Nieuwe kat? Hier moet je de eerste dagen op letten!

Gedrag & Verzorging » Nieuwe kat? Hier moet je de eerste dagen op letten!
kitten word geaaid

Het kopen van een kat is vaak erg spannend. Wanneer een kat voor het eerst bij je in huis komt heb je als baasje de taak om de kat zich zo snel mogelijk op zijn gemak te laten voelen. Het is hierbij erg belangrijk dat een kat in een geschikte leefomgeving terecht komt met de juiste benodigdheden.

Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een kattenbak en kattenmand. Door de aankomst van je kat goed voor te bereiden kun je een groot verschil maken. De meeste katten passen zich van nature al snel aan een nieuwe omgeving aan, maar een beetje extra hulp kan geen kwaad. In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt voorbereiden op de eerste, cruciale dagen die je met je nieuwe kat zult beleven. Zo weet je precies wat jou staat te wachten!

 

Vooruitplannen: hoe pak je dat aan?

Het is belangrijk om vooruit te plannen als je een kat krijgt. Voordat je een kat in huis neemt is het belangrijk om goed te kijken of je huis een geschikte leefomgeving is. Het is hierbij belangrijk om na te gaan of er gevaren voor een kat zijn en of het nodig is om dingen in de directe leefomgeving te veranderen.

Het is ook van belang om van tevoren goed na te denken over de behoeften van een kat. Zo is het voor de gezondheid van een kat van belang dat hij een gevarieerd dieet met goed voedsel krijgt. Koop dus niet zomaar grote hoeveelheden voedsel zonder te kijken wat de ingrediënten zijn. Katten zijn van nature namelijk echte vleeseters en halen de meeste voedingsstoffen uit natuurlijke eiwitten. Een gevarieerd dieet is hierbij ook cruciaal voor de gezondheid van een kat. Voor de voeding is het dus erg belangrijk om goed vooruit te plannen zodat je voldoende voedsel van goede kwaliteit in huis hebt.

Naast het in huis hebben van geschikt voedsel is het ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis rustig is op de dag dat je kat bij je in huis komt. Op deze manier kan je kat beter aan de nieuwe leefomgeving wennen en voelt de kat zich eerder thuis. Het is hierbij belangrijk om je kat van het begin af aan al veel aandacht te geven zodat de kat zich beter op zijn gemak voelt. Wanneer je kinderen hebt is het belangrijk om ze aan te leren hoe ze met een kat om moeten gaan. Door je kinderen duidelijk te maken dat een kat geen speelgoed maar een levend dier is voorkom je een hoop narigheid. Leer ze om subtiel met de kat om te gaan zodat de kat op een fijne manier in het gezin wordt verwelkomd.

 

Het vervoeren van je kat: zorg dat je dit op de juiste manier doet

Het kan soms noodzakelijk zijn om een kat te vervoeren. Een veelvoorkomend voorbeeld is het bezoekje aan een dierenarts. Wanneer je je kat naar een dierenarts moet vervoeren voor bijvoorbeeld een gezondheidscontrole is het belangrijk om dit op een veilige en comfortabele manier te doen. Als je je kat op een verkeerde manier vervoerd kan je je kat veel stress bezorgen wat niet goed voor zijn gezondheid is. Om je kat op een juiste manier te vervoeren is het verstandig om gebruik te maken van een reismandje. Door dit reismandje te vullen met een bekend stuk beddengoed en iets anders met een geur die je kat herkent haal je wat stress bij je kat weg.

Door de aanwezigheid van deze vertrouwde geuren is je kat wat meer ontspannen. Het is erg belangrijk om dit te doen aangezien bezoekjes aan de dierenarts met een gestreste kat niet altijd even goed uitpakken. Wanneer een kat stress heeft kan deze nogal vijandig overkomen en is het moeilijk om met goed met de kat om te gaan. Het is dus belangrijk om goed naar je kat te luisteren en om steeds te kijken waar je kat zich comfortabel bij voelt. Het vervoeren van dieren is altijd een stressvolle gebeurtenis maar met een goed plan van aanpak wordt het een stuk eenvoudiger.

kat in een auto in een mandje

Verwelkom je kat in zijn nieuwe leefomgeving

Wanneer jouw kat bij je in huis komt is het belangrijk om de kat in het begin maar in één of twee kamers te houden. Wanneer een kat in een nieuw huis terecht komt is het belangrijk om de kat op een rustige manier aan de ruimtes te laten wennen. Geef je kat dus de tijd om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving. Dit kun je het best doen door je kat een voor een aan de kamers te laten wennen.

Op deze manier kan de kat een beetje het overzicht bewaren en kan hij rustig aan al de nieuwe indrukken wennen. Door de kat een langere tijd in één kamer door te laten brengen gaat de kat de omgeving langzaamaan herkennen en zich steeds meer op zijn gemak voelen. Als je kat zich dan helemaal op zijn gemak voelt kan je bijvoorbeeld de deur naar een andere kamer openen. Dit proces kun je herhalen totdat je kat aan zijn hele nieuwe leefomgeving gewend raakt. Op deze manier kan je kat niet verdwalen en raakt deze ook minder snel gestrest omdat hij niet weet waar hij is.

Het kan zijn dat je kat in het begin in zijn reismandje blijft omdat hij een beetje bang is. Hier hoef je je geen zorgen om te maken. Na een tijdje zal je kat nieuwsgierig worden en vanzelf de ruimte gaan verkennen. Het is dus niet nodig om dit op een opdringerige manier te laten gebeuren. Geef de kat wat tijd om zich aan te passen en haast je niet. Zodra de kat zich wat comfortabeler voelt kun je hem zijn mandje, de kattenbak, het voerstation en de krabpaal laten zien.

 

Ontmoeting met de bewoners

In het huis waar de kat komt leven, wonen meestal meerdere mensen. In het begin kan dit best eng zijn voor een kat. Naast een nieuwe leefomgeving moet hij ook aan meerdere mensen gewend zien te raken. Vooral jonge kinderen kunnen aardig wat stress veroorzaken. Jonge kinderen zijn vaak erg opgewonden als ze hun nieuwe kat voor het eerst zien. Ze gaan dan heel erg schreeuwen en bewegen veel. Dit kan een nieuwe kat vrij bang maken.

Het is als baasje belangrijk om dit aan je kinderen te vertellen zodat zij hier enigszins rekening mee kunnen houden. Zorg er ook voor dat je kinderen goed leert hoe ze met een kat om moeten gaan. Laat ze zien hoe ze de kat moeten vasthouden en kunnen aaien. Wees hier heel voorzichtig mee want als de kat gestrest raakt kan hij gemakkelijk beginnen te krabben. Dit is iets wat je wilt voorkomen, aangezien hier kunnen lelijke wonden uit ontstaan.

Naast meerdere mensen kan een huishouden ook uit meerdere dieren bestaan. Over het algemeen is een kat goed te combineren met andere dieren. Heb je bijvoorbeeld een hond? Dan is dit geen probleem. Veel mensen denken dat honden en katten niet goed bij elkaar passen. Dit is in de meeste gevallen niet waar. Het is wel belangrijk om de dieren de tijd te geven en op een rustige manier aan elkaar te laten wennen.

Door dit te doen raken ze langzaamaan aan elkaar gewend en herkennen ze dat ze geen gevaar voor elkaar vormen. Na verloop van tijd is de kans groot dat zelfs honden en katten de grootste maatjes worden. Het is wel op te merken dat je kleinere dieren zoals konijnen of hamsters het best uit het zicht van een kat gelaten kunnen worden. Katten zijn van nature namelijk jagers en bij deze kleinere dieren is de kans aanwezig dat deze natuurlijke instincten naar boven komen.

 

Een goede routine helpt een kat om zich makkelijker aan te passen

Het is erg belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met het ontwikkelen van een routine voor je kat voor het eten en het slapen. Een routine helpt je kat om te wennen aan zijn nieuwe omgeving en het helpt ook bij het ontwikkelen van gezonde gewoontes. Wanneer een kat nog erg jong is kun je hem – net als bij mensen – makkelijker nieuwe routines leren dan wanneer hij ouder is.

Wanneer je kat bij je in huis komt is het dus verstandig om gelijk wat regels op te stellen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kat op vaste tijdstippen en op een vaste plaats zijn eten krijgt. Ook bij het slapen is het belangrijk om een vast routine aan te houden. Laat de kat niet op je bed slapen maar laat hem gewoon in zijn box slapen. Katten houden van routine omdat dat veel onzekerheid in hun leven wegneemt.

Door bepaalde handelingen voor langere tijd consequent op een bepaalde manier uit te voeren zal je kat deze routine herkennen. Op een gegeven moment zal je kat zijn eigen gewoontes en routines ontwikkelen wat een goede zaak is. Als je geen vaste routine voor je kat maakt kan dit stress veroorzaken. Door de onzekerheid over bepaalde handelingen kan een kat veel stress ervaren waardoor hij minder lekker in zijn vel zit. Deze stress kan voor meerdere problemen veroorzaken waaronder het kauwen en klauwen op meubels.

Door vroegtijdig en consequent met een routine te beginnen kun je dit voorkomen. Daarnaast is ook belangrijk om een schema te maken voor speeltijd. Zorg dat je op een vast tijdstip van de dag met je kat speelt. Dit zorgt ervoor dat je kat iets heeft om naar uit te kijken. Dit kan hem enorm helpen om zich gemakkelijker aan zijn nieuwe omgeving aan te passen. Veel mensen zien dit over het hoofd terwijl dit zeker in de beginperiode erg belangrijk is voor een kat.

kind speelt met een kat

Ben jij al voldoende voorbereid?

Zoals je hebt kunnen lezen is het erg van belang om je voor te bereiden op de eerste dagen van jouw kat. Door je kat op de juiste manier te laten wennen aan de nieuwe omgeving zal de kat zich snel goed voelen. Zorg er vooral voor dat je een goede routine toepast. Jouw kat zal zich daar het beste bij voelen. Heb jij dit ook toegepast? Ken jij wellicht nog andere methoden om katten aan een nieuwe leefomgeving te laten wennen? Wij zijn erg benieuwd. Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 8 Average: 4.6]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *