Hoe groot kan een Maine Coon worden?

Algemeen » Hoe groot kan een Maine Coon worden?
Maine Coon vasthouden

Als je denkt aan grote huiskatten, is het eerste ras dat in je opkomt waarschijnlijk de Maine Coon. De Maine Coon is niet alleen een van de meest populaire kattenrassen in de Nederland, deze kat staat ook bekend om zijn grote lengte. Sterker nog, de kat met de grootste lengte is een Maine Coon volgens het Guinness Book of World Records. Zijn naam is Stewie, hij is 123 centimeter lang en weegt bijna 15 kg!

Naast de grootte staat de Maine Coon bekend om zijn stevige en gespierde uiterlijk. Met de pluimpjes boven op hun spitse oren lijken ze bijna op een Lynx van kleiner formaat. Toch zijn ze op geen enkele manier aan elkaar verwant. Wil je weten hoe groot een Maine Coon kan worden? Het antwoord en andere informatie vind je in dit artikel!

 

De oorsprong van de Maine Coon

De Maine Coon vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, om precies te zijn in Maine. Ze stonden bekend als grote mousseliers, boerderijkatten en ook als scheepskatten. De exacte datum van hun ontstaan is onbekend, maar verwijzingen over de Maine Coons gaan terug tot het begin van de 19e eeuw. Maar Maine is slechts een deel van de naam die het ras kreeg. Waarom is ‘Coon’ in de naam opgenomen?

De lange en pluizige geringde staart lijkt op die van de wasbeer. De Maine Coon is echter, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet het resultaat van een paring tussen een wasbeer en een kat. Dat zou natuurlijk heel vreemd zijn! De echte oorsprong van het ras blijft tot op de dag van vandaag een mysterie, niemand weet precies welke kat met welke kat gepaard heeft om de Maine Coon te creëren. Op een bepaalde manier maakt dit ze nog specialer en unieker als ras.

Maine Coon liggend

Hoe groot en hoe zwaar kunnen Maine Coons worden?

Een volwassen mannelijke Maine Coon kan tot 5,9-8,3 kilogram wegen, de vrouwelijke Maine Coon weegt tussen 3,6-5,4 kilogram en de gemiddelde hoogte van een Maine Coon is 25 tot 40 centimeter Ook hun lengte kan variëren van 30-40 centimeter. De vrouwelijke Maine Coon heeft de neiging minder groot te zijn dan de mannelijke Maine Coon, maar ze kunnen even lang zijn. Er zijn katten die – net als Stewie – nog veel langer worden!

 

Waarom zijn Maine Coons zo groot?

De Maine Coon is van nature zo groot omdat hij naar alle waarschijnlijkheid afstamt van de Noorse boskat. Daarnaast zijn de katten zo groot omdat ze langzaam groeien. Door deze langzame groei kunnen onder andere de spieren zich goed ontwikkelen, waardoor de Maine Coon groter wordt.

 

Een aantal tips voor als je een Maine Coon in huis haalt

Overweeg je ook een Maine Coon in huis te halen? Of kun je wel wat tips gebruiken? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Ook zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten voordat je deze prachtige kat aanschaft.

Aangezien Maine Coons door hun lengte en hoogte erg zwaar worden, kun je overwegen om een krabpaal aan te schaffen die speciaal ontworpen is voor grotere katten. Hiermee kan jouw kat zijn nagels krabben en zich daarbij volledig strekken. Deze palen zijn zwaarder, dus ze zullen niet zo snel omvallen als de kleinere en lichtere exemplaren. Er zijn zelfs kattenkastelen waar meerdere Maine Coons tegelijk in kunnen. Naast speciaal ontworpen krabpalen kun je ook overwegen een grotere kattenbak aan te schaffen.

Maine Coon

Samenvattend

Je hebt kunnen lezen over de oorsprong van de Maine Coon en waarom deze katten zo groot zijn. De Maine Coon is een van de meest populaire katten in Nederland. Een volgroeide Maine Coon kater kan wel meer dan 8 kilogram wegen en een Maine Coon poes maar liefst 5.4 kilogram. De lengte van deze prachtige kat kan oplopen tot 40 centimeter, maar er zijn katten te vinden die nog veel langer worden.

Heb je ook een Maine Coon? Zo ja, hoe groot is jouw Maine Coon en komt hij ook maar in de buurt van Stewie die een plekje in het Guinness Book of World Records heeft verdiend? Kortom: is jouw kat ook een van die mooie grote katten? Laat het ons weten, we horen graag van je!

Wil je meer lezen over de Maine Coon? Lees dan hier de Maine Coon rasbeschrijving.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 4]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *