5 Tips om een kat uit een kamer te houden

Kat.nl » Gedrag & Verzorging » 5 Tips om een kat uit een kamer te houden
Katten bij werk plek

Je hebt misschien wel eens gehoord dat katten erg nieuwsgierige dieren zijn. Als je zelf katten hebt, kan het niet anders dan dat je dat hebt opgemerkt. Ze vinden het dan ook heerlijk om door het huis te zwerven, verschillende ruimtes te onderzoeken en hun omgeving te verkennen. Bovendien houden de meeste katten van klimmen en springen, zodat de kans groot is dat je ze op nogal vreemde plaatsen aantreft, zoals de bovenkant van een aanrecht, een keukenplank of een kast.

Niettemin kun je soms, om verschillende redenen, willen dat jouw kat wegblijft uit bepaalde kamers van het huis. Als je bijvoorbeeld een kamer hebt met een bureau waar gewerkt wordt, is het waarschijnlijk dat je niet wilt dat jouw kat daar rondsluipt. Het is niet altijd gemakkelijk om een kat te vertellen wat hij moet doen, maar er is altijd wel iets wat je eraan kunt doen.

Daarom gaan we in dit artikel een aantal goede tips met je delen die je in de praktijk kunt brengen als je een kat uit een kamer wilt houden. Wil je weten wat je kunt doen om jouw maatje uit bepaalde ruimtes weg te houden, om wat voor reden dan ook? Lees dan snel verder om te weten hoe je dat moet aanpakken!

 

Jouw kat leren begrijpen

Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden als je nadenkt over hoe je een kat uit een kamer kunt houden, is het begrijpen van je kat. Meer specifiek: het leren begrijpen van hun aard, hun impulsen en hun gewoonten. Dit zal je helpen om te weten wat je moet doen als je bepaalde gewoonten van een kat wilt corrigeren, zoals de gewoonte om in een kamer rond te hangen waar je hem niet wilt hebben.

Een goed uitgangspunt kan zijn om na te denken over de mogelijke redenen waarom jouw kat graag tijd doorbrengt in die kamer waar je hem niet wilt hebben. Er moet iets zijn dat jouw kat in die specifieke kamer wil hebben als hij daar altijd is. Om dit te begrijpen, is het een goed advies om te letten op wat jouw kat doet als hij in de kamer is.

Laat je kat in de kamer en let goed op. Wat doet hij daar? Houd in de gaten waar je kat heen gaat en wat hij doet. Misschien houdt hij van een kussen of een stoel. Misschien krabt hij graag aan een bepaald meubelstuk. Misschien vindt hij het leuk om uit het raam te kijken. Probeer het belangrijkste aandachtspunt van je maatje te ontdekken, en dan kun je actie ondernemen om hem uit de kamer te houden.

Kat op bed

5 goede tips om uw kat uit een kamer te houden

Nu je iets meer weet over hoe je actie kunt ondernemen om jouw kat uit een kamer te houden, gaan we vijf van de meest efficiënte tips en trucs met je delen die je in de praktijk kunt brengen om dit gedrag van jouw kat te gaan corrigeren.

Afhankelijk van de persoonlijkheid van jouw kat en de mogelijke redenen die hij heeft om de kamer binnen te gaan waar je hem weg wilt houden, is het mogelijk dat sommige van deze methodes beter voor jou werken dan andere. Hoe dan ook, je zult merken dat deze ideeën zeer effectief zijn om jouw kat uit een kamer te houden. Vele anderen is het ook gelukt!

 

Negeer de aandacht-roepende tactieken van jouw kat

Een van de logische dingen om een kat uit een kamer te houden is om de deur dicht te doen. Toch is dit niet altijd een erg efficiënte methode. Katten hebben hun eigen manieren om ons te overtuigen of om ons te laten doen wat ze willen, en het constante krabben is een voorbeeld van een aandacht-roepende tactiek die ze hebbe. Deze kan ervoor kan zorgen dat je de deur die je net gesloten hebt, open doet.

Als je jouw kat uit de kamer wilt houden, is het laatste wat je moet doen als je de deur sluit en jouw kat krabt eraan om binnen te komen, ze binnen de kamer te laten, of ze te vertellen dat ze moeten stoppen met krabben. Deze aandacht zal niet het resultaat geven dat je wilt. Integendeel, het zal het krabben juist versterken.

Het is dus van essentieel belang dat je sterk in je schoenen staat en geen aandacht schenkt aan jouw kat wanneer deze aan de deur krabt die je net hebt gesloten. Het negeren van jouw kat zal het krabben sneller doen stoppen dan je zou denken.

Als je bang bent dat de deur kapot gaat door het constante krabben, kun je proberen de deur te beschermen met wat plastic of dubbelzijdig tape om de onderkant van de deur af te plakken. Katten houden er niet van om aan dingen te krabben die kleverig zijn, dus dit zal hen er waarschijnlijk van weerhouden om te blijven krabben.

 

De aandacht verleggen

Een zeer efficiënte methode om een gewoonte van je kat te veranderen, is zijn aandacht te richten op een andere gebeurtenis of situatie waarvan je weet dat die zijn interesse zeker zal wekken.

Wanneer je het toepast om jouw kat uit een kamer te houden, ga je stap voor stap als volgt te werk: zodra je jouw kat de kamer in ziet gaan, begin je met de omleidingstactiek die je voor jouw maatje hebt gekozen. Zoals we al zeiden, moet dit iets zijn waarvan je weet dat jouw kat het echt leuk vindt. Je kunt met hem spelen, hem zijn favoriete speeltje laten zien, hem zijn favoriete traktatie geven, of een geluid maken dat zijn aandacht trekt.

Het is belangrijk om dit erg vaak te herhalen in een langere periode van tijd om het gewenste resultaat te krijgen. Uiteindelijk zal jouw kat de kamer beginnen te vergeten en er geen interesse meer in hebben. Heel belangrijk is dat je kiest voor iets dat jouw kat heel leuk vindt. Hoe meer jouw kat geniet van de andere optie die je hem laat zien, hoe sneller je het gewenste resultaat zult zien.

Kat in kartonnen doos

Bied nieuwe opties aan als je kat de kamer in wil gaan

Jouw kat een andere optie geven dan de kamer waar hij graag naar binnen gaat, is een geweldige methode van positieve training. Op deze manier kun je jouw maatje een alternatief bieden dat hij leuk vindt, en hem tegelijkertijd weghouden uit de kamer.

Hiervoor is het heel belangrijk dat je duidelijk begrijpt wat het is dat jouw kat zo leuk vindt aan de kamer. Vervolgens zul je proberen om datgene wat hij zoekt te kopiëren in de andere ruimte. Is het bijvoorbeeld een comfortabel kussen in de kamer waar jouw kat zo van houdt? Leg dat kussen dan ergens anders of haal een soortgelijk kussen en leg het in een ruimte waar de kat wel mag komen.

In de meeste gevallen, als je goed doorhebt wat het is dat de aandacht trekt van jouw kat in die bepaalde kamer, is het heel gemakkelijk om hem dan weg te houden van de kamer als je in staat bent om deze aantrekkelijke factor te verplaatsen of te kopiëren in een andere ruimte van het huis.

 

Maak de kamer een onaangename plek om te zijn

Wanneer we zeggen dat je de kamer waar je je kat weg wilt houden onaangenaam moet maken, bedoelen we dat je het onaangenaam moet maken voor je kat, niet voor jezelf. Je hoeft dus niet alle leuke dingen uit de kamer te halen. Verander het gewoon een beetje voor je kat, zodat hij het niet meer zo aantrekkelijk vindt.

Hiervoor is het weer heel belangrijk om veel aandacht te besteden aan het vaststellen van wat het is dat jouw kat zo leuk vindt aan deze specifieke kamer. Als je eenmaal weet wat dit is, moet je het veranderen, of iets toevoegen wat jouw kat niet leuk vindt.

Als jouw kat bijvoorbeeld graag op een bepaalde stoel in de kamer zit, kun je een kussen leggen dat hij niet lekker vindt, of de stoel besproeien met een oplossing die een geur heeft die hij niet lekker vindt, zoals citrusgeuren kunnen zijn. Als je weet dat jouw kat niet van harde geluiden houdt, kun je bijvoorbeeld harde muziek in de kamer afspelen. Afhankelijk van wat jouw kat wel en niet prettig vindt, kun je de methode in praktijk brengen waarvan je denkt dat die zal werken om de kamer onaangenaam voor hem te maken.

Kitten liggend op bank

Blokkeer de ingang van de kamer

Ook al is het blokkeren van de ingang van de kamer op de lange termijn niet de beste methode, het is een snelle oplossing die jouw kat uit de kamer houdt. Net als bij het simpelweg sluiten van de deur, is deze methode misschien niet goed om de gewoonte bij de wortel te corrigeren, maar het kan in bepaalde gevallen een onmiddellijke oplossing zijn.

Wat je kunt gebruiken om de ingang te blokkeren hangt af van de beschikbaarheid van materialen die je in huis hebt, en van het karakter van jouw kat. Sommige katten kunnen zelfs deuren openen als je ze sluit, en sommige zijn erg getalenteerd om te springen en zich door elke barrière te wurmen die je plaatst. Het blokkerende voorwerp dat je kiest en dat zal werken, zal dus sterk afhangen van jouw kat en zijn karakter. Het is een kwestie van uitproberen!

Vaak zijn babyhekjes heel efficiënt om de toegang tot een kamer te blokkeren zonder de deur volledig te sluiten. Sommige gordijnen, schermen of scheidingswanden kunnen in dit geval ook zeer effectief zijn. Het gebruik van sprays met citrusgeuren of andere geuren waar jouw kat een hekel aan heeft in de deuropening van de kamer kan ook bijdragen aan het laten slagen van je plan.

 

Lukt het jou al om je kat uit de kamer te houden?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende manieren om een kat uit een kamer te houden. Het is erg belangrijk om jouw kat goed te kennen en de factoren te begrijpen die hem naar deze kamer lokken. Wat maakt een kamer zo aantrekkelijk om naartoe te gaan? Is het een kussen of is het een bepaalde stoel?

Hoewel niet alle tips en methoden die we hebben genoemd effectief zullen zijn voor alle katten, zijn we er zeker van dat je in staat zult zijn om een oplossing te vinden die goed zal werken. Het is een kwestie van uitproberen. Uiteraard kunnen gewoonten worden veranderd, ook bij katten. Er is altijd iets dat je kunt doen als je bepaalde gewoonten van jouw kat wilt corrigeren.

Kortom, een kat uit een kamer houden is niet onmogelijk. En jouw maatje voorzien van comfortabele ruimtes en gebieden van het huis waar hij van geniet is ook heel goed te doen. Komt jouw kat ook in ruimtes waar je hem niet wilt hebben? Heb jij een van deze methodes geprobeerd om hem uit de kamer te houden? Laat ons weten hoe het heeft uitgepakt in de reacties hieronder!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 11 Average: 4.9]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *