Redenen waarom katten in modder (en ander vuil) rollen

Gedrag & Verzorging » Redenen waarom katten in modder (en ander vuil) rollen
Kat rollend in vuil

Katten zijn dieren die een aantal merkwaardige gewoonten hebben en die soms zelfs een beetje vreemd kunnen zijn. Als je katten als huisdier hebt, is het bijna zeker dat je ze af en toe een aantal opvallende dingen hebt zien doen. Een voorbeeld hiervan is het rollen in de modder. Waarschijnlijk heb je gemerkt dat veel katten, als ze buiten zijn, direct naar de modder toe gaan en er een tijdje overheen en doorheen rollen.

Het zijn trouwens niet alleen katten die dit doen, maar er zijn ook veel andere dieren die de neiging hebben dit te doen. Vooral als het om katten gaat zijn er veel verschillende redenen voor dit gedrag. We richten ons dan ook op katten in dit artikel. Wil je meer weten over de oorzaken van dit gedrag? Lees dan verder om daar alles over te weten te komen!

 

Ze proberen hun lichaam af te koelen

Een van de redenen waarom katten de neiging hebben om in de modder te rollen als ze de kans krijgen, is dat ze proberen hun lichaam af te koelen. Gedurende bepaalde tijden van het jaar en afhankelijk van het seizoen, kunnen katten een vrij hoge lichaamstemperatuur hebben. Dit kan doordat ze ofwel veel tijd in de zon doorbrengen in de zomer, of naast de verwarming zitten in de winter.

Het is gebruikelijk om te zien dat katten tijdens de hete zomerdagen vaker in de modder rollen. De aarde en het vuil hebben verkoelende eigenschappen die katten aantrekken wanneer ze het in de zomer erg warm hebben. Wanneer katten in de modder rollen, halen ze de eerste laag van de modder weg en proberen ze bij de onderste lagen te komen, die het koelst zijn. Zoals je wellicht weet, zijn de meeste kattenrassen niet erg dol op water, dus een zwembad of vijver in gaan om zich op te frissen op een warme zomerdag is voor hen geen optie. Daarom kiezen ze er liever voor hun lichaamstemperatuur af te koelen door in de modder te rollen.

 

Communicatie met soortgenoten

Zoals bij veel andere dieren het geval is, gebruiken katten zowel hun neus als mond om mee te ruiken. Ze hebben een zeer scherpe reukzin en kunnen via geuren veel communiceren en overbrengen. Heb je er ooit over nagedacht hoe en waarom katten communiceren via geuren en hun reukzin? Het is een feit dat er specifieke klieren zijn op sommige delen van hun lichaam, zoals hun staart, hun mond, hun voetzolen en hun wangen, die een bepaald feromoon afscheiden dat uniek en speciaal is voor elke afzonderlijke kat. Je zou het als de handtekening van de kat kunnen beschouwen.

Door in de modder te rollen, verspreiden katten hun geur in de bodem. Op deze manier wordt het feromoon dat ze afscheiden in de bodem geïmpregneerd. Simpel uitgelegd is dit een manier om de plek te markeren, alsof de kat zegt “ik ben hier geweest”. Wanneer andere katten dus in de buurt van dezelfde plek komen, zullen zij weten dat een andere kat daar is geweest, vanwege de geur die de kat in de grond heeft achtergelaten.

Op dezelfde manier kunnen katten door in de modder te rollen veel dingen te weten komen over de omgeving en de buurt. Zo kunnen ze opmerken of er katten in de buurt zijn en of er andere katten op de plek zijn geweest. In het algemeen kunnen katten door in de modder te rollen met elkaar communiceren via hun reukzin.

 

Ze geven uiting aan een gevoel van veiligheid

Wanneer katten op hun rug rollen is het mogelijk dat ze dit doen omdat ze zich veilig en gezond voelen in hun huidige omgeving. Als je ziet dat jouw kat op zijn rug rolt, dan kun je er bijna zeker van zijn dat dit waarschijnlijk is omdat hij zich veilig en ontspannen voelt.

Het komt vaak voor dat wanneer katten in de modder rollen, dit is omdat ze zich comfortabel genoeg voelen om lekker rond te rollen. En dit is een heel goed teken! Het betekent dat jouw kat je vertrouwt, dat hij zich op zijn gemak voelt in zijn omgeving en dat hij het leuk vindt om tijd met jou en vooral om in de buurt van jou door te brengen.

Kat liggend

De jeuk proberen weg te krijgen

Een andere mogelijke en zeer logische verklaring voor de gewoonte van katten om door het vuil te rollen, is dat ze gewoon proberen de jeuk van zich af te krijgen. Rollen op hun rug is één van de manieren die veel katten hebben om hun jeuk weg te krabben. Dit is eigenlijk ook gebruikelijk bij veel andere dieren, zoals honden, paarden en zelfs vogels!

In het bijzonder in het geval van katten, zoals we hebben vermeld, zijn ze meestal nogal terughoudend om in de buurt van water te zijn. Dit betekent dat ze er niet voor zullen kiezen om eventuele jeuk van zich af te spoelen door in het water te gaan. Daarom is een van de enige manieren waarop ze van hun jeuk kunnen komen, door zich in de modder te rollen.

Bovendien is deze gewoonte ook een manier om van mogelijke parasieten of vlooien af te komen. Als je merkt dat jouw kat in de modder rolt en je vermoedt dat dit te maken heeft met de behoefte om jeuk te verlichten, let dan op andere mogelijke tekenen die erop kunnen wijzen dat er vlooien zijn. Het is van belang voor zowel jou als de kat om actie te ondernemen en een dierenarts te raadplegen voor de jeuk van de kat.

Let vooral op andere signalen zoals overmatig schoonlikken of kauwen op bepaalde delen van de vacht, vooral als dit gebeurt vlak nadat ze in de modder hebben gerold. Controleer ook op vlekken, kale plekken of korstjes op de huid van de kat. Deze tekenen kunnen erop wijzen dat jouw kat een vlooien- of parasieteninfectie heeft. Denk eraan dat je bij twijfel altijd contact opneemt met je dierenarts.

 

Bescherming van hun spijsverteringsstelsel

Een andere reden die veel katten hebben om in de modder te rollen is de bescherming van hun spijsverteringsstelsel. Wat er gebeurt is dat de vachten van katten de neiging hebben om veel bacteriën op te pikken. Deze bacteriën zijn niet per se schadelijk voor hen. In feite zijn er veel die zelfs gunstig zijn voor hun spijsverteringsprocessen en krijgen ze deze exemplaren binnen wanneer ze zichzelf verzorgen en likken.

Dit is een van de manieren om hun spijsverteringsstelsel aan te vullen met goede bacteriën. Zoals je je misschien wel kunt voorstellen, speelt dit een zeer belangrijke rol in de spijsvertering van de kat. In het algemeen is de gewoonte om in het stof te rollen eigenlijk iets dat goed is voor de gezondheid van jouw zachte maatje.

 

Hunkering naar aandacht

Het is mogelijk dat een verklaring voor deze gewoonte van katten om in het vuil te rollen is dat ze proberen om je aandacht te vragen. Wanneer katten in het vuil rollen, proberen ze misschien een boodschap aan je over te brengen. Ze willen je bijvoorbeeld vertellen dat je naar hen moet kijken en aandacht aan hen moet besteden. Katten zijn meestal vrij onafhankelijke dieren, maar natuurlijk willen ze soms ook aandacht!

Houd er rekening mee dat – als je wilt dat je kat stopt met rollen in de modder – je hem dan niet je aandacht moet geven als hij dit doet. Ingaan op de vraag om aandacht van je kat is een manier om dit gedrag te versterken en aan te moedigen. Zorg er dus voor dat je hem niet geeft waar hij naar op zoek is als je niet wilt dat hij zo vaak over en door de modder rolt.

Kat rollen buiten

Uiting geven aan gevoelens van welzijn en geluk

Veel katten vinden het leuk om tijd buiten door te brengen, in bomen te klimmen, de omgeving te verkennen en een rondje door de buurt te maken. In dat opzicht kan het rollen in de modder ook een manier zijn om uiting te geven aan een gevoel van welzijn en geluk.

Ze genieten erg van het buiten zijn en het rollen kan geïnterpreteerd worden als een manier om dit gevoel uit te drukken. De volgende keer dat je jouw kat in de modder ziet rollen, bedenk dan dat het heel goed mogelijk is dat ze je gewoon vertellen dat ze het heel erg naar hun zin hebben! Wat wil je als baasje nog meer?

 

Conclusie: bijzonder gedrag, maar meestal niets om je zorgen over te maken

Samenvattend het volgende. Zoals je kunt zien zijn er nogal wat verschillende redenen die de beweegredenen van katten om in de modder te rollen kunnen verklaren. Afhankelijk van de context, de bijzonderheden van de omgeving, de specifieke situatie en de persoonlijkheid van jouw kat, kan de verklaring ofwel één van diegene zijn die we hier beschreven hebben, of zelfs een andere! Hoe dan ook, één ding is zeker: meestal is er niets om je zorgen over te maken als je je kat in de modder ziet rollen, aangezien dit gedrag is dat deel uitmaakt van hun natuur en hun normale gewoonten. Bovendien is het rollen in de modder ook een gewoonte die veel andere dieren hebben, zoals honden, vogels of paarden. Let maar eens goed op, je zult het vaker zien dan je denkt!

Zie je jouw kat meestal in de modder rollen? Welke van de hierboven beschreven redenen verklaart volgens jou het best waarom jouw kat dit doet? Misschien heb je wel een andere verklaring die je met ons wilt delen. Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *