6 Tips bij het verzorgen van je kitten

Gedrag & Verzorging » 6 Tips bij het verzorgen van je kitten
Kitten slaapt

Wanneer je een kitten in huis haalt is dat natuurlijk enorm gezellig. Zo’n levendig beestje zal zijn baasje eindeloos vermaken met zijn speelse buien en warme knuffels. Maar naast het spelen en het knuffelen met je kitten is het natuurlijk niet geheel onbelangrijk om hem goed te verzorgen. Wanneer je een kitten goed verzorgd zal hij tot een gezonde en sterke kat opgroeien. Een kitten heeft echter vaak wel net een wat andere verzorging nodig dan een volwassen kat! Maar hoe moet je een kitten nou eigenlijk verzorgen? Wij hebben een paar handige tips voor je opgezocht. Ben jij nieuwsgierig naar wat deze tips zijn? Lees dan snel verder!

 

Schaf de kat aan bij een erkende fokker

De basis van een goede verzorging begint voor de meeste kittens al lang voordat zij bij hun nieuwe baasje in huis zijn. De eerste weken wordt hij namelijk verzorgd door de fokker waarbij hij is geboren. Hier spendeert hij de zo gehete socialisatieperiode, dit is de periode waarin kittens de basis van het kattenleven aanleren. Zo leren ze bijvoorbeeld omgaan met vreemde geluiden en andere dieren, maar ook met menselijk contact. Met name dit laatste punt is erg van belang als het aankomt op de verzorging van een kitten, wanneer hij gewend is aan menselijke aanraking zal dit het een stuk makkelijker maken om hem in zijn verdere leven te verzorgen. Daarom is de socialisatieperiode van zulk groot belang als het gaat om verzorging.

Maar om er uiteraard zeker van te kunnen zijn dat deze socialisatieperiode goed is verlopen is het belangrijk de kitten bij een erkende en betrouwbare fokker aan te schaffen. Een betrouwbare fokker zal in de meeste gevallen aangesloten zijn bij een rasvereniging. Mocht je er dus zeker van willen zijn dat je in contact komt met een erkende fokker kan je het beste contact opnemen met een van deze verenigingen, zij zullen je kunnen helpen met het vinden van een fokker. Twijfel echter niet om de fokker veel vragen te stellen en alert te zijn op de omgeving waarin de kitten is opgegroeid. Ook zo kun je erachter komen of zij goed zijn behandeld.

Dingen om zelf goed op te letten wanneer je op zoek bent naar een fokker is of hij of zij veel verschillende rassen fokt, in de meeste gevallen is dit een teken dat je te maken hebt met een broodfokker. Deze fokkers fokken alleen voor het geld en hebben meestal niet veel belang voor het welzijn van hun katten. Een ander punt om op te letten is of de moederpoes aanwezig is en er gezond en verzorgd uitziet, is dit het geval? Dan is de kans groot dat de kittens ook goed worden verzorgd. Ten slotte is het ook geen goed teken als de kitten veel goedkoper is dan een gemiddelde prijs, Het is bij het aanschaffen van een kat niet slim om alleen te jagen op de beste koopjes. Ook dit is namelijk in veel gevallen een teken dat er niet veel belangstelling is geweest tijdens de opvoeding van de kittens.

 

Haal de juiste benodigdheden in huis

Wanneer je jouw kitten in huis haalt heb je er waarschijnlijk al voor gezorgd dat jouw huis een veilige omgeving is. Maar het is ook erg belangrijk om alle benodigdheden voor het vermaak en de verzorging van jouw kitten in huis te halen.

Met al die energie die kittens hebben is het van belang dat zij genoeg gelegenheid hebben deze te kunnen uiten. En hoe beter dan met leuke kattenspeeltjes. Denk hierbij aan leuke balletjes of nepmuizen, ook speelgoed met veren doet het bij de meeste katten goed. Als je voldoende kattenspeeltjes in huis haalt is het haast gegarandeerd dat je kitten zich goed zal vermaken. Dit is ook erg goed voor zijn mentale en fysieke welzijn. Spelen houdt een kitten namelijk goed in beweging wat erg belangrijk is voor zijn gezondheid. Een fitte kat zal snel goed in zijn vel zitten en gelukkiger zijn.

Naast spelen is het natuurlijk ook belangrijk dat je jouw kitten goed verzorgt. Denk hierbij aan het verzorgen van zijn vacht, het knippen van zijn nagels, het schoonmaken van zijn ogen en oren en zijn voeding. Dit zijn een aantal van de belangrijkste delen van de verzorging van een kitten. Voor de verzorging van de vacht is het verstandig om een zachte borstel aan te schaffen om dode haren mee te verwijderen. Over het algemeen zijn katten zelf al goed in het verzorgen van hun vacht, maar sommige langharige rassen kunnen soms wel wat hulp gebruiken. Het borstelen van je kitten zal indien zij zijn gewend aan menselijke aanraking geen probleem moeten zijn. Sommige kittens vinden het zelfs erg leuk om geborsteld te worden. Bovendien helpt het ook bij het opbouwen van een band tussen jou en je kitten.

Daarnaast is het verstandig een nagelschaartje in huis te halen om de nagels van jouw kat te verzorgen wanneer deze te lang worden. Dit is niet vaak nodig, Katten slijpen hun nagels instinctief natuurlijk al zelf. Schaf hier dan ook een stevige krabpaal voor aan. Om de oren en ogen van je kitten schoon te maken heb je niet veel nodig. Een doekje en eventueel wat speciale reinigingsoplossing is al voldoende.

Ten slotte heb je voeding en een kattenbak nodig. De voeding kan bij elk kattenras anders zijn, niet elke kat heeft namelijk dezelfde behoeftes. Let er wel op dat je voedsel dat speciaal voor kittens is gemaakt aanschaft. Hierin zitten alle belangrijke stoffen die je kitten nodig heeft.

Kitten eet

Zorg voor geschikt voer

Bij de verzorging van een kitten in plaats van een volwassen kat komen vaak net wat andere dingen kijken. Zo bijvoorbeeld ook het voer, wat namelijk geschikt is voor een volgroeide kat is niet wat het beste is voor een kitten. Een kitten heeft namelijk hele andere behoeftes als het gaat om voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen spelen een grote rol bij de groei van jouw kitten. Daarom is het van belang dat je speciaal kittenvoer aanschaft.

Veel fokkers zullen je wanneer je jouw kitten mee naar huis neemt een beetje van het voer dat hij bij hem of haar heeft gegeten meegeven. Het is namelijk slecht voor het gevoelige darmstelsel van een kitten om hem zomaar ander voer dan hij gewend is te geven. Doordat je wat voer waaraan de kitten gewend is meekrijgt kan jouw kitten stapsgewijs wennen aan zijn nieuwe voer. Deze overgang kan namelijk zorgen voor diarree wanneer het niet goed gaat. Om dit te voorkomen kan je voor ongeveer twee weken wat van het oude vertrouwde voer in het nieuwe voer mengen en de hoeveelheid ouder voer steeds verminderen tot de kitten is gewend aan zijn nieuwe dieet. Je kan er echter ook voor kiezen om de kitten hetzelfde voer te blijven geven dat hij gewend is.

Dit speciale kittenvoer is er uiteraard niet voor niets. Het bevat alle hard nodige stoffen die de kitten zullen helpen zich te ontwikkelen tot een sterke volwassen kat. Zorg dus dat je goed let op het voer dat je jouw kitten geeft. Veel verschillende merken maken speciaal voor kittens van verschillende leeftijdscategorieën voer, kijk dus goed naar onder welke leeftijdscategorie jouw kitten valt en stem zijn voer daarop af.

Het is verstandig de kitten door de dag meerdere kleine maaltijden te voeren of een bakje neer te zetten waar hij de hele dag uit kan eten wanneer hij trek heeft. Wist je namelijk dat het eetpatroon van de meeste katten bestaat uit soms wel vijftien kleine maaltijden op een dag in plaats van in een keer een grote portie?

 

Voorkom wormen en oormijt

Een kitten kan erg vatbaar zijn voor wormen of oormijt, iets wat je uiteraard niet voor je kitten wilt aangezien zij hier flink last van kunnen krijgen. De kans dat een kitten last krijgt van wormen is erg groot aangezien de kans bestaat dat hij in de baarmoeder al wordt geïnfecteerd. Maar ook via het drinken van moedermelk kan een kitten in aanraking komen met een worminfectie. Hier valt helaas weinig aan te doen. Wel zijn er andere manieren waarop een kitten een worminfectie kan oplopen waar wel maatregelen tegen te nemen zijn.

Een voorbeeld van zo’n maatregel is bijvoorbeeld om de kattenbak minstens twee keer per dag even te verschonen, zo hoeft de kat zijn behoefte niet op een misschien besmette plek hoeft te doen. Ook de verzorging van de vacht is van belang, wanneer je deze goed schoonhoudt en regelmatig borstelt zal dat voorkomen dat er wormeitjes in de vacht kunnen blijven zitten. Ten slotte is het verstandig de kitten te ontwormen volgens advies van je dierenarts, en om een ontlastingsonderzoek te laten doen zodat jouw dierenarts je verder kan adviseren. Het is belangrijk om goed op te letten of jouw kitten wormen heeft aangezien sommige wormen ook besmettelijk zijn voor mensen.

Naast dat je kitten last kan krijgen van wormen is het ook niet ongewoon voor een kitten om last te krijgen van oormijt. Om te herkennen of je kat last heeft van oormijt moet je er goed op letten of hij veel aan zijn oren krabt of zwart oorsmeer heeft. Wanneer je een van deze, of beide, symptomen bij jouw kitten merkt is de kans groot dat hij last heeft van oormijt. Je kan dit echter makkelijk bestrijden met de hulp van een pipetje en door de kat naar de dierenarts te brengen. Let er bij het geval dat jouw kat last heeft van oormijt goed op dat je eventuele andere huisdieren ook laat behandelen! Oormijt is namelijk erg besmettelijk.

 

Laat de kitten wennen aan de nieuwe kattenbak

Wanneer je jouw kitten in huis krijgt is dit natuurlijk even wennen voor zowel jou als je kitten. Zo moet hij ook wennen aan zijn nieuwe kattenbak. Hij zal al wel gewend zijn de kattenbak te gebruiken bij de fokker maar in deze nieuwe omgeving moet hij zich natuurlijk weer even opnieuw oriënteren en doorkrijgen waar zijn nieuwe kattenbak staat.

Wanneer je jouw kitten wilt laten wennen aan zijn nieuwe kattenbak is het aangeraden deze te vullen met hetzelfde grint dat hij in zijn oude kattenbak had. Deze is meestal niet klonterig wat beter is voor je kat dan grint dat wel snel klontert. Dit soort grint kan door jouw nieuwe huisgenoot namelijk worden gezien als speelgoed of zelfs op worden gegeten. Dit zorgt naast een hele hoop troep namelijk ook voor gezondheidsrisico’s. Niet wat je wilt. Daarom is het van groot belang om de kattenbak met grint te vullen dat niet snel klonten zal vormen.

Kitten speelt

Verzorg de vacht van je kitten

Zoals eerder benoemd is het erg belangrijk om de vacht van je kitten goed te onderhouden. Dit helpt namelijk niet alleen om de kat er mooi uit te laten zien en hem lekker in zijn vel te laten zitten, maar speelt ook een belangrijke rol bij de gezondheid van de kat. Zo voorkomt het bijvoorbeeld haarballen en worminfecties, twee dingen waar katten erg last van kunnen hebben.

Ondanks dat katten zelf ook goed zijn in het netjes houden van hun vacht kunnen zij af en toe wel wat hulp gebruiken van hun baasje. Schaf daarom een zachte kattenborstel aan waarmee je zijn vacht voor hem kan kammen. De meeste katten zullen dit helemaal geen probleem vinden en er misschien zelfs een soort spelletje in zien. Dit is echter ook erg goed om een hechte band op te bouwen met elkaar.

Door je kat eens in de zoveel tijd even te borstelen stimuleer je de doorbloeding en verwijder je dode haren en huidschilfers. Ook kan je zo zien of je kat onder al zijn vacht misschien verstopte wondjes heeft zitten die moeten worden behandeld.

 

Heb jij ervaring?

Heb jij misschien een kitten in huis of er een gehad en heb je nog andere tips voor onze lezers? Wij horen het maar al te graag! Laat daarom gerust een reactie achter onder dit artikel. We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen met het verzorgen van een kitten!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *