vermijden?
- 6 Geef je kat voldoende water
- 7 Tot slot: let altijd goed op wat jouw kat binnenkrijgt
- 8 Bron
Energievereisten voor jouw kat: een introductie
Bij het voeren van jouw kat is het belangrijk om de energietoevoer goed af te stemmen op het energieverbruik van een kat. Hierbij is het verstandig om actieve katten meer voedsel te geven dan rustige katten aangezien zij meer energie verbranden. Over het algemeen heeft een volwassen kat heeft – afhankelijk van zijn grootte en hoeveelheid beweging – ongeveer 200 tot 300 calorieën per dag nodig. Hoeveel jouw kat precies nodig heeft is lastig vast te stellen. Vaak wordt uitgegaan van 50 calorieën per 500 gram lichaamsgewicht. Een zogende poes die drie tot vier kittens voedt heeft ongeveer 150 calorieën per 500 gram lichaamsgewicht nodig.
Het is belangrijk om ook je kitten van voldoende voedsel te voorzien. Kittens groeien namelijk erg snel en hebben hierdoor meer calorieën nodig in verhouding tot hun lichaamsgewicht. Gecastreerde katten hebben juist weer minder nodig voedsel nodig in verhouding tot hun lichaamsgewicht omdat zij zich niet voortplanten. Zij krijgen meestal ook minder beweging waardoor hun energieverbruik ook lager is. Bij een lager energieverbruik volstaat een lagere energietoevoer waardoor ze dus minder voedsel nodig hebben. Wanneer je de energietoevoer niet goed afstemt op het energieverbruik stijgt de kans op overgewicht.
Katten zijn van nature erg actief en echte jagers. Het lichaam van een kat is hier ook op gebouwd. Aangezien veel katten vrijwel hun hele leven binnen blijven bewegen ze een stuk minder. Bovendien krijgen ze hun voedsel zomaar voorgeschoteld zonder hier eerst op te jagen. Doordat katten minder bewegen en hun voedsel zomaar voorgeschoteld krijgen hebben ze een vergrote kans op overgewicht. Als baasje moet je dit zien te voorkomen. Het is erg belangrijk dat je jouw kat de juiste hoeveelheid voedsel geeft zodat hij goed gezond blijft.
Wat heeft jouw kat nodig?
Katten zijn van nature echte vleeseters. Katten halen hun voedingsstoffen dan ook uit eiwitten en vetten. Het heeft dus geen zin om je kat een dieet met groenten voor te schotelen aangezien je kat hier vrijwel geen voedingsstoffen uit haalt. Eiwitten zijn erg belangrijk voor de groei en het herstel van een kat. Een kat haalt, op taurine na, voldoende van zijn noodzakelijke voedingsstoffen uit vleeseiwit. Het is wel belangrijk dat je kat ook voldoende taurine krijgt. Een gebrek aan taurine kan namelijk leiden tot blindheid en een hartaandoening. Door je ervoor te zorgen dat je kat voldoende taurine tot zich krijgt kun je dit voorkomen. Omdat taurine zo belangrijk is voor een kat wordt het meestal aan kattenvoer toegevoegd. Vrijwel al het kattenvoer dat je kunt verkrijgen bij je plaatselijke dierenwinkel bevat wel taurine.
Het is belangrijk om op te merken dat taurine wordt aangetast door koken. Als je kat van gekookt voedsel houdt kun je hem het beste een taurine supplement geven zodat hij goed gezond blijft. Hoewel een kat een echte vleeseter is kun je je kat soms zien kauwen op gras. Dit is heel normaal en je hoeft je hier geen zorgen om te maken. Gras is niet schadelijk voor katten.
Het is ook van belang dat je kat voldoende vetten tot zich krijgt. Vetten hebben een geconcentreerde vorm van energie en bevatten de vetzuren die noodzakelijk zijn voor een gezonde huid en vacht. Bovendien bevat vet de vitaminen A, D, E en K. Door bijvoorbeeld boter, margarine, spekvet of pure plantaardige olie aan het dieet van je kat toe te voegen ben je ervan verzekerd dat je kat voldoende vetten krijgt.
Vitaminen en micronutriënten: wat is belangrijk om te daarover weten?
Net als een mens heeft een kat vitaminen en mineralen nodig om een gezond leven te leiden. De vitaminen die een kat nodig heeft zijn alleen wel anders dan de vitaminen die een mens nodig heeft. De essentiële vitaminen voor een kat zijn: Vitamine D, K, E, B en A. Zoals je kan zien staat vitamine C niet tussen dit lijstje. De reden dat deze vitamine niet in dit rijtje staat is dat katten blaasstenen kunnen ontwikkelen als ze te veel van deze vitamine tot zich krijgen. Katten hebben deze vitamine wel nodig, maar de inname moet goed in de gaten worden gehouden.
Naast deze vitaminen hebben katten ook bepaalde micronutriënten nodig. Hoewel een kat deze voedingsstoffen slechts in kleine hoeveelheden nodig heeft, kan het ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als een kat er niet genoeg van krijgt. De belangrijkste micronutriënten voor een kat zijn selenium, fosfor en natrium. Natrium is erg belangrijk om de verhouding tussen water en zout in de cellen te regelen. Als deze verhouding niet optimaal is kan het hart van een kat schade oplopen.
Welke soorten voedsel kunnen deze voedingsstoffen leveren?
Er zijn vandaag de dag verschillende soorten voedsel op de markt. Elk type voedsel heeft weer zijn eigen voordeel. Het is belangrijk om uw kat het juiste type voedsel te geven zodat hij geen tekort aan voedingsstoffen ontwikkelt. Wanneer je van plan bent om voedsel aan te schaffen is het verstandig om goed naar het etiket te kijken. Hier staat op of het voer een complete voeding of een aanvullende voeding is. Over het algemeen bevat een complete voeding dat alle essentiële voedingsstoffen die een kat nodig heeft in het voer zitten. Aanvullende voeding bevat niet al deze voedingsstoffen. Hierbij moet er een extra voedingsbron worden toegevoegd om in de behoefte aan de noodzakelijke voedingsstoffen te voorzien.
Er zijn drie hoofdsoorten voer voor een kat. Deze kun je onderverdelen in:
- Droogvoer
- Natvoer
- Zelf gekookt voer
Het is het beste om uw kat een dieet met zowel nat- als droogvoer te geven. Het belangrijkste voordeel van droogvoer is dat het niet zo zacht is als natvoer. Dit betekent dat een kat er goed op kan kauwen. Dit is belangrijk omdat dit gezond is voor het gebit en de kaak van een kat. Bovendien is droogvoer goed houdbaar en geeft het niet zoveel rotzooi. Een nadeel is wel dat het niet echt op het natuurlijke voedsel van een kat lijkt. Natvoer met verwerkt vlees lijkt hier wel meer op. Katten houden over het algemeen ook meer van natvoer dan van droogvoer. Vlees uit natvoer bevat vrijwel al de voedingsstoffen die voor een kat noodzakelijk zijn. Een nadeel is wel dat het niet zo lang goed blijft en dat het een stuk meer rotzooi dan droogvoer geeft. Voor een optimale gezondheid kun je je kat het best een dieet van zowel nat- als droogvoer geven.
Het is ook mogelijk om zelf het voedsel voor je kat te koken Je kunt hierbij denken aan eigen bereide vis en vlees. Zorg er wel voor dat het voedsel op een juiste manier is bereid. Bij de voeding van je kat is het belangrijk om het evenwicht goed te bewaren. Als je je kat alleen zelf gekookte voeding geeft zal de kat veel eiwitten binnenkrijgen maar is de kans aanwezig dat andere belangrijke voedingsstoffen ontbreken. Het is belangrijk om een goede balans te bewaren.
Welke voedingsmiddelen kun je beter vermijden?
Naast geschikt voedsel is het ook belangrijk om te weten wat voor voeding je het best kunt vermijden bij het voeden van je kat. Over het algemeen is het verstandig om de volgende voedingsmiddelen te vermijden:
- Melk
- Uien & knoflook
- Druiven
- Rozijnen
- Ruw ei
- Kleine botten
Bijna alle katten hebben geen enzymen in hun lichaam om melk te verwerken. Als je kat melk drinkt, kan dit diarree veroorzaken. Veel mensen weten dit niet en geven melk aan hun kat. Geef jij melk aan je kat een heeft hij last van diarree? Dan kan dit een oorzaak zijn. Naast melk zijn ook uien en knoflook erg slecht voor een kat. Uien en knoflook veroorzaken maagklachten bij een kat waarbij de kans op braken ook wordt vergroot. Rozijnen kunnen zelfs nierbeschadiging veroorzaken.
Het is dus erg belangrijk dat je jouw kat hier ver van weghoudt. Rauwe eieren bevatten bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Sommige mensen stellen dat dit ook geld voor rauw vlees en rauwe vis. De meningen zijn hier alleen over verdeeld aangezien het een grote groep juist stelt dat rauw vlees de beste voeding voor een kat is. Het is hierbij wel belangrijk dat je speciaal rauw vlees voor je kat aanschaft en niet zelf gaat experimenteren. Als laatst zijn kleine botten gevaarlijk voor de gezondheid van je kat. Kleine botten kunnen vast komen te zitten in de keel en kunnen hierdoor erg schadelijk zijn.
Geef je kat voldoende water
Naast goed voedsel is voldoende water ook erg belangrijk voor een kat. Als baasje heb je hier ook een belangrijke rol in te spelen aangezien katten niet altijd voldoende water tot zich krijgen. Van nature zijn katten echte jagers en uit het rauwe vlees wat ze opeten halen ze ook water. Wanneer je jouw kat alleen droogvoer geeft kan het zijn dat je kat te maken krijgt met uitdroging. Van nature drinken katten niet heel veel water. Door je kat voldoende natvoer te geven kun je dit voorkomen.
Water helpt een kat met het absorberen van vezels, het verwijderen van afval via de urine en het reguleren van een normale bloeddruk. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat ten alle tijde toegang heeft tot vers water. Het is verstandig om zowel binnen in als buiten het huis water te hebben en om dit ook dagelijks te verversen.
Tot slot: let altijd goed op wat jouw kat binnenkrijgt
Je weet nu wat je kat aan voedingstoffen nodig heeft en welk voedsel je moet vermijden. Het is belangrijk om bij de voeding van je kat een routine op te bouwen. Idealiter geef je je kat twee keer per dag eten op een vaste tijd. Bij oudere katten kan het verstandig zijn om drie tot vier kleine maaltijden per dag te geven. Door dit op vaste tijdstippen te doen bouw je een gewoonte op om te eten waarbij je kat op de juiste momenten een eetlust opbouwt.
Voor de hoeveelheid voedsel is het belangrijk om het uiterlijk van je kat in de gaten te houden. Als je merkt dat je kat dikker wordt is het verstandig om je kat minder voedsel te geven. Als je merkt dat je kat magerder wordt is het verstandig om je kat meer voedsel te geven. Stem de energietoevoer hierbij goed af op het energieverbruik van je kat. Zo weet je zeker dat je kat niet aankomt als gevolg van het eten van te veel voedsel.
Bron
The Cat Encyclopedia – The Definitive Visual Guide