Alles over kattenshows

Algemeen » Alles over kattenshows
Kat met een madaille

Over de hele wereld zijn wel kattenshows en kattententoonstellingen te vinden. Deze shows en tentoonstellingen worden door verschillende kattenverenigingen en organisaties georganiseerd en zijn een plek voor kattenliefhebbers om elkaar te ontmoeten. Het is mogelijk om je kat tijdens deze evenementen in te schrijven en mee te laten doen aan verschillende competities. Ben jij benieuwd wat er allemaal bij een kattenshow of tentoonstelling komt kijken? Je leest het hier!

 

Wat is een kattenshow?

Veel mensen hebben erg veel plezier in het fokken en hebben van katten. Katten zijn erg bijzondere en intellectuele dieren en elke kat is uniek. Voor echte kattenliefhebbers is het fokken en houden van katten dan ook een echte hobby waar ze veel tijd aan besteden. Kattenshows en kattententoonstellingen geven deze liefhebbers de ruimte om elkaar te ontmoeten en kennis met elkaar te delen. Bij deze shows en tentoonstellingen is het ook mogelijk om aan competities mee te doen. Hierbij worden de katten op hun uiterlijke kenmerken en op hun karaktereigenschappen beoordeeld.

Voor het geld hoef je alleen niet aan deze competities mee te doen. De entree voor deze competities is vaak vrij duur en prijzengeld is niet gebruikelijk. Het gaat hierbij voornamelijk om de eer. Wanneer de kat van een kattenliefhebber in de prijzen valt is de eigenaar ontzettend trots en zal deze het bijbehorende lintje of beker met trots in de woonkamer uitstallen. Bij een kattenshow komt veel kijken waarbij een goede voorbereiding aardig wat tijd vergt. Dit wordt later uitgebreider besproken.

 

De eerste kattenshows

Kattenshow zijn al een oud fenomeen. De eerste geregistreerde kattenshow was in 1598 en werd gehouden op de St. Giles Fair in Winchester. Deze eerste kattenshow zag er heel anders uit dan de kattenshow van tegenwoordig. Zo waren er destijds nog geen rasstandaarden beschikbaar voor verschillende katten en werden de katten destijds dus heel anders beoordeeld dan tegenwoordig. De eerste kattenshow met dezelfde opzet als tegenwoordig was in 1871 in het Crystal Palace in London. Deze show was gelijk een enorm succes en trok meer dan 20.000 bezoekers. Het jaartal 1871 wordt ook wel het jaar van de kat genoemd aangezien er sindsdien heel anders tegen katten wordt aangekeken. Voorheen was de kat voornamelijk een praktisch dier dat hielp tegen bijvoorbeeld ongedierte.

Mede dankzij de kattenshow in 1871 werd er voortaan ook meer naar het mooie uiterlijk en de karaktereigenschappen van katten gekeken. In de Verenigde Staten vond in 1895 de eerste officiële kattenshow plaats. Deze kattenshow werd gehouden in het Madison Square Garden in New York. Ondanks dat er na deze eerste show meer naar het mooie uiterlijk en de karaktereigenschappen van katten werd gekeken verspreiden de kattenshow maar langzaam over de rest van de wereld. Begin 20e eeuw waren er nog maar een beperkt aantal kattenshows op de wereld.

 

Kattenshows tegenwoordig

Tegenwoordig worden er wel honderden verschillende kattenshow georganiseerd. In verschillende landen komen grote groepen kattenliefhebbers bijeen en vormen organisaties die officiële kattenshows organiseren. Hierbij zijn er per verschillende organisaties verschillende regels en richtlijnen op het gebied van fokken, registreren en het showen van katten. De meeste organisaties hebben een online website waar deze regels en richtlijnen gepubliceerd worden. Op deze websites staan ook de rasstandaarden voor verschillende rassen weergeven. Hoe het er op een kattenshow aan toe gaat en welke aspecten belangrijk zijn verschilt dus per kattenshow.

De organisatie heeft hier een grote invloed op. Ondanks dat show procedures kunnen verschillen wordt bij de verschillende kattenshows hetzelfde eindresultaat verkregen. Katten worden door verschillende juryleden beoordeelt. De juryleden beoordelen de katten aan de hand van officiële standaarden – die per organisatie kunnen verschillen – en plaatst de kat in een bepaalde klasse. Per klasse komt er uiteindelijk een winnaar die een titel krijgt die bij die bepaalde klasse hoort. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘’Best in Show’’ en ‘’Best Over All’’. Bij sommige kattenshows is er ook nog een aparte categorie waar gewone huiskatten aan mee kunnen doen. Deze gewone huiskatten worden beoordeeld aan de hand van hun persoonlijkheid, conditie en uiterlijk. Dit aangezien er voor deze katten geen rasstandaard beschikbaar is.

Kat met zijn gewonnen prijzen

Verschillende kattenverenigingen

Er zijn veel verschillende landen waarin raskatten worden gefokt en tentoongesteld. In deze landen zijn vaak meerdere verenigingen te vinden die de regels op het gebied van registratie, rasstandaarden en fokken bepalen. In de Verenigde Staten zijn de meeste kattenverenigingen te vinden. De grootste kattenvereniging in de Verenigde Staten is de Cat Fanciers’ Association (CFA). Deze vereniging heeft ook verwante verenigingen in bijvoorbeeld Canada en Japan.

In Groot-Brittannië zijn de Governing Council of the Cat Fancy en The Cat Association of Britain de grootste kattenverenigingen. Ook in Europa, Australië en Zuid-Afrika zijn er verschillende organisaties en verenigingen te vinden. De Fedaration Internationale Feline (FIFe) is de grootste en invloedrijkste kattenvereniging ter wereld. De FIFe is een soort overkoepelende vereniging waarbij over het algemeen een organisatie per land lid is. De FIFe heeft erg veel leden en is verantwoordelijk voor de keurmeesters van katten op hoog niveau.

 

Hoe kom je in aanraking met kattenshows?

Wanneer je graag meer te weten wilt komen over de wereld van kattenshows en deze wereld uiteindelijk wilt betreden is het verstandig om veel tijdschriften over katten te lezen. Er zijn een hoop tijdschriften over katten kattenshows te vinden waarin veel informatie wordt gegeven over komende shows en bepaalde vereisten die bij deze shows komen kijken. De Cat World magazine is hier een bekend voorbeeld van. Het kan ook interessant zijn om de voorbereidingen van een kattenshow bij te wonen.

De wereld van kattenliefhebbers is over het algemeen vrij open en er zijn genoeg exposanten te vinden die iets over hun katten en de gang van zaken bij shows willen vertellen. Bovendien kun je als gast een bepaalde show bijwonen. Op shows zijn vaak erg veel informatiestands te vinden met allemaal flyers en informatie. Hier kun je al de informatie opdoen die nodig is om in de toekomst zelf aan een kattenshow deel te kunnen nemen. Het is hier vaak ook mogelijk om je bij de kattenvereniging aan te sluiten en op de hoogte te blijven van actualiteiten.

 

Meer informatie nodig over showen en tentoonstellen?

In dit artikel is geprobeerd om meer informatie over kattenshows en tentoonstellingen te geven voor mensen die hier geïnteresseerd in zijn. Ben je op zoek naar meer informatie over kattenshows? Of heb je nog tips voor mens die geïnteresseerd om aan een kattenshow deel te nemen? Laat het weten door op dit artikel een reactie achter te laten!

 

Bron

The Cat Encyclopedia – The Definitive Visual Guide

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *