Waarom kokhalst mijn kat van voedsel? 8 oorzaken

Gedrag & Verzorging » Waarom kokhalst mijn kat van voedsel? 8 oorzaken
Kat kokhalsen

Als kattenliefhebber is het aannemelijk dat je bepaald gedrag hebt opgemerkt dat je aandacht trekt. Katten zijn expressieve en soms ook bijzondere dieren, en veel van de dingen die ze doen zijn manieren om met ons te communiceren. Ze kunnen natuurlijk – zoals wij – niet een gesprek aangaan in een voor ons te begrijpen taal. Een voorbeeld van wat ze wel kunnen, is het kokhalzen bij het eten.

Dit is iets wat veel voorkomt bij veel verschillende kattenrassen en veel mensen vragen zich af wat de redenen hiervoor zijn. Wil je meer weten over hoe het komt dat jouw kat kokhalst bij het eten? Lees dan snel verder om hier alles over te weten te komen! 

 

Kokhalzen: meerdere oorzaken, meerdere verklaringen 

Kokhalzen is de manier waarop katten zich ontdoen van ongewenste materialen, voorwerpen of bepaalde gevoelens in hun lichaam. Zoals mensen kokhalzen wanneer ze iets proeven, doorslikken of ruiken dat ze vreemd vinden of dat ze niet lekker vinden, zo doen katten dat ook! Zoals je je kunt voorstellen, is er geen eenvoudige, maar ook geen eenduidige verklaring voor de oorzaken waarom jouw kat kokhalst bij het eten.  

Afhankelijk van de context, het kattenras, de specifieke situatie en andere omstandigheden, kunnen de redenen die dit specifieke gedrag verklaren, verschillen. In dat opzicht is het belangrijk om met al deze factoren rekening te houden wanneer je probeert te begrijpen waarom jouw kat dit doet. In het volgende deel van dit artikel zullen we in de details duiken. We vertellen je over een aantal van de oorzaken die het meest voorkomen wanneer katten kokhalzen van voedsel. 

 

De belangrijkste redenen waarom katten kokhalzen 

Net zoals we hierboven hebben vermeld, zijn er veel verschillende verklaringen voor het kokhalzen van katten. Hoewel sommige redenen vaker voorkomen dan andere en sommige andere redenen niets zijn om je zorgen over te maken, zijn er wel degelijk oorzaken waarbij je alert moet zijn. Deze hebben je aandacht nodig!   

Kat snoepje

Per ongeluk iets inslikken 

Soms kunnen katten iets inslikken waarvan het niet de bedoeling is. Een van de redenen waarom een kat kokhalsbewegingen maakt is dan dat hij per ongeluk een vreemd voorwerp heeft ingeslikt. Meestal zijn de voorwerpen die ze het meest per ongeluk inslikken touwtjes, omdat ze daar graag mee spelen.

Voor je weet heeft jouw kat de touwtjes ingeslikt en dat kan vreselijke gevolgen hebben. Als de touwtjes er door het kokhalzen niet uit kunnen komen, moet je absoluut met je kat naar de huisarts. Wellicht is een operatie dan nodig om je kat te redden. Ons advies: let altijd goed op en zorg ervoor dat het touw ergens aan vastzit, bijvoorbeeld een groter speeltje. Zo is de kans minder groot dat je kat het hele touw inslikt.  

 

Jouw kat is misselijk  

Hoewel katten meestal niet kokhalzen van misselijkheid zoals mensen dat doen, is dit wel mogelijk. Een andere oorzaak die kan verklaren waarom katten kokhalzen bij het eten is dus dat ze misselijk zijn. Misselijkheid kan gepaard gaan met braken en het kan ook een teken zijn van ziektes of ook een reactie op bepaalde soorten medicatie.

Hoe dan ook, als je ziet dat jouw kat kokhalst bij het eten omdat hij misselijk is, dan is het de moeite waard om het in de gaten te houden en naar de dierenarts te gaan als je twijfelt. Misschien is er wel iets aan de hand, onderzoek doen kan geen kwaad. 

 

Een haarbal situatie

Zoals je ongetwijfeld al hebt gemerkt, houdt bijna elke kat ervan om zijn uiterlijk te verzorgen, en zijn ze voortdurend bezig met zichzelf te verzorgen. De reden waarom katten dit doen is dat ze proberen elk spoor van vuil uit hun vacht te verwijderen. En het is een feit dat – terwijl ze dit doen – hun haren een bal vormen die veel katten van tijd tot tijd inslikken.

Het inslikken van haarballen is dan ook een van de meest voorkomende en bekende redenen waarom katten kokhalzen bij het eten. In deze specifieke situatie kokhalzen katten om zich te ontdoen van de haarballen.  

 

Tijdens de maaltijd

Meerdere malen, voor, tijdens en ook na de maaltijd, hebben katten de neiging om te kokhalzen. Je ziet ze het soms ook in rap tempo naar binnen werken. Het kan gebeuren dat voor, tijdens of na het eten een beetje te veel eten in hun keel terechtkomt. Dit lokt het kokhalzen uit.  

Kat eten

Geuren in de omgeving

Wat voor ons een lekkere en aangename geur lijkt, zal voor katten waarschijnlijk niet hetzelfde zijn. Het is in dat opzicht mogelijk, ook al is bepaald voedsel niet giftig voor katten, dat de geuren en aroma’s ervoor zorgen dat ze moeten kokhalzen.

Een manier om te weten of jouw kat kokhalst door de geur van onaangenaam voedsel, is door te kijken naar hoe hij dit uit. Als je ziet dat jouw kat rare gezichten trekt en lucht inademt terwijl hij kokhalsgeluiden maakt, is het mogelijk dat de reden hierachter een geur is die hij beslist niet lekker vindt.  

 

Problemen met de maag

Een andere mogelijke reden waarom jouw kat kokhalsgeluiden maakt, is dat hij last heeft van zijn maag. Zo kan het gebeuren dat indigestie, zure reflux (brandend maagzuur) of andere problemen ervoor zorgen dat jouw kat kokhalst bij het eten. Als dit het geval is, blijf dan alert op jouw kat en aarzel niet om hem naar de dierenarts te brengen als je twijfels of zorgen hebt. Bedenk ook dat een dieet dat voor de ene kat werkt, misschien niet werkt voor de andere. 

 

Infecties door bacteriën

Het is belangrijk te weten en in gedachten te houden dat katten – net als veel andere dieren – snel last kunnen krijgen van bepaalde bacteriële infecties. Dit komt vooral door voedsel dat niet op de juiste manier is gekookt en bereid. Daarom kan een blikje kattenvoer dat niet correct is verwerkt of geconserveerd, een middel zijn voor de overdracht van verschillende soorten bacteriën.

Dit kan riskant zijn voor de gezondheid van jouw kat! Bovendien kan de geur, het gevoel en de consumptie van dergelijk voer gemakkelijk kokhalzen bij jouw kat veroorzaken. Dit kan ook gepaard gaan met misselijkheid en braken. Een verklaring waarom jouw kat kokhalsneigingen heeft, kan dus zijn dat dit voedsel niet op de juiste wijze is geconserveerd of bereid. 

 

De textuur van het voer

Het is mogelijk dat het kattenvoer goed geconserveerd en bereid is, maar desondanks toch kokhalzen veroorzaakt. Een van de logische verklaringen hiervoor zou kunnen zijn dat er een probleem is met de textuur van het voer. Kattenvoer is er in vele verschillende formaten, smaken en texturen, en elke kat kan een bepaalde voorkeur hebben voor bepaalde soorten voer boven andere. Daarom is de textuur van het voer zo belangrijk.

Een bepaalde textuur kan verklaren waarom jouw kat kokhalst bij het eten. Dit kan goed zijn omdat hij de textuur ervan echt niet lekker vindt. Kokhalzen is dus voor jou een indicatie dat je kat je iets wil vertellen. In dit geval kan het voor jou een leidraad zijn om te weten welke soorten en merken voedsel jouw kat het lekkerst vindt. In sommige gevallen zul je een tijdje moeten uitproberen, totdat je het juiste voer hebt gevonden waarvan jouw kat niet kokhalst.

Kat spugen

Waar kokhalst jouw kat van?  

In dit artikel is duidelijk geworden dat er veel verschillende verklaringen zijn voor het kokhalzen van jouw kat. Zoals we hier hebben vermeld, is het erg belangrijk om dit in gedachten te houden en jouw kat in de gaten te houden om te zien of het kokhalzen al dan niet een reden tot zorg is. Kokhalst jouw kat meestal ook bij het eten? Of heb je een andere situatie opgemerkt waarbij jouw kat kokhalst? Laat het ons weten in de reacties hieronder! 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

 1. Onze kat maakt kotsneigingen wanneer ze eet, het lijkt wel of ze wat moeite heeft met slikken.

  Eerste mogelijkheid oorzaak:
  4 Dagen geleden vlooiendruppels (Frontline Combo Kat – Vlooien & Tekenmiddel) gegeven in de nek.
  Volgens mij wel goed gedruppelt gedruppeld, zat heel klein beetje zichtbaar op de nek, dit was na 8 uur verdwenen.

  Tweede mogelijke oorzaak:
  heeft 2 dagen geleden harde stukje uitgebraakt met daarbij veel slijm, harde stukjes onderzocht en uit elkaar gehaald, het leek het meest op harde stukjes van insecten, misschien van kevers of torren.

  Onze kan is verder gezond en drinkt goed, er is verder aan haar gedrag niet te zien of ze ziek is, ze is juist zeer levendig.
  Ik zal het nog even een paar dagen aanzien, dan naar de dierenart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *