Kat adopteren? Dit zijn de mogelijkheden!

Algemeen » Kat adopteren? Dit zijn de mogelijkheden!
5 kittens gedragen door persoon

Wanneer je een kat wilt aanschaffen, moet je nadenken of je deze bij een erkende fokker of bij een verantwoordelijke dierenopvang vandaan wilt halen. De meeste mensen zullen bij de aanschaf van een kat in eerste instantie geneigd zijn om een kitten bij een fokker vandaan te halen, maar er zijn ook heel veel andere mogelijkheden. Ook als je op zoek bent naar een raskat kun je adoptie overwegen.

In het hele land zitten verschillende dierenopvangcentra die baasjes zoeken voor katten in alle soorten en maten. Deze katten zijn hier in de meeste gevallen terecht gekomen doordat het vorige baasje niet goed voor ze kon zorgen. Omdat een opvangcentrum niet de meest ideale omgeving is voor een kat, is het van belang dat ze hier zo snel mogelijk weer weg kunnen. Overweeg jij om een kat te adopteren? Lees dan snel verder!

 

Een volwassen kat adopteren

Als je een kat gaat adopteren dan kun je kiezen voor een volwassen kat. Vaak wordt gedacht dat volwassen katten in het asiel zitten omdat er iets mis met ze is. Het is jammer dat veel mensen dat denken, want dit is bijna nooit het geval. En mocht het toch bij de opvoeding mis zijn gegaan: veel gedragsproblemen zijn op te lossen.

Het adopteren van een volwassen kat kan een zelfs een hele hoop voordelen met zich meebrengen:

  • Als je kiest voor een volwassen kat dan kun je vaak kiezen uit veel verschillende katten, zowel qua leeftijd, uiterlijk en karakter.
  • Volwassen katten hebben al veel geleerd, zoals hoe ze de kattenbak moeten gebruiken en hoe ze zichzelf moeten verzorgen. Daarnaast weten ze vaak ook al wat ze wel en niet mogen doen in huis.
  • Het gedrag van een volwassen kat is al grotendeels ontwikkeld, je kunt daarom een kat uitkiezen die qua gedragskenmerken past bij wat jij zoekt.
  • De medewerkers van het asiel kennen de katten vaak goed en kunnen jou dus advies geven om een kat te vinden die goed bij jou past.
  • Volwassen katten zijn vaak wat rustiger en voorzichtiger dan kittens.

Naast deze voordelen is het adopteren van een volwassen kat ook een hele verantwoorde keuze. De katten zijn vaak in de steek gelaten door hun baasje en verdienen een tweede kans. Door een volwassen kat te adopteren laat je ze niet onnodig lang in het asiel zitten. Een andere leuke bijkomstigheid is dat een volwassen adoptie kat niet zo duur is als een kitten bij een fokker. Ook zijn asielkatten medisch onderzocht en zijn ze geënt, ontwormd en ontvlooid.

 

Een kitten adopteren

Vaak kiezen mensen voor een kitten omdat er dan gekozen kan worden voor een specifiek ras. Dit is inderdaad het voordeel van het kopen van een kitten bij een fokker. Maar wat veel mensen niet weten is dat er soms ook kittens in het asiel zitten. Kittens zijn vaak pas heel jong als ze in het asiel aankomen. Daarom is het bij een kitten uit het asiel moeilijk om te bepalen hoe het gedrag van de kat zal zijn als die volwassen is.

Ook omdat je vaak niet weet welk ras het precies is. Omdat er veel huis- tuin en keuken kittens in het asiel zitten, zijn de karaktereigenschappen moeilijk te voorspellen en hangt er veel af van de opvoeding. Daarnaast kost het ook veel tijd om de kittens op te voeden en zindelijk te maken. Het adopteren van een kitten uit het asiel kan dus een uitdaging zijn, maar er zitten ook een paar leuke voordelen aan:

  • Kittens zijn erg speels en levendig, voor een gezin met kinderen is dit een hele leuke toevoeging.
  • Je kunt jouw kitten alles aanleren zoals jij dat wilt, bij een volwassen kat is dit moeilijker.
  • Van een kitten kun je langer genieten dan van een kat die al volwassen is.

Waar je wel op moet letten bij het adopteren van een kitten uit het asiel, is dat wordt aangeraden om er twee te adopteren. Kittens komen vaak veel te jong in het asiel aan zonder moeder. Voor de opvoeding van een kitten is het essentieel om de eerste weken bij de moeder te blijven, ze leren in deze periode namelijk erg veel van hun moeder. De jonge kittens in het asiel missen dat helaas. Daarom is het in het belang van de kitten om samen met een soortgenootje op te groeien zodat ze spelenderwijs van elkaar leren. Ben je niet in staat om twee kittens op te voeden? Dan kun je er beter voor kiezen om een volwassen kat te adopteren.

kat knuffelt met vrouw

Een binnen- of buitenkat adopteren?

Als je een kat wilt adopteren dan moet je altijd na gaan of de kat die je op het oog hebt een binnenkat of een buitenkat is. Sommige asielen bieden alleen katten aan om binnen te houden en andere bieden alleen buitenkatten aan, vraag dit dus altijd na. De regel bij een adoptie is dat als je een binnenkat adopteert, je deze ook binnen houdt.

Als een volwassen kat al een hele lange tijd niet buiten is geweest, dan is hij daar niet aan gewend en kan hij zichzelf in gevaar brengen als hij wel naar buiten gaat. Hetzelfde geldt eigenlijk voor een buitenkat. Als de kat bij zijn vorige baasje gewend was naar buiten te gaan, dan moet jij hem deze mogelijkheid ook kunnen bieden.

Een nieuwe kat moet je in ieder geval de eerste 4 tot 6 weken binnen houden. Ook voor een buitenkat is dit essentieel. Het is belangrijk dat de kat zich eerst helemaal thuis voelt en de woning en omgeving als zijn territorium gaat beschouwen. Pas als dat het geval is, is de kans dat je kat wegloopt minimaal.

Haal je een kitten uit het asiel? Dan kun je ervoor kiezen of je hem alleen binnen wilt houden of ook buiten. Maar denk erom dat niet alle katten graag alleen maar binnen zitten. Katten hebben namelijk veel lichaamsbeweging nodig, met name grote katten die houden van jagen. Ook bij een kitten is het belangrijk om te weten dat hij pas vanaf 6 maanden naar buiten mag. In de jongere maanden kun je de kitten alvast langzaam laten wennen aan het leven buiten door hem in de tuin te laten lopen. Zorg ervoor dat je de kitten aan een lijntje zit en dat de tuin goed omheind is.

 

Waar kun je een kat adopteren?

Er zijn veel verschillende plekken waar je een kat kunt adopteren. In elke provincie zit wel een dierenasiel waar je terecht kunt voor de adoptie van een kat. Op www.ikzoekbaas.nl kun je zien of er een kat beschikbaar is bij een asiel bij jou in de buurt. Deze site is onderdeel van de Dierenbescherming Nederland en is dus erg betrouwbaar. Ook kun je natuurlijk direct contact opnemen met jouw dichtstbijzijnde dierenasiel. Zij kunnen je meer informatie geven over de katten die beschikbaar zijn ter adoptie.

Ook kun je terecht bij www.verhuisdieren.nl. Verhuisdieren is een stichting die zich inzet voor de adoptie of herplaatsing van huisdieren. Je kunt op het platform terecht als je op zoek bent naar een nieuw huisdier, maar je kunt ook een ander baasje zoeken voor jouw huisdier of iemand zoeken die jou helpt bij de verzorging. Als je via dit platform een kat wilt zoeken dan moet een zoekprofiel invullen. Met dit zoekprofiel gaat Verhuisdieren op zoek naar de perfecte match voor jou. Verhuisdieren is een betrouwbaar platform zonder commercieel belang. Een hele goede plek dus om jouw nieuwe kat te vinden!

Daarnaast zijn er ook veel asielen die een plekje zoeken voor zwerfdieren uit het buitenland. Het is niet aan te raden om zelf een zwerfkat te importeren naar Nederland omdat je dan niet zeker weet hoe het gesteld is met de gezondheid van de kat. Ga liever op zoek naar een professionele stichting die zich in zet voor zwerfdieren en die veel ervaring heeft met het importeren van dieren. Als je op zoek gaat naar een stichting moet je er op letten dat stichting een ANBI-status heeft. Daarnaast kun je kijken naar reviews en ervaringen van mensen die jou voor zijn gegaan, dit geeft vaak een goed beeld van de professionaliteit van een stichting. Op de site https://www.stray-afp.org/nl/betrouwbarestichtingenvoorkatten kun je terecht voor het vinden van een betrouwbare zwerfdierenstichting.

 

Ga jij een kat adopteren?

Ben je er na het lezen van dit artikel van overtuigd dat je een kat wilt adopteren? Laat het weten in de reacties onder dit artikel. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen! Heb je een lieve en gezonde kat op een andere plek gevonden dan een van de bovenstaande en ben je erg tevreden over de service? Geef het vooral aan ons door!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 15 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *