Waar op letten als je een kat koopt? (12 tips)

Algemeen » Waar op letten als je een kat koopt? (12 tips)
Kat kopen tips

Katten zijn lief en schattig. Elke keer als je er een ziet, smelt je hart een klein beetje meer. Tot het moment dat je het niet meer kan ontkennen, je weet: je wilt een kat! Hoe pak je dat het beste aan en zijn er dingen waar je op moet letten?

Stel jezelf een aantal vragen

Voor dat je een katje wilt aanschaffen, is het belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt. Sta daarom eens even stil bij onderstaande vragen.

Heb ik voldoende ruimte in mijn woning?

Katten die buiten gaan hebben minder behoefte aan ruimte in huis, maar als je je kat binnen gaat houden dan is het erg belangrijk dat je kat genoeg ruimte heeft om zijn territorium af te bakenen. Een kat heeft namelijk graag meerdere ruimtes ter beschikking, een studio of appartement met maar één kamer is dus voor een kat niet ideaal. Als je van plan bent om meteen meer als één kat te gaan kopen, zorg er dan voor dat de katten de ruimte krijgen om elkaar te ontwijken. Dat kan je doen door de kattenbakken en mandjes in verschillende kamers te plaatsen.

Weet ik voldoende over katten?

Vaak wordt er voor een kat gekozen, omdat ze denken dat een kat zichzelf onderhoudt, en natuurlijk ook omdat ze superschattig zijn. Maar bij het hebben van een kat komt veel meer kijken dan je in de eerste instantie zou denken. Zorg er daarom voor dat je goed op voorhand weet met wat je allemaal rekening moet houden en dat je dus op voorhand voldoende geïnformeerd bent. Die informatie kan je vinden in boeken of online, een aanrader is de online huisdierenbijsluiter van de kat. Zoek specifiek de informatie over de kat die je wilt, want tussen de rassen zijn er nog een aantal grote verschillen.

Wat voor kat wil ik aanschaffen?

Katten die zijn er in verschillende soorten en maten. Elk type kat heeft zo zijn charme. Het is dan ook niet makkelijk om een keuze in zo’n groot aanbod van schattigheid. Doe ook hier onderzoek naar. Welke mogelijkheden zijn er? Kies niet enkel voor een schattig snoetje, maar ga ook eens verder op ontdekking. Iedere soort kat heeft namelijk zijn eigen persoonlijke kenmerken, kijk ook daar naar. Welke kat past het best bij jou, je gezin en jouw persoonlijkheid?

Allergie voor katten

Ben ik allergisch?

Dit is een heel belangrijke vraag om jezelf te stellen. Het komt namelijk voor dat mensen die katten kopen achteraf merken dat ze allergisch zijn aan hun lievelingen. Dat is gewoonweg hartverscheurend en eens je je lieve pluizige vriend leert kennen dan krijg je het gewoon niet over je hart om hem weg te doen. Nu bestaat er gelukkig wel medicatie die je kan helpen met je allergieën, maar het blijft verstandig om hierop voorbereid te zijn. Kijk ook even of je andere huisgenoten niet allergisch zijn aan katten.

Ben ik verantwoordelijk genoeg?

Oké een kat is misschien onafhankelijker dan een hond, maar dat wil niet zeggen dat je bij een kat geen verantwoordelijkheden hebt. Als je een kat hebt dan kan je niet meer zomaar een week aan een stuk weg zonder erbij na te denken. Dan moet je namelijk ook aan je kat denken. Ook katten houden van aandacht en hebben liefde nodig. Ben je genoeg thuis om je kat dat te geven? Kan jij je een kat veroorloven? Want de speelgoedjes, de verzorging en het eten kost vaak meer dan je eerst zou denken!

Bekijk ik de kat niet te veel door een roze bril?

Veel mensen die van plan zijn om een katje te gaan kopen, worden zo verblind door de positieve kanten van het hebben van een kat, dat ze soms de negatieve aspecten uit het oog verliezen. Oké een kat brengt veel vreugde en liefde in het huishouden, maar hou er ook rekening mee dat een kat veel zorgen met zich mee kan brengen. Zo kan het zijn dat je kat plots in het huis plast. Weet jij dan hoe je dit moet aanpakken? Het kan ook zijn dat je kat je meubels kapotbijt, wat ga jij dan doen? Je kat is ziek of heeft een ongeval gehad, wat doe je in die situatie? Een kat hebben is dus niet alleen maar rozengeur en mannenschijn. Zorg ervoor dat je kan inspelen op onverwachtse situaties door op voorhand raad te vragen aan mensen die al een kat hebben of door voldoende informatie te zoeken in boeken of op het internet.

Koop geen kat in een zak

Zelfs als je jezelf de bovenstaande vragen hebt gesteld, dan zijn er nog een aantal dingen waar je beter rekening mee kan houden, zodat je geen kat in een zak koopt!

Kat bij dierenarts

Is de kat ingeënt?

Het is handig om te weten welke inentingen de kat al heeft gekregen, zodat je weet dat hij beschermd is tegen nare ziektes en zodat je weet welke jij nog eventueel moet laten bijzetten. Zo kan je bijvoorbeeld aan de verkoper vragen of je kat ingeënt is tegen kattenleukemie, kattenaids en kattenziekte. Werd de kat onlangs ontwormd en is hij gechipt? Hoe zit het met castratie? Is de kat ook getest op erfelijke aandoeningen (dat moet aantoonbaar zijn met officiële papieren).

Is de kat gesocialiseerd?

Dat kan je zien door in de gaten te houden hoe de kat op geluid reageert. Een goed gesocialiseerde kat is gewend aan normale huisgeluiden. Daarnaast kan je ook kijken hoe de kat reageert op bezoekers. Een sociaal gezonde kat is gewend aan mensen. Speel eventjes met de kat en kijkt hoe hij reageert.

Is er een koopcontract

Het is handig als je een kat kan aanschaffen met een koopcontract. Zo’n contract bewijst namelijk dat de kat nu van jou is. In zo’n koopcontract worden je rechten en plichten beschreven. Je kan hier ook altijd naar vragen.

Ook je gevoel moet goed zitten

De kat kan aan alle voorwaarden voldoen, maar als je gevoel niet goed zit dan is het geen goed idee om de kat aan te schaffen. Het gaat hier namelijk niet om een kledingstuk of een paar schoenen, maar wel een levend wezen die als het goed zit voor heel zijn leven bij zal blijven. Bekijk dus ook eens hoe jij je bij de kat voelt. Voel je een spontane klik? Smelt je hartje helemaal als hij naar je kijkt? Dan zit het goed! De beste keuzes maak je nog altijd met je hart!

Je bent er helemaal klaar voor, wat nu?

Je bent er helemaal uit, niemand kan je nog van gedacht laten veranderen: je wilt een kat en je zal er ééntje hebben! Wat nu? Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op de komst van je kat. Een kat zal sowieso je leven veranderen en je heel wat fijne tijden en liefde schenken. Zorg er dan ook voor dat je kat zich welkom zal voelen. Maak plaats voor je kat vrij en zorg ervoor dat je op voorhand al zijn spulletjes koopt, zoals een kattenmandje, eten, snoepjes en speelgoedjes. Bespreek met je huisgenoten welke regels je voor je kat gaat hanteren. Mag je kat je slaapkamer in? Gaat hij naar buiten? Katten zijn soms net zoals kleine kindjes, ze hebben nood aan structuur en consequentie, daarom zijn afspraken belangrijk!

Je bent helemaal voorbereid, waar koop je nu je kat?

Dat hangt natuurlijk sterk af van wat voor kat je wilt. Als je gaat kiezen voor een raskat, dan is het belangrijk dat je oppast met broodfokkers. Broodfokkers denken namelijk vaak enkel aan het geld die ze ermee zullen verdienen, dat wil zeggen dat ze niet altijd rekening houden met het welzijn van de kat. Met als gevolg dat je katje vaak ziek wordt en hij misschien niet zo lang zal leven. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Informeer dus goed over de verkoper van de kat en vraag voldoende informatie.

Kat uit asiel

Ben je van plan om een straatkatje te adopteren?

Straatkatten zoeken een thuis en kunnen vaak nergens terecht, ze verblijven vaak tijdelijk in een opvangcenter of een asiel, maar willen niets liever dan een vast thuis vinden. Een straatkat adopteren is dus een goed idee als je een afgestoten katje een nieuw leven wilt geven. Het is een erg nobele keuze, maar je moet er wel rekening mee houden dat het kan zijn dat je kat op de straat enkele trauma’s heeft opgelopen. Straatkatjes zijn soms moeilijker om mee om te gaan, maar dat is zeker niet altijd het geval. Vraag ook zeker hier voldoende informatie over de kat. Vaak zijn zij al enige tijd in de opvangplaats en kennen de uitbaters de katjes door en door.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 12 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *