Hoeveel kost een kat? (kostenoverzicht)

Algemeen » Hoeveel kost een kat? (kostenoverzicht)
kat omringt door geld

Katten zijn gezelschapsdieren en daarom zeer populair als huisdier. Hoewel de aanschaf van een kat niet persé duur uit hoef te vallen, dien je wel rekening te houden met bijkomende kosten, zoals voer en de kosten voor een dierenarts. Het is verstandig eerst even alle kosten op een rijtje te zetten, voor je tot aankoop van een kat overgaat. Dan weet je waar je aan toe bent en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

 

Aanschaf

Zoals gezegd hoeft de aanschaf van een kat je niet meteen veel geld te kosten. Regelmatig zie je in huis-aan-huis bladen of op social media een berichtje, waarin staat dat er ergens gratis kittens af te halen zijn. Ook oudere katten kunnen soms kosteloos opgehaald worden, bijvoorbeeld wanneer zijn eigenaar wegens omstandigheden niet meer voor hem kan zorgen. In het asiel kun je vaak gecastreerde, ontwormde en gevaccineerde katten vinden voor prijzen tussen de € 100,– en € 150,–. Een raskat is uiteraard duurder in aanschaf, de prijs zit dan, afhankelijk van het ras en de stamboom, tussen de € 500,– en € 1000,–.

 

Kosten voor de gezondheid van de kat

Wanneer een kitten tussen 12 en 16 weken oud is, mag je hem mee naar huis nemen. Bij negen weken heeft hij al vaccinaties gekregen tegen nies- en kattenziekte en bij drie, vijf en zeven weken is hij ontwormd. Wanneer je een kat ophaalt uit het asiel, is vaak naast ontworming en vaccinaties ook al gezorgd voor castratie. Deze behandelingen zitten dan in de aanschafprijs verrekend.

kat in een kattenbak

Kattenbak

Kittens leren van hun moeder waarvoor een kattenbak dient. Wanneer je je ontfermt over een kitten, moet je wel een kattenbak met een lage instap aanschaffen, anders kan het beestje er niet in komen. Grotere rassen hebben daarentegen een grote bak nodig. Naast de gewone kattenbakken, waarvan de prijzen variëren tussen de € 10,– en € 60,–, zijn er tevens zelfreinigende kattenbakken verkrijgbaar. Deze modellen kosten tussen de € 100,– en € 600,–.

 

Krabpaal

Een krabpaal is onmisbaar, voor je kat, maar ook voor jou! Katten kunnen eraan krabben, erop spelen, klauteren en slapen en jouw gordijnen en behang blijven heel. Een goede krabpaal moet aan een aantal eisen voldoen. De paal moet groot genoeg zijn voor je kat, zodat hij zich helemaal kan uitstrekken tijdens het krabben. Daarnaast moet de paal stevig vaststaan, zodat hij niet om kan vallen en de kat verwondt.

Een krabpaal per kat is het minimum, maar beter zijn een paar (kleinere) krabpalen erbij; de kat laat op de palen namelijk geurtjes achter, waardoor hij zijn territorium aangeeft. Een klein formaat krabpaal dat alleen geschikt is voor kittens kost zo’n € 5,– en een paal voor een oudere kat varieert tussen de € 50,– en € 200,–. Wat je uitgeeft voor een krabpaal kun je zo gek maken als je zelf wilt: er zijn luxe modellen van € 250,–, maar je kunt natuurlijk ook zelf iets in elkaar zetten met sisaltouw en palen.

kat speelt met speeltje

Speeltjes

Kattenspeeltjes zijn er in vele verschillende soorten, maten en prijzen. De prijzen starten bij € 1,– voor de meest eenvoudige items tot wel € 50,– voor de meer luxe speeltjes. Maar zowel kittens als oudere katten vinden het geweldig om met heel eenvoudige dingen te spelen: een propje papier of een balletje kan ze een hele tijd zoet houden. Daarnaast in de lichaamsbeweging goed voor de gezondheid van je kat.

 

Grit

Er zijn verschillende soorten kattengrit, zoals plantaardig, silicaat en klei en klonterend en niet-klonterend grit. De prijzen variëren tussen de € 0,35 en € 1,60 per liter. Voordeel van klonterend grit is, dat je ziet hoeveel je kat plast en dat het eenvoudig uit te scheppen is. Welk grit je het best kunt nemen, is onder andere afhankelijk van het feit of je kat weleens grit eet. In dat geval is klonterend grit af te raden omdat dit maagproblemen op kan leveren. Tevens is silicaat dan niet geschikt, omdat dit giftig is. Een buitenkat doet zijn behoefte vaak buiten en verbruikt daardoor minder grit dan een binnenkat. Een binnenkat verbruikt zo’n 60 liter per jaar, wat neerkomt, al naar gelang het soort grit dat je gebruikt op € 21,– tot € 96,–.

kat aan het eten

Voer

Hoewel er niets mis is met kattenbrokken, is het niet de ideale voeding voor je kat. Natvoer heeft de voorkeur, omdat dit veel vocht en eiwitten bevat en weinig koolhydraten, kruiden en groenten. Hierdoor lijkt natvoer het meest op hetgeen de kat van nature zou eten, namelijk kleine dieren zoals vogels en muizen. Natvoer zorgt er tevens voor, dat een kat nauwelijks hoeft te drinken. Natvoer kost tussen de € 1,25 en € 3,– per dag, wat neerkomt op € 460,– tot € 1095,– per jaar.

 

Vaccinaties

De vaccinatie tegen niesziekte wordt gegeven bij 9, 12 en 52 weken en daarna elk jaar. Vaccinatie tegen kattenziekte gebeurt tevens bij 9,12 en 52 weken en daarna elke 2 tot 3 jaar. Deze vaccinaties zijn ook belangrijk wanneer het een binnenkat betreft. Een inenting tegen hondsdolheid is verplicht bij een reis naar het buitenland en wel 30 dagen voor vertrek. Per inentingsmoment betaal je gemiddeld € 65,–. N.B.

Wanneer voor titeren wordt gekozen is het soms niet nodig vaccinaties te geven. Bij titeren wordt gekeken of er antistoffen voor bepaalde ziektes in het bloed aanwezig zijn. Is dat het geval, dan hoeft er niet gevaccineerd te worden. Titeren kost tussen de € 30,– en € 60,–. Mocht hieruit blijken dat een inenting toch noodzakelijk is, dan komen de kosten hiervan daar nog bij.

kat bij de dierenarts

Ontwormen

Een kitten moet ontwormt worden wanneer hij 3, 5 en 7 weken en bij 3, 4, 5, 6, 9 en 12 maanden. Bij een volwassen kat wordt aanbevolen 1 tot 4 maal per jaar te ontwormen. Wil je liever niet onnodig gebruik maken van ontwormingsmiddelen, dan kun je bij kittens maandelijks en bij oudere katten 3 tot 4 keer per jaar een ontlastingsonderzoek laten doen. Je weet dan of en welke wormen je kat heeft, waar de dierenarts gericht medicijnen voor kan voorschrijven. Een ontwormingstablet kost gemiddeld € 2,70, dus voor een kitten kost het € 16,20 en voor een volwassen kat tot € 10,80 per jaar. Een ontlastingsonderzoek kost € 23,50.

 

Ontvlooien

Vlooien veroorzaken niet alleen erge jeuk bij je kat, ze kunnen ook ziektes overdragen, zoals, niesziekte, lintworm en kattenleukemie. Heb je een kat die veel buitenkomt, dan wordt aangeraden elke 4 weken te ontvlooien. Bij een kat die veel binnen is, is zo’n 4 keer per jaar voldoende, behalve ’s zomers, want dan zijn vlooien actiever. Regelmatig kammen vermindert de kans op vlooien. Gemiddeld genomen kost een pipetje om te ontvlooien € 5,–. Voor een kitten komt dit per jaar op € 55,– en voor een volwassen kat op € 65,– per jaar.

kat flooien inenting

Teken

Een tekentang is een onmisbaar item als je een kat hebt. Gebruik je liever een middel met een gifstof, dan kost je dat ongeveer € 20,50 per jaar.

 

Chippen

Wanneer je je kat laat chippen, staat hij geregistreerd: mocht hij de weg kwijtraken, dan kunnen andere mensen zien waar hij vandaan komt. Een geruststellende gedachte voor een bedrag tussen de € 25,– en € 60,–, verschillend per dierenarts en afhankelijk van de berekende registratiekosten. Registreren is noodzakelijk, anders zijn de gegevens van je kat niet bekend.

 

Castratie

Zowel poezen als katers kunnen gecastreerd worden, waarbij de voortplantingsorganen verwijderd worden. Zo krijg je geen nestjes en verdwijnt krolsheid en sproeien. Bij een poes kost een castratie € 120,–, bij een kater € 60,–.

kat liggend in het geld

Overige dierenartskosten

Net als bij mensen kun je bij katten een medische check up laten doen. Een consult kost gemiddeld zo’n € 30,–. Hierdoor kunnen eventuele ziektes tijdig opgespoord worden, waarna een behandeling kan worden gestart. De prijs van deze behandeling hangt uiteraard af van het soort ziekte. In het verdrietige, maar soms onvermijdelijke geval dat je je kat moet laten inslapen, ben je tussen de € 30,– en € 100,– kwijt.

 

Kattenverzekering

Je kunt er ook voor kiezen je te laten verzekeren voor bijvoorbeeld ziektekosten en ongelukken. De prijzen hiervoor zijn afhankelijk van de leeftijd van de kat. Een basisverzekering heb je al voor € 10,– tot € 15,– per maand, een uitgebreidere verzekering kost zo’n € 25,– tot € 30,– per maand. N.B.: voor raskatten liggen deze prijzen beduidend hoger.

Kat liggend in de zon

Overzicht

Eenmalige kosten

Product Kosten in €
Aanschaf 0 – 1000,00
Kattenbak 10,00 – 600,00
krabpaal 0 – 500,00
speeltjes 0 – 50,00
voer-/drinkbakje 2,00 – 10,00
halsband 2,00 – 5,00
chippen 25,00 – 60,00
Totaal 39,00 – 2225,00

Terugkerende kosten Kat

Item Per maand in € Per jaar in €
Grit  1,75 – 8,00 21,00 – 96,00
Voer  38,33 – 91,25 460,00 – 1095,00
Verzekering  10,00 – 30,00 120,00 – 360,00
Totaal  50,08 – 129,25 601,00 – 1551,00

Terugkerende kosten Kitten

Item Per maand in € Per jaar in €
Vaccinaties 130,00 380,00
Titeren 30,00-60,00
Ontwormen 10,80 16,20
Ontlastingsonderzoek 94,00 282,00
Ontvlooien 55,00 – 65,00
Middel tegen teken 20,50 20,50
Castratie 60,00-120,00
check up 16,20 10,80
Totaal 440,30-530,30 873,70-963,70
Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 12 Average: 4.6]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *