Waarom grommen katten en is het erg? 

Gedrag & Verzorging » Waarom grommen katten en is het erg? 
Kat gromt

Katten kunnen nogal raadselachtige, mysterieuze en interessante dieren zijn. Daarom vertonen ze ook bepaalde gedragingen en gewoonten die soms een beetje vreemd kunnen lijken. En grommen is er daar één van! Heb je ooit een kat horen grommen? Zo ja, dan is het mogelijk dat je je afvraagt waarom ze dit doen en wat het betekent. Wij hebben de antwoorden op jouw vragen, dus lees verder om meer te weten te komen over waarom katten grommen en wat de redenen erachter zijn! 

 

Wat betekent het grommen? 

Als we de algemene betekenis van het grommen bij katten willen uitleggen, is een goede manier om dit uit te leggen als volgt. Het grommen is namelijk een manier waarop katten hun gevoelens en emoties uitdrukken. Voor hen is het een manier om te communiceren, om iets te vertellen. Maar, wat vertelt jouw kat je precies als hij gromt? Dat is vaak maar de vraag. Het is een feit dat de boodschap achter het grommen zeer verschillende en uiteenlopende dingen kan betekenen. Dit is allemaal afhankelijk van de context, het karakter van de kat en de bijzonderheden van de situatie. 

In dat opzicht is een goede manier om te begrijpen wat het grommen kan betekenen, om aandacht te besteden aan de lichaamstaal van de kat. Volgt het grommen op een gebogen rug, gespannen oren of een algemene ongemakkelijke houding? Dan kan het zijn dat jouw kat je vertelt dat je uit de buurt moet blijven. Is het grommende geluid stil en kort? Dit kan het gevolg zijn van gasvorming of voedselvertering. Is het grommen licht en zacht? Dan vertelt jouw kat je misschien dat hij blij is! Zoals je ziet, zit er heel wat informatie achter het grommen van katten. Het is belangrijk om alert te zijn en je kat goed in de gaten te houden. Bestudeer het gedrag een tijdje. Je zult vast dingen opmerken die je anders niet had gezien! 

 

Is grommen iets slechts voor katten? 

Is het normaal voor katten om te grommen? Zoals je je misschien kunt voorstellen, is het antwoord ja! Grommen is zeker normaal gedrag bij katten omdat, zoals eerder in het artikel benoemd, het voor hen een manier van communicatie en expressie is. Katten grommen als ze blij zijn, als ze boos zijn, als ze geïrriteerd zijn, als ze aandacht willen, als ze eten.  

Toch is het heel belangrijk voor jou om te weten dat niet al het gegrom als normaal wordt beschouwd. Als je ziet dat je kat andere symptomen uit, zoals dat hij gewond is of zich ongemakkelijk voelt, dan moet je speciale aandacht besteden aan het gegrom, en letten op de lichaamstaal en andere signalen die je kunnen helpen te begrijpen wat er achter dat specifieke gegrom schuilgaat. 

Kat grommend

Wanneer grommen katten? 

Zoals we al aangaven, grommen katten om de meest uiteenlopende redenen en elk grommen is een manier om iets anders uit te drukken en te communiceren. Het is niet altijd gemakkelijk om te begrijpen wat jouw kat je probeert duidelijk te maken door te grommen als je de redenen en uitleg hierachter niet volledig kent. En het is ook heel belangrijk om het grommen te leren interpreteren omdat het veel zegt over jouw kat en wat hij op bepaalde momenten en situaties doormaakt. Daarom gaan we je hier meer vertellen over een aantal van de belangrijkste oorzaken die het grommen van katten kunnen veroorzaken. 

Grommen tijdens het ademhalen: als jouw kat regelmatig gromt tijdens het ademhalen, is het mogelijk dat dit te wijten is aan overgewicht van de kat. Wanneer katten meer wegen dan zou moeten, kan het gebeuren dat hun luchtwegen iets vernauwen, waardoor ze regelmatig grommen. Overgewicht of obesitas kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij een kat, dus het is belangrijk dat je actie onderneemt en jouw kat behandelt als hij zich in deze situatie bevindt. 

Grommen en springen: als jouw kat gromt wanneer hij springt, maak je dan geen zorgen! Dit is volkomen normaal gedrag, aangezien het grommen ontstaat als een onvrijwillig geluid van de longen die sterk uitademen na de fysieke inspanning van het springen. 

Grommen als je jouw kat oppakt: zoals je wellicht weet, houden katten soms niet van overmatig contact, dus als jouw kat gromt als je hem oppakt, betekent dit waarschijnlijk dat hij dat niet wil! Wij raden je dan ook aan jouw kat weer op de grond te zetten. In dit geval is het grommen als je jouw kat oppakt een teken van ongemak.  

Grommen in de slaap: als jouw kat de gewoonte heeft om te grommen in de slaap, dan is er niets om je zorgen over te maken, want dit is heel normaal gedrag. Het komt vaak voor! De reden waarom jouw kat kan grommen tijdens de slaap is omdat hij droomt, of anders ook als gevolg van een overgewicht, zoals we eerder hebben aangegeven. In dat laatste geval zul je dus actie moeten ondernemen! 

Grommen na het aanraken van jouw kat: als je merkt dat jouw kat gromt nadat je hem hebt aangeraakt, is dit waarschijnlijk omdat hij dit niet leuk vindt of omdat hij niet aangeraakt wil worden! Stel je voor dat jouw kat lekker op de bank ligt en je gaat hem aanraken. Hij zal hier zeker niet blij mee zijn en hij zal grommen. Zoals je wellicht weet, zijn katten niet altijd even sociaal en zij zullen niet aarzelen om hun ongemak te uiten door middel van een grom als je iets doet wat hen niet aanstaat.  

Grommen en aaien: als je jouw kat zachtjes aait en wrijft en je hoort hem grommen, dan is dat zeer waarschijnlijk een goed teken! Inderdaad, als jouw kat gromt wanneer je hem aait, probeert hij je te vertellen dat hij het fijn vindt en dat hij gelukkig is, dus gromt hij als een manier om affectie en goedkeuring te tonen. Dit wordt ook wel spinnen genoemd.

Als je merkt dat het gegrom te hard of te sterk is, let dan op, want het kan betekenen dat jouw kat zich ongemakkelijk voelt. In deze gevallen kun je meestal zeggen of het gegrom iets positiefs of iets negatiefs uitdrukt door er goed naar te luisteren. De toon en het geluid van het gegrom zullen je zeker vertellen wat jouw kat je probeert duidelijk te maken. 

 

Wanneer moet je aandacht besteden aan het grommen? 

Zoals al duidelijk is geworden, wordt grommen meestal beschouwd als normaal gedrag bij katten en het is niet slecht of negatief. Desondanks is het erg belangrijk om aandacht te besteden aan het grommen, omdat het soms een waarschuwingsteken kan zijn dat er iets mis is met jouw kat.

Bijvoorbeeld als het grommen te hard is, of als jouw kat overgewicht heeft en veel gromt. De context, de situatie en het specifieke moment van het grommen kunnen je veel vertellen over de redenen erachter, maar dit geldt ook voor het karakter en toestand van jouw kat en de toon en het geluid van het grommen zelf. 

Kat boos

Grommen is vaak geen reden voor paniek, maar blijf alert! 

Kortom, je hoeft je meestal niet al te veel zorgen te maken over de momenten waarop jouw kat gromt, maar we willen wel opmerken dat het toch heel belangrijk is om hier aandacht aan te besteden. Het kan je namelijk veel vertellen over wat er in jouw kat omgaat. Al met al is het begrijpen en leren interpreteren van het gegrom van jouw kat erg belangrijk voor je om te weten wat jouw kat voelt en wat hij doormaakt.

Bovendien zal het je in staat stellen om specifieke actie te ondernemen als dat nodig is, zoals naar de dierenarts gaan als jouw kat te zwaar is. Maar ook als hij veel gromt als hij ademt of als hij slaapt, dat je hem met rust laat en achteruitgaat als je hem aanraakt en je merkt dat hij gromt van ongemak. Heeft deze informatie jou geholpen om jouw kat en zijn manier van communiceren met jou beter te begrijpen? Laat het ons weten in de reacties hieronder! 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 6 Average: 4.5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *