Kat zwanger? Dit verandert er in het gedrag

Algemeen » Kat zwanger? Dit verandert er in het gedrag
moeder kat met haar kitten

Het gedrag van de poes is niet altijd hetzelfde. Als de poes vruchtbaar is merk je duidelijk verschillen; de poes gaat door verschillende perioden heen. Vanzelfsprekend komen daar veel emoties bij kijken. Als we kijken naar de poes komt sterk naar voren dat er verschillen zijn in het gedrag. Maar hoe werkt dat precies, deze gedragsverandering bij het paren? Welke veranderingen in het gedrag zul je merken aan de poes? Hoe verloopt de vruchtbare periode van de poes precies? Het antwoord op deze vragen lees je in dit artikel!

 

De vruchtbare periode van de poes

De periode waarin een poes vruchtbaar is wordt ook wel krolsheid of de oestrus genoemd. Deze periode is makkelijk te herkennen en bestaat uit vier fasen die hierna allemaal aan bod komen.

  • De eerste fase

De eerste fase is een soort voorbereidende fase waarbij er een aantal veranderingen bij de poes plaatsvinden. Deze fase duurt ongeveer vijf dagen, waarbij de voortplantingsorganen wat veranderen ter voorbereiding van een mogelijke zwangerschap. De kat is in deze fase erg aanhankelijk wat terug te zien is in het gedrag van de poes. Ze wil erg graag aangeraakt worden en loopt onrustig door het huis.

  • De tweede fase

Na deze vijf dagen begint de echte oestrus – de periode waarin de eisprong plaatsvindt – en bestaat uit ongeveer zeven dagen. Tijdens deze dagen is de poes bereid om te paren. Wanneer ze bijvoorbeeld geaaid wordt neemt ze de paring positie aan. Hierbij maakt ze een holle rug, maakt ze zich klein en biedt ze haar achterkant aan met een gebogen staart aan de zijkant. Het is belangrijk om te weten wat de poes doet tijdens deze periode anders snap je als baasje wellicht niet zo goed wat er precies met je poes aan de hand is. Poezen kunnen bijvoorbeeld als lastiger worden ervaren omdat ze meer en harder miauwen. Ook kunnen ze over de vloer rollen en kan het lijken alsof de poes pijn heeft. Dit is dus niet het geval.

  • De derde fase: de metoestrus

Wanneer er geen paring heeft plaatsgevonden zullen de voortplantingsorganen weer wat tot rust komen. Langzaamaan wordt de kat weer helemaal de oude, tot de vierde fase komt.

  • De vierde fase: de anoestrus

Tijdens deze fase is de kat weer helemaal zichzelf en zal ze zichzelf blijven tot de volgende cyclus weer van start gaat. Tijdens deze periode zul je dus weer het oude gedrag van jouw poes herkennen. Omdat je nu alle vier de fasen kent, weet je wat je wanneer moet verwachten van het gedrag van jouw poes.

zwangere liggende kat

Het gedrag bij het paren

Bij de paring neemt een poes een karakteristieke positie aan. Hierbij maakt ze een holle rug, maakt ze zich klein en biedt ze haar achterkant aan met een gebogen staart aan de zijkant. Bij de paring komt de kater vanuit de zij- en achterkant en pakt hij haar bij haar nekvel vast. Door zijn voorpoten aan beide kanten van haar lichaam te plaatsen beklimt hij haar. De kater maakt zichzelf krom, brengt zichzelf in de juiste positie en na enkele minuten is het dan klaar.

De poes loopt dan weg, gromt soms wat en probeert weg te draaien van de kater. Het komt voor dat ze na een paar minuten nog een keer paren. Katers kunnen namelijk tot wel tien keer per uur met een poes paren. Opvallend is dat een poes in sommige gevallen ook met meerdere katers paart wanneer deze aanwezig zijn.

 

Seksueel gedrag bij katten

Katers en poezen zijn beide op zeer jonge leeftijd geslachtsrijp. Poezen kunnen twee of drie keer per jaar jongen krijgen. Wanneer een poes niet wordt gecastreerd of goed bij katers wordt weggehouden kun je dus veel jongen verwachten. Vrouwelijke en mannelijke kittens zijn niet vanaf hetzelfde moment vruchtbaar. Vrouwen zijn geslachtsrijp na vijf maanden terwijl mannelijke kittens geslachtsrijp worden wanneer deze tussen de zes en acht maanden oud zijn. Dit geldt alleen niet voor alle katers. Sommige raskaters zijn namelijk pas rond hun 18e maand geslachtsrijp. Huiskatten die vrijwel hun leven in huis zijn kunnen het best gecastreerd worden. Ze krijgen toch geen jongen en door de kat te castreren verdwijnen de seksuele gedragspatronen.

Een volwassen kater is tijdens het voorjaar en in de zomer het meeste actief op seksueel gebied. Dit betekent niet dat katers niet in de winter paren. Een kater kan namelijk op elk tijdstip paren. Katers worden het meest aangetrokken door de lokgeur die een poes afgeeft tijdens haar vruchtbare periode. Katers kunnen deze geur al vanaf een grote afstand ruiken. Wanneer de katten elkaar tegenkomen wordt de kater nog meer aangetrokken tot de poes wanneer zij een bepaalde houding aanneemt en wanneer ze zich omdraait. Bij de daad paart de kater zoveel als mogelijk is met de poes. De lokgeur kan ervoor zorgen dat meerdere katers worden aangetrokken tot dezelfde poes, wat weer tot een gevecht kan leiden. Het komt zelfs voor dat een ondergeschikte kater met de poes aan het paren is terwijl twee dominante katers aan het vechten zijn.

Rondzwervende katers die niet gecastreerd zijn zien hun huis slechts als een slaapplek en een plek met voeding. Het grootste gedeelte van de tijd zijn ze bezig om poezen te vinden waarmee ze kunnen paren. Ze controleren de grenzen van hun territorium aan de hand van hun urine. Bij aanwezigheid van een poes is de kans groot dat de kater moet gaan vechten met andere katers. Deze gevechten gaan er heel fel aan toe waarbij de gevechten niet altijd zonder gevolgen blijven. Het kan lang duren voordat bepaalde wonden zijn genezen.

moeder kat likt haar kitten

Tot slot

Je hebt kunnen lezen dat de vruchtbare poes uit vier fasen bestaat. Het gedrag van de moederpoes verschilt, dit hangt af van de fase waarin ze zit. Hoe het gedrag bij paren zich uit is ook beschreven. Wat doet de kater en wat doet de moederpoes? Daar kun jij nu een antwoord op geven. Heb jij ook ervaring met deze aspecten? Merk jij ook bijzonder gedrag bij jouw kat tijdens een van deze perioden? Wij horen graag of dat zo is. Laat dit weten door een reactie onder dit artikel te plaatsen!

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 7 Average: 4.7]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *