Kat leren door kattenluik te gaan (in 5 stappen)

Algemeen » Kat leren door kattenluik te gaan (in 5 stappen)
kattenluik aanschaffen vergelijken

Ideaal een kattenluik! Je hoeft niet meer midden in de nacht op te staan om de kat naar binnen te laten omdat hij zelf door het luik gaat. Toch is dat niet zo vanzelfsprekend. Je kan dan wel een kattenluik aanschaffen, maar vervolgens is het ook nog eens belangrijk dat de kat leert om er door heen te gaan. Voor sommige katten gaat dit vanzelf.

Ze zien het luik en hebben direct door dat het een mogelijkheid is om op eigen houtje het huis te verlaten. Andere katten hebben hier wat meer instructies of hulp bij nodig. Op die laatste groep gaan we ons in deze tekst focussen. We gaan kijken wat er nou zo handig is aan een kattenluik en waarom het ideaal is als de kat hier gebruik van maakt.

We gaan kijken naar verschillende tips die je kunt gebruiken om de kat aan te leren gebruik te maken van het luik en als laatst gaan we een stappenplan uitleggen waarmee je elke kat kan leren om het luik te gebruiken. Of ze hier direct zin in hebben is natuurlijk een tweede. Een kat blijft nou eenmaal een eigenwijs dier.

 

Het voordeel aan een kattenluik

Het grootste voordeel aan zo’n kattenluik is natuurlijk dat de kat hiermee zelf kan beslissen wanneer hij naar buiten of naar binnen wil. Bij sommige katten werkt het zo dat ze gaan miauwen tot ze naar binnen of naar buiten gelaten worden. Dit gaat natuurlijk op de momenten die hun uitkomt en of dit nou midden in de nacht is of midden op de dag, maakt niet zoveel uit.

Met het kattenluik hebben ze geen hulp nodig om de deur open te krijgen, maar kunnen ze op hun eigen houtje naar binnen of naar buiten. Dat houdt natuurlijk ook in dat de kat naar binnen of buiten kan wanneer jij er niet bent. Het kan best eens voorkomen dat de kat niet op tijd binnen is voor zijn ontbijt, maar dat jij alsnog naar je werk toe moet.

De kat moet dan wachten tot jij in de avond weer terug bent alvorens hij naar binnen kan. Met een kattenluik is dat uiteraard geen sprake van, maar kan de kat gewoon naar binnen toe. Zelfs wanneer jij niet aanwezig bent.

kattenluiken kopen tips

Verschillende soorten kattenluiken

Er zijn verschillende soorten kattenluiken op de markt. Zo heb je natuurlijk het gewone kattenluik. Het is letterlijk een luik die open en dicht valt wanneer de kat er doorheen wil lopen. Daarnaast zijn er nog kattenluiken die werken met een schuifje. Jij bepaalt dan bijvoorbeeld dat de kat nog wel naar binnen kan, maar niet meer naar buiten mag ’s nachts.

Een andere soort luik is het kattenluik met een chip of infrarood. Deze zijn specifiek bedoeld om andere katten in de buurt te weerhouden van het binnenkomen. De kat draagt namelijk een halsband met hier aan dus infrarood, een magneet of een chip. Deze zorgt ervoor dat wanneer de kat in de buurt is, het luikje automatisch opent.

De kat die deze halsband heeft kan dan dus alleen maar door het luik. Het nadeel hieraan is dat de kat helaas wel zijn bandje kan kwijtraken. Ook hij kan dan niet naar binnen toe tenzij jij het luik voor hem opent.

 

Tips om de kat door het kattenluik te laten gaan

Het belangrijkste om te onthouden wanneer je de kat iets gaat leren, is om geduld te bewaren. Ook is het juist handig om te katten te belonen wanneer ze iets goeds doen in tegenstelling tot het straffen van de kat die het niet goed doet. Daarnaast kan een kat bang worden wanneer je hem bijvoorbeeld gaat forceren door de deur heen. De kat gaat hierdoor angst opbouwen voor het luik en zal dan niet het kattenluik gaan gebruiken. Als laatste tip is het belangrijk om je voor te stellen hoe het voor de kat moet zijn.

De kat weet natuurlijk niet wat er gebeurt wanneer hij door het luik gaat. Hij snapt niet dat hij buiten komt, maar zal dit eerst moeten ondervinden om het door te hebben. Het zicht van katten zorgt er ook nog eens voor dat zij niet goed zien wat er achter het luikt gebeurt. Geef de kat dus vooral de ruimte en de tijd om het aan te leren. Hoe jonger je begint met het aanleren, hoe makkelijker het zal gaan. Dan gaan we nu kijken hoe je het de kat het beste kan leren om door het kattenluik te gaan.

kattenluiken kopen

Stappenplan om de kat door het luik te laten gaan

Het eerste wat u het beste kan doen is het kattenluik gewoon open zetten. De kat kan hierdoor zien dat buiten aan de andere kant is. Wellicht begrijpt hij hierdoor zelf dat hij gewoon naar buiten kan lopen door het luik. Laat de kat hier uitgebreid aan wennen. Bijvoorbeeld een dag of zelfs langer. Vervolgens kun je het luikje erin hangen zodat de kat hier doorheen kan lopen. Toch zal het nog steeds zo zijn dat de kat dit niet direct ziet als een duidelijk teken om door het luik te gaan om buiten te komen.

Als volgende stap kun je het luikje waar de kat bij is langzaam open en dicht doen. Wanneer de kat dit ziet, kan het zijn dat hij begrijpt dat het kattenluik dus open en dicht gaat. Wanneer je jouw hand er door heen steekt en vervolgens de kat ziet dat er niets aan de hand is, ziet hij dat er niets kan gebeuren wanneer hij er doorheen zal gaan.

De volgende stap is om de kat zijn favoriete speelgoed te pakken. Je laat aan de kat zien dat het speeltje er door heen gaat. De kat zal vervolgens niet zien waar het speeltje gebleven is. Je kan de kat door het luikje laten zien dat het speelgoed van het dier daar ligt. De kat kan hierdoor zien wat er gebeurt wanneer hij door het luik gaat en wat er met hem zal gebeuren wanneer hij er voor kiest om door het veld te gaan.

Mocht de kat er alsnog niet veel mee doen dan is er nog een mogelijkheid. Je kan hetzelfde herhalen met iets lekkers voor de kat. Gooi bijvoorbeeld een snoepje door het kattenluik zodat de kat hierdoor zonder na te denken door het luikje gaat. Wanneer hij ziet dat er niets gebeurt, kun je hem hetzelfde naar binnen laten doen.

Gooi een snoepje naar binnen zodat de kat hetzelfde herhaalt naar binnen toe. Toch kan het nog steeds zijn dat de kat hierdoor niet begrijpt dat het altijd goed is om het luik te gebruiken. Herhaal de vorige stappen dus ook meerdere dagen achter elkaar en geef het niet op na een keer. Een kat heeft soms net iets meer geduld en tijd nodig om het te begrijpen.

 

Andere tactieken

Mocht het na een aantal dagen helaas nog niet lukken voor de kat om het luikje te gebruiken, zijn er nog andere tactieken die je kan gebruiken om de kat door het luik te laten gaan. Bijvoorbeeld door middel van kattenkruid. Katten zijn namelijk dol op de geur van het kruid. Je kunt de kruiden in druppels kopen.

Door een beetje van het kruid op een van zijn favoriete speeltjes te doen, kun je de kat als het ware betoveren. Je kan dan het speeltje door het luik gooien zodat de kat hier achter aan gaat. Hij ziet dan alsnog dat het geen kwaad kan om door het luik te gaan en zal dit eerder gaan doen.

Ook een laserlampje kan helpen. Katten zijn verzot op het jagen achter een laserlampje aan. Zij kunnen dan uit instinct achter het lampje aan blijven rennen. Laat de kat lekker een tijdje spelen met het lampje zoals je altijd doet en loop dan vervolgens naar het luikje zodat de kat niet door heeft wat jouw bedoeling is.

kattenluik 4

Tot slot

Een kat door het kattenluik laten gaan is iets wat geduld vereist. Katten zijn nou eenmaal dieren die eigenwijs zijn en wanneer zij iets niet willen, zullen zij dit ook niet doen. Denk bijvoorbeeld goed na over het weer. Een kat zal bijvoorbeeld echt niet luisteren met door het luikje gaan wanneer het buiten stormt.

Dat wil je zelf natuurlijk ook niet. Een kat zal na een bepaalde tijd begrijpen wat je bedoelt, maar hier heeft hij nou eenmaal tijd voor nodig. Wanneer de kat gewend is aan het systeem, is dit natuurlijk ideaal. Je hoeft ’s nachts niet meer je bed uit om de deur voor de kat open te doen en daarnaast hoef je niet meer na te denken over wanneer je de kat precies zijn voer geeft.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 12 Average: 4.2]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *