De Havana Brown: de kat met de vachtkleur van een sigaar

Kattenrassen » De Havana Brown: de kat met de vachtkleur van een sigaar
havana brown zittend

De Havana Brown is een kat die afkomstig is uit Engeland. Hij is ontstaan door een kruising tussen de Siamees en een aantal Engelse zwarte katten. De Havana Brown is te herkennen aan zijn unieke bruine vacht. De reden dat deze soort de Havana Brown heet is omdat de kleur van zijn vacht enorm veel lijkt op de kleur van de Havana sigaar. Ook al is deze verklaring niet honderd procent zeker, dit is wel de meest gebruikte en logische verklaring voor de naam van dit soort. Wil jij weten waarom? Lees dan snel verder!

 

De geschiedenis van deze warme kat

De geschiedenis van deze kat is behoorlijk interessant. Dit soort is ontstaan rond het jaar 1950. Je hoort wel eens dat katten per ongeluk worden ontdekt of per ongeluk worden gemaakt. Dat is bij de Havana Brown echter niet zo. In dit geval is erg doelbewust gehandeld. Het doel was om een echte bruine kat te maken. Dit ras is ontstaan toen Britse fokkers met verschillende Kortharen gingen kruisen. Er werden toen af en toe chocoladebruine kittens geboren. Deze werden geboren – zo werd duidelijk – als beide ouders drager waren van het gen voor deze kleur. Als er twee chocoladebruine katten werden gekruist, werd daaruit altijd een chocoladebruine kitten geboren.

Hier hield het niet op. De katten uit deze eerste serie werden in Groot-Brittannië verder gefokt, onder de naam Chestnut Brown Foreign Shorthair. Ze gingen verder met kruisen en wel met de Siamees. Het doel was om een oosters type te creëren met een Oosterse lichaamsbouw. Ook andere katten werden op verzoek naar de Verenigde Staten gestuurd en daar werd een nieuw ras gecreëerd. Uiteindelijk ontstond toen de Havana Brown.

 

Het karakter van deze unieke soort

Het karakter van de Havana Brown lijkt veel op het karakter van de Siamees. Dit is ook niet zo raar, want de basis van deze soort ligt voornamelijk bij de Siamees. De Havana Brown is wat stiller dan de Siamees en erg geschikt als huisdier. Over het algemeen is deze kat behoorlijk aanwezig en houdt de Havana Brown er ontzettend van om lekker buiten in de natuur te zijn. Het is wel belangrijk dat je genoeg tijd hebt voor dit type kat. Ze eisen namelijk behoorlijk wat aandacht op. Om deze reden wordt deze kat ook gezien als een echte gezinskat. Als je kinderen in huis hebt dan is dat zeker bevorderlijk voor de gezondheid van deze kat. Zorg ervoor dat er vaak iemand thuis is die even met deze kat kan spelen. Als je niet veel thuis bent dan kan het handig zijn om nog een aantal andere huisdieren aan te schaffen. Lukt dit ook niet, dan is het misschien toch slimmer om een andere soort kat te kopen die meer zelfstandig is en wat minder aandacht nodig heeft.

Deze kat is een echt gezelschapsdier. Kun jij de kat niet geven wat hij nodig heeft? Zorg er dan voor dat je voor een ander ras kiest. Er zijn immers genoeg katten die goed alleen kunnen zijn. Verder zorgt het vriendelijke karakter van de Havana Brown ervoor dat hij het vaak goed kan vinden met andere dieren. Daarnaast is deze kat ook behoorlijk nieuwsgierig en houdt hij ervan om erop uit te gaan en dingen te ontdekken. Deze kat is dan ook enorm speels en erg behendig met de poten. Dit kenmerk is iets dat echt bij de Havana Brown thuishoort.

Een ander opvallend kenmerk aan deze katten is het feit dat ze ervan houden om met de haren van mensen te spelen. Dit doen ze dan zachtjes met hun poten. Kijk dus niet raar op als je op de bank ligt en jouw kat ineens in jouw haren bezig is. Laat de kat zijn gang gaan; het zal hem een groot plezier doen!

Havana Brown infographic

Het warme bruine uiterlijk van de Havana Brown

De Havana Brown is dus te herkennen aan zijn bruine kleur. Daarnaast zijn de ogen vaak heldergroen van kleur. De neusspiegel heeft een bruine kleur met een roze gloed. Het is een kat met een slanke bouw. Deze kat beweegt over het algemeen behoorlijk elegant, in vergelijking met andere katten soorten. De poten van deze kat zijn slank en lang. Zijn voeten zijn ovaal. Ook is zijn staart lang en ovaal. Door deze ovale en ronden vormen heeft deze kat een zachte en sierlijke uitstraling.

De vacht van deze soort is kort en voelt heel zacht aan. Deze kat heeft weinig ondervacht. Het uiterlijk wordt vaak gezien als een van de belangrijkste redenen om deze kat te kopen. Er zijn enorm veel mannelijke katten op de markt. Deze katten zijn stoer, gespierd en zijn wat geblokt van vorm. Omdat deze kat meer ronde vormen heeft zorgt dit voor een mooie en rustige uitstraling, iets wat redelijk uniek is en wat daarom veel mensen aanspreekt. Dit heeft ook deels te maken met de vorm van zijn hoofd, hierover lees je later meer.

 

De vacht

De Havana Brown heeft een erg korte en aangesloten vacht. De vacht voelt zacht aan, is fijn van structuur en glanzend. De vacht is zacht en glanzend met een effen warmbruine kleur. De oorspronkelijke kleur van de Havana Brown is bruin maar door verdunning komt de Havana Brown tegenwoordig ook wel in lilac en chocoladebruin voor. Kittens worden vaak met Ghostmarkings (spooktekeningen) geboren. Na ongeveer een jaar verdwijnen deze.

 

De opvoeding

Hoewel de Havana Brown niet zo spraakzaam is als de Siamees, is hij erg gezellig en schiet hij goed op met kinderen. Hij is geschikt voor elk huis waarin mensen zitten en ontvangt dan ook graag alle aandacht. Het is met het oog op opvoeding daarom belangrijk dat de kittens van de Havana Brown op deze manier wennen aan mensen. Het is geen goed idee om een kitten in huis te nemen en deze vervolgens bijna altijd alleen te laten. De kat is speels en dat is belangrijk om vanaf jongs af aan te begrijpen en op die manier met de Havana Brown om te gaan. Dit heeft met het socialiseren van de kat te maken.

Na ongeveer twaalf tot zestien weken mogen de kittens worden meegenomen. In deze weken vind de socialisatie periode van de kat plaats. Zo leert hij alles over het kattenbestaan van zijn moeder en went hij aan menselijk contact en aanraking via de fokker. Het gebeurt vaak in de twaalfde week dat de inentingen plaatsvinden. Na dit aantal weken hebben de katten eveneens voldoende tijd gehad om zich fysiek en sociaal goed te kunnen ontwikkelen en zijn ze klaar om in een nieuwe omgeving te belanden. Vanaf dat moment speel jij de cruciale rol in de verdere opvoeding en verzorging. De kat is overigens ook goed voorbereid om na dit aantal weken aan tentoonstellingen mee te kunnen doen, wat in het buitenland populair is.

havan brown knuffelt

De verzorging van de Havana Brown

Het grote voordeel aan deze kat is dat je relatief weinig tijd kwijt bent aan de verzorging. Door de korte en zachte vacht is kammen eigenlijk niet nodig. Waar je wel rekening mee moet houden is het feit dat deze kat aanleg heeft voor tandvleesontstekingen. Dit heeft te maken met de Siamese afkomst. Dit is eigenlijk het enige aandachtspunt aan dit ras. Het is dus aan te raden om het gebit van de Havana Brown om de paar maanden te bekijken en deze regelmatig te poetsen. Misschien merk je wel dat hij minder eet of langer doet over het eten.

Als je een verandering in zijn gedrag merkt is het ook verstandig om even te kijken naar zijn gebit. Ontstoken tandvlees is redelijk eenvoudig te verhelpen, en vormt gelukkig geen groot probleem. Verder gelden natuurlijk de standaard verzorgingseisen van een kat. Denk hierbij aan een goede kattenbak, gezond en passend eten en genoeg tijd om te ontspannen. En voldoende aandacht, niet te vergeten!

 

De voeding die de Havana Brown nodig heeft

Deze kat is niet erg hyperactief. Om deze reden is het belangrijk dat je hem niet te veel eten geeft. De voedingsstoffen die hij binnenkrijgt zijn daarentegen wel belangrijk. Zorg voor een evenwichtig dieet, dat genoeg dierlijke eiwitten en vetten bevat. Dit komt ook het meest overeen met wat hij van nature zou eten. Houdt er daarnaast rekening mee dat katten moeite hebben met het verwerken van koolhydraten. Zorg dus dat de kat hier niet teveel van binnen krijgt. Let er daarnaast ook op dat hij de juiste vitaminen binnen krijgt. Dit bevordert zijn gezondheid en zorgt ervoor dat jouw kat blij en gelukkig is. Dubbel winst!

havana brown liggend

Ziektes die veel voorkomen bij deze kat

Er zijn op dit moment geen genetische ziektes bekend bij dit ras. Dit kan uiteraard anders zijn naarmate de tijd vordert. Op het moment van schrijven zijn deze er in ieder geval niet. Wel zal de Havana Brown wellicht een wat grotere kans op geïrriteerd tandvlees hebben. Dit heeft ermee te maken dat de Havana Brown, zoals eerder genoemd, sterk verwant is aan de Siamees. Let ook altijd goed op, want de gezondheid van de kat is iets om altijd in de gaten te houden.

 

Hoe oud kan de Havana Brown worden?

De Havana Brown wordt gemiddeld genomen ongeveer tussen de 10 en 15 jaar oud. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de verzorging en de gezondheid van de kat. Bij een goede verzorging, waarbij de kat erg gezond blijft, kan de Havana Brown natuurlijk ook ouder worden dan 15 jaar. De levensverwachting hangt dus af van de gezondheid van de kat. Daarbij is het belangrijk om te kijken waar de kat vandaan komt bij het aanschaffen.

 

Wist jij dit al over de Havana Brown?

Naast een aantal uiterlijke kenmerken heeft deze kat nog een aantal punten waarop hij zich onderscheidt. Dit ras heeft namelijk, voor katten, een ongewone vorm hoofd. Het hoofd is namelijk langer dan dat hij breed is en dit komt niet veel voor. Daarnaast dachten mensen vroeger dat deze katten een speciale gave hadden en konden beschermen tegen kwade geesten en demonen. Hier is natuurlijk geen wetenschappelijk bewijs voor, maar het is zeker een leuk weetje. Een ander opvallend kenmerk aan deze soort is dat zit de enige kat is met een rasstandaard waarbij de kleur van zijn vacht volledig doorloopt tot in zijn snorharen. Ook dit is echt uniek en is kenmerkend voor de Havana Brown.

drie havana brown kittens

Het kopen van deze kat, hoe werkt dat?

Het aanschaffen van deze kat is redelijk eenvoudig in de Verenigde Staten, in tegenstelling tot Europa. In Europa is het ras zeldzaam. Het blijft natuurlijk belangrijk dat je de kat koopt via een vertrouwde plek. Doe dan ook altijd goed je research bij het zoeken naar een fokker. Kijk met name naar de leefomgeving. Heeft de kat genoeg gezelschap had? Was de plaats van opgroeien veilig? Vooral het laatste is erg belangrijk. Als dit niet het geval is kan het zijn dat de kat behoorlijk bang is de rest van zijn leven. Het zal heel moeilijk zijn om dit dan te veranderen. Is verder alles op orde? Dan is de kans groot dat jij hier een tevreden en gezonde Havana Brown kunt kopen.

 

Hoeveel kost een kitten?

Voor de Havana Brown betaal je al snel 500/600 dollar en dit kan oplopen tot 1300 dollar. Aangezien de kat in het buitenland makkelijker in huis is te halen, zijn deze prijzen gebaseerd op dollars. Het kost ongeveer 75 tot 150 dollar om een Havana Brown te adopteren. Dit ziet dus speciaal op het adopteren. Een Havana Brown aanschaffen via een fokker kan zoals genoemd wel oplopen tot 1300 dollar, vanaf 500/600 dollar als startpunt.

Vanwaar dit verschil? Er zijn een aantal verklaringen waardoor de prijs van de Havana Brown verschillen. Hier zijn er twee:

  • Uiterlijk: sommige Havana Brown katten zijn donkerder van kleur dan andere katten van hetzelfde ras. Het is afhankelijk van het uiterlijk wat de kosten van elke Havana Brown zullen zijn
  • Leeftijd en gezondheid: leeftijd en gezondheid zijn ook belangrijke factoren die de kosten van een kat bepalen. Wist je dat de gemiddelde levensduur van de Havana Brown tussen de 15 en 20 jaar ligt?

 

Heb jij de Havana Brown in huis? Laat dan van je horen!

De Havana Brown is over het algemeen een zeldzaam ras. Heb jij zelf een Havana Brown en wil jij ons en de lezers helpen om meer te leren over deze kat? Of ben jij van plan een Havana Brown aan te schaffen? Dan zijn wij erg nieuwsgierig naar wat jou aan heeft getrokken tot dit ras! Laat hieronder dan even een leuke reactie achter. Wij zijn namelijk erg benieuwd wat jullie ervaringen zijn met deze kat. Heeft hij misschien gekke gewoontes of kenmerken die nog niet bekend zijn? Laat het ons weten, wij horen het graag!

 

Hoe groot wordt de Havana Brown?

De Havana Brown wordt gemiddeld tussen de 22 en 35 centimeter hoog. Ze wegen zo’n 2 tot 5 kilogram. De katers zijn bij dit ras vaak wat groter dan de poezen. De katers wegen daarom ook meer dan hun vrouwelijke variant. Het zijn meestal middelgrote katten, met mooie gespierde lichamen.

 

Kan de Havana Brown goed alleen zijn?

De Havana Brown is het liefst niet lang alleen. Het zijn namelijk erg sociale katten die vanwege hun aanhankelijke karakter het liefst altijd gezelschap om zich heen willen hebben. Als hun baasje erg vaak op stap is en de kat veel alleen is kan dit slechte effecten hebben op zijn of haar welzijn. Zo kunnen ze angstig of depressief worden. Daarnaast kunnen ze zich ook erg destructief gaan gedragen door bijvoorbeeld dingen in huis kapot te maken. Dit is natuurlijk niet wat je voor je kat wil. Als jij dus een erg druk leven hebt en vaak buitenshuis bent is het misschien niet zo’n goed idee om een Havana Brown aan te schaffen.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 15 Average: 4.7]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

4 reacties

    1. Ik heb een Havana Brown poes gekregen aangezien het huis waar zij vandaan kwam veel te klein was voor 7 katten en 3 honden.

  1. Wij zijn echte kattenmensen. We hebben onze kat van 15jaar recent moeten laten inslapen
    Wij zouden graag 2 kittens Havana brown een leuke thuis willen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *