De Selkirk Rex: een grote kat die onzichtbaar gespierd is 

Kattenrassen » De Selkirk Rex: een grote kat die onzichtbaar gespierd is 
selkirk rex liggend

De Selkirk Rex is een vrij grote kat met een gekrulde vacht. De kat is vrij gespierd maar dit is niet altijd even goed te zien vanwege de bijzondere vacht van deze kat. De kat is erg ontspannen, houdvan knuffelen en is erg speels. Ben je benieuwd hoe de kat aan deze bijzondere eigenschappen komt? Je leest het hier!  

 

De afkomst: een buitenbeentje in het nest  

De Selkirk Rex is een van de nieuwste natuurlijke rassen. De kat stamt af van Miss DePesto, een huiskat uit een asiel in Montana. Miss DePesto was een bijzondere kat aangezien zowel de broertjes en zusjes van Miss DePesto als de moederkat normaal behaard was. Miss DePesto had een gekrulde vacht wat deze kat een bijzonder uiterlijk gaf. De kat werd uit het asiel meegegeven aan Jeri Newman, een fokker van Persen in Montana. Jeri wou graag weten of het ontstane gen dominant of recessief was. Ze kruiste Miss DePesto met een zwarte Pers.  

In het nestje dat uit deze kruising voortkwam hadden drie van de zes kittens een gekrulde vacht. De mutatie die voor de gekrulde vacht zorgt is dus dominant. Dit in tegenstelling tot de Devon en Conrish Rex waarbij deze mutatie niet dominant is. Bij verdere kruisingen met Persen en andere kortharige rassen zijn uiteindelijk twee verschillende soorten Selkirk Rex ontstaan. Een kortharige en een langharige variant.

 

Het karakter: een echte knuffelbeer  

De Selkirk Rex is een erg geduldige kat die veel liefde geeft. De karaktereigenschappen van deze kat komen voort uit de verschillende kruisingen. Zo heeft de Selkirk Rex net zoals de Brits Korthaar een erg ontspannen houding, is de kat net zoals de Pers een echte knuffelbeer en blijft de kat net zoals de exotische korthaar erg lang speels. Mede doordat de kat zo lang speels is en daarnaast ook vrij actief is het verstandig om voldoende speeltjes en bijvoorbeeld een klimpaal in huis te halen.  

Door de ontspannen houding van deze kat en het feit dat de kat erg van knuffelen houdt is dit de perfecte kat als je op zoek bent naar een knuffelmaatje. De kat accepteert erg veel van de mens en geniet erg van menselijk contact. Ook met andere katten en honden kan deze kat goed overweg.   

selkirk rex infographic

Het uiterlijk: een grote kat met een krullende vacht  

De Selkirk Rex is een erg grote en stevige kat. De kat heeft een krullerige vacht die er het mooist uitziet wanneer de kat volwassen is. Doordat de kat zo groot en stevig is ziet de kat er erg sterk uit. Een Selkirk Rex weegt doorgaans tussen de 3 en de 5 kilo. Het is hierbij wel op te merken dat mannetjes wat groter en zwaarder zijn dan vrouwtjes. Het feit dat de vrouwtjes wat minder groot zijn maakt ze niet minder elegant.  

Het lichaam van de Selkirk Rex is medium tot groot van formaat en is mooi in balans. De kat is vrij gespierd maar dit is niet altijd even goed te zien vanwege de krullerige vacht. Verder is het lichaam wel in de vorm van een rechthoek maar niet bijzonder lang. De rug van de kat is recht maar loopt wel iets omhoog richting de achterpoten. De schouders en de heupen verschillen niet in breedte waardoor deze lijnen mooi recht lopen. De poten van de Selkirk Rex zijn vrij groot en ook vrij stevig, mede vanwege de dikke botten.

Ondanks dat de poten zo groot en stevig zijn staan ze wel mooi in verhouding met de rest van het lichaam. Dit komt doordat de Selkirk Rex over het algemeen ook een vrij grote kat is. De pootjes van de kat zijn ook vrij groot en rond van vorm. De kat heeft bij de voorpootjes vijf tenen en de bij de achterpootjes vier tenen. De staart is normaal van grote en is vrij stevig op de basis. De staart loopt een beetje taps af maar is niet stomp of puntig op het einde.   

De Selkirk Rex heeft een ronde kop die vrij breed is. De kat heeft zowel bij de mannen als bij de vrouwen erg volle wangen. De Snuit is normaal van breedte en lijkt vierkant door de botstructuur en de snorhaarpads. De snuit is duidelijk zichtbaar achter de ronding van de wangen. De neus van de kat is vrij klein en loopt schuin naar beneden. De neus zit net onder de lijn van de ogen. Verder is de kin van deze kat sterk en goed ontwikkeld.

De kop mag niet extreem groot zijn en moet mooi in verhouding met de rest van het lichaam zijn. Dit heeft te maken met de regels voor showen en tentoonstellen. Meer daarover lees je in dit artikel. De oren hebben een normale grootte en zijn vrij breed bij de basis. Verder zijn de oren gepunt en staan ze erg ver uit elkaar. De ogen van de Selkirk Rex zijn vrij groot, rond en staan vrij ver uit elkaar. Hier zit wel meer dan een oogbreedte tussen. 

 

De vacht van de Selkirk Rex 

De Selkirk Rex heeft een gekrulde vacht en komt voor in twee verschillende lengtes. Er is zowel een kortharige als een langharige variant van de Selkirk Rex. Het verschil tussen beide is het best te zien bij de staart en de kraag van de kat. Bij de korthaar is de lengte van de haren op de staart even lang als bij de rest van de vacht. Bovendien liggen de krullen dicht tegen de staart aan. Ook de kraag is bij de kortharige variant even lang als de rest van de vacht. Bij de langhaar is dit niet het geval. Zowel de lengte op de staart als bij de kraag is langer dan de rest van de vacht. Bovendien is de staart erg pluizig en zijn de krullen niet dicht langs de staart maar juist van de staart af.  

De structuur van de kortharige vacht is vrij zacht. De vacht voelt lekker aan en is pluizig. Verder is de kat goed bedekt met de vacht en zijn er geen kale plekken of plekken met een dunne bedekking aanwezig. De vacht staat van het lichaam af. Dit betekent dus ook dat de krullen niet met de flow van het lichaam meegaan maar juist van het lichaam afstaan. Dit geeft een wat wild uiterlijk. De krullen zelf zijn willekeurig en individueel. Hierbij komen de krullen eerder in bosjes voor dan dat je een hele golvende beweging hebt. Hoeveel de haren gekruld zijn hangt van meerdere factoren af. Je kan hierbij denken aan de haarlengte, het geslacht maar ook de leeftijd van de kat. De vacht van een Selkirk Rex is over het algemeen op zijn mooist als deze goed volwassen is. De krullen vallen vooral op bij de nek, de staart en de buik. Bij jonge katten en kittens kunnen de krullen minder aanwezig zijn.  

De structuur van de langharige vacht is ook zacht en pluizig. Deze vacht is alleen iets minder dik dan de kortharige vacht. Dit betekent alleen niet dat de vacht dun is. De haren zijn gewoon langer waardoor de vachtstructuur wat minder dicht op elkaar zit. Hierdoor voelt de vacht wat minder dik en stevig aan. Ook bij de langharige vacht staat de vacht iets wat van het lichaam af. De krul is weer random en komt in een soort van bosjes en ringetjes voor. Bij de nek, staart en de buik is de vacht langer en is de krulling ook een stuk beter te zien.  

De vacht van de Selkirk Rex komt in erg veel kleuren en patronen voor. Zo komt de Selkirk Rex onder andere voor in: 

 • Tabby patronen 
 • Shaded kleuren 
 • Smoke kleuren 
 • Spotted patronen                                                                                                                                                

Voor de precieze kleuren en patronen waar de Selkirk Rex in voorkomt is het verstandig om een kijkje te nemen in de rasstandaard van deze kat. Hier vind je ook de toegestane kleuren van de ogen, het neusleer en de kussens van de pootjes per kleur vacht.  

selkirk rex van de zijkant in grasveld

De opvoeding: leer je kat goed gedrag aan  

Het is voor de ontwikkeling van een kat heel belangrijk dat deze in de eerste fase van zijn of haar leven in de aanwezigheid van zijn nestgenootjes en de moederkat opgroeit. Dit is een veilige omgeving waar een kitten zich op zijn gemak voelt. Samen met zijn nestgenootjes leert een kitten de basisvaardigheden voor het leven. De moeder speelt hierin een belangrijke rol en leert de kittens bijvoorbeeld omgaan met tegenslagen. Na verloop van tijd vindt de moederkat het zuigen aan haar tepels wel voldoende en laat ze dit niet toe. Dit is een van de eerste belangrijke lessen van een kitten. Niet alles kan gaan zoals zij dat willen.  

De eerste periode in het leven van een kitten wordt ook wel de socialisatieperiode genoemd. Deze periode bestaat uit twee delen. De eerste socialisatieperiode vindt plaats wanneer een kitten tussen de 3 en de 8 weken oud is en de tweede socialisatieperiode wanneer je kitten tussen de 8 en de 14 weken oud is. Aangezien fokkers kittens over het algemeen pas met hun nieuwe baasje meegeven wanneer deze ongeveer 13 weken oud zijn vindt vrijwel de gehele socialisatieperiode bij de fokker plaats. Het is belangrijk om goed na te gaan of een fokker voldoende tijd aan deze socialisatieperiode heeft besteed en of je kitten in aanwezigheid van de moederkat is opgegroeid.  

In deze socialisatieperioden leert een kat omgaan met vreemde geluiden, andere dieren maar ook menselijk aanrakingen. Deze perioden zijn erg belangrijk voor het verdere verloop van het leven van een kitten. Wanneer hier niet voldoende aandacht aan wordt besteed kan een kat in zijn verdere leven te maken krijgen met angststoornissen maar wordt ook het verzorgen van de kat een stuk lastiger. Wanneer deze niet gewend is aan menselijke aanrakingen wordt het voor een baasje ook een stuk lastiger om de kat goed te verzorgen. 

Wanneer je jouw kat als baasje in huis hebt gaat de opvoeding verder. Het is belangrijk dat de kat de huisregels in zijn nieuwe huis goed begrijpt. Zo zit je er bijvoorbeeld niet op te wachten dat je kat de hele bank kapot krabt. Daarnaast is het ook verstandig om je kat aan te leren om zijn behoefte in de kattenbak te doen.  

Een handige tip is om een stukje stof of doek dat in de omgeving van het nest lag van de fokker mee te vragen. Wanneer een kitten namelijk opgroeit in zijn nestje, ontwikkelt zijn geur zich ook langzamerhand. De eerste dingen die een kat in zijn leven ruikt zal deze nooit vergeten. Door bijvoorbeeld een stukje stof of doek afkomstig van het nestje in de kattenbak neer te leggen weet je zeker dat je kat deze ook gaat gebruiken.  

Daarnaast is het handig om je kat te straffen en te belonen. Met straffen wordt niet het fysiek pijnigen bedoeld maar meer het aanspreken op slecht gedrag. Wanneer je kat ongewenst gedrag vertoont kun je je kat hier op een strenge manier op aanspreken. Het is hierbij wel belangrijk dat je dit direct na de handeling doet zodat de kat een verband ontdekt. Ditzelfde geldt voor het belonen van je kat. Wanneer je iets goed doet kun je je kat een snoepje of een aai over zijn bol geven. De kat zal dit positieve verband herkennen en dit goede gedrag vaker vertonen.  

 

De verzorging: zorg voor voldoende beweging  

Om je kat in goede gezondheid te houden is een goede verzorging noodzakelijk. Je kan hierbij denken aan het regelmatige kammen van de vacht, het knippen van de nagels maar ook het schoonhouden van de ogen en oren. Maar ook beweging komt hier bij kijken.

Bij de Selkirk Rex is het ook verstandig dat je de vacht goed verzorgt. Door de vacht af en toe te borstelen haal je dode haren en haarballen weg. Wanneer je de mooie krulling in de vacht wilt houden is het wel belangrijk dat je de vacht niet te vaak borstelt. Wanneer je de vacht te vaak borstelt zal de krulling steeds minder worden. Met het af en toe wassen van de haren houd je de haren mooi gezond en blijft de krulling erg mooi.  

Naast de verzorging van de vacht is het ook belangrijk dat je als baasje goed omgaat met de nagels van je kat. Het is voor een kat erg fijn om iets van een krabpaal in huis te hebben waartegen de kat kan krabben. Dit is fijn voor de kat aangezien een kat door te krabben het vuil bij zijn nagels weg kan halen. Daarnaast is het ook belangrijk om eens in de zoveel tijd de nagels zelf goed te verzorgen. Door de nagels een paar keer per jaar te knippen voorkom je dat deze gaan ingroeien en dat er nare situaties ontstaan.  

Het goed schoonhouden van de ogen en de oren is ook een belangrijk onderdeel van de verzorging van een kat. Bij katten wil bij de ogen en oren nogal eens wat vuil ophopen in de vorm van oog- en oorsmeer. Wanneer je dit laat zitten kan er meer vuiligheid bij komen en kunnen uiteindelijk zelfs infecties ontstaan. Daar zit je als baasje natuurlijk niet op te wachten. Het is dan ook belangrijk om tijdig in te grijpen en je kat regelmatig op oog- en oorsmeer te controleren. Wanneer je dit weghaalt kun je het beste gebruikmaken van een wat vochtig doekje. Het is hierbij wel belangrijk dat je niet bij elk oog en oor hetzelfde gedeelte van dit doekje gebruikt. Wanneer je dit wel doet heb je namelijk de kans dat je een mogelijke infectie van het ene oog/oor naar het andere oog/oor overbrengt.  

Zorgen dat je kat voldoende beweging krijgt is ook een belangrijk onderdeel van de verzorging. Veel mensen hebben dit niet in de gaten en gaan ervan uit dat de kat dit zelf wel regelt. Dit is alleen niet altijd het geval. Wanneer je kat de hele dag binnen zit en er weinig met de kat wordt gespeelt heeft je kat bijvoorbeeld maar weinig beweging. Door veel met je kat te spelen en ook actieve speeltjes in huis te halen zorg je ervoor dat je kat voldoende beweegt. Een goede conditie is bovendien erg goed voor de algemene gezondheid van je kat.  

selkirk rex kitten

De voeding: vooral eiwitten en vetten zijn erg belangrijk  

Er is een reden waarom katten altijd achter muizen aanjagen. Het natuurlijke voedsel van een kat is namelijk de muis. Dit maakt katten dan ook echte vleeseters die hun meeste voedingsstoffen uit eiwitten en vetten halen. Met een portie granen en groente maak je een kat dan ook zeker niet blij. Katten hebben bovendien erg veel moeite met het verwerken van koolhydraten.  

In de zoektocht naar geschikt voedsel voor je kat is het belangrijk om goed naar de etiketten te kijken. Bij kattenvoer is het dus belangrijk dat er voldoende vetten en eiwitten in zit. Wat eiwitten betreft zijn vooral de aminozuren taurine en methionine erg goed voor de gezondheid van je kat. Daarnaast is het belangrijk dat je kat bepaalde vitaminen en mineralen tot zich neemt. Hierbij zijn vooral zink, vitamine A, vitamine E, Calcium en fosfor erg belangrijk.  

In de keuze van voedsel voor je kat kun je bovendien onderscheid maken tussen droog en nat voer. Met droog voer worden onder andere kattenbrokken bedoeld. Deze maken weinig rotzooi, geven weinig stank en bederven niet zo snel. Dit voer heeft als nadeel dat er weinig vocht in zit, dat het meer koolhydraten bevat en dat het niet echt op het natuurlijke voedsel van de kat lijkt. Een voordeel van droog voer is echter wel dat het kan bijdragen bij het behouden van een gezond gebit voor je kat. Nat voedsel zoals rauw vlees lijkt daarentegen wel op het natuurlijke voedsel van de kat. Bovendien heeft het een hoog vochtgehalte en bevat het weinig koolhydraten. Naast deze voordelen heeft ook nat voedsel nadelen. Zo heeft nat voedsel nogal een geur, kun je het niet lang bewaren en neemt het voeren veel tijd in beslag.  

Het vochtgehalte van nat voer kan belangrijk zijn omdat een kat van nature niet zoveel drinkt. Aangezien het natuurlijke voedsel van de kat muizen, vogels en andere kleine dieren zijn die veel vocht bevatten heeft de kat nooit veel hoeven drinken. Wanneer je jouw kat alleen droog voer geeft neemt de kans op uitdroging toe.   

 

Ziektes die veel voorkomen 

De Selkirk Rex is over het algemeen een vrij gezond ras kat. Zo zijn er niet echt ziektes die alleen bij dit ras voorkomen. Wel kan een Selkirk Rex te maken krijgen met algemene kattenziektes zoals bijvoorbeeld de Polycystic kidney disease (PKD) en Hypertrofische cardiomyopathie (HCM). 

De Polycystic kidney disease is een erfelijke nierafwijking waarbij na verloop van tijd de werking van de nieren steeds minder wordt. Vaak wordt deze ziekte pas in een laat stadium ontdekt wanneer het nierweefsel al voor een groot gedeelte is aangepast. Symptomen die bij deze ziekte horen zijn: 

 • Het hebben van een mindere eetlust 
 • Het steeds magerder worden van de kat 
 • Veel drinken en plassen 
 • Minder actief zijn 
 • Last krijgen van uitdroging 
 • Het ontstaan van bleke slijmvliezen doordat de kat moet braken en door bloedarmoede  

Hypertrofische cardiomyopathie is een erfelijke hartafwijking waarbij het bloed minder goed doorgepompt kan worden. Hierdoor is de kans op trombose aanzienlijk vergroot en kan bovendien de werking van de hartkleppen na verloop van tijd afnemen. De ziekte wordt meestal op jonge leeftijd ontdekt maar er zijn niet altijd symptomen aanwezig. Symptomen die op HCM kunnen wijzen zijn:  

 • Het hebben van een mindere eetlust 
 • Benauwd worden 
 • Snel ademhalen  
 • Verlamming bij de achterpoten 

Aangezien zowel PKD als HCM erfelijke ziektes die veel voorkomen testen fokkers hier veel op. Fokkers die hier op testen geven vaak ook een document waarin de afwezigheid van deze ziektes wordt gegarandeerd mee aan de kittens

witte selkirk rex staand

Hoe oud kan de kat worden 

Een Selkirk Rex wordt doorgaans tussen de 10 en de 15 jaar oud. Het is hierbij op te merken dat een goede verzorging de levensverwachting aanzienlijk kan vergroten maar dat het krijgen van bepaalde ziektes deze levensverwachting flink kan doen afnemen. Houdt het welzijn van je kat dus goed in de gaten! Jij en je maatje willen natuurlijk lang van elkaar kunnen genieten.

  

Wat jij moet weten voordat je de kat in huis neemt  

Voordat je een Selkirk Rex in huis neemt is het belangrijk dat je goed weet wat je te wachten staat. Het in huis nemen van een kat is niet zomaar iets en hier komen veel verplichtingen bij kijken. Je zult je kat op tijd moeten voeren, goed moeten verzorgen maar ook voldoende liefde geven. Dit kost aardig wat tijd en niet in elk huishouden is hier evenveel tijd voor. Het is dus belangrijk om dit goed bij jezelf na te gaan voordat je een kat in huis neemt.  

Daarnaast zul je op zoek moeten naar een geschikte fokker. Aangezien de Selkirk Rex een echte raskat is kan het nog vrij lastig zijn om op korte termijn aan een kitten te komen. Bij veel raskatten zijn er wachtlijsten om in aanmerking voor een kitten te komen. Wanneer je nog specifieke eisen op het gebied van uiterlijk en vachtkleur hebt is dit zeker het geval. Wanneer je op zoek bent naar een geschikte fokker kan het verstandig zijn om contact op te nemen met een rasclub. Een rasclub zet zich in voor de goede toestand van een bepaald ras en de eigenaren van dit ras. Hier wordt informatie met elkaar gedeeld maar is het vaak ook mogelijk om op bepaalde wachtlijsten voor een kitten te komen. De Selkirk Rex Cat Club is een voorbeeld van zo’n soort rasclub voor de Selkirk Rex. 

Het is ook belangrijk dat je een kitten in huis neemt dat is ontwormd, ingeënt en eventueel van een chip is voorzien. In de meeste gevallen zorgt de fokker hiervoor en is je kitten in ieder geval van de basisinentingen voorzien. Of je je kat laat chippen is een keuze die je zelf moet maken.  

selkirk rex kitten liggend

Aan wat voor kosten moet je denken 

Voor een Selkirk Rex betaal je al snel tussen de €750 en de €1500. Hoeveel je precies betaald hangt af van het uiterlijk van je kitten en de vraag en het aanbod. De gemiddelde prijs zal uitkomen op ongeveer €1000. Het is natuurlijk niet niks om raskatten te fokken en er komen dan ook veel kosten bij kijken, ook dit draagt bij aan de prijs van de katten. Let er goed op dat je een betrouwbare fokker zoekt en niet zomaar op de beste koopjes afgaat. Een nogal verdacht goedkope raskat kan namelijk een teken zijn dat je te maken hebt met een broodfokker. Daar wil je het liefst niet jouw toekomstige kat vandaan halen.

 

Deel jouw ervaringen met de Selkirk Rex  

Heb jij een Selkirk Rex in huis? Dan heb je vast wel een leuk verhaal over je kat te vertellen. Of misschien ben jij van oWij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen met deze mooie kat en horen graag van jullie. Je kunt je verhaal vertellen door een reactie op dit artikel achter te laten!

 

Veelgestelde vragen over de Selkirk Rex

De gemiddelde schofthoogte van de Selkirk Rex zit tussen de 20 en 28 centimeter. Hun gewicht is meestal zo’n 3 tot 5 kilogram. Er zit echter wel wat verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes van dit ras. Zo zijn de katers vaak iets groter en zwaarder dan de poezen. De Selkirk Rex is een middelgrote tot grote kat met een stevige bouw. Vanwege het feit dat de katten zo groot en stevig gebouwd zijn hebben ze een sterke uitstraling.

Over het algemeen is de Selkirk Rex een kat die zich goed aanpast aan zijn huishouden, en dus ook best even alleen kan zijn. Als jij dus een dag op werk bent zal de Selkirk Rex zich prima zelf vermaken. Laat de kat wanneer je hem net in huis hebt ook wennen aan het feit dat er niet altijd iemand thuis zal zijn, zo zal het nog makkelijker zijn om even het huis uit te kunnen. Het zijn geduldige katten die zowel in een druk gezin als bij een rustiger thuis kunnen passen.

Ze zijn erg liefdevolle katten die met vrijwel iedereen overweg kunnen. Zowel kinderen, honden en andere katten vind de Selkirk Rex geen probleem. Mocht je je druk maken dat de kat misschien eenzaam raakt is het misschien een goed idee om een tweede kat of een vriendelijke hond aan te schaffen. Het is daarnaast ook echt je typische kat, hij wil vaak alleen vertroeteld worden als dat hem op dat moment uitkomt. Anders vind hij het prima om op zichzelf te zijn.

De Selkirk Rex heeft over het algemeen geen problemen met honden. Ze zijn vriendelijk en geduldig van karakter en kunnen hierom vrijwel met alles en iedereen wel opschieten, ook met honden dus! Als jij dus een hond in huis hebt en overweegt een kat aan te schaffen is de Selkirk Rex een prima keuze.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 13 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

2 reacties

 1. Wij hebben al 12 jaar een Selkirk Rex poes.
  Bon bon heet ze . Ze heeft geen enkele tand of kies meer. Maar ze redt zich prima zonder gebit. Ze is speels, aanhankelijk, stoer, sociaal, lief etc etc. De vacht vraagt bijna geen onderhoud. Driemaal per jaar wordt ze geplukt of geschoren. Schat van een poes. Groetjes, Pim

 2. Wij hebben al 13 jaar een Selkirk straight kat.Het is een grote stoere kat die met de chihauhau beste maatjes is.Helaas blaasstenen gehad toen hij 5 jaar was en nu al een gehele tijd nierfalen.Hij kan nog mee maar het loopt toch wel naar zijn einde. Zal zeker weer een Selkirk nemen wat een fijn karakter hebben ze. Voorheen altijd Perzen gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *