Aan welke geuren hebben katten een hekel?

Gedrag & Verzorging » Aan welke geuren hebben katten een hekel?
Kat buiten ruiken

Hoewel katten misschien niet zo goed kunnen ruiken als honden, zijn er verschillende geuren die ze wel haten. Voorbeelden zijn lavendel, scherpe geuren, Italiaanse kruiden, witte azijn, koffie, urine, specerijen, muntgeuren en banaan(schil). Dit zijn slechts enkele van de geuren die katten niet lekker vinden, of helemaal niet kunnen verdragen. Het is handig om te weten welke geuren voor katten onaangenaam zijn, zodat je ze in jouw huis kunt voorkomen.

Aan de andere kant, als er specifieke plaatsen zijn waarvan je niet wilt dat jouw kat komt, kun je deze geuren in jouw voordeel gebruiken. Doe dit natuurlijk alleen met natuurlijke geuren, zodat je jouw kat geen schade toebrengt. In dit artikel vind je een lijst van de verschillende geuren die katten niet lekker vinden of waar ze niet van houden. Het tweede deel van dit artikel beschrijft vervolgens hun afkeer en hoe je deze in je voordeel kunt gebruiken, mocht dat ooit nodig zijn. Wil je meer weten over de verschillende geuren die een kat haat? Lees dan het artikel hieronder!

 

Lijst van negen verschillende geuren die katten haten of niet lekker vinden

Hier vind je een lijst van verschillende geuren en geuren die katten haten of niet lekker vinden. Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat katten geuren anders ervaren dan wij mensen, of zelfs honden. Hoewel de neus van een kat hem helpt bij het uitvoeren van zijn dagelijkse routine, herkent hij geuren op een andere manier. In plaats van bepaalde geuren te ruiken en ze als zodanig te herkennen, onderscheiden ze geuren op basis van gevaar.

Een geur zal dus ofwel als veilig ofwel als gevaarlijk worden gezien. Op deze manier voorkomt een kat dat hij onveilige geuren opsnuift of opsnuift. Onderstaande geuren zijn dus geuren die door katten als onveilig of bedreigend worden ervaren. Als je een katteneigenaar bent, raden wij je daarom aan dergelijke geuren te voorkomen. Of om deze geuren voorzichtig te gebruiken om jouw kat terug te lokken van bepaalde voorwerpen of ruimtes.

 

Etherische en aromatische oliën zoals lavendel

Een van de eerste geuren waar katten niet van houden is lavendel of andere bekende geuren die voorkomen in etherische of aromatische oliën. Hoewel deze geuren op zichzelf vaak niet veel kwaad kunnen, kunnen ze – eenmaal verwerkt in een etherische olie = behoorlijk gevaarlijk worden voor katten. Dit heeft te maken met de hoeveelheid chemicaliën, ook wel VOC’s (Volatile Organic Compounds) genoemd, die in deze oliën worden gebruikt.

Het is daarom aan te raden om geen verstuivers van aromatherapie in huis te halen. Als jouw kat toch in contact komt met grote hoeveelheden etherische oliën en problemen begint te krijgen met de ademhaling, is een afspraak bij een dierenarts noodzakelijk. Andere tekenen dat jouw kat intensief in contact is geweest met etherische oliën zijn een loopneus, kwijlen en hoesten.

 

Citroengeur, sinaasappelgeur en geuren die daarop lijken

Een andere geur waar katten niet van houden zijn specifieke scherpe geuren, zoals die van citroenen, grapefruits en sinaasappels. Een kat herkent deze als gevaarlijk vanwege hun sterke en scherpe geur. In theorie kunnen katten citrusvruchten eten, met uitzondering van de schillen.

Het is daarom ook dat citrusschillen worden gebruikt om katten van bepaalde plaatsen te verjagen. Wanneer een kat toch de schil van een citrusvrucht eet, kan dit ertoe leiden dat hij zich onwel voelt, wat zich uit in braken of diarree. Als dit langere tijd aanhoudt, kan een dierenarts uitkomst bieden. Zorg er altijd voor dat jouw kat voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven tot de afspraak bij de dierenarts.

Kat tussen bloemen

Italiaanse kruiden

De derde geur waar katten een hekel aan hebben zijn Italiaanse kruiden, zoals tijm, rozemarijn en oregano. In tegenstelling tot de geur van lavendel, etherische oliën en citrusvruchten, vormen Italiaanse kruiden geen enkel gevaar voor jouw kat. Ze houden gewoon niet van de sterke geur die deze kruiden met zich meebrengen. Dus, als je een kat hebt die graag ronddwaalt of er een rommeltje van maakt in jouw achtertuin, kan het planten van een aantal van deze Italiaanse kruiden in jouw tuin helpen voorkomen dat ze de tuin ruïneren. Zo kun je deze geur in je voordeel gebruiken!

 

Azijn en azijnsoorten

De geur van witte azijn, of andere azijnsoorten (bijv. appelciderazijn, witte rijstazijn en rode wijnazijn) wordt door katten eveneens niet op prijs gesteld. Nogmaals, deze geur of het gebruik van azijn is niet gevaarlijk voor de gezondheid van de kat. Het is echter wel verstandig om op te letten wanneer je azijn gebruikt.

Met name omdat azijn vaak wordt gebruikt om schoon te maken. Omdat de azijngeur zeer krachtig is, kan het ervoor zorgen dat jouw kat bepaalde ruimtes gaat mijden, waarvan je toch graag wilt dat je kat komt. Dit is vaak het geval voor de ruimte waar de kattenbak van jouw kat staat. Azijn een goed middel als het gaat om het verwijderen van de geur van de kattenbak, maar het kan er wel voor zorgen dat jouw kat niet meer in deze ruimte komt vanwege de onaangename geur.

 

Koffie of koffiedik

Een vijfde geur die katten neigen te haten is koffie of koffiedik. Ook deze geur zorgt ervoor dat een kat zichzelf geen schade kan toebrengen. Omdat koffie, en zelfs koffiedik, cafeïne bevat kan dit schadelijk zijn voor uw kat. Soms gebruiken mensen koffiedik in hun tuin of achtertuin om te voorkomen dat katten erin komen.

Maar omdat koffiedik erg klein is, kan het toch aan de vacht of poten van een kat blijven kleven. Als ze zichzelf dan gaan poetsen, kan dit ertoe leiden dat ze per ongeluk koffie in hun systeem krijgen. Wij raden daarom aan om geen koffie of koffiedik te gebruiken om katten weg te jagen. Gebruik liever azijn of Italiaanse kruiden, die veilig zijn voor katten.

 

Urine

Urine is een andere geur waar katten niet goed tegen kunnen. Dit is niet omdat het gevaarlijk voor hen is, maar omdat het een manier is voor katten om hun territorium af te bakenen. Daarom bevat de urine van katten hormonen, feromonen genaamd, die andere katten afschrikken. Wanneer je meerdere katten hebt, is het belangrijk om meerdere kattenbakken te hebben, zodat je voorkomt dat jouw kat in huis zijn of haar behoefte doet.

Dit wordt veroorzaakt wanneer een andere kat in een kattenbak heeft gepoept die van jouw kat is. Vervolgens is het ook van belang om de kattenbak regelmatig schoon te maken, ook weer om te voorkomen dat jouw kat op een andere plaats zijn of haar behoefte doet dan in zijn eigen kattenbak.

Kat ruikt bloemen

Bepaalde kruiden

Kruiden, zoals kaneel, chili, hete pepers zijn ook geuren die door katten als onveilig worden beschouwd. Door hun sterke, scherpe en warme geur voelen katten zich ongemakkelijk in de buurt van deze geuren. Kaneel is een veilige specerij die je kunt gebruiken om uw kat van bepaalde voorwerpen af te houden. Je kunt bijvoorbeeld een kaneelstokje in een plant of bloempot stoppen die jouw kat erg interessant vindt. Chili en hete pepers zijn daarentegen niet zo veilig om te gebruiken. Wanneer de kat deze binnenkrijgt, kan jouw kat bijvoorbeeld gaan braken of diarree krijgen.

 

Mintgeuren

Mintgeuren, bijvoorbeeld mint, eucalyptus en menthol worden door katten gehaat. Je kunt daarom een naar mint geurende kamerspray gebruiken als jouw kat je meubels aanvalt. Maar nogmaals, wees voorzichtig met de hoeveelheid van de spray die je gebruikt. Zoals in het onderdeel over lavendel en etherische oliën al werd opgemerkt, kan het gevaarlijk voor jouw kat zijn om veel van deze geuren in te ademen. Je zult ook nooit een kat munt zien eten, want dit veroorzaakt spijsverteringsproblemen bij katten.

 

Bananen en bananenschillen

Tenslotte houden katten ook niet van de geur van bananen en hun schillen. Volgens onderzoek heeft dit waarschijnlijk te maken met het feit dat bananen kalium bevatten. Hoewel dit veel gezondheidsvoordelen heeft voor mensen, doet het katten denken aan medicatie. Kalium wordt namelijk vaak gebruikt in medicatie voor katten. Zeker als jouw kat medicatie heeft gehad waarin kalium werd gebruikt, zul je ze niet snel in de buurt van een banaan of de schil ervan zien.

Anderen beweren echter dat katten de geur van bananen gewoon niet lekker vinden, omdat ze zeer geurig zijn. Er schuilt geen echt gevaar in het gebruik van bananen als natuurlijke manier om een kat weg te jagen, maar zorg er wel voor dat jouw kat geen bananenschil opeet. Omdat de schil van een banaan erg taai is, kan dit leiden tot spijsverteringsproblemen of in het ergste geval verstikking. Dat moet je zien te voorkomen!

Nu je op de hoogte bent van een aantal geuren waar katten een hekel aan hebben, is het misschien handig om te weten hoe je sommige van deze geuren in jouw voordeel kunt gebruiken. Om even kort te herhalen, veilige geuren om te gebruiken om katten weg te jagen zijn: Italiaanse kruiden, azijn, kaneel, mintgeuren (tot op zekere hoogte) en bananen.

 

Hoe kun je de afkeer van bepaalde geuren in jouw voordeel te gebruiken?

Zoals bij veel mensen bekend is, kunnen katten zeer actief en koppig zijn. Dit kan er dus toe leiden dat ze jouw huis of appartement gebruiken op een manier die zij wensen. We hebben van veel lezers gehoord en gelezen dat hun katten graag graven in planten, potten en potgrond. Wees dus niet verbaasd als je thuiskomt met overal potgrond. Ook buiten graven ze in potgrond. Wil je graag een nette tuin of wil je voorkomen dat een kat in jouw planten gaat graven? Dan kan het helpen om een geur te gebruiken die katten haten. Zoals hierboven al is genoemd, is een heel eenvoudige truc om een kaneelstokje in de potgrond van jouw planten of tuin te steken. Ook het simpelweg planten van wat Italiaanse kruiden, zoals rozemarijn of tijm, in de tuin of achtertuin kan de truc doen.

Katten houden ook van krabpalen. Ze doen dat vanwege verschillende redenen. Van nature gebruiken ze een krabpaal om hun nagels te scherpen, waardoor ze een prooi makkelijker kunnen vangen. Maar het helpt hen ook om te ontspannen en wat spanning kwijt te raken. Als je geen krabpaal hebt, kan het heel goed zijn dat jouw kat de meubels als zodanig gaat gebruiken. Veel mensen zullen dit niet prettig vinden. Daarom kan het helpen om jouw bank of stoelen (of welk voorwerp dan ook) in te spuiten met azijn of een spray met een mintgeur. Deze geuren schrikken jouw kat af en verkleinen zo de kans dat ze meubels gaan gebruiken als hun nieuwe krabpaal. Spuit echter niet te veel, want dat kan ongewenst gedrag of (minimale) gezondheidsrisico’s veroorzaken.

Kat ruikt snoepje

Conclusie over geuren waar katten niet van houden

Zoals we in dit artikel hebben beschreven, zijn er verschillende geuren die katte haten of waar ze niet van houden. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat zij hun neus gebruiken om geuren te classificeren als veilig of onveilig. Op een rijtje, de verschillende geuren waar katten niet van houden zijn:

  • Lavendel of andere bekende geuren die voorkomen in etherische of aromatische oliën;
  • Scherpe geuren, zoals citroen, grapefruit en sinaasappel;
  • Italiaanse kruiden, zoals tijm, rozemarijn en oregano;
  • Witte azijn, of andere azijnsoorten (bijv. appelciderazijn, witte rijstazijn en rode wijnazijn);
  • Koffie of koffiedik;
  • Kruiden, zoals kaneel, chili, hete pepers;
  • Mintachtige geuren, bijvoorbeeld mint, eucalyptus en menthol;
  • Bananen en hun schillen.

Sommige van deze geuren zijn zelfs gevaarlijk voor jouw kat om in te nemen. Daarom raden wij je sterk aan om alleen de volgende geuren te gebruiken als middel om een kat weg te jagen: Italiaanse kruiden, azijn, kaneel, mintgeuren (tot op zekere hoogte) en bananen.

Tot slot hebben we het ook gehad over de manieren waarop je deze veilige geuren in je voordeel zou kunnen gebruiken. Met name kaneelstokjes en het planten van Italiaanse kruiden kunnen helpen voorkomen dat uw kat jouw achtertuin of planten verpest. Omdat deze geuren niet geliefd zijn bij een kat, zullen ze minder snel in potgrond gaan graven.

Een andere tip is om azijn of een naar mint ruikende kamerspray op je meubels te spuiten, als jouw kat de neiging heeft ze als krabpaal te gebruiken. Voor zowel azijn als een naar mint geurende roomspray is het belangrijk om niet te veel te spuiten. Dit kan er namelijk nog steeds voor zorgen dat je kat ongewenst gedrag zal vertonen.

Na het lezen over de verschillende geuren waar katten een hekel aan hebben, en hoe je ze zou kunnen gebruiken in en om je huis, willen we graag meer weten over jouw persoonlijke ervaringen. Zijn er geuren die we niet hebben genoemd en waar jouw kat een absolute hekel aan heeft? Of zijn er andere veilige manieren om een kat weg te jagen van bepaalde ruimtes of voorwerpen? Laat het ons weten in de reacties hieronder. We kijken er naar uit om van je te horen!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 3 Average: 4.7]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *