Waarom zijn katten gek van kattenkruid?

Gedrag & Verzorging » Waarom zijn katten gek van kattenkruid?
kat die aan kattenkruid ruikt

Kattenkruid is maar een gek spul. Katten kunnen er helemaal dol door worden en gekke fratsen gaan uithalen wanneer zij het kruid ruiken, maar toch is het voor een hoop mensen niet bekend waar dit kruid vandaan komt.

Ook is het niet voor iedereen duidelijk waarom de katten zo vreemd gaan doen wanneer zij het goedje ruiken. In deze tekst gaan we daarom een kijkje nemen bij kattenkruid. Aan het einde van de tekst weet je hopelijk precies wat kattenkruid is en waarom katten er toch zo vreemd op reageren.

 

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid kennen we onder verschillende namen. Voor een hoop mensen is kattenkruid bekend, maar ook catnip is een naam die veel gebruikt wordt voor het spul. Allereerst is het kruid natuurlijk gewoon een plantensoort. Dat katten er een beetje gek van gaan doen, betekent niet dat het iets is wat voor katten ontwikkeld is. Het is namelijk gewoon een plant die voorkomt uit de muntfamilie. Niet elke plant in de kattenkruid familie werkt voor de katten.

Namelijk alleen de N. Cataria. De reden daarvoor is dat dit kruid namelijk nepetalacton bevat en dat is het stofje waarvan de katten zich anders gaan gedragen. Toch is het niet zo dat dit voor alle katten geldt. Het is namelijk zo dat ongeveer de helft tot driekwart van alle katten reageert op het spul. De overige katten hebben helemaal geen reactie wanneer zij kattenkruid ruiken. Dat heeft te maken met een speciaal gen. De ene kat heeft dit gen namelijk wel en de andere kat dan weer niet. Welke katten het wel hebben, is erfelijk bepaald. Het gen wordt dus doorgegeven van generatie op generatie.

Of een kat reageert op het kattenkruid heeft dus te maken met een gen wat ongeveer 50 tot 75 procent van de katten bezit en de rest niet. Daarnaast heeft het nog te maken met de leeftijd van de kat. Een jonge kitten is nog niet geheel ontwikkeld en heeft hierdoor zijn gevoeligheid voor het kruid ook nog niet ontwikkeld. Pas vanaf een week of 12 zal de kitten gaan reageren op het kruid. Maar wat gebeurt er precies met een kat wanneer zij wel reageren op het kruid?

kat die aan kattenkruid ruikt

Waarom zijn katten zo gek van kattenkruid?

Zoals we al even kort aangaven, is het niet zozeer de plant waar de kat op reageert, maar echt het stofje nepetalacton. Wat er gebeurt is eigenlijk hetzelfde wat er bij mensen gebeurt wanneer wij gaan hallucineren. Het stofje prikkelt namelijk cellen achterin de neusholte van de kat. De kat ziet dus van alles wat er niet is en reageert daar op. De ene kat gaat als een gek kronkelen, de andere kat ligt in een hoekje te kwijlen en weer een andere kant gaat als een gek kopjes geven en wil met je knuffelen.

Elke kat reageert anders op het kruid en het kan best zijn dat de kat ook elke keer dat hij het kruid ruikt weer anders gaat reageren op het kattenkruid. Hoe de kat er op reageert, is dan weer niet te voorspellen. Ook is het niet de voorspellen of de kat er überhaupt op gaat reageren.

Je kan er op letten of een kat gaat ruiken aan het kruid en of hij dan vervolgens “lacht”. Uiteraard lacht hij niet echt, maar gebruikt hij in sterkere maten zijn reukorgaan. Wanneer hij dit gaat doen, heeft het kruid waarschijnlijk werking op hem en zal de hallucinatie vervolgens intreden.

 

Gevolgen van kattenkruid

Kattenkruid is in de meeste gevallen niet schadelijk voor de kat. Na een aantal minuten verdwijnt de werking en wordt de kat langzamerhand weer rustig en normaal. Katten kunnen wel een hoop minder stress krijgen door het kruid en in sommige gevallen kan het zelfs een euforische werking hebben. Toch is dat niet bij alle katten het geval. Het is namelijk zo dat een aantal katten ook agressief van het kruid kan worden.

Daarnaast is het nog eens zo dat teveel catnip ook niet goed is voor een kat. Het is gelukkig niet dat de kat verslaaf kan worden aan de “drug” zoals dit bij mensen het geval is. De kat is namelijk een echte topper wanneer het aankomt op planten of andere dingen die hem gevaar kunnen brengen bij het innemen. Dat betekent niet dat er geen effect is wanneer de katten het vaak gebruiken. Wanneer zij het kruid te vaak krijgen, kan het wel zijn dat de kat misselijk wordt van het kruid.

Ook kan de kat chagrijnig reageren op het kruid wanneer hij het de volgende keer voorgeschoteld krijgt. Nu we uiteindelijk weten wat er gebeurt met de kat wanneer hij het kruid krijgt, wordt het tijd om te gaan kijken naar de verschillende manieren waarop de kat het kruid kan krijgen. Er zijn namelijk verschillende manieren om de kat kattenkruid te geven.

kat met kattenkruid

Op welke manier kun je de kat kattenkruid geven?

De meest voorkomende manier van kattenkruid is gedroogd. Dit is de plant alleen dan volledig gedroogd waardoor het stofje nepetalacton nog steeds voor de kat te ruiken is. Toch zijn er tegenwoordig veel meer verschillende soorten kattenkruid te krijgen. Je kunt het namelijk zelfs als spray krijgen.

Vaak is het een onschadelijk vulmiddel waar kattenkruid aan is toegevoegd. Op die manier kun je het makkelijker verspreiden en kan de kat het kruid dus alsnog ruiken. Ook wordt kattenkruid tegenwoordig in speeltjes verwerkt.

Knuffels die bijvoorbeeld open gemaakt kunnen worden met klittenband waarin een beetje kattenkruid gedaan kan worden. Er zijn ook een hoop knuffels te koop in de winkel die al een beetje van het kruid bevatten. Je kan dan vervolgens het kruid bijvullen wanneer dit op is.

Als laatste kun je het kruid natuurlijk ook gewoon als de plant kopen. De plant kan gekweekt worden als kamerplant, maar ook in de tuin gezet worden als plant. Het kruid kan dan vervolgens gedroogd worden en aan de kat gegeven worden, maar ook gewoon op de natuurlijke manier als plant aan de kat gegeven worden.

 

Waarom kattenkruid gebruiken?

Nou we weten wat het is en hoe je het kan gebruiken, is het nog belangrijk te kijken naar de reden om het kattenkruid te gebruiken. De belangrijkste reden heeft te maken met de gemoedstoestand van de kat. Sommige katten zijn namelijk ontzettend gestrest door verschillende oorzaken.

Dit kan bijvoorbeeld komen door een verhuizing of omdat hij net geadopteerd is. Een beetje kattenkruid kan er voor zorgen dat de kat heel rustig wordt en sneller went aan een locatie. Hetzelfde geldt voor bange katten die verstopt blijven zitten.

Door een vervelende ervaring zijn ze bang geworden en willen ze niet meer uit hun veilige plekje kruipen. Een beetje kattenkruid kan hierbij helpen. Ook kan het helpen wanneer de kat een bepaald speeltje of de krabpaal niet meer ziet staan.

Hij is er op uitgekeken, maar kan heel makkelijk weer teruggehaald worden naar de paal of het speeltje wanneer je er een beetje kattenkruid op strooit. Als laatste kun je het kruid gebruiken als beloning. De kat kan hierdoor sneller aanleren wat goed of fout is wanneer hij een beloning krijgt en voor sommige katten is een beetje catnip een veel grotere beloning dan wanneer hij een snoepje krijgt.

kat en kattenkruid effecten

Zelf kattenkruid kweken

Het is dus ook mogelijk om zelf kattenkruid te kweken. De zaadjes voor de plant zijn op een hoop verschillende plekken te krijgen. Het is belangrijk om de plant op een zonnige plek in de tuin of in het huis te zetten. Hierdoor groeit hij namelijk veel beter. De plant kan ongeveer 25 centimeter hoog worden en heeft wel een beetje ruimte nodig. 

Wanneer de plant volgroeid is, kan de kat hier op kauwen. Dit kan gelukkig verder geen kwaad net als het geven van het kruid. Je kunt er dus ook voor kiezen om de kruiden eerst te drogen en dan aan de kat te geven. Er zit verder weinig verschil tussen de manier waarop je het aan de kat geeft.

 

Tot slot

Kattenkruid is dus een niet schadelijke plant waar katten door gaan hallucineren. Katten kunnen er rustig van worden of juist een euforisch gevoel krijgen. Hierdoor is het kruid uitermate geschikt om bange laten te helpen, maar ook om katten te belonen wanneer zij iets goeds hebben gedaan.

Het kruid is daarnaast verkrijgbaar in een hoop verschillende vormen. Je kunt hierbij denken aan spray, kruid of aan een plant. Kattenkruid kan geen kwaad wanneer de kat het krijgt. Een overdosis is bijvoorbeeld niet mogelijk, maar het is voor de kat wel belangrijk dat hij het niet te vaak krijgt omdat er anders misselijkheid kan optreden.

Een kat kan ontzettend blij worden van het kruid en daarom wordt het dus ook zeker gezien als een beloning voor katten waarbij sommige katten zelfs liever wat kattenkruid krijgen dan dat zij verwend worden met een snoepje.

kat en kattenkruid gevolgen

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 4]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *