Waarom bijt mijn kat in mijn neus?  

Gedrag & Verzorging » Waarom bijt mijn kat in mijn neus?  
Kat neus bijten

Katten zijn trouwe, schattige en voor velen onmisbare huisdieren. Toch vertonen ze soms bepaald gedrag dat soms een beetje gek kan zijn. Een voorbeeld hiervan is de neiging van katten om in de neuzen van hun mensen te bijten. Deze grappige gewoonte van veel katten roept veel vragen op over de redenen waarom ze dit doen.

Heb je je ooit afgevraagd hoe het komt dat jouw kat de gewoonte heeft in jouw neus te bijten? Zo ja, lees dan verder om alles te weten te komen over de redenen achter dit interessante maar vooral bijzondere gedrag van jouw kat! 

 

Territorialiteit 

Zoals bij veel dieren het geval is, kunnen katten meestal territoriaal gedrag vertonen, vooral wanneer ze het gevoel hebben dat hun gebied op een bepaalde manier wordt bedreigd. Wat er met veel katten gebeurt is dat, wanneer ze een omgeving als hun eigen territorium aanmerken, ze er alles aan zullen doen om het te beschermen. Toch betekent dit niet altijd dat jouw kat agressief zal worden om zijn territorium te verdedigen. Alleen al het verspreiden van hun geur in hun omgeving is een manier om hun aanwezigheid en dominantie te markeren. Let maar eens op hoe vaak katten dit doen. Het is vaker dan je denkt! 

Het is goed mogelijk dat wanneer jouw kat in uw neus bijt, het doel hiervan is om jou te markeren als deel van zijn groep, je hoort erbij! Door jouw neus te likken en te bijten, zorgt je kat ervoor dat het algemeen bekend is dat jullie bij elkaar horen. Daarom is het ook heel gewoon om dit gedrag bij katten te zien wanneer je bijvoorbeeld een ander dier in huis haalt. Jouw kat wil er zeker van zijn dat de nieuwkomer weet wie de baas is! 

Kitten bijt hand

Liefde en genegenheid delen 

Op het eerste gezicht lijkt het bijten in de neus misschien agressief gedrag. Maar de waarheid is dat dit lang niet altijd zo is. En gelukkig maar, want als jouw kat in je neus bijt, kan hij eigenlijk proberen om genegenheid en zorgzaamheid te tonen. Precies het tegenovergestelde dus! Als het bijten niet gepaard gaat met sissen of hard krabben, dan is het waarschijnlijk gewoon een manier die jouw kat heeft om te zeggen “Ik hou van je”. Je zult het merken omdat het bijten meestal zachter en vriendelijker is.  

 

Aandacht zoeken

Een andere reden die kan verklaren waarom katten zich zo aangesproken voelen om naar de neus van mensen te gaan, is dat ze aandacht proberen te krijgen. Door in jouw neus te bijten, probeert jouw kat je misschien te vertellen “hé, hier ben ik!”. Sommige katten zullen aandacht vragen door geluidjes te maken of rond te springen, maar vele anderen kiezen ervoor om in neuzen te bijten.

Een voorbeeld van een situatie waarin dit zou kunnen gebeuren is als je jouw kat aan het aaien was en je plotseling stopte. Als jouw kat daarna meteen in je neus bijt, is dat waarschijnlijk de manier waarop hij je wil vertellen dat je hem moet blijven aaien. 

Kat bijt in neus

Overstimulatie: te veel prikkels

Zoals je kunt lezen in de redenen die we tot nu toe hebben besproken, is de gewoonte om in neuzen te bijten meestal niet iets om je zorgen over te maken. Toch kan deze gewoonte soms een teken zijn van iets dat problematisch kan zijn. Het kan gebeuren dat de reden waarom jouw kat in de neus bijt, komt door overstimulatie.  

Katten worden elke dag blootgesteld aan veel prikkels, en soms kan dit een beetje overweldigend voor ze zijn. Net als bij mensen! Wanneer dit gebeurt, is het bijten in jouw neus een manier om je te vertellen dat ze zich ongemakkelijk voelen als gevolg van te veel stimulatie.  

Merk je dat jouw meestal in jouw neus bijt en je denkt dat dit in verband kan worden gebracht met overprikkeling? Dan is het een goed idee om er veel speeltjes voor bij de hand te hebben en ervoor te zorgen dat jouw kat de ruimte heeft om alleen en in een rustige omgeving te zijn. 

 

Het is een manier om jou te verzorgen

Net zoals je waarschijnlijk jouw kat verzorgt, heeft jouw kat ook zijn manieren om jou te verzorgen! Dat klinkt gek, maar kan echt waar zijn. Het neusbijten kan in verband worden gebracht met het feit dat jouw kat je probeert schoon te houden. Katten zijn dieren die veel tijd besteden aan het verzorgen en likken van zichzelf en ook van andere katten.

Dit is de reden waarom ze niet zo vaak in bad hoeven als andere dieren zoals honden dat misschien nodig hebben. En jouw kat wil ook dat jij schoon bent! Daarom kunnen ze in jouw neus bijten als een manier om jou te verzorgen en ervoor te zorgen dat je schoon en netjes bent, net zoals ze bij zichzelf en bij andere katten doen.   

Kat bijt

Uiting van woede en ongemak

Soms is het mogelijk dat het bijten in de neus een manier is waarop jouw kat zijn boosheid en ongemak over een bepaalde situatie uit. Dit is vooral het geval als het bijten samengaat met sissen of krabben, en als het bijten hard en intens is. Je zult merken dat de manier waarop jouw kat in je neus bijt veel kan vertellen over de redenen waarom hij dit doet, dus het is belangrijk dat je aandacht besteedt aan de context, de situatie en de manier waarop het bijten gebeurt. 

Het is waarschijnlijk dat jouw kat je verschillende waarschuwingen zal geven voordat hij in jouw neus bijt om zijn woede te tonen, zoals grommen, sissen of de oren naar achteren gooien. Als dit gebeurt, is het essentieel dat je jouw kat weghaalt van de situatie die de boosheid en het ongemak veroorzaakte, en hem trakteert op snoepjes of speeltjes om hem af te leiden en te kalmeren.  

 

Veel verschillende redenen, maar meestal geen reden tot zorg 

Om het samen te vatten, zoals je kunt lezen zijn er veel verschillende redenen waarom jouw kat in jouw neus bijt. Hoewel je zult merken dat dit gedrag meestal iets is waarover je je geen zorgen over hoeft te maken, zijn er bepaalde momenten waarop het belangrijk is om het in de gaten te houden. 

Afhankelijk van de context, de situatie en hoe het bijten verloopt, kun je veel te weten komen over wat er met jouw kat aan de hand is, en begrijpen wanneer je alert moet zijn op deze gewoonte. Al met al is het bijten in de neus een manier die jouw kat heeft om met je te communiceren en te delen. Er moet een manier zijn waarop ze kunnen praten met ons, toch? Laat ons weten of jij ook ervaring hebt met katten die in je neus bijten. Wij zijn erg benieuwd naar de reacties! 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 13 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *