De Colorpoint Shorthair: een liefdevolle en slimme kat

Kattenrassen » De Colorpoint Shorthair: een liefdevolle en slimme kat
Colorpoint korthaar infographic

De Colorpoint Shorthair is een liefdevolle kat die erg loyaal is naar zijn eigenaar. De katten houden erg van aandacht en praten – lees miauwen – graag met hun eigenaar. Een Colorpoint Shorthair is bovendien erg slim en houdt ook erg van spelletjes. Het uiterlijk van de kat lijkt erg veel op dat van de Siamees maar is toch net een beetje anders. Ben je benieuwd wat er anders is? Je leest het hier!

 

De afkomst: een kruising tussen een Siamees en een Amerikaanse korthaar

De Colorpoint Shorthair is een kat die door de mens is ontwikkeld. Dit ras is tussen de jaren ‘40 en ‘50 van de vorige eeuw tot stand gekomen in Groot-Brittannië. Er waren hier een aantal fokkers die dachten dat een Siamees in het rood er ook erg mooi uit zou zien. Deze fokkers begonnen te experimenteren en kwamen uiteindelijk tot de Colorpoint Shorthair door een seal point Siamees te kruisen met een red tabby Amerikaanse korthaar.

In 1964 werd de Colorpoint Shorthair met rode en crème punten voor het eerst erkend door de cfa en kreeg het de Championship status. Dit is het tweede hoogste niveau van kampioenschappen op een kattenshow. In 1969 kwamen hier ook het lynxpatroon en het schildpad patroon bij. Het ras komt in totaal voor in 16 kleuren. Het hoofd en het lichaam van de kat zijn identiek aan die van de Siamees. Alleen de kleuren en patronen zijn anders.

 

Het karakter: een echte prater die van aandacht houdt

De Colorpoint Shorthair is een liefdevolle kat die erg loyaal is naar zijn eigenaar. De kat vindt het erg fijn om veel tijd met zijn eigenaren te spenderen en kan ook goed aanvoelen hoe zijn baasje zich voelt. Wanneer je bijvoorbeeld iets minder lekker in je vel zit, zal de Colorpoint Shorthair dit aanvoelen en bij je op de schoot gaan zitten om je aanmoedigende woorden toe te miauwen. Aangezien dit ras ook van warmte houdt is de kans aanwezig dat de kat nachts bij je in bed wil kruipen.

De Colorpoint Shorthair is ook een echte prater. De kat miauwt graag en geeft hier onder andere mee aan dat hij aandacht nodig heeft. Dit ras houdt erg van aandacht. Wanneer je dit hem niet geeft dan zal hij je al miauwend door het hele huis achtervolgen.

Daarnaast is dit ras erg intelligent en is het ook mogelijk om ze bepaalde spelletjes aan te leren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je kat te leren een speeltje op te vangen en weer terug te brengen. Het spelen van dit soort spelletjes is bovendien erg belangrijk aangezien de Colorpoint Shorthair een actieve kat is en je de conditie van de kat hiermee op peil houdt. De Colorpoint Shorthair is van nature een erg mooie kat met een gespierd lichaam. Door dit soort spelletjes te spelen blijft zijn lichaam in goede conditie.

 

Het uiterlijk: een erg mooie kat met een fit lichaam

De Colorpoint Shorthair is vrijwel identiek aan de Siamees. Alleen de kleuren en patronen zijn afwijkend. De kat is medium van grootte, vrij slank maar toch gespierd en erg lenig. Over het algemeen zijn katers iets langer dan poezen. Hierdoor is het gewicht van katers gemiddeld gezien ook iets zwaarder dan dat van poezen. Een Colorpoint Shorthair weegt doorgaans tussen de 2 en de 6 kilogram.

Het lichaam heeft ten opzichte van andere raskatten een normale grootte en is vrij lang en slank. Dit komt omdat de Colorpoint Shorthair fijne botten heeft in combinatie met erg stevige spieren. Het is daarom een kat met een erg goede conditie. Verder heeft het lichaam de vorm van een buis waarbij de heupen niet breder zijn dan de schouders. Het lichaam van de kat heeft rechte lijnen. Hierbij heeft de kat een strakke buik en een lange en slanke nek. Ook de benen van de Colorpoint Shorthair zijn erg lang en slank waarbij de achterbenen iets hoger staan dan de voorbenen. De poten van de kat zijn – ten opzichte van andere rassen – klein en in de vorm van een ovaal. De kat heeft vijf tenen op zijn voorpootjes en vier tenen achter. De staart is dun, erg lang en loopt taps toe.

De kop van de Colorpoint Shorthair is normaal van grootte en is goed in verhouding met de rest van zijn lichaam. De kop is wigvormig – een soort driehoek – met rechte lijnen die vanuit de neus naar de oren lopen. De neus is recht, vrij lang en als het ware een verlengstuk van het voorhoofd. De oren zijn erg groot, beginnen breed en lopen een beetje spits toe. De oren lopen door in de driehoekige lijnen van het hoofd. De ogen van de Colorpoint Shorthair zijn amandelvormig en staan een beetje schuin richting de neus. Net als de oren staan ook de ogen in lijn met de driehoekige vorm van het hoofd. De ogen zijn blauw van kleur, andere kleuren zijn bij dit ras niet toegestaan. Er zit altijd minimaal een oogbreedte tussen de ogen. De kin en de kaak zijn normaal van grootte en kunnen goed zichtbaar zijn als de bakkebaarden iets naar achteren staan.2

 

De vacht van een Colorpoint Shorthair

De Colorpoint Shorthair heeft een erg korte vacht met een fijne structuur. De vacht ligt erg dicht tegen het lichaam aan en heeft een glanzende uitstraling. De Colorpoint Shorthair komt in meerdere kleuren en patronen voor. Over het algemeen is het gewenst dat de vacht een heldere, lichte basiskleur heeft. Hierbij is een beetje schaduw niet erg. Vooral oudere katten kunnen naarmate ze ouder worden donkerder van kleur worden.

Het blijft wel erg belangrijk dat er een duidelijk verschil zit tussen de basiskleur van de kat en de kleur van de punten (points). De Colorpoint Shorthair heeft punten bij het masker, de oren, de voeten, de poten en de staart. Deze punten zijn duidelijk en van dezelfde kleur. De points op het masker zijn over het hele gezicht verdeeld en staan in verbinding met de oren. Bij de points zijn geen witte haren of een witte ondervacht zichtbaar.

De Colorpoint Shorthair komt voor in meerdere kleuren en patronen. In totaal kan het ras in maar liefst 16 kleuren verschijnen. In de rasstandaard – een standaard die aangeeft hoe het uiterlijk van deze kat er idealiter uitziet – wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten patronen. Dit zijn:

  • Effen (solid)
  • Lynx kleurpunten (Lynx Colorpoints)
  • Parti-kleuren kleurpunten (parti-colour Colorpoints)

Bij het effen patroon heeft de vacht van de Colorpoint Shorthair een heldere witte basiskleur en points in de kleur crème of rood. Deze points moeten aanwezig zijn op de al eerder genoemde plaatsen. De basisvacht kan een schaduw bevatten in een lichtere kleur dan de punten.

Bij de Lynx kleurpunten (Lynx Colorpoints) heeft de kat ook een basiskleur met een schaduw die een ’ghost striping’ of ‘ticking’ patroon kan aannemen. Dit patroon heeft wat weg van de vacht van een Lynx, daarom spreken we van Lynx kleurpunten. De kat kan hierbij meerdere basiskleuren aannemen en ook de kleur van de points kunnen verschillen.

Als laatst kan de Colorpoint Shorthair ook met parti-colour kleurpunten (parti-colour Colorpoints) voorkomen. Ook hierbij heeft de vacht een basiskleur, maar zijn de punten een combinatie van meerdere kleuren.

Voor meer informatie over deze kleuren kun je het beste een kijkje nemen in de rasstandaard van de Colorpoint Shorthair. Deze rasstandaard is beschikbaar op de website van de Cat Fanciers’ Association3.

 

De opvoeding: laat de kitten altijd in aanwezigheid van de moederpoes opgroeien

Op het gebied van opvoeding is het erg belangrijk dat een kitten in de aanwezigheid van de moederpoes opgroeit. Kittens kennen zogenoemde socialisatieperioden die erg belangrijk zijn bij de opvoeding van de kat. Deze periode duurt tot de kitten zo’n veertien weken oud is. Dit is ook de leeftijd vanaf waar de meeste fokkers de kittens aan hun nieuwe baasje meegeven. In deze periode leren kittens gewend te raken aan menselijke aanrakingen en vreemde geluiden maar leren ze ook met andere dieren omgaan. Daarom is het ook van belang dat de moederpoes tijdens deze periode aanwezig is, zij leert de kittens namelijk alle basics die zij moeten weten over het kattenleven. Het is van groot belang dat er in de socialisatieperiode voldoende aandacht aan dit soort zaken wordt besteed door de fokker. Wanneer je besluit om een kitten bij een fokker of een ander nestje vandaan te halen is het belangrijk om te kijken in wat voor omgeving de kitten is opgegroeid. Vaak zie je aan de moederpoes al wel of het goed zit of niet.

 

De verzorging: zorg ervoor dat je genoeg aandacht aan jouw kat besteed

Bij de verzorging van een kat komt het een en ander kijken. Bij deze verzorging is het noodzakelijk om de kat aan te raken, daarom is het zo belangrijk dat de kitten in de socialisatieperiode al aan menselijke aanrakingen gewend raakt. De Colorpoint Shorthair heeft wat zijn vacht betreft relatief weinig verzorging nodig. Mede door de korte haren hoeft deze kat maar weinig geborsteld te worden. Om de paar weken borstelen is wel voldoende. Dit borstelen doe je het best met een rubberen borstel. Door rustig te borstelen kun je de losse haren uit de vacht halen. In de ruiperiode – de periode waarin katten van vacht wisselen – kan het verstandig zijn om wat vaker te borstelen.

Naast het borstelen is het belangrijk om het gebit van je Colorpoint Shorthair te onderhouden. Het is het best om op dagelijkse basis de tanden van je kat te poetsen. Je doet dit om tandsteen te voorkomen. Wanneer het gebit van je kat in goede staat is, zit je kat zelf ook een stuk lekkerder in zijn vel. Lukt het je niet om de tanden van je kat op dagelijkse basis te poetsen? Probeer dit dan in ieder geval op wekelijkse basis te doen.

Het schoonmaken van de oren en ogen van je kat is ook een belangrijk onderdeel van de verzorging. Wanneer je kat wat vuil bij zijn ogen heeft zitten kun je dit het beste weghalen met een vochtig doekje. Het is hierbij belangrijk om per oog een ander deel van het doekje te gebruiken om het verspreiden van een infectie te voorkomen. Ditzelfde geldt bij de oren.

Katten zijn over het algemeen erg gesteld op hygiëne en stellen het dan ook op prijs als hun kattenbak goed schoon wordt gehouden. Door de kattenbak goed schoon te houden ben je er verzekerd van dat je kat zijn of haar behoefte op de juiste plek doet en voorkom je ongelukjes in huis.

Als laatst is het krijgen van voldoende dagelijkse beweging ook een onderdeel bij de verzorging van je kat. De Colorpoint Shorthair heeft een gespierd en atletisch lichaam dat goed onderhouden moet worden. Door voldoende met je kat te spelen en ook actieve speeltjes in huis te halen, ben je er zeker van dat je kat in goede conditie blijft.

 

De voeding: katten zijn echte vleeseters

Wanneer je een huisdier neemt is het belangrijk dat je weet wat voor voer je je huisdier moet geven. Wanneer je je kat van goed voedsel voorziet dan zit hij een stuk lekkerder in zijn vel en blijft hij langer gezond. Bij het dieet van een kat is het verstandig om in je achterhoofd te houden dat katten van nature echte vleeseters zijn. Het natuurlijke voedsel van de kat is een muis en muizen bestaan voor meer dan 75% uit vlees. Katten hebben daarom ook moeite met het verwerken van koolhydraten aangezien hun lichaam hier niet voor is gemaakt. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het vinden van de juiste voeding voor je Colorpoint Shorthair.

Het dieet van een kat bestaat idealiter uit zowel droog als nat voedsel. Bij droog voedsel kun je bijvoorbeeld denken aan kattenbrokken die speciaal afgestemd zijn op het soort kat dat je in huis hebt. In dit geval dus de Colorpoint Shorthair. Droog voedsel is erg belangrijk om het gebit van je kat gezond te houden. Door op droog voedsel te kauwen blijven de tanden in goede staat en wordt tandsteen voorkomen. Bij nat voedsel kan je bijvoorbeeld aan rauw vlees denken. Dit komt het meest overeen met wat de kat van nature ook zou eten. Katten drinken van zichzelf relatief weinig en het komt regelmatig voor dat katten een beetje uitgedroogd zijn. Door je kat van nat voedsel te voorzien ga je dit tegen en zorg je voor extra hydratatie.

Wanneer je in de dierenwinkel op zoek gaat naar het juiste voedsel voor jou kat is het altijd verstandig om goed naar de ingrediënten te kijken en eventueel extra informatie te vragen. Niet alle katten zijn gelijk en sommige katten hebben bijvoorbeeld meer proteïne nodig dan andere katten. Dit is allemaal afhankelijk van de lichaamsbouw en het activiteitsniveau van je kat. Het is daarom erg belangrijk om de energietoevoer goed af te stemmen op het energieverbruik.

Het is altijd verstandig om goed naar de etiketten van voer te kijken. Je wilt je kat natuurlijk goed verzorgen en het is hierbij belangrijk dat je weet wat je je huisdier voorschotelt. Kijk vooral ook naar toegevoegde stoffen en of deze niet schadelijk zijn voor je kat. Het kan namelijk nog weleens voorkomen dat bepaalde smaakversterkers een allergische reactie bij katten opwekken.

 

Ziektes die veel voorkomen bij dit ras

Net als mensen kunnen ook katten met ziektes te maken krijgen. Er zijn een aantal ziektes die bij vrijwel alle katten voor kunnen komen. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld de Polycystic Kidney Disease (PKD) en aan Hypertrofische Cardiomypathie (HCM). Dit zijn erfelijke aandoeningen die bij veel kattenrassen voorkomen. Aangezien deze ziektes erfelijk zijn is het voor fokkers erg belangrijk om hierop te testen. In veel gevallen geven fokkers documenten mee met de kitten waarbij de afwezigheid van bepaalde erfelijke aandoeningen wordt gegarandeerd.

Naast algemene ziektes en aandoeningen zijn er ook ziektes die specifiek bij een bepaald ras voor kunnen komen. Bij de Colorpoint Shorthair valt dit gelukkig mee. Er zijn naast algemene ziektes en aandoeningen niet echt ziektes die specifiek bij de Colorpoint Shorthair voorkomen waardoor dit een relatief gezond ras is.

Over het algemeen geld dat je bij twijfels altijd een bezoekje moet brengen aan de dierenarts. Veel medische centers voor dieren hebben ook informatie over mogelijke ziektes van een bepaald kattenras op hun website staan. Dit geld ook voor het Aubrey Animal Medical Center. Voor meer informatie over ziektes en aandoeningen van de Colorpoint Shorthair kun je een kijkje nemen op hun website4.

 

Hoe oud kan een Colorpoint Shorthair worden?

Over het algemeen wordt een Colorpoint Shorthair tussen de 8 en de 12 jaar oud. Hoe oud de kat precies wordt is afhankelijk van meerdere factoren. Het is voor de gezondheid van een kat bijvoorbeeld erg belangrijk dat deze voldoende beweging krijgt en een goed dieet volgt. Door je kat goed te verzorgen kun je de levensverwachting van je kat aanzienlijk vergroten. Het is natuurlijk ook zo dat katten te maken kunnen krijgen met bijvoorbeeld ziektes en aandoeningen. Blijf daarom ook alert en let op afwijkend gedrag bij je kat. Als hij of zij zich vreemd gedraagt kan dit een teken zijn dat er misschien iets mis is. Dit kan de levensverwachting van een kat weer aanzienlijk verlagen. Probeer er daarom op tijd bij te zijn wanneer je merkt dat de kat wat mankeert, zo is de kans groter dat dit nog kan worden verholpen.

Als je zo lang mogelijk van de aanwezigheid van je Colorpoint Shorthair wilt genieten is het belangrijk dat je je kat goed verzorgd en zijn gezondheid goed in de gaten houdt. 

 

Wat jij moet weten voordat je deze kat in huis neemt

Als je van plan bent om een Colorpoint Shorthair in huis te nemen dan is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Het is van belang dat je goed weet wat er allemaal bij het hebben van een kat komt kijken. Als je hebt besloten om een kat in huis te nemen dan begint de zoektocht naar de juiste kat. Katten verschillen qua uiterlijk van elkaar maar zeker ook op het gebied van karakter. Het is belangrijk dat je een kat in huis neemt die een karakter heeft dat goed bij jou past.

Wanneer je oog op de Colorpoint Shorthair is gevallen kan de zoektocht naar een geschikte fokker beginnen. De Colorpoint Shorthair is niet een standaard kat die je erg veel tegenkomt dus de kans is aanwezig dat je op een wachtlijst komt te staan. Dit is al helemaal het geval wanneer je een kat graag in een bepaalde kleur wilt hebben.

Bij de zoektocht naar een fokker is het belangrijk om goed te kijken hoe de fokker de kittens opvoedt. Het is essentieel dat de kittens in de aanwezigheid van de moederpoes worden opgevoed en dat de kittens aan menselijke aanrakingen zijn gewend. Vaak kun je aan de moederpoes wel zien of dit goed zit of niet. Als de moederpoes er goed uitziet en lekker in haar vel zit dan is de kans groot dat ditzelfde voor de kittens geldt. Fokkers geven de kittens over het algemeen mee aan hun nieuwe eigenaar wanneer ze een leeftijd tussen de 14 en de 16 weken hebben bereikt. Normaal gesproken zorgt de fokker ook voor de basisinentingen, ontworming en zijn ze vaak al gechipt. Het is altijd verstandig om dit na te vragen.

Voor raskatten zijn er vaak ook rasclubs waar je je aan kan melden als je op zoek bent naar een kitten. Op dit moment is er in Nederland alleen geen rasclub voor de Colorpoint Shorthair te vinden. Je zal dus zelf op zoek moeten!

 

Wat kost een Colorpoint Shorthair?

Voor een Colorpoint Shorthair met de bijbehorende papieren betaal je over het algemeen rond de €500. Dit verschilt alleen per fokker en hangt af van de vraag en aanbod van het ras. Aangezien de Colorpoint Shorthair – zeker in vergelijking met bepaalde andere rassen – wat minder voorkomt is de kans aanwezig dat je meer dan €500 betaald.

Houdt naast de aanschafkosten ook rekening met de onderhoudskosten van een kat. De onderhoudskosten lopen al snel op tot gemiddeld 400 euro per jaar. Denk hierbij aan een kattenbak, een krabpaal, kattenbakvulling, voer, speelgoed, verzorgingsproducten en dierenartskosten.

 

Kies jij ook voor de Colorpoint Shorthair?

Heb jij een Colorpoint Shorthair in huis of ben je van plan om er een in huis te nemen? Heb je tips voor een toekomstige eigenaar van een Colorpoint Shorthair? of heb je andere leuke feitjes over deze kat? Laat het ons allemaal weten in de reacties onder dit artikel! Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen!

 

Hoe groot wordt de Colorpoint Shorthair?

Gemiddeld wordt de Colorpoint Shorthair zo’n 25 tot 35 centimeter hoog. Dit noemen we de schofthoogte. Het gewicht van een volwassen kat zit bij dit ras gemiddeld tussen de 2 en de 6 kilogram. Mannetjes zijn over het algemeen wat groter en langer dan de vrouwtjes. Dit verschil in grootte zorgt er ook voor dat de katers gemiddeld wat zwaarder zijn dan de poezen. Het zijn over het algemeen middelgrote katten met een lange en slanke bouw.

 

Kan de Colorpoint Shorthair goed alleen zijn?

De Colorpoint Shorthair is liever niet voor lange periodes alleen. Deze katten hebben vaak net wat meer aandacht nodig dan de gemiddelde kat. Het zijn echte gezelschapsdieren die ook erg veel aandacht van hun baasjes opeisen. Daarnaast zijn ze ook erg aanhankelijk en volgen ze hun baasjes graag al kletsend het hele huis door. Deze katten zijn het liefst overal waar hun baasje ook is. Zoals genoemd zijn het echte kletskousen die ook graag hun stem gebruiken om hun baasje op te vrolijken of om aandacht te vragen. Hij zal dan ook het gelukkigst zijn met een baasje die de tijd heeft hem deze aandacht ook daadwerkelijk te geven. Ze kunnen goed overweg met kinderen en doen het dan ook goed in wat drukkere huishoudens. Ze vinden het heerlijk om altijd gezelschap te hebben.

Vanwege hun sociale karakter is de Colorpoint Shorthair niet de beste keuze voor mensen die veel van huis zijn. Deze katten vinden het namelijk helemaal niets om vaak en lang alleen te moeten zijn. Ze kunnen zich hierdoor eenzaam gaan voelen, wat niet goed is voor hun gezondheid. Ook kunnen deze gevoelens zorgen voor ongewenst gedrag. Dit is natuurlijk niet wat je als baasje voor je kat wil.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *