12 kattenrassen met korte poten

Kattenrassen » 12 kattenrassen met korte poten
Korte poten kat

Katten zijn er in vele soorten, maten en vormen. Er zijn niet alleen katten met lange poten, maar er zijn ook kattenrassen met korte poten te vinden. In dit artikel belichten we de verschillende kattenrassen met korte poten, en alles wat er over te weten valt. Op deze manier heb je alle informatie die je nodig hebt om te beslissen welk kattenras bij jou thuis past. Wil je meer weten over kattenrassen met korte poten? Lees dan dit artikel en word een expert op het gebied van kattenrassen met korte poten!

 

Een lijst van 12 kattenrassen met korte poten

Allereerst zullen we beginnen met het opsommen van de verschillende kattenrassen met korte poten die je kunt tegenkomen in jouw zoektocht naar uw nieuwe huisdier. We zullen hun karakters belichten en alles wat je moet weten voordat je een specifiek kattenras met korte poten toevoegt aan jouw gezin. Let er goed op dat sommige kattenrassen niet kunnen worden gehouden. Ons doel is simpelweg om je kennis te laten maken met de kattenrassen die er zijn, omdat je ze in je zoektocht ongetwijfeld tegen zult komen. Laten we er eens induiken!

 

Minuet

We starten met de Minuet, ook bekend bij de Napoleon kat. De Minuet kat kan negen tot vijftien jaar oud worden, daarom wordt hij vaak gezien als het perfecte kattenras binnen een gezinshuis. Vooral als er kinderen in de buurt zijn, want die kunnen met deze kat opgroeien en ze tot hun tienerjaren hebben. Je kunt een Minuet kat vrij gemakkelijk herkennen, omdat ze niet alleen korte poten hebben, maar ook een heel kort en rond gezicht.

Het Minuet kattenras komt voor in verschillende kleuren en heeft zowel kort als langer haar. Hoewel een Minuet kat graag speelt, genieten ze nog meer van aandacht. Omdat deze katten nogal zachtaardig zijn, passen ze juist zo goed bij kinderen. Je zult vaak merken dat een Minuet kat hunkert naar aandacht en het daarom fijn vindt om vaak geaaid en geknuffeld te worden.

Napoleon Minuet kat

 

Genetta

De Genetta kat is er in verschillende kleuren, zoals wit met kleine grijze tinten, zwart en bruin. Dit is een hybride kattenras, omdat het Genetta kattenras een mix is van een Bengaalse kat, een Savannah kat en een Munchkin kat. Door deze mix van verschillende andere kattenrassen zal een Genetta heel graag spelen, terwijl ze ook geniet van de aandacht van hun baasjes.

Door de hoge energie van het Genetta kattenras, kan deze kat zichzelf urenlang vermaken. Omdat ze echter erg gehecht kunnen raken aan hun baasje, worden ze niet graag alleen gelaten. Vooral niet voor langere periodes. De geschatte levensduur van de Genetta kat ras ligt tussen de negen en twaalf jaar oud.

 

Shookum

Het Shookum kattenras is een perfecte match voor elk huis met kinderen. Ze zijn erg relaxed en zullen jouw kinderen daarom niet intimideren. Ze zijn er ook in een breed scala van kleuren en patronen. Een Shookum kat kan tot vijftien jaar oud worden, zo schatten deskundigen. Hoewel de Shookum kat zeer zachtaardig is, houden ze wel van spelen. Omdat dit kattenras ook zeer intelligent is, leren ze graag en worden ze graag uitgedaagd. Als je de tijd neemt, kun je deze kat misschien zelfs enkele commando’s leren.

 

Dwelf

Zoals al naar voren is gekomen in de inleiding van dit artikel, zijn katten er in verschillende soorten, maten en karakters. En het Dwelf kattenras is een speciaal ras, omdat ze geen vacht of haar hebben. Je kunt Dwelf kattenrassen vinden in zwart of in een neutrale rosé kleur. Ze worden naar schatting tussen de acht en twaalf jaar oud. Een Dwelf kat is een zeer sociale en liefdevolle kat, die van warmte houdt.

Ze knuffelen dan ook graag met je of liggen binnen warm te sporten. Je kunt de Dwelf kat herkennen aan hun gekrulde staart en korte pootjes. Houd er wel rekening mee dat Dwelf katten niet goed naar buiten kunnen, omdat ze geen vacht hebben die hen beschermt tegen water en kou. In Nederland wordt deze kat niet erkend door rassenorganisaties, dit komt omdat zijn huis snel beschadigd en de kat ook vrij slecht kan horen.

 

Kinkalow

Dit kattenras kenmerkt zich door het feit dat hun oren naar elkaar toe gekruld zijn. Deze katten zien er heel lief en schattig uit, wat past bij hun energie en karakter. Kinkalow katten zijn zeer liefdevol en ze vinden het heerlijk om alle aandacht in huis te krijgen. Dus geen vrije tijd meer, want deze kat eist zeker wat aaien en knuffels op! Je kunt de Kinkalow kat vinden in wit, zwart en combinaties van twee of drie kleuren.

Kinkalow kat

 

Bambino

Een ander haarloos kattenras met korte poten is de Bambino kat. Je kunt ze herkennen aan hun blauwe ogen en vaak roze kleur. Je kunt de Bambino kat ook in verschillende kleuren vinden, zoals zwart, bruin en wit. Dit kattenras heeft een levensverwachting van ongeveer twaalf tot vijftien jaar oud. Een Bambino kat houdt van aandacht, maar is ook erg slim. Ze kunnen zich daarom van tijd tot tijd misdragen als ze niet worden uitgedaagd door middel van spel of speeltijd.

 

Minskin

Een Minskin kat is een vrij unieke kat, en daarom zult je er niet zo snel een vinden. Dit kattenras is heel bijzonder, omdat het een van de weinige katten is die weinig haar of vacht hebben. Omdat ze over het algemeen erg klein zijn en grote ogen hebben, zal het Minskin kattenras er zijn hele leven jong uitzien.

Ze hebben een verwachte levensduur van ongeveer twaalf tot vijftien jaar. Hun karakter is een mengeling van speels en liefdevol. Net als bij de Dwelf en de Bambino kat is het ook bij deze kat belangrijk dat je veel warme plekjes hebt waar jouw Minskin kat kan gaan liggen, omdat ze nauwelijks een vacht hebben om ze warm te houden.

 

Amerikaanse Krul

Net als het Kinkalow kattenras, heeft de American Curl – zoals dit ras in het Engels wordt genoemd – oren die naar elkaar toe gekruld zijn. Deze katten worden naar verwachting tussen de negen en dertien jaar oud. Een American Curl kat is erg speels en geniet van aandacht van zijn baasjes. Omdat dit kattenras vrij evenwichtig is in speelsheid en aanhankelijkheid, kan dit kattenras ook heel goed samengaan met kinderen.

American Curl

 

Munchkin

Een Munchkin kat ziet er een beetje grappig uit, omdat hun poten erg kort zijn, terwijl de rest van hun lichaam normaal van formaat is. Ze hebben een levensverwachting van ongeveer dertien/veertien jaar oud. Je kunt de Munchkin vinden in verschillende kleuren, soms zelfs met een patroon. Ook hebben ze vaak felgekleurde ogen. Deze katten houden van spelen, genieten van het gezelschap van anderen, terwijl ze toch makkelijk in de omgang zijn. In Nederland wordt de Munchkin door veel rassenorganisaties niet erkend als raskat. Dit komt omdat de kat door zijn korte pootjes nauwelijks kan rennen of springen.

Munchkin kittens

 

Lambkin

Als je op zoek bent naar een kattenras met korte poten dat altijd bij je wil zijn, dan is de Lambkin kat de perfecte match voor je. Deze kat staat bekend om zijn liefde voor knuffelen, huisdieren en in principe alle aandacht. Ze zijn ook een uiterst kalm kattenras en hebben niet veel aandacht nodig in de vorm van speeltijd. Lambkin katten komen voor in verschillende kleuren en kunnen tussen de twaalf en veertien jaar oud worden.

 

Siamees

Een Siamese kat heeft vrij korte poten, in vergelijking met de rest van hun lichaam. Je zult vaak een Siamees vinden met een crèmekleurig lichaam, met donkerbruine poten, gezicht en staart. Ook hebben ze vaak (helder)blauwe ogen. Omdat het Siamese kattenras intelligent is, vinden ze het leuk om uitgedaagd te worden en om mee te spelen. Ze houden ook van wat tijd met het gezin en genieten van knuffels of aaien. Deze combinatie maakt het een geweldige kat voor een gezinshuis.

Siamese kat

 

Schotse Kilt

Dit hybride kattenras is een combinatie van het Munchkin kattenras en het Scottish Fold kattenras. Het heeft karakters gekregen van deze beide rassen. In dit geval heeft deze kat gevouwen oren zoals het Scottish Fold kattenras. Hij heeft ook zeer korte poten, die hun oorsprong vinden in het Munchkin kattenras. Door de combinatie van deze twee kattenrassen, houdt deze kat van spelen. Ze brengen ook graag tijd door met hun baasjes, of dit nu is door samen te spelen of wat knuffeltijd. Als je kinderen hebt, zal deze kat het uitstekend kunnen vinden met jouw andere kleintjes.

 

Hoe zorg je goed voor een kat met korte poten?

Nu je de verschillende kattenrassen met korte poten kent, is het belangrijk dat je weet hoe je jouw kat de juiste verzorging kunt geven. Omdat kattenrassen met korte poten vaak het gevolg zijn van een genetische mutatie, kan dit enkele gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Daarom raden wij je aan jaarlijks een bezoek te brengen aan de dierenarts om jouw kat te laten controleren. Doordat deze katten zeer korte poten hebben, kunnen ze kwetsbaar zijn voor gewrichtsproblemen. Een eiwitrijk dieet met wat vetten en vitaminen kan helpen bij het voorkomen van dergelijke problemen.

Ook proberen te voorkomen dat jouw kat van hoge plaatsen springt, kan gewrichtsschade helpen voorkomen. Vooral als jouw kat ouder wordt of al een senior is, kan het goed zijn om wat foto’s/röntgenfoto’s van jouw kat te laten maken bij de dierenarts. Zij kunnen eventuele ontstekingen en problemen met gewrichten of ruggengraat lokaliseren. Op die manier kun je jouw kat snel behandelen en voorkomen dat hij pijn heeft. Wees ook voorzichtig als je met jouw kat speelt, als deze korte poten heeft. Laat ze niet te hoog springen en laat ze niet op harde oppervlakken landen. Als je deze maatregelen in acht neemt, zal je nog vele jaren kunnen genieten van jouw kattenras met korte pootjes!

 

Kattenrassen met korte poten: de verschillende soorten en hoe ze te verzorgen

In dit artikel heb je kunnen lezen over de verschillende soorten kattenrassen met korte poten, en hoe je ze het beste kunt verzorgen. Om het kort samen te vatten, dit zijn de kattenrassen met korte poten waar we het over hebben gehad:

 • Minuet kat, of Napoleon kat;
 • Genetta kat;
 • Shookum kat;
 • Dwelf kat;
 • Kinkalow kat;
 • Bambino kat;
 • Minskin kat;
 • Amerikaanse Krul kat;
 • Munchkin kat;
 • Lambkin kat;
 • Siamese kat;
 • Schotse Kilt.

Omdat deze katten korte poten hebben, vaak als gevolg van genetische mutaties, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat ze een lang en gelukkig leven leiden. Allereerst is een jaarlijks bezoek aan een dierenarts aan te bevelen. Als er problemen ontstaan, kunnen zij snel ingrijpen en helpen. Ten tweede, het verstrekken van een eiwitrijk dieet aan jouw kat kan ernstige gewrichtsproblemen helpen voorkomen.

Daarbij is het ook belangrijk om te proberen jouw kat niet van hoge plaatsen of plekken te laten springen. Ten derde adviseren wij je ook om de dierenarts röntgenfoto’s of foto’s van jouw kat te laten maken als ze ouder worden. Als er problemen zijn met hun gewrichten of ruggengraat, kunnen deze dan zo snel mogelijk gelokaliseerd en behandeld worden. Tenslotte, probeer jouw kat ook niet te hoog te laten springen of op harde oppervlakken te laten landen tijdens het spelen. Op deze manier kun je eventuele gezondheidsproblemen of medische problemen zo veel mogelijk voorkomen.

Heb jij toevallig een kattenras met korte poten?

Na het lezen van dit artikel zouden we graag jouw gedachten horen over kattenrassen met korte poten. Als je er zelf een hebt, wat vind je dan het leukst aan hen? Of heb je misschien nog andere tips en trucs die kunnen helpen bij een goede verzorging van katten met korte poten? Als dat zo is, laat het ons dan weten door hieronder op dit artikel te reageren. We zien jouw commentaar en andere nuttige tips graag tegemoet!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 2 Average: 3]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *