Zo maak je een kitten zindelijk (+ extra tips)

Gedrag & Verzorging » Zo maak je een kitten zindelijk (+ extra tips)
Kitten zindelijk maken

Een kat als huisdier is natuurlijk hartstikke leuk, maar het is wel belangrijk om het dier zo snel mogelijk zindelijk te krijgen. Helemaal wanneer de kat alleen maar binnen blijft. Niemand zit er op te wachten om dagelijks poep en plas in huis te vinden en al helemaal niet wanneer het in de meubels trekt. Een kat is gelukkig in de meeste gevallen prima zindelijk te krijgen. In deze tekst gaan we daarom ook kijken hoe je de kat het beste zindelijk kan krijgen. Ook kijken we naar de voordelen van een zindelijke kat en hebben we een stappenplan hoe je de kat het beste zindelijk kan krijgen.

 

Het voordeel van een zindelijke kat

Een kat die zindelijk is, is natuurlijk ideaal. Urine en uitwerpselen van katten kunnen een penetrante geur hebben en die wil je natuurlijk alleen maar in de kattenbak of buiten hebben. Gelukkig is het zo dat kittens vaak al zindelijk zijn wanneer iemand ze ophaalt bij de verkoper. De moederpoes leert hun dit al heel snel aan. Toch is het zo dat niet alle kittens dit direct goed oppakken en kan het best zo zijn dat ze het vergeten of überhaupt nooit geleerd hebben.

Dit komt bijvoorbeeld voor bij katten die te snel bij hun moeder zijn weggehaald. Hierdoor weet het kleine diertje nog niet hoe hij gebruik moet maken van de kattenbak. Daarnaast kan een plotselinge verandering betekenen dat de kitten niet weet hoe de kattenbak er in een nieuw huis uitziet en zal hij dat ook eerst moeten leren kennen voor hij hier steevast gebruik van gaat maken. Laten we kijken naar een aantal tips over hoe een kitten zindelijk gemaakt kan worden.

Kat doet behoefte

Tips bij het zindelijk maken van de kat

Bij het aanleren van iets aan een kat is altijd een gouden regel. Forceer de kat niet, maar geeft hem tijd en geduld. Een kat zal nooit zijn behoefte buiten de kattenbak doen om jou te irriteren. Dit zal altijd een reden hebben. Vooral een jonge kitten weet in sommige gevallen nog niet precies hoe het werkt. Zijn gezicht door de ontlasting halen is iets wat absoluut niet helpt, maar wat er juist voor zorgt dat een kitten een negatieve associatie heeft met het doen van zijn behoefte. Hierdoor kan hij lichamelijke en psychische problemen oplopen. Ook zijn sommige katten nou eenmaal erg kieskeurig. Een bepaalde soort kattengrit die hun niet aanstaat, zullen zij niet gebruiken om hun behoefte op te doen. Zij wachten dan net zo lang tot ze de kattengrit vinden die hun wel aanstaat.

Tot die tijd zullen zij hun behoefte gewoon op andere plekken doen. De kattenbak moet uiteraard ook goed toegankelijk zijn. Een hoge drempel of juist een kattenbak die te dichtbij hun voeding staat, zorgt voor een kattenbak die niet gebruikt worden. Katten zijn hele schone dieren wat maakt dat zij hun behoefte niet dichtbij hun voer zullen doen. Als laatste is het ontzettend belangrijk om de kattenbak voldoende schoon te houden. Zorg ervoor dat de bak elke dag even leeggeschept wordt en daarnaast tijdig helemaal gereinigd wordt met zeep. Wel geurloze zeep uiteraard omdat een kat niet houdt van de geuren die normaliter aan zeep zitten. Een schone kattenbak zorgt voor een blije kat en een vieze kattenbak zal er voor zorgen dat de kat er alsnog voor kiest om zijn behoefte buiten de bak te doen.

Kitten plast in kattenbak

Hoe krijg ik mijn kat zindelijk?

Het kan heel makkelijk zijn om een kat zindelijk te krijgen. Het enige lastige is het opbrengen van geduld. Een kleine kitten kan namelijk best eigenwijs zijn en daardoor zijn eigen plan trekken. Mocht een kat nog nooit een kattenbak gezien hebben, is het handig om hem hiermee rustig kennis te laten maken als eerste stap. Dit kan al voldoende zijn voor het instinct van de kat om naar boven te komen. Mocht dit niet voldoende zijn dan is het handig om de kitten telkens na zijn eten even op de bak te zetten. Een kitten moet vaak zijn behoefte doen direct na het eten of drinken. Dat zijn dus ook de momenten dat de kleine kat het snelst bij de kattenbak moet zijn om zijn behoefte te doen.

Wanneer je de kat leert om op de bak gezet te worden wanneer hij zijn behoefte moet doen, zal hij dit als gewoonte gaan zien en dit overnemen. Het kan zijn dat dit niet direct na de tweede keer is en daarom blijft de gouden regel dus ook om geduld te hebben. Wat ook helpt is om de kat in de gaten te houden wanneer hij gaat mauwen en rond loopt op een onrustige manier. Dit kan inhouden dat hij zijn behoefte moet gaan doen en ook dan is het wijsheid om de kat even op de bak neer te zetten. Door dit standaard te blijven doen, zal de kitten leren waar hij de kattenbak voor moet gebruiken en zal hij dus ook zindelijk worden.

Kat net van de kattenbak

Overige belangrijke punten

Een kat maakt normaliter gebruik van de kattenbak, maar stel nou dat hij hier ineens mee stopt. Dit kan verschillende redenen hebben. Het eerste wat je het beste kunt doen, is het wisselen van kattengrit. Probeer eens een andere geur, wellicht is het dan opgelost. Mocht het blijven gebeuren dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de kat zijn puberteit ingaat. Hij gaat op plekken plassen om zijn geur te markeren. Op dat moment wordt het tijd om de kat te laten castreren in overleg met de dierenarts uiteraard. Vaak is het gedrag namelijk niet tijdelijk, maar leert de kat dit voortaan aan en zal hij hierdoor zijn zindelijkheid kunnen verliezen.

Kat naast kattenbak

Ook kan het zijn dat er andere medische oorzaken zijn aan het plassen buiten de kattenbak. Het beste wat je kunt doen is de dierenarts bellen en even overleggen wat je het beste kan doen. Wanneer de kat buiten de bak plast, is het belangrijk dat je dit goed schoonmaakt. Allereerst omdat de geur heel heftig kan zijn. Daarnaast lijkt het wellicht dat de geur voor ons weg is wanneer je er een doekje over hebt gehaald, maar de kat kan deze geur nog steeds ruiken en dat zorgt ervoor dat hij de plek vaker zal gebruiken om te gaan plassen. Zorg er dus voor dat de plek goed schoongemaakt wordt met biotex, alcohol of speciale spray die er voor gemaakt is om de geur weg te krijgen.

 

Handige video’s

Om je verder te helpen hebben wij ook wat handige video’s bij elkaar gezocht om je met de zindelijkheidstraining van je kat te helpen.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 2 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *