7 tips om je kitten goed op te voeden

Gedrag & Verzorging » 7 tips om je kitten goed op te voeden
Kitten slaapt

Het is natuurlijk supergezellig om zo’n snoezige nieuwe kitten in huis te halen, maar er komt uiteraard wel het een en ander bij kijken. Je gaat de kitten natuurlijk moeten opvoeden. Zo zal hij in zijn verdere leven makkelijk te verzorgen zijn en geen last hebben van gedragsproblemen. Maar hoe doe je dit? Wij hebben een paar handige tips verzameld om het opvoeden van jouw kitten wat makkelijker te maken. Ben jij benieuwd wat deze tips zijn? Lees dan snel verder!

 

Zorg voor een goede socialisatie

Katten kennen een zogenaamde socialisatieperiode. Deze spenderen zij vrijwel volledig bij de fokker, jij als baasje hebt dus meestal geen of weinig invloed op deze periode. Daarom is het zo belangrijk dat je een erkende fokker vindt en goed nagaat of de socialisatie goed is verlopen. De socialisatieperiode is erg belangrijk voor de sociale en mentale ontwikkeling van een kitten. Hij leert in deze weken omgaan met mensen, andere dieren en met vreemde geluiden. Deze periode duurt tot een kitten zo’n 14 weken oud is. Dit is veelal ook de leeftijd dat de meeste fokkers kittens meegeven aan hun nieuwe huishoudens.

De fokker leert de kittens omgaan met mensen en menselijke aanraking. Dit zorgt ervoor dat de kittens in hun verdere leven een stuk makkelijker zijn om te verzorgen, denk hierbij aan het borstelen van de vacht of het schoonmaken van zijn oren. Hoe jonger hij hieraan gewend raakt hoe makkelijker het in de toekomst zal zijn om hem te verzorgen. Maar niet alleen de fokker is belangrijk tijdens de socialisatieperiode. Ook de moederpoes speelt een belangrijke rol. Zij leert haar kittens alle basics van het kattenleven maar leert hun ook dat zij niet altijd hun zin zullen krijgen. Verder in dit artikel lees je meer over hoe belangrijk de moederpoes is in de opvoeding.

Dat de socialisatie van een kat zo belangrijk is ligt vooral aan het feit dat wanneer dit slecht verloopt, er een grote kans is dat de kat later in zijn leven misschien gedragsproblemen kan gaan ontwikkelen. Zo kan hij angstig worden of agressief, terwijl een goede socialisatie hem juist sociaal en vriendelijk zal maken. Een goede socialisatie maakt een kat dan ook veel gelukkiger.

 

Zorg dat de moederpoes aanwezig is

Bij de opvoeding van een kitten is de aanwezigheid van de moederpoes erg van belang. In de eerste weken van zijn leven leert hij namelijk veel door te kijken naar het gedrag van zijn moeder.  Zij zorgt  ervoor dat de kitten leert over hygiëne, hoe hij zich sociaal moet gedragen en hoe hij om moet gaan met eventuele tegenslagen. Alles wat hij dus niet van de mensen om hem heen kan leren leert een kitten van zijn moeder. Daarnaast zorgt zij samen met de broertjes en zusjes van de kitten voor een vertrouwde leefomgeving.

Het kan een hoop gevolgen hebben op de mentale gezondheid van een kitten wanneer de band tussen hem en zijn moeder niet goed genoeg of te snel verbroken is. Zorg daarom dat hij niet te vroeg bij haar wordt weggehaald. De relatie tussen een kitten en zijn moeder is  stap nummer 1 bij een succesvolle opvoeding.

Kitten met moeder

Maak je huis kittenproof

Een veilige leefomgeving is erg belangrijk bij de opvoeding van een kitten. Dit is uiteraard waar hij zich zal ontwikkelen tot een volwassen kat. Een kitten zal natuurlijk niet de hele dag stilzitten. De meesten zijn van nature erg actief en kunnen nogal druk zijn. Daarnaast zijn ze ook overal nieuwsgierig naar. Ze zijn hierin erg te vergelijken met kinderen. Vanwege dit speelse en nieuwsgierige karakter is het dus erg belangrijk dat je jouw huis een veilige omgeving maakt waar jouw kitten zijn energie op een veilige manier kwijt kan.

Om je huis kittenproof te maken zal je goed moeten kijken naar alles waar jouw kitten zichzelf mee in gevaar kan brengen. Zoals eerder benoemd is een kitten net als een klein kind erg nieuwsgierig, Ze zullen dan ook zeker door het hele huis op ontdekking gaan. Ga dus goed alle hoeken van je huis na om te controleren of alles wel veilig is. Het klinkt misschien raar, maar ga hiervoor eens op de grond liggen. Zo ben je op vrijwel dezelfde hoogte als jouw kitten en kan je de wereld bekijken zoals hij het ziet. Zo zie je dus ook alle dingen die een risico kunnen vormen voor het welzijn van je kitten.

Let bij deze controle bijvoorbeeld op los slingerende dingen zoals kleine muntjes, deze kan je kitten misschien per ongeluk doorslikken. Maar ook losse snoeren en giftige producten zoals schoonmaakmiddelen of diergiftige planten of etenswaren moeten goed worden weggestopt zodat de kitten er niet bij kan. Scherpe randjes kunnen ook een gevaar vormen voor jouw kitten, dek deze dus af met bijvoorbeeld beschermhoekjes. Let er ook op dat je geen ramen of deuren open laat staan anders bestaat er een kans dat jouw kitten wegloopt en verdwaald raakt. Dat is als baasje natuurlijk het laatste wat je wilt.

 

Leer hem de huisregels

Bij de opvoeding van een kitten komt natuurlijk ook gedrag kijken. Je wilt natuurlijk geen kat opvoeden die zich niet aan de huisregels houdt. Maar hoe doe je dat het best?

Wanneer je jouw kitten mee naar huis krijgt moet hij natuurlijk nog aan het een ander wennen bij jou thuis. Zo ook wat wel en niet mag. Leer jouw kitten dus zo snel mogelijk de regels die bij jou in huis gelden. Om hem dit aan te leren is het belangrijk dat je de kitten direct aanspreekt wanneer hij ongewenst gedrag vertoont. Maar het is ook van belang hem op tijd te belonen wanneer hij gewenst gedrag vertoond. Op deze manier zal jouw kitten zich vanzelf aan de regels die bij jou thuis gelden houden.

Wanneer jouw kitten bijvoorbeeld aan de bank of gordijnen krabt in plaats van aan zijn krabpaal is het verstandig hem meteen aan te spreken op dit gedrag. Doe dit direct en met een strenge toon zodat hij doorheeft dat dit niet is wat zijn baasje van hem verwacht. Zo zal hij een verband opmerken tussen de ongewenste actie en zijn teleurgestelde baasje en dit gedrag niet meer vertonen. Let erop dat je de kat niet straft met bijvoorbeeld een plantenspuit of een andere fysieke straf, dit kan de vertrouwensband tussen jou en je kat schaden. Deze band is belangrijk tijdens de opvoeding van je kat en die wil je dus absoluut in tact houden.

Om jouw kitten goed gedrag te leren herkennen kun je hem bij gewenst gedrag een snoepje of een aai over zijn bol geven. Dit goede gevoel zal hij gaan associëren met zijn gedrag, hij zal dit positieve gedrag zo vaker willen vertonen. Dit is ook erg bevorderlijk voor de vertrouwensband tussen jou en je kat.

 

Begin in een kleine ruimte

Wanneer je jouw kitten in huis krijgt is dit natuurlijk voor zowel jou als voor de kitten een spannend moment. Daarom wordt het ook aangeraden om de ruimte die jouw kitten te ontdekken krijgt in het begin wat te limiteren. De overgang naar een nieuwe woonomgeving kan katten een hoop stres geven, en daarbij geldt ook hoe groter de ruimte hoe meer stres. Begin daarom met een kleinere ruimte en laat de kat wanneer hij daaraan is gewend de rest van jouw huis ontdekken. Op deze manier zal de verhuizing voor je kitten een stuk fijner verlopen.

Wanneer je een kitten te snel een grote onbekende ruimte laat ontdekken kan dit ervoor zorgen dat hij gestrest raakt, zich zal verstoppen of zindelijkheidsproblemen ontwikkelt. Laat de kitten daarom geleidelijk aan wennen, en begin in een (kleine) kamer waar hij al zijn benodigdheden heeft. Denk hierbij aan voedsel, water, zijn kattenbak, een krabpaal en wat kattenspeeltjes. Je kan hem heus wel eens buiten zijn kamer laten ontdekken, maar begeleid hem hier wel bij.  Zorg ook dat hij weer terug in zijn kamer is wanneer jij gaat slapen of even weggaat.

De spannendste fase is voor de kitten na zo’n 2 weken wel voorbij, dit kan echter wel per kat verschillen, ze zijn natuurlijk niet allemaal even dapper. Na deze paar weken zal een kitten meestal wel doorhebben waar zijn veilige plekje is, en waar hij de afgelopen dagen heeft doorgebracht. Dit zorgt ervoor dat hij nu best even zelfstandig op ontdekking kan, hij weet namelijk waar hij naartoe kan als het hem even te veel wordt. Dit is erg belangrijk voor katten.

Kitten speelt

Gebruik speelgoed, geen handen

Bij het opvoeden van een kitten hoort uiteraard ook spelen. Kittens zijn van nature actieve beestjes die het heerlijk vinden met  hun baasje te spelen. Maar ook dit moet je op een goede manier doen zodat jouw kitten geen foute gewoontes aanleert in zijn verdere leven.

Het is niet aangeraden om je kat te veel met je handen te laten spelen. Je wilt je kitten niet laten denken dat de handen van de mensen om hem heen speelgoed zijn. Dit kan ervoor zorgen dat ze deze aan gaan vallen. Daarom moet je je kitten niet in je handen laten krabben of bijten, dit leert ze dat ze grof mogen spelen en dat is niet bepaald de bedoeling. Deze gewoonte is ook niet iets waar de kitten zomaar uit zichzelf vanaf komt. Laat je kitten daarom duidelijk weten dat je er niet van gediend bent als hij zijn tanden of klauwen in jou wil zetten en gebruik exclusief kattenspeeltjes als je met hem speelt.

Als je dit niet doet zal je kat opgroeien met deze gewoonte en een bijtende en krabbende kat worden. Totaal niet de leuke sociale kat die je natuurlijk graag zou willen dat hij wordt. Daarnaast kan deze eigenschap het introduceren van andere dieren, mensen en kinderen lastig maken.

 

Leer de lichaamstaal van jouw kitten kennen

Om een kitten goed op te voeden is het belangrijk dat er een manier van communicatie bestaat tussen jou en je kat. Je moet natuurlijk wel een beetje kunnen inschatten wat jouw kitten nodig heeft en hoe hij zich voelt. Aangezien katten niet kunnen praten communiceren zij veelal met hun lichaamstaal, dit is dan ook de beste manier om te begrijpen hoe jouw kat zich voelt.

Zo zal een ontspannen kat gespitste oren hebben en zijn staart op een relaxte manier naar beneden houden. Maar een kat die zijn of haar baasje vrolijk komt groeten zal er vrijwel hetzelfde uitzien alleen zal zijn staart recht omhoog staan. Een opgeheven staart is echter niet altijd vriendelijk. Als een kat door zijn pootjes zakt en tegelijk zijn staart omhooghoudt betekent dit dat hij klaar is om aan te vallen.

Als je kat zich agressief of bedreigd voelt zal zijn staart vaak stijf omhoog of naar achter staan, en vooral zijn vacht zal duidelijk maken hoe de kat zich voelt. Deze zal namelijk overeind staan. Wanneer een kat echter angstig is zal deze zijn oren plat naar beneden hebben, zijn snorharen naar voren richten en een hoge rug hebben. Bij deze houding houdt hij ook zijn staart naar beneden. Als je de lichaamstaal van je kat goed leert kennen zal dit zeker zijn voordelen met zich meedragen tijdens zijn opvoeding. Zo zal je ook snel de behoeftes en grenzen van jouw kat leren kennen, en zal de band tussen jullie nog sterker worden.

Kitten knuffelt

Laat je kitten wennen aan alledaagse geluiden

Tijdens de opvoeding van je kat is het doel vooral om ervoor te zorgen dat hij een sociale en dappere kat wordt. Daarom is het verstandig om je kitten te laten wennen aan geluiden of sensaties die hij vaker bij jou in huis tegen zal komen.

Je kitten leert tijdens zijn socialisatie bij de fokker vaak al omgaan met onbekende geluiden. Het is echter altijd wijs om hem ook wanneer hij bij jou in huis komt nog eens opnieuw kennis te laten maken met een aantal dingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de stofzuiger of verschillende vloertexturen zoals hout of kunststof. Deze kunnen verschillen van zijn vorige leefomgeving en kunnen hem dus misschien even laten schrikken.

 

De voordelen van een goede opvoeding

Een goede opvoeding is voor een kitten uiteraard erg belangrijk. Maar wat zijn nou de grootste voordelen van een goed opgevoede kat? Een goede opvoeding heeft namelijk voor zowel de kitten zelf als voor jou als baasje een hoop voordelen.

Een kat die op een fijne manier heeft kunnen opgroeien en liefdevol is opgevoed zal lekker in zijn vel zitten. Hij zal niet angstig of agressief zijn aangezien hij zorgeloos en op tijd aan de wereld om zich heen gewend is geraakt. Een goede opvoeding voorkomt dus een hoop mentale problemen bij een kat. Dit is voor zijn baasje ook erg fijn, zo hoef je je niet gerust te maken om het mentale welzijn van je kat. Het is natuurlijk erg fijn om te weten dat jouw kat niet angstig is of snel agressie toont naar jou of anderen. Maar ook om te weten dat jou kat zich niet eenzaam

Daarnaast zorgt de goede opvoeding van een kitten ook voor een kat die grenzen kent. Zo weten ze welk gedrag wel of niet gewenst is. Ze weten bijvoorbeeld dat hun behoefte in de kattenbak moet worden gedaan en dat de bank geen krabpaal is! Zo blijft jouw huis intact en weet jouw maatje zich aan de regels te houden. Al in al zal een goede opvoeding zorgen voor een gelukkige en gezonde kat, zowel fysiek als mentaal. En een gelukkige kat zorgt ook voor een gelukkig baasje.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *