Blaasgruis bij katten: wat kun je eraan doen?

Algemeen » Blaasgruis bij katten: wat kun je eraan doen?
kat bij de dierenarts

Blaasgruis bij katten komt geregeld voor. Oudere katten zijn de grootste risicogroep, maar het kan ook jongere katten overkomen. Blaasgruis komt vaker voor bij katers, waarbij het niet uitmaakt of de kat gecastreerd is of niet. Dat betekent niet dat poezen er geen last van kunnen krijgen. Hieronder vertellen we je meer over dit probleem. Zo laten we je zien wat bekende blaasgruis symptomen zijn, of het dodelijk kan zijn, hoelang het duurt om te herstellen, hoe je blaasgruis kan voorkomen en wat je kunt doen als je kat hier last van heeft.

 

Wat is blaasgruis precies?

In de urine van een kat kunnen kristallen terechtkomen. Dergelijke kristallen worden blaasgruis genoemd. Ze kunnen variëren qua grootte. Kleine kristallen zullen niet vaak voor problemen zorgen omdat de kat ze kan uitplassen. Grote kristallen kunnen wel leiden tot problemen. Er zijn twee varianten die het vaakst voorkomen:

  1. Struviet: deze kristallen ontstaan wanneer er te veel magnesium, fosfaat en/of ammonium in de urine aanwezig is. Hoe meer een kat drinkt, hoe hoger de capaciteit is om deze stoffen op te nemen en hoe kleiner de kans op blaasgruis is. Ook een te hoge pH-waarde draagt bij aan het ontstaan van struviet
  2. Oxalaat: deze kristallen komen vaker voor bij oudere katten. Hierbij zijn de waardes van calcium en oxaalzuur in de urine te hoog. De kans op deze vorm van gruis neemt toe wanneer te veel van deze stoffen in het voedsel aanwezig zijn.

 

Wat zijn de symptomen van blaasgruis bij katten?

Blaasgruis bij katten doet erg denken aan een blaasontsteking. De volgende symptomen kunnen een indicator zijn van de aanwezigheid van blaasgruis:

  1. Bloed in de urine, de urine heeft een afwijkende kleur
  2. Een pijnlijke ervaring tijdens het plassen, wat de kat aangeeft door veelvuldig te miauwen
  3. Kleinere plasjes
  4. Urineverlies
  5. Vaker wassen/likken van de geslachtsdelen
  6. Opvallende geur van de urine
  7. De kat is minder actief, slaapt en rust vaker
  8. Onrustige houding, verstoppen

Herken je meerdere van deze symptomen bij je kat? In dat geval raden we je aan om contact op te nemen met je dierenarts. Vooral bij katers is het van groot belang dat dit probleem zo snel mogelijk verholpen wordt.

 

Is blaasgruis dodelijk?

In het slechtste geval kan blaasgruis dodelijk zijn. De kans op een dodelijke afloop is groter bij katers. Katers beschikken niet alleen over een langere plasbuis, maar deze buis is ook nauwer. Bovendien zit er nog een extra vernauwing aan het einde van de buis. Dit vergroot de kans dat blaasgruis een verstopping veroorzaakt. Dit houdt in dat de kat niet meer kan plassen. In dat geval is het van groot belang dat je zo snel mogelijk contact opneemt met de dierenarts. Een verstopping kan leiden tot schade aan de nieren. Bovendien loopt de kat het risico dat de blaas scheurt doordat de urine nergens heen kan. De dierenarts zal meteen ingrijpen en hierbij kiezen voor de juiste methode.

 

Wat moet ik doen als mijn kat blaasgruis heeft?

Heb je één of meerdere symptomen van blaasgruis geconstateerd? Neem zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Vooral bij katers die niet meer kunnen urineren is het van groot belang dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Maar ook als je kat veel hinder ondervindt tijdens het plassen is het aan te raden om zo snel mogelijk je dierenarts in te schakelen. Zo voorkom je onnodig leed bij je huisdier. Op meerdere manieren kan een diagnose gesteld worden:

  1. Urineonderzoek
  2. Röntgenfoto’s
  3. Echografie

Deze laatste methode is het meest effectief als het gaat om het ontdekken van kristallen in de blaas.

kat onderzocht door een dierenarts

Hoe kan blaasgruis bij een kat verholpen worden?

Blaasgruis kan bij katers leiden tot een verstopping, waarna een levensbedreigende situatie ontstaat. Maar ook in minder extreme gevallen kan dit gruis leiden tot ontstekingen en flinke ongemakken bij je kat. Gelukkig zijn er diverse manieren om je kat van dit probleem te verhelpen. De behandeling zal afhangen van de soort kristallen die zich gevormd hebben in de urine van je kat. Struviet kristallen kunnen ontstaan door een blaasontsteking, waardoor het noodzakelijk is om beide klachten aan te pakken. Daarnaast heeft de voeding van een kat grote invloed op de vorming van struviet. Voor deze variant is daarom een speciaal dieet nodig bestaande uit hoogwaardig voedsel met een laag gehalte aan magnesium. Dit dieet zorgt ervoor dat de steentjes worden opgelost.

Bij Oxalaat kristallen en stenen volstaat een dieet niet. Deze deeltjes kunnen namelijk niet opgelost worden. Hierdoor is een chirurgische ingreep nodig. In het geval van een verstopping moet dit zo snel mogelijk gebeuren. Dat betekent niet dat een passend dieet helemaal geen invloed kan hebben, want dit zorgt ervoor dat de vorming van Oxalaat steentjes in de toekomst voorkomen wordt. Na een operatie of tijdens een dieet kan pijnstilling gegeven worden totdat de dierenarts er zeker van is dat de gruis compleet is verdwenen. Antibiotica is alleen nodig als er ook een bacteriële infectie wordt ontdekt.

 

Hoelang duurt blaasgruis?

Dit zal afhangen van de gekozen behandeling. In het geval van een speciaal dieet zal er na ongeveer 4 weken een controle plaatsvinden. Is alles in orde, dan wordt aangeraden om over te stappen op een dieet dat gericht is op het voorkomen van blaasgruis in de toekomst. Daarnaast zal er na 3 maanden nogmaals een controlemoment zijn bij de dierenarts. Hierbij zal urineonderzoek plaatsvinden. Er wordt gekeken of je kat weer over kan stappen op een normaal dieet of dat het dieet van je kat gericht blijft op het voorkomen van blaasgruis. De ene kat heeft hier meer aanleg voor dan de andere kat. Gemiddeld genomen zal het dieet 6 tot 12 weken uitgevoerd moeten worden.

 

Kan blaasgruis voorkomen worden?

Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je kunt voorkomen dat je kat überhaupt last krijgt van blaasgruis. Hieronder zetten we een aantal van deze maatregelen voor je op een rij:

  1. Het hierboven genoemde speciale dieet is een aanrader als je weet dat je kat aanleg heeft voor blaasgruis.
  2. Katten zijn van nature geen grote drinkers. Hoe meer water ze drinken, hoe meer ze de kans op blaasgruis verkleinen. Zorg daarom dat er voldoende vers drinkwater aanwezig is.
  3. Overgewicht vergroot de kans op blaasgruis. Zorg daarom voor een evenwichtig dieet.
  4. Uit onderzoek is gebleken dat stress een negatief effect heeft. Stress is überhaupt slecht voor je kat, maar het kan ook de kans op blaasgruis vergroten. Aandacht, verzorging en speelplezier bieden tegenwicht tegen stress bij je kat.

 

Tot slot

Blaasgruis bij katten komt geregeld voor en is erg vervelend. Zoals je hebt kunnen lezen zijn oudere katten de grootste risicogroep maar kan het ook bij jongere katten voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het om blaasgruis gaat. Heb jij ervaring met blaasgruis bij katten? Laat het ons dan weten door een reactie te plaatsen onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *