Jouw kat gezond houden – hoe zorg je daar voor?

Gedrag & Verzorging » Jouw kat gezond houden – hoe zorg je daar voor?
kitten word onderzocht door dierenarts

Een handleiding van dagelijkse tot jaarlijkse checks
Het is belangrijk om je kat gezond te houden. Een regelmatige verzorging zorgt ervoor dat je jouw kat in goede conditie houdt. Daarnaast verkleint dit de kans aanzienlijk dat jouw kat aandoeningen kan krijgen. Het is belangrijk om te weten hoe je de gezondheid van jouw kat in de gaten moet houden. In dit artikel vertellen we je hoe vaak je een check moet uitvoeren, hoe je dat precies moet doen en waar je in het bijzonder op moet letten. Lees verder en ontdek hoe verschillende checks jouw kat gezond houden!

 

Dagelijkse checks

Je vraagt je misschien af of het wel nodig is om dagelijks te controleren hoe het ervoor staat met de gezondheid van jouw kat. Daar kunnen we kort over zijn: dat is belangrijker dan je denkt. Het is allereerst belangrijk om het uiterlijk en het gedrag van jouw kat dagelijks te observeren. Het is namelijk zo dat elke opvallende verandering er op kan wijzen dat jouw kat moet worden onderzocht door een dierenarts. Wat je ook dagelijks moet doen is zorg dragen voor een evenwichtig dieet van een goede kwaliteit.

Wissel natvoer met droogvoer af en voorkom dat jouw kat te veel van hetzelfde binnen krijgt. Vergeet niet om je kat voldoende water te geven. Katten kunnen maar beperkte tijd zonder. Het is ook van belang om het water in een schoon bakje te doen, aangezien er anders veel bacteriën kunnen ontstaan. Wat betreft hygiëne ook het volgende: vieze kattenbakkorrels moet je ook elke dag weggooien. De bak moet je schoonmaken en de ontlasting controleren. Vergeet naast de ontlasting ook niet om de urine te controleren, eventuele afwijkingen kunnen namelijk al wijzen op belangrijke aandoeningen.

Het is uiteraard belangrijk om de vacht goed te verzorgen. Bij de ene kat moet dit elke dag, bij de andere kat volstaat het om dit twee keer per week te doen. Dit hangt allemaal af van het haartype en de lengte van de haren. Met betrekking tot het uiterlijk en de vacht van de kat zelf is het volgende van belang om te controleren:

  • De vacht, in het bijzonder op vlekken. Vlekken kunnen duiden op diarree;
  • Vreemde deeltjes in de vacht, denk aan teken en andere parasieten;
  • De poten, gevoelige en/of beschadigde voetzolen, maar ook splinters
  • De kop, het lichaam, het onderlijf en de poten op tekenen van gevechten. Beten en schrammen kunnen zorgen voor abcessen. Als je dit tijdig signaleert en behandelt, voorkom je deze abcessen.

 

Wekelijkse checks

Naast de dagelijkse checks zijn er vanzelfsprekend ook controles die je minder vaak hoef te doen. De checks die je op wekelijkse basis doet staan hieronder omschreven.

  • De oren en de vacht: kijk of je parasieten aantreft. Tref je deze aan? Schakel dan de hulp van een dierenarts in.
  • De mond en het tandvlees. Mocht het nodig zijn, maak dan de tanden van je kat schoon.

Je weet nu waar je op moet letten als het om de dagelijkse en wekelijkse checks gaat. Maar dan ben je er nog niet; er zijn ook controles die elke maand moeten worden uitgevoerd. Welke dat zijn lees je hieronder.

kat liggend op rug

Maandelijkse checks

Het is belangrijk om elke maand een controle uit te voeren op knobbels, wonden of gezwellen. Eventuele opgezette of pijnlijk delen kunnen wijzen op een (beginnende) aandoening. Kom je een afwijking tegen? Raadpleeg dan uw huisarts. Optreden in een vroeg stadium kan veel narigheden voorkomen. Hoe pak je deze controle dan precies aan? Het is van belang om je vingertoppen te gebruiken. Je begint bij de kop van jouw kat. Je drukt en voelt dan op elke plek of je een afwijking voelt. Je doet dit tot en met de staart, zo nodig herhaal je dit proces als je twijfelt of je iets hebt gevoeld. Let goed op het gedrag van de kat; bij eventuele pijn merk je gelijk aan jouw kat of er iets mis is.

 

Halfjaarlijkse checks

Als je dacht dat dat je nu een lange tijd kon wachten of de maandelijkse check kon herhalen, heb je het mis. Ook de halfjaarlijkse checks behoren tot de routine. Als we het hebben over deze controle, zijn de papieren van belang. Controleer of de papieren van de kat aangeven of er bloedtesten of vaccinaties moeten worden ingepland. Het is erg belangrijk om deze allemaal uit te voeren. Het is dan ook aan te raden vroegtijdig alle vaccinatie- en bloedtestdata in je agenda te zetten.

Zet een reminder zodat je zeker weet dat je de afspraak niet over het hoofd ziet. Jij kunt dit beïnvloeden; jouw kat slaat deze afspraak natuurlijk het liefst over. Heb je een kat die veel buiten komt? Dan is het nodig om de ontlasting te laten onderzoeken. Het kan namelijk zijn dat er parasitaire wormen zijn. De oplossing is een kuur, maar voorkomen door het doen van deze controle bij jouw kat is uiteraard een stuk beter.

 

Jaarlijkse checks

We komen uit bij de checks die je op jaarlijkse basis moet uitvoeren. Hierbij is de rol van de dierenarts het grootst. Je doet er verstandig aan om de dierenarts jaarlijks een complete controle te laten uitvoeren. Het is erg belangrijk om deze jaarlijkse gezondheidscheck te laten uitvoeren. Dit kun je eventueel combineren met de jaarlijkse vaccinatie. De jaarlijkse gezondheidscheck is er om in eventuele problemen in kaart te brengen.

Al in een vroeg stadium kunnen verschillende problemen om de hoek kijken, maar vaak worden deze niet tijdig gesignaleerd. Het te laat doorhebben van een probleem of eventuele aandoening kun je voorkomen door op jaarlijkse basis de dierenarts te laten kijken naar de staat van de gezondheid. Waar controleert de dierenarts precies op bij jouw kat? De controle vindt plaats op de volgende punten:

  • Het hart en de bloedcirculatie;
  • De luchtwegen;
  • Het bewegingsapparaat;
  • De ogen, oren, mond en het gebit (in het bijzonder het tandvlees);
  • De conditie van de kat;
  • De staat van de vacht;
  • De staat van de huid;
  • Eventuele bultjes;
  • Organen (met name in de buik: opgezette plekken zijn van belang te signaleren).

kat ligt buiten met de ogen dicht

Weet jij nu hoe je moet kijken of jouw kat gezond is?

Hopelijk is duidelijk hoe vaak jij moet controleren hoe het met de gezondheid van jouw kat staat. Het is dus belangrijk om dagelijks, wekelijks, maar ook maandelijks, halfjaarlijks en jaarlijks stelselmatig verschillende controles uit te voeren. Controleer jij al regelmatig hoe het er voor staat met de gezondheid van jouw kat? Als je maandelijks controleert kun je dit beter vaker doen; als je al elke dag een check uitvoerde: dat is juist goed en zeker niet te vaak. Heb jij ervaring met het op dagelijkse basis uitvoeren van controles bij jouw kat? Wij zijn erg benieuwd. Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *