Een slechte gezondheid bij je kat herkennen: hoe doe je dat?

Gedrag & Verzorging » Een slechte gezondheid bij je kat herkennen: hoe doe je dat?
kat bij de dierenarts

Katten zijn in de meeste gevallen gezond en hebben veel energie. Wanneer het hen uitkomt gaan ze graag slapen. Katten blijven in het algemeen zo fit als het baasje ze goed verzorgd, met name aandacht besteed aan gevarieerde voeding en als de katten zijn ingeënt. Toch kan het voorkomen dat jouw kat ziek komt. Dit kan allerlei oorzaken hebben. In dit artikel leggen we uit wat ervoor nodig is om jouw kat op de juiste manier te verzorgen.

Wat heeft jouw kat nodig? Waar moet je extra aandacht aan besteden? Vervolgens worden problemen bij katten besproken. De belangrijkste tekenen van een slechte gezondheid komen aan bod. Aangezien voorkomen altijd beter is dan genezen wijzen we je ook op manieren om problemen te ontdekken. Ben jij ook benieuwd hoe je dit aanpakt? Lees dan verder!

 

Wat is ervoor nodig om jouw kat correct te verzorgen?

Natuurlijk is de kat een sterk en gezond dier en is deze gebouwd om te kunnen overleven. Toch is het goed om te weten dat ook katten ook ziek kunnen worden. Tegenwoordig bieden de meeste vaccins bescherming tegen de belangrijkste ziekten – veel dodelijke ziekten komen daar niet meer doorheen. Maar als jij jouw kat niet op de juiste manier verzorgt kan het zijn dat jouw kat alsnog niet oud wordt. Daarom is het cruciaal om te weten wat de juiste manier van verzorgen is.

 

De omgeving, voedsel en water
Het begint allemaal bij een schone en warme omgeving. De omgeving waar jouw kat leeft moet een fijne plek zijn voor de kat. Denk ook aan voldoende voedsel van hoge kwaliteit dat ook nog eens gevarieerd is. Gooi voedsel dat al een tijdje staat weg; de kat wil dit vaak niet meer eten. Schoon en fris drinkwater is ook van belang, in een schoon bakje waar de kat altijd toegang tot heeft.

 

Slapen en spelen

Daarnaast moet de kat kunnen spelen wanneer deze dat wil. Kattenspeeltjes zijn daarvoor ideaal! Na een lange dag spelen is het niet gek als jouw kat moe is. Aan het einde een speelsessie is het daarom belangrijk dat de kat een slaapplek heeft, bij voorkeur op een rustige en afgeschermde plek. Zorg ervoor dat de kat goed door kan slapen en niet ieder moment wordt gestoord.

 

De kattenbak

Mag jouw kat naar buiten? Let er dan op dat het ook dan belangrijk is om een schone kattenbak te hebben. Je kunt er niet van uitgaan dat jouw kat de behoefte altijd buiten doet. Het is schoner om de uitwerpselen van de kattenbak weg te gooien en wat niet in de tuin hoeft te liggen is mooi meegenomen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten kattenbakken met bijbehorende kattenbakkorrels. Deze kunnen gemaakt zijn van geperst hout of geperst papier, maar ook van klei of van steen.

Het schoonmaken van de kattenboek moet je ook regelmatig doen. Als je de korrels ververst, zorg dan dat je iedere keer de kattenbak schoonmaakt en goed afdroogt. Ontsmet deze op regelmatige basis; zo blijft de kattenbak schoon genoeg voor jouw kat.

 

Dit zijn de belangrijkste tekenen van een slechte gezondheid

Pijn en koorts

Dit zijn vaak de eerste tekenen van een zieke kat. Merk je dat jouw kat zich anders gedraagt? Zoek dan naar een plek die pijnlijk is bij jouw kat. Lukt dit niet of vertrouw je het niet? Schakel dan de hulp van een dierenarts in. Het is niet altijd eenvoudig om te ontdekken waar de pijn zit, aangezien inwendige pijn ook vaak voorkomt. Wat betreft koorts is het volgende van belang. Koorts is een stijging van de lichaamstemperatuur, welke kan wijzen op een infectie.

Daarnaast kan er in de zomer sprake zijn van een zonnesteek. Een gezonde temperatuur bij katten is 38,5 graden Celsius, maar kan oplopen tot 39 Graden Celsius. Bij temperaturen hoger dan 39 graden Celsius is het belangrijk om jouw kat goed in de gaten te houden en eventueel de hulp van een dierenarts in te schakelen.

 

Huid en vacht

Katten verharen, dat is normaal. Dit wordt anders als er sprake is van ernstig haarverlies. Soms kan dit zelfs kale plekken tot gevolg hebben. In dit geval moet je altijd een dierenarts inschakelen, tenzij dit het gevolg is van een onschuldige vechtpartij. Het is lastig om zelf in te schatten, maar het is beter om alert te zijn.

Het kan namelijk zo zijn dat er vlooien, mijten of teken in het spel zijn. Dit is iets dat je natuurlijk wilt voorkomen en als het al voorkomt, zo snel mogelijk wilt oplossen voor jouw kat. Er kan ook een allergie in het spel zijn of een andere aandoening van de huid aan de orde zijn. Wees alert en controleer regelmatig op bijzonderheden in de vacht en op de huid.

 

Veranderingen in het gedrag of beweging

Merk je dat jouw kat zich anders gedraagt? Minder opgewekt of een andere verandering in het karakter? Dan kan dit een teken zijn van een ziekte. Soms kan dit ernstig zijn, katten die niet meer opgewekt zijn kunnen soms heel ziek zijn. Dan is het extra belangrijk om op tijd de juiste hulp in te schakelen. Dit is vooral het geval als jouw kat verlies van evenwicht vertoont of kreupel is. Beweegt jouw kat zich moeilijker? Dan kan het zo zijn dat er sprake is van een probleem met de spier of met een pees. Ook botproblemen kunnen voorkomen.

 

Ontlasting, urineren en het eetpatroon

Controleer ook geregeld de urine en de ontlasting. Ziet deze er nog wel normaal uit? Bij bloed is het van groot belang om direct de dierenarts in te schakelen, dit is namelijk geen goed teken. Ook als jouw kat er lang over doet in de kattenbak is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Dit heeft voor een groot deel te maken met het eetpatroon van de kat. Deze is vaak hetzelfde, maar soms kan dit patroon afwijkingen vertonen.

Deze verandering kan natuurlijk tijdelijk zijn maar kan ook wijzen op een aandoening of (beginnende) ziekte. Te veel drinken is ook iets om op te letten. Constant drinken, samen met kwijlen of braken wijzen er namelijk op dat er iets met jouw kat is. Het kan namelijk een gebitsprobleem zijn – welke vaak relatief eenvoudig te behandelen zijn – maar ook een beginnende ziekte. In beide gevallen moet je tijdig optreden.

ziek katje onderzocht door dierenarts

Problemen ontdekken, hoe doe je dat?

Het is essentieel om problemen bij jouw kat te leren ontdekken. Als je weet hoe je dit op de juiste manier moet toepassen, slaag jij erin om de gezondheid van jouw kat goed te monitoren. Het is beter om té alert te zijn, dan om laks om te gaan met het uitvoeren van controles. Er zijn verschillende gebieden waar je op moet letten als je problemen gaat opsporen. We beschrijven ze allemaal hieronder.

 

De oren: let op de oorschelp

Om te beginnen bij de oren, de meeste aandacht moet worden besteed aan het controleren van de oorschelp. Deze moet namelijk schoon zijn maar mag niet vies ruiken. Deze twee dingen zijn dan ook belangrijk om goed in de gaten te houden. Zie je donkere korrel? Dan kan dit een teken zijn van oormijt. Ook kan er een infectie in het spel zijn. Wees altijd alert op viezigheid en controleer tijdig de oren. Maak ze liever te vaak schoon dan helemaal niet en wees alert op viezigheid.

 

De neus: let op afscheiding

We gaan door naar de neus. Bij de neus is het van belang om te letten op afscheiding. Afscheiding uit de neus kan namelijk een teken zijn van een beginnende luchtwegaandoening, maar kan ook wijzen op een allergie.

 

De mond, de tanden en het tandvlees

Niet alleen de oren en de neus moet je nakijken; ook de mond is belangrijk om goed in de gaten te houden. De mond van jouw kat moet schoon en fris zijn. Heeft jouw kat een slechte adem? Dan kan het zijn dat er een probleem met de nieren is, een nieraandoening bijvoorbeeld. Ook andere mondproblemen kunnen in het spel zijn. Als er zweertjes in de mond aanwezig zijn kan dat ook wijzen op een infectie aan de luchtwegen. Met betrekking tot de tanden is het volgende van belang. De tanden van de kat moeten scherp zijn en witte tanden hebben.

 

De ogen: ook hier is afscheiding iets om alert op te zijn

De ogen mogen niet vergeten worden. De ogen van jouw kat horen helder te zijn. Een alerte uitdrukking is van belang, zeker bij jonge katten. Soms zie je dat jouw kat afscheiding bij het oog heeft. Wellicht denk je dat dit normaal is. Juist bij afscheiding moet je alert zijn, dit kan namelijk een teken van een beginnende aandoening zijn.

Een bijzonder geval doet zich voor als je het derde ooglid bij jouw kat kunt zien. Dat is absoluut geen goed teken. Dit is namelijk een duidelijk teken dat jouw kat ziek is en dat de dierenarts direct moet worden geraadpleegd.

 

De huid: deze moet soepel en elastisch zijn

De huid is ook een belangrijke plek. Hieraan zie je snel hoe het met de gezondheid van de kat is gesteld. Als je kijkt naar de huid dan is het goed om te weten dat deze soepel en elastisch moet zijn. Je kunt dit controleren door de huid omhoog te tillen. Blijft deze omhoog staan? Dit duidt op uitdroging. Jouw kat zal dan naar de dierenarts moeten. Daarnaast kunnen korrels een teken zijn van vlooien. Bijzondere plekjes die onderaan het lichaam van jouw kat voorkomen kunnen wijzen op mijten, maar kunnen ook een teken zijn van een allergische reactie.

 

Tot slot: de anus, waar veel viezigheid kan blijven zitten

De anus van de kat is tot slot ook een plek waar veel viezigheid kan blijven zitten. Veel mensen vinden deze plek vies en willen om die reden de kat niet controleren. Juist dit gebied is zo belangrijk, want als je niet alert ben kan het zomaar leiden tot diarree bij de kat. Viezigheid, vlekken of pijnlijke plekken wijzen in het algemeen op diarree.

 

Wanneer de dierenarts bellen?

De dierenarts, daar wil je natuurlijk niet heen voor je kat – tenzij het de nodige vaccinaties en controles betreft. Het is altijd sneu als de kat naar de dierenarts toe moet en erg veel pijn heeft. Dit kun je voorkomen door goed op de gezondheid van te kat te letten. Bel in ieder geval meteen de dierenarts als jouw kat:

  • In shock is;
  • Bloed verliest;
  • Geheel of gedeeltelijk bewusteloos is;
  • Gewond is (duidelijk te zien);
  • Regelmatig braakt;
  • Constant diarree heeft;
  • Vermoedelijk vergif binnen heeft gekregen;
  • Omvalt;
  • Ongecontroleerde bewegingen maakt;
  • Geheel of gedeeltelijk verlamd lijkt.

kat liggend onder een deken

Herken jij nu de tekenen van een slechte gezondheid bij katten?

Zoals je hebt kunnen lezen is het van cruciaal belang dat jij eerste tekenen van eventuele afwijkingen of ziektes kunt herkennen. Elke verandering in het gedrag van jouw kat kan hierop wijzen. Onthoud goed dat voorkomen altijd beter is dan genezen, maar mocht jouw kat toch ziek worden dan is een vroegtijdige behandeling altijd het beste. Een behandeling in het vroegst mogelijke stadium is altijd het meest effectief. Weet jij waar je op moet letten en ken jij nu de tekenen van een slechte gezondheid? Mocht je andere dingen tegenkomen bij jouw kat, dan zijn wij ook erg benieuwd. Laat het ons vooral weten!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *