Waarom miauwt mijn kat veel? 8 oorzaken en oplossingen

Gedrag & Verzorging » Waarom miauwt mijn kat veel? 8 oorzaken en oplossingen
Kitten liggend

Net als dat mensen met elkaar praten om iets duidelijk te maken en honden hiervoor ook verschillende manieren van communiceren kennen, kan een kat miauwen. Er zijn een hele hoop verschillende redenen waarom een kat miauwt. Het mauwen van de kat is namelijk een manier om te communiceren met de mens en om ons ook iets duidelijk te maken. In deze tekst gaan we kijken naar de verschillende oorzaken waarom een kat veel kan miauwen.

 

Wat is de oorzaak?

Het miauwen van een kat is een ontzettend bekend geluid wat zelfs de jongste mensen al snel zullen herkennen. Het miauwen van een kat is niet iets wat hij vanuit instinct of vanuit de natuur doet, maar een vorm van aangeleerd gedrag. De kat heeft namelijk geleerd dat hij met miauwen verschillende dingen voor elkaar kan krijgen. Wanneer je kijkt naar wilde katten, zullen deze niet snel naar elkaar miauwen. Zij communiceren meer met lichaamstaal en geur.

Katten die als huisdier dienen en buiten elkaar tegenkomen hebben een hele andere manier van “praten” tegen elkaar wat eigenlijk meer een lange roep is dan een korte mauw. Katten miauwen wel naar kittens en de kittens doen dit ook terug. Dit is voor hun dus wel een vorm van communiceren.

 

Oorzaken van teveel miauwen

Het teveel miauwen van een kat kan soms ontzettend vervelend zijn. Allereerst kan het een vrij hard geluid zijn wat bij ons kan gaan irriteren. Daarnaast wil je als baasje natuurlijk het beste voor de kat en weet je door het mauwen dat er iets aan de hand is. Je wil het dus gaan oplossen, maar weet niet (altijd) waar de mauw voor bedoeld is. Het mauwen kan namelijk soms dag en nacht doorgaan en dat kan zeker leiden tot ergernis bij de eigenaren, maar ook bij buren. Het mauwen kan soms komen doordat de kat iets van zijn baas wil, maar kan ook een medische oorzaak hebben en dan is het zeker belangrijk om te weten waar het mauwen vandaan komt. We gaan een kijkje nemen bij de verschillende redenen waarom een kat zou kunnen mauwen en we gaan kijken wat de oplossingen hierbij kunnen zijn.

Kat vraagt aandacht

1. Vragen om aandacht

De kat gebruikt het mauwen als een tactiek om aandacht van jou te krijgen. Natuurlijk krijgt hij volgens jou genoeg aandacht, maar soms is dat voor de kat alsnog niet voldoende. Het liefst wil hij de hele dag spelen en knuffelen. Wanneer hij mauwt, ziet hij dat het een reactie oplevert. Zelfs als je alleen al in zijn richting kijkt, is dat dus een reactie. Helemaal wanneer je vervolgens nog meer aandacht geeft, met hem gaat spelen of zelfs oppakt en knuffelt, weet hij dus dat mauwen een positief gevolg heeft.

Hij zal dit gedrag dan ook vaker gaan vertonen om hetzelfde resultaat te krijgen. De oplossing hierbij is om het gedrag te negeren. Wanneer de kat mauwt, is het belangrijk om zelfs niet naar de kat te gaan kijken. Wanneer de kat stil is, kan je hem belonen met een snoepje of aandacht, maar niet wanneer hij hier zelf om vraagt.

 

2. Vragen om interactie

Ondanks dat katten zo’n 66 procent van de tijd slapen, hebben zij ook hun behoefte aan interactiviteit. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit spelen. Wanneer de kat wakker wordt en zin heeft om te spelen, kan hij daar om gaan vragen en eigenlijk houdt dat een beetje hetzelfde in als vragen om aandacht. De kat hoopt dus een reactie uit te lokken waardoor hij zich niet meer hoeft te vervelen. Hij hoopt zelfs dat je met hem gaat spelen.

Wanneer je het mauwen af wil leren, is het ook bij vragen om interactie belangrijk om de kat te negeren. Wanneer je wel reageert, leert hij het aan en zal hij het constant gebruiken wanneer het hem uitkomt. Wanneer je het negeert, zal dit niet zo zijn. Je kan hem belonen door juist met hem te gaan spelen wanneer hij er niet om vraagt. Op die manier leert de kat dat het spelen gebeurt wanneer jij het wil en niet wanneer hij mauwt.

Je kunt er ook voor kiezen om interactief speelgoed voor de kat te kopen. Dat is speelgoed die als het ware met hem speelt. Er is van alles te koop waardoor de kat zich niet eens hoeft te vervelen. Hierdoor kan hij zichzelf vermaken en heeft hij dus ook geen reden om bij jou te gaan miauwen.

Een andere oplossing hiervoor kan ook zijn om nog een andere kat aan te schaffen. Zo heeft je kat een vriend of vriendin

 

3. De kat voelt zich alleen

Ook een reden voor de kat om te gaan mauwen is wanneer hij zich alleen voelt. Dit kan vooral ’s nachts voorkomen. Wanneer het namelijk stil is, hoort hij veel meer geluiden die hij anders niet hoort. Hij kan hierdoor bang worden, hij voelt zich dan alleen en kwetsbaar en gaat geluid maken om iets voor elkaar te krijgen. Dat kunnen verschillende dingen zijn. De kat kan bijvoorbeeld hiermee uitlokken dat jij uit je slaapkamer komt en de kat niet meer alleen is, maar ook dat je de slaapkamerdeur opent en de kat dus de mogelijkheid heeft om bij je op bed te mogen liggen. Hij zal zich hierdoor minder angstig en alleen voelen, maar dit is dan ook iets wat je voortaan moet blijven doen omdat anders het gedrag zich blijft herhalen.

Als eerst is het dus belangrijk om vooral de kat niet zijn zin te geven anders gaat hij, net als bij bovenstaande twee punten, het gedrag blijven herhalen. Om te voorkomen dat de kat gaat mauwen, kun je het beste voor het slapen gaan veel met de kat gaan spelen. Hierdoor wordt hij moe en voelt hij zich niet verveeld. Wat eten geven na het spelen kan ook helpen omdat de kat hierdoor waarschijnlijk lekker gaat slapen. Op die manier heeft hij zijn nachtrust, maar jij ook. Ook hier kan een andere oplossing zijn om nog een kat in huis te halen, zo heeft je kat een maatje en kunnen ze elkaar vermaken en geruststellen. Zo zal de kat zich een stuk minder eenzaam hoeven voelen.

Eenzame kat

4. Krolsheid

Wanneer de kat krols is, kun je dit vaak al snel merken. De kat wordt heel aanhankelijk en zoekt veel aandacht. Een manier om aandacht te zoeken is door lang en klagerig te gaan mauwen. Dat is dan ook de reden waarom krolsheid op deze lijst staat. Krolsheid heeft te maken met de voorplanting van de kat en is puur instinctief. Je zult het gedrag om een krolse periode dus ook niet zomaar weg krijgen door te negeren.

Toch zijn er wel oplossingen om van krolsheid af te komen. Wanneer je geen plannen hebt om de kat te laten voortplanten, dan kun je de kat laten castreren. Hiermee is het krolse gedrag afgelopen. Ook zijn er andere, tijdelijke, oplossingen zoals de poezenpil. Ook hiermee zal de kat het krolse gedrag niet meer vertonen.

 

5. Honger

Een kat kan ook gaan mauwen als hij honger heeft. Helemaal wanneer hij heeft aangeleerd dat hij voeding krijgt wanneer hij gaat mauwen. Net als bij de meeste oplossingen, is het ook bij dit punt verstandig om de kat geen eten te geven wanneer hij mauwt. Je kunt er dan ook hierbij beter voor kiezen om de kat pas te belonen wanneer hij stil is. Hierdoor leert dat kat dat mauwen niet betekent dat hij hierdoor eten krijgt, maar dat het eten komt wanneer zijn baas dit neerzet. Er zijn ook speciale automatische voeders die op een bepaalde tijd opengaan of brokjes loslaten.

 

6. Stress

Net als een mens, kan een kat ook stress ervaren. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verhuizing of verbouwing. Maar ook door onweer van buiten. Je kan een kat niet vertellen dat onweer overgaat of hem voorbereiden op een verhuizing en dat maakt het voor een kat heel lastig als hij niet weet waar hij aan toe is. Probeer ze gerust te stellen wanneer ze stress ervaren, maar pas hier ook voor op. Wanneer een kat weer merkt dat het mauwen ervoor zorgt dat hij zijn zin krijgt, kan hij dit dus ook gaan misbruiken. Geef de kat bij een verhuizing in ieder geval de tijd om te wennen en laat hem rustig aan kennis maken met de buurt. Ook wanneer er een nieuw dier in huis komt, is het belangrijk dat de kat alle tijd krijgt om aan het nieuwe dier te wennen zodat beide dieren weten waar ze aan toe zijn.

 

7. Medische gevallen

Wanneer de kat ineens veel mauwt en het ook niet stopt ondanks alle bovenstaande oplossingen, is het verstandig om langs te gaan bij een dierenarts. Het kan namelijk zijn dat er een medische reden zit achter het mauwen van de kat. Wanneer hij mauwt, kan hij namelijk ook aangeven dat hij pijn heeft of zich niet lekker voelt.

Katten kunnen door een hoop verschillende oorzaken last hebben van pijnklachten. Het kan zijn dat de kat verder geen verschijnselen laat zien, maar dat heeft te maken met het feit dat een kat zich groot probeert te houden, ondanks de pijn. Een bezoek aan de dierenarts is dan ook absoluut niet overbodig. De dierenarts kan de kat onderzoeken en de eventuele pijnklachten herstellen. Op die manier zal de kat niet meer mauwen en is het probleem dus ook opgelost.

Kat bij dierenarts

 

8. Ouderdom

Wanneer katten ouder worden, kunnen zij, net als wij mensen, dingen vergeten. Het kan dus zijn dat de kat mauwt omdat hij de weg kwijt is of omdat hij niet meer weet waar de voederbak staat. Door de frustratie zal de kat gaan mauwen en kan hij dit soms lang vol houden. Om dit te voorkomen kun je ervoor kiezen om de kat af en toe bij zijn dagelijkse spullen neer te zetten.

Let er bij oudere katten ook op dat er niet teveel veranderd in huis. Als de Kat merkt dat zijn dagelijkse spullen niet meer op de plek die hij gewend is staan kan dit zorgen voor stress waardoor de kat nog meer zal kunnen gaan miauwen.

In de avond kun je ervoor kiezen om een lamp aan te laten zodat de kat zijn weg kan vinden en ook niet hoeft te mauwen om ergens te komen. Wanneer je het niet vertrouwt is het belangrijk om een bezoek aan de dierenarts te plannen. Ook bij een oudere kat kunnen er een hoop klachten zijn waardoor hij zich niet lekker voelt en pijn ervaart. Een bezoek aan de dierenarts kan dit uitsluiten en zowel de kat als jou helpen.

 

Volhouden loont

Er zijn een hele hoop redenen waarom een kat gaat mauwen, maar bij de meeste redenen is het dus belangrijk om de kat niet te belonen wanneer hij miauwt. Het belonen kan iets klein zijn zoals aandacht, wanneer je naar hemt kijkt, maar ook groter zijn in de vorm van voer. Katten zijn dieren die houden van gewoontes en die zichzelf dit dus ook zullen gaan aanleren. Wanneer je 10 keer het slechte bedrag niet beloont, maar het een keer alsnog wel doet, zullen zij dit als de besten onthouden en het gedrag ook blijven vertonen. Consequent zijn werpt dus absoluut zijn vruchten af wanneer je een kat wil opvoeden. Volhouden dus! Hoe moeilijk het ook kan zijn om hem te negeren.

 

Belangrijk

Wanneer je het gedrag van een kat niet kent en het een rigoureuze verandering is, kun je het beste een bezoek brengen aan de dierenarts. Wanneer je merkt dat de kat zich anders gedraagt of uit het niets veel gaat mauwen, kan dit een medische oorzaak hebben. Vaak kun je het maar beter zeker weten omdat het natuurlijk zielig is voor het dier, maar ook jou een geruststellend gevoel kan geven. Katten staan erom bekend dat ze zich groter houden wanneer ze ziek zijn of pijn voelen. Daarom is het belangrijk om het gedrag van de kat goed in de gaten te houden en aan de bel te trekken wanneer je merkt dat er iets niet klopt.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 20 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

5 reacties

 1. Hallo
  Mijn kat eet slecht en in de nacht loopt ze te miauwen.
  Dan wil ze naar buiten.
  We zijn met haar naar de dokter geweest geen problemen gevonden .
  Ook hebben we een algehele bloed onderzoek laten doen ook hebben de
  Nieren lever diabetes laten onderzoeken.
  Niks gevonden..
  Twee weken later ook weer alles laten controleren bloed onderzoek.
  Niks uit gekomen.
  Daarna zijn we naar een andre dokter gegaan voor een second opinion.
  Ook hier is niks uit gekomen .
  Het advies was over te stappen op ander voer voor oudere katen.
  Royal canin reale
  In het begin ging zij goed eten .
  Maar nu is het weer mis.
  Wie heeft er een oplossing

 2. Goedeavond ik heb altijd 2. Katten gehad maar een kat de kater. was zo ziek ik heb de kater toen laten. inslapen en na een. tijd voelde de katin haar alleen ik ben er ook veel bij bezig maar ze miauwt wel geregeld. omdat ze alleen ik weet het niet meer zo. soms eet ze. goed en soms niet.
  gr brigitte

 3. Veel positieve aandacht geven, en omgeving creëren zonder stress. Zorg dat de kat zich niet kan vervelen op zn gemak voelt. Is hij enig kat of heeft hij een speelmaatje?

 4. Mijn kat 12 jaar is alléén
  Geen katten erbij miauw vaak
  Dierenarts kon er niks mee
  Onderzoek gedaan
  Ze is te lief voor andere katten
  Ze wordt wat rustiger nu hopelijk ka n je er wat mee
  Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *