Peewee kattenbakken: 7 modellen vergelijken

Productadvies » Peewee kattenbakken: 7 modellen vergelijken
kattenbakken peewee keuzes

Pas wanneer je zelf een kat hebt, kom je tot de ontdekking dat dit statig, onafhankelijk en schattig dier één van de meest stinkende uitwerpselen ter wereld produceert. Met een beetje geluk doet hij of zij het ook nog op je tapijt, waardoor je je gaat afvragen of het houden van een kat wel een goed idee is.

Deze indringende kattenpoep geur is namelijk moeilijk te maskeren, waardoor je bijna je huis zou willen verruilen voor een plekje naast een zwerver. Gelukkig hebben katten de aangeboren neiging om naar het “toilet” te gaan wat je een verhuizing naar het park bespaart. Daartoe zoeken ze  een plekje in je tuin uit dat groot genoeg is om zowel te urineren als om hun darmen te ontlasten. In beide gevallen dekken ze de plek weer netjes af met zand waardoor je haast niets merkt van hun stoelgang.

Indien je in een flat woont, heeft je kat deze luxe echter niet. Je hebt in dat geval dan de mogelijkheid om met behulp van een kattenbak dit natuurlijk toilet voor hem of haar te creëren. In principe kan dit  gewoon een teil of bak zijn die je gedeeltelijk gevuld met grind of een ander kattenbakvulling, op een rustig plekje in je woning plaatst.

Vervolgens trek je wat tijd uit om je kater te leren dat daar haar of zijn kleinste kamertje is. Natuurlijk kun je ook een echt kattenbaksysteem aanschaffen. In dat geval is het al dan niet zelfreinigend kattenbaksysteem van Peewee een echte aanrader. In de volgende alinea’s vergroot ik eerst je kennis over kattenbak systemen om je vervolgens te vertellen waarom ik dat vind.

 

Drie belangrijke redenen om een kattenbak aan te schaffen

Er zijn naar mijn mening drie belangrijke redenen waarom je een kattenbak moet aanschaffen voor je kattenkind. Deze zijn:

  1. Je kat is van nature een zindelijk dier: uit de inleiding heb je wellicht reeds kunnen concluderen dat je kat een heel zindelijk dier is. Het houdt er van nature niet van dat je zijn toilet geheimen kent. Hierdoor zoekt het naar een plek  waar hij ongestoord zijn behoefte doen kan. Indien hij niet naar buiten mag of kan, is het belangrijk om deze mogelijkheid binnenshuis voor hem te creëren. Hierdoor voorkom je onaangename verrassingen.
  2. Je kan tijdig zien of je kat ziek is: ook indien je kat wel in de gelegenheid is om in de tuin naar het toilet te gaan, is het geen overbodige luxe om hem ook binnenshuis die mogelijkheid te bieden. Je kunt dan tijdig aan zowel de geur, samenstelling, kleur en hoeveelheid van de kattendrollen merken of er iets mis is met je pluizenbol.

Gezonde kattenpoep:

  • Is chocoladenbruin;
  • Heeft de vorm van een sigaar of meerdere sigaartjes;
  • Is niet te hard maar ook niet te zacht; en heeft een sterke indringende geur waar je nog net tegen kan. Dit komt door de hoogwaardige eiwitten dat je kat eet.

Merk je bij het schoonmaken van de kattenbak dat de ontlasting van je kat anders is dan deze kenmerken, is het vaak noodzakelijk dat je het naar je dierenarts brengt voor een uitgebreid onderzoek. Wellicht red je daarmee het leven van je huisdier; En je kunt met een kattenbak het aantal keren dat je kat naar het toilet gaat gemakkelijk in de gaten houden: bij eventuele veranderingen in dat patroon kan je er tijdig achter komen of dit niet het gevolg van stress is.

Een kattenbak is gelet op deze drie punten dus een goed middel om zowel de geestelijke als de fysieke  gezondheid van je kat in de gaten te houden en te monitoren.

 

Verschilllende typen kattenbakken

Een kattenbak:

  • Zet je op een rustige, toegankelijke plek voor je kat neer;
  • Vul je met kattenbakvulling;
  • Waarin je kat een kuiltje graaft om te plassen en poepen; en dit dus begraaft in de vulling.

Je hebt als baasje dan de taak om de kattenbak schoon te maken, waarbij je onder andere of dagelijks verse kattevulling moet leggen of dit wekelijks hebt te doen. Aangezien katten walgen van onaangename geuren zal je de kattenbak ook op regelmatige basis moeten reinigen met een milde desinfectant.

Door te browsen op het internet kom je er gauw achter dat fabrikanten handig inspelen op je behoefte als kattenliefhebber, aan deze artikelen.
Bij het ontwikkelen van deze bakken houden zij tevens rekening met de verschillende voorkeuren van je harige kindjes. Vandaar dat er momenteel verschillende typen kattenbakken ter verkoop worden aangeboden, waarvan ik hieronder de voornaamste benoem.

 

Er bestaan namelijk kattenbakken:

Die open zijn of een kap hebben: een open kattenbak is de bekendste variant van een kattenbak. Het stelt je kat in staat om tijdens het gebruik zijn omgeving in de gaten te houden, wat bij een kattenbak met een kap ( oftewel deksel) niet het geval is. Een dergelijke kattenbak bestaat uit een onderbak waarin je dus de vulling doet en de kap die het geheel afsluit. De opening kan of aan de zijkant of aan de bovenkant zitten.

Bij dit model kruipt of klimt je kattenkind de bak in om zijn behoefte te doen. Sommige modellen hebben een luikje die de ingang van de bak afsluit. Het voordeel van een kattenbak met kap is dat je in tegenstelling tot een open kattenbak de uitwerpselen van je kat niet gelijk ziet. Ook biedt een dergelijke bak je kat privacy indien hij of zij dat op prijs stelt.

Die een haast zichzelf reinigende en automatisch zelfreinigende werking bezitten: in het eerste geval valt de gebruikte vulling met de (geabsorbeerde) urine en ontlasting van je kat vanzelf in een daarvoor bestemde bak.

Je hebt bakken die je of moet omkeren of moet ronddraaien om dit effect te bereiken. Bij de modellen van het merk Peewee (waarover ik je straks informeer), geschiedt dit gedeeltelijk door de krabbende beweging van je kat over een roosterbak.

In ieder geval hoef je bij zichzelf reinigende bakken slechts de kattendrollen regelmatig uit te scheppen .
Bij automatisch zelfreinigende kattenbakken is er een motor ingebouwd die of na elk gebruik van je kat of om de zoveel tijd, de vulling met ontlasting van je kat wegschuift of ronddraait in de richting van een daarvoor bestemde bak. Het enige dat je dan nog moet doen is na een week de inhoud van deze bak weggooien.

Die bijzonder zijn: een kattentoilet trainer is daar een voorbeeld van. Je leert in een aantal fasen je kat je toilet te gebruiken, zodat je op den duur zijn troep alleen nog hebt weg te flossen.

 

Punten waarop je moet letten bij het aanschaffen van een kattenbak

Behalve de prijs en de kwaliteit van het materiaal waarvan een kattenbak is vervaardigt, doe je bij het kopen van dit product er goed aan rekening te houden met de volgende punten:

  • De grootte van de bak in relatie tot de omvang van je kat: je harige viervoeter heeft nogal veel ruimte nodig wanneer het naar toilet gaat. Doordat hij daarbij graaft dient de afmeting van de bak groot genoeg te zijn om te voorkomen dat de kattenbakvulling op de vloer terecht komt. Laat je daarom altijd leiden door de groeicurve van je kat. Je kitten wordt immers groter, waardoor zijn omvang ook zal toenemen. Een bak die met hem of haar meegroeit is daarom een goede investering.
  • De vormgeving: dit punt is niet alleen belangrijk omdat een leuk gevormde kattenbak die aansluit bij je interieur je onbewust meer zin geeft om het regelmatig schoon te maken, maar ook omdat je geen bak wilt waaraan jij, je andere huisgenoten of je kat zich kunnen verwonden.
  • De bak moet praktisch zijn: een kattenbak kan nog zo leuk zijn
    gevormd maar als het niet praktisch is heb je er ook niet veel aan. Dit wil ondermeer zeggen dat het gemakkelijk moet zijn om de bak te verplaatsen door de handgrepen die eventueel in het model zijn verwerkt en dat het ook met kattenbakvulling niet te zwaar voor je is om op te tillen. Ook het reinigen van de bak moet door haar vormgeving geen heksentoer zijn. De juiste kattenbak voor jou en je dier, is nog steeds de bak die jullie beide blij maakt.

kat in kattenbak

Extra tips bij de aanschaf van de kattenbak

Behalve de zojuist aangehaalde punten zijn er nog enkele zaken waar je bij de aanschaf van een kattenbak op moet letten. Deze zijn:

  • Of het een bak is voor een kitten of volwassen kat;
  • Of de afmeting van de bak past op de plek waar je het wilt neerzetten. Hier kom je gemakkelijk achter door de plek op te meten en aan de hand daarvan je keuze te doen;
  • Of je de bak binnen of buiten zal plaatsen omdat je onder andere rekening zal moeten houden met de weersomstandigheden.
  • Net als jou houdt je kat niet van een natte bips terwijl de kattenbakvulling bij een te hoge vochtigheidsgraad ook kan gas klonteren.
  • Het aantal bakken dat je nodig hebt. Sommige katten houden er namelijk niet van om op één plek zowel te urineren als te poepen. Ze hebben dus twee bakken nodig. Indien je meerdere katten hebt die een sociale groep vormen, kan je vaak volstaan met een bak met een grote afmeting (plus 1), mits één van je diertjes er niet aan moet denken die plek met andere katten te delen;
  • De kattenbak vulling: je kat graaft instinctief een kuil in de kattenbak vulling waarin hij zijn behoefte doet. Hierna dekt hij het weer toe met een beetje van de vulling. Het is dus van belang dat de vulling die je aanschaft ook aangenaam aanvoelt onder de poten van je kat. Ook moet het hem bij het gebruik niet op een andere manier beschadigen. In de volgende alinea vertel ik je meer over dit essentieel onderdeel van elke kattenbak.

 

Kattenbak vulling

Je gebruikt kattenbak vulling om:

  • Je pluizig kindje op een zo natuurlijk mogelijke manier ( graven en afdekken) naar het toilet te laten gaan;
  • De urine van je kat op te vangen zodat je niet constant de bak hoeft te ledigen;
  • De geur van de katten keutels te neutraliseren; en
  • Om niet elke keer een met viezigheid besmeurde kattenbak te moeten reinigen.

Je kunt kiezen uit kattenbakvulling die bestaat uit plantaardig materiaal zoals hout, mais en papier of voor vulling dat uit mineralen bestaat zoals grind, klei en silica.

De eerste optie is grit dat uit elkaar valt en dus geen klonten vormt wanneer het in aanraking komt met het vocht uit de ontlasting of urine. Dit in tegenstelling tot grit dat gebaseerd is op mineralen.  Het klonteren van het grit heeft als voordeel dat het de geur van de ontlasting neutraliseert en je aan de klonten kunt zien welk gedeelte van de vulling je uit de bak moet scheppen.

Vanwege het feit dat de ontlasting en plas van je kat ziektekiemen kunnen bevatten, is het beter om de inhoud van je kattenbak  bij  het restmateriaal (en dus niet op je composthoop) te gooien.  Ook het door het toilet spoelen van dit materiaal is af te raden, aangezien je anders last van een verstopt toilet kunt krijgen.

 

Zo leer je je kat om zijn kattenbak te gebruiken

De meeste kittens leren van hun moeder of andere katten uit hun sociale groep waar een kattenbak voor dient. Maar indien je slechts één poes hebt of een nieuwe bak voor je kater hebt aangeschaft, ben je genoodzaakt hem of haar zelf aan zijn nieuw toilet te laten wennen. Dit doe je door:

  • De bak te zetten op een plek waar je kat ongestoord er op kan gaan zitten en desgewenst zijn of haar omgeving in de gaten kan houden;
  • Te voorkomen dat de bak in de buurt staat van de plek waar hij of zij eet, drinkt en slaapt;
  • De bak zo schoon en geurloos mogelijk te houden;
  • Een voor je kat aangename vulling te gebruiken;
  • Elke keer dat je kat wakker wordt, heeft gespeeld of in een houding gaat waaruit blijkt dat het wil urineren of poepen, hem of haar op de bak te plaatsen; en je kat na elk juist gebruik van de bak een beloning te geven.
  • Net als bij een kind zal je je kat moeten leren dat het doen van zijn of haar behoefte in de bak, behoort tot het gedrag dat je van hem of haar verwacht.

 

Het Peewee kattenbak systeem

Het Peewee kattenbak systeem behoort tot een van de zelfreinigende kattenbak systemen op de markt. De bak heeft een dubbele bodem en wordt in combinatie met houtkorrels gebruikt. De houtkorrels zijn afkomstig van het zaagsel van de Zweedse Fijnspar, een plant die bekend staat om de mogelijkheid grote hoeveelheden vocht te absorberen. Hierdoor gebruik je een zak Peewee korrels ook langer. De houtkorrels bevatten geen bindstoffen, geurstoffen of andere chemicaliën.

Aangezien de grit van organisch materiaal gemaakt is, valt het dus uit een wanneer het in aanraking komt met vochtigheid. De Peewee kattenbak bestaat uit minimaal twee delen, de onderbak en de bak met rooster. Dit is het geval bij een bak zonder deksel oftewel kap.

De kleine modellen van dit merk zijn geschikt voor katten tot zes kilo terwijl je met de maxi uitvoering van deze kattenbakken je grotere raskat  met een gewicht tot tien kilo, blij maakt. Om de bak te gebruiken strooi je een laag houtkorrels op de bodem van de roosterbak. De maximale hoogte van deze laag is voor het gemak aangegeven.

Wanneer je kat plast of poept op deze korrels, vallen ze uiteen en belanden door zijn krabbende beweging over het rooster,  in de onderbak. De grit laat geen zaagsel achter op de pootjes van je kat, waardoor ze ook geen sporen achterlaat op je vloer of tapijt. De verse drollen kan je doorspoelen in je toilet terwijl je de uiteen gevallen korrels bij het restvuil kwijt kan.

Je onderhoud de bak het best door deze wekelijks met een mild sopje met een niet al te sterk ruikende zeep, te reinigen. Nadat je het goed hebt afgedroogd kan de bak weer gelijk worden gebruikt. Er zijn verschillende modellen kattenbakken van dit merk op de markt. Zo kun je kiezen uit:

 

Peewee kattenbak Ecotop, wit rood, inclusief schepje

dit is een vrolijk en fris uitziende kattenbak met deksel. Dit model is gemaakt van kunststof, heeft een rechthoekige vorm en een rooster. Het is niet zelfreinigend. De poten van je kat blijven schoon waardoor je ook geen uitloop hebt. Door ook een laagje vulling in de onderbak te leggen absorbeert de doorgesijpeld urine sneller. En de drollen kun je met het schepje eenvoudig verwijderen en spoelen door je toilet.

 

Peewee Ecominor kattenbak, zwart, Antraciet

Is een van de modellen zonder kap met een frisse kleur. De bak die uit twee delen bestaat, is geschikt voor katten tot zes kilo. Ook in dit geval leg je in de bak met rooster een laag houtkorrels, die in de onderbak als zaagsel terecht komen. De Ecominor kattenbak van Peewee is uit kunststof vervaardigd en licht van gewicht. Deze bak is ook niet zelfreinigend.

 

Peewee Ecominor  startpakket, kattenbak, zwart

Heb je pas een kat dan heb je heel veel aan dit startpakket van Peewee.  De van kunststof gemaakte kattenbak is namelijk groot genoeg om je kat met een normale omvang, zindelijk te houden. Het is een open zelfreinigende bak met een zeef en schepje. Door de zwarte kleur past het in elk interieur. Aangezien de houtkorrels de geur ook goed neutraliseren heb je net als bij de andere Peewee kattenbakken, haast geen last van stank wanneer je kiest voor dit model.

 

Peewee kattenbak, XXL, Ecogranda-Antraciet, grijs

Een grote raskat heeft genoeg ruimte nodig. De Ecogranda is dan de perfecte kattenbak voor je kattenvriend of vriendin.
Deze grijze Peewee, heeft geen rand of kap en bestaat uit een roosterbak en een onderbak. De instaphoogte is 17 cm. Ook deze bak is zelfreinigend.

 

Peewee Ecohus kattenbak, zwart, Antraciet

Wil je een zelfreinigende gesloten bak voor je kat, dan is de Ecohus kattenbak van Peewee waar je naar op zoek bent. Het is ook uit kunststof vervaardigd, heeft een kap  en natuurlijk zowel een bak met rooster als een onderbak. De bak is nogal groot waardoor meerdere katten er gebruik van kunnen maken. Als je er rekening mee houdt dat het materiaal kan breken, doe je een aankoop waarvan je niet gauw spijt zult hebben.

 

Peewee Ecohus startpakket kattenbak, bruin

Het Ecohus startpakket van Peewee bestaat uit:
– een zelfreinigende kattenbak met kap;
– drie kg Peewee houtkorrels; en
– een schepje.
Je kunt deze bak aan de bovenkant open maken waardoor je de keutels van je kat nog gemakkelijker kunt verwijderen.
Je zet het ook gemakkelijk in elkaar en reinigen is een makkie!

 

Peewee kattenbak XXL, Ecodome startpakket, bruin met Ivoor

Is je kattenvriendje wat groter gebouwd of heb je meerdere katten in huis? Dan is de Peewee kattenbak XXL Ecodome het kattentoilet dat je moet aanschaffen. Net als bij de overige modellen bestaat ook deze versie uit een onderbak en een bovenbak. Het heeft afgeronde hoeken en de mogelijkheid om de opening vooraan, te verhogen.

Je gebruikt het met houtkorrels die je op het rooster van de bovenbak legt. Zodra de korrels nat worden  vallen ze  in de vorm van zaagsel  naar de onderbak, die je slechts één keer per week hoeft te ledigen. Je bent door het aanschaffen van dit systeem dus gelijk verlost van langdurige stank en uitloop. Aangezien je de korrels steeds bijvult en dus niet weggooit, is deze kattenbak lief voor je portemonnee.

Met dit artikel hoop ik je voldoende geïnformeerd te hebben over het gebruik van een kattenbak in het algemeen en  het unieke van het Peewee kattenbak systeem in het bijzonder. Mocht je naar aanleiding van deze tekst toch nog met vragen zitten, dan kun je altijd een berichtje sturen. Je krijgt zeker een antwoord terug!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 16 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *