De Ural Rex: een lieve en zachtaardige kat

ural rex liggend op bed

De Ural Rex is een lieve schootkat die maar wat graag met je knuffelt. Dit uit Rusland afkomstige kattenras is bijzonder aanhankelijk en is graag bij je. Waar katten vaak de reputatie hebben dat ze onafhankelijk zijn, is de Ural Rex een uitzondering op deze regel. Ze bevinden zich graag in jouw gezelschap. Niet alleen hun innerlijk is opvallend, maar ook hun uiterlijk valt op. De Ural Rex is namelijk één van de weinige kattenrassen met een gekrulde vacht. Hoe dat precies is ontstaan, en meer, vertellen we je hieronder. Na het lezen van dit artikel weet je alles wat je moet weten over de Ural Rex.

 

De afkomst: From Russia with Love

De naam van de Ural Rex geeft al goed weer waar dit ras van origine vandaan komt. Deze Rex variant is namelijk afkomstig uit het Oeral gebied. Specifiek is dit een gebergte dat veelal gezien wordt als de scheiding tussen het Europese deel van Rusland en het Aziatische deel van Rusland. Velen typeren het zelfs als de scheiding tussen Europa en Azië. De omvang van dit gebergte is flink, aangezien het van noord naar zuid loopt. Dit gebied staat niet alleen bekend om de pittoreske bergtoppen, maar ook om de vele soorten flora en fauna die hier te vinden zijn.

Dit is dus een plek waar bijzondere diersoorten kunnen ontstaan. De Ural Rex zoals we die nu kennen is afkomstig uit de hoofdstal van de Oeral: Jekaterinburg. Al vanaf de jaren 20 werden deze Rex katten gespot in dit gebied. Ze leefden vooral in het wild en er werden in die tijd nog geen pogingen ondernomen om met dit ras te fokken. Dit veranderde toen de Russische huiskat Mura in 1988 drie kittens kreeg, waarvan er twee een gekrulde vacht hadden. Het katertje, Vasilij, is de stamhouder van alle Ural Rex katten van nu. Ural Rex katten worden nog altijd vaak gepaard met Russische huiskatten. Pogingen om de Ural Rex met andere Rex varianten te kruisen, leverden geen katten met een gekrulde vacht op. De Ural Rex is door de WCF erkend als kattenras.

 

Het karakter: lief en aanhankelijk

Het karakter van de Ural Rex kenmerkt zich door twee woorden: lief en aanhankelijk. In alles is de Ural Rex namelijk ontzettend lief. Ze zijn graag bij je en ze vinden het geen probleem om vaak door je geknuffeld en geaaid te worden. Hoe meer, hoe beter. De Ural Rex is dan ook een typische schootkat. Daarnaast is dit kattenras te typeren als zachtaardig en aanhankelijk. Waar vele kattenrassen wat meer onafhankelijk zijn, is dat bij de Ural Rex niet het geval. Ze zijn graag bij hun baasje.

Dat wil niet zeggen dat ze er niet van houden om actief bezig te zijn. Integendeel, spelen met het baasje vinden ze maar wat leuk. Van nature zijn ze erg speels. Daarnaast moet ook hun intelligentie niet onderschat worden. Het hangt per kat af welke combinatie meer naar boven komt, de zachte en aanhankelijke kant of de meer speelse kant. Vaak is er sprake van een combinatie van beide. Dat is precies wat de Ural Rex zo leuk maakt en een ware toevoeging voor jou in huis zal zijn.

Ural Rex infographic

Het uiterlijk: vele varianten

Het mooie aan de Ural Rex is dat er diverse varianten te vinden zijn. Zo zijn Ural Rex katten over het algemeen gemiddeld qua grootte, maar er zijn ook wat kleinere varianten verkrijgbaar. Ook de lengte van het haar kan flink alterneren. Er zijn zoveel kortharige als langharige Ural Rex katten. Opvallender is het feit dat de vacht van dit kattenras gekruld is. Dit komt niet vaak voor bij katten en beperkt zich vooral tot de diverse Rex rassen die er op dit moment zijn.

De gekrulde vacht springt meteen in het oog, maar over de gehele linie ziet het uiterlijk van de Ural Rex er goed uit. De kop van deze kat is wigvormig. De snuit heeft een mooie definitie, onder meer dankzij de distinctie jukbeenderen. De ogen hebben geen vaste kleur. Ze hebben een ovalen vorm en ze staan wijd uit elkaar. De oren kunnen middelgroot tot groot zijn en ze staan mooi rechtovereind. De Ural Rex is een elegante kat. Super gespierd zijn ze niet, maar dat betekent niet dat dit ras niet graag in beweging is. Hieronder vertellen we je meer over de bijzondere vacht van dit kattenras.1

 

De vachtkleur en vachtpatronen van de Ural Rex

Het is al vaker benoemd, maar de gekrulde vacht is het de meest opvallende eigenschap van de Ural Rex. Of de vacht nu beschikt over kort haar, lang haar of iets hier tussenin; de vacht bedekt het gehele lichaam. De krullen zijn mooi los van elkaar. Bovendien is er sprake van een dubbele vacht, inclusief ondervacht en bovenvacht. Gezien de plek waar dit kattenras vandaan komt, is dit niet verwonderlijk. Het Oerol gebied is groot, maar vooral in de winter zal het overal vrij koud zijn. In het zuidelijke gedeelte kan het in de zomers nog best warm worden, maar in het noordelijke gedeelte zul je geen tropische temperaturen aantreffen. Een ondervacht is dan ook een noodzakelijkheid voor een kat uit deze regio.

Bij de Ural Rex katten zijn vele soorten vacht toegestaan. Uitzonderingen op deze regel zijn Chocolade, Cinnamon, Lila, Fawn en de bijbehorende verdunningen hiervan. Daarnaast is zowel een Ticking, een Tabby als een Birmees patroon niet toegestaan. De volgende basiskleuren zijn dus wel mogelijk:

  • Zwart
  • Wit
  • Grijs
  • Rood
  • Seal: een zwarte basiskleur met een licht lichaam.
  • Blue: door een verdunningsgen wordt de zwarte kleur lichter en neigt het naar blauw.
  • Crème: een verdunde variant van rood.

Ook Points zijn toegestaan. Met Points bedoelen we de zogenaamde punten op het lichaam van een kat: oren, snuit, poten en staart. Ook hierop zijn alle vachtkleuren en -patronen toegestaan, behalve de hierboven genoemde uitzonderingen. Hierdoor zijn er veel unieke Ural Rex varianten. Zo vind je altijd een kat die bij je wensen en voorkeuren past.

 

De opvoeding: socialisatie en een hoop liefde

De Ural Rex is erg op zijn of haar baas gericht. Je hoeft niet veel actief bezig met ze te zijn zoals je bijvoorbeeld met een Turkse Van wel veel bezig zal zijn. Desalniettemin is aandacht voor je kat alleen maar goed. Hierdoor hechten ze zich nog meer aan jou. Bij jou zullen ze zich helemaal veilig en geborgen voelen. Een opvoeding met een hoop liefde doet wonderen voor dit kattenras.

Natuurlijk mag de socialisatie van je kat niet vergeten weten. Dit is een belangrijk proces, maar tegelijkertijd is het niet geheel in je eigen handen. De fokker dient namelijk hiervoor te zorgen, aangezien je de meeste katten pas na 12 weken mee naar huis mag nemen. Deze eerste paar weken zijn essentieel voor een goed gesocialiseerde kat. Daarom is het goed dat ze deze tijd vooral met hun moeder en eventuele broers en zussen kunnen spenderen. Ook thuis zet je het socialiseren door. Zo leert je kat om goed om te gaan met andere mensen en zal een kat ook snel gewend zijn aan de geluiden bij jou in de straat. Tevens moet een kat goed om kunnen gaan met je aanraking. Dit is essentieel als je bijvoorbeeld de nagels van een kat wilt knippen of wanneer je hun tanden moet bekijken. Dergelijke taken zijn aan jou als baasje en opvoeder.

Hierboven benoemden we al het belang van veel liefde voor je kat. Ural Rexen zijn dol op knuffels en ze zijn graag bij je. Jij bent belangrijk voor hen. Van nature is dit kattenras rustig, maar dat betekent niet dat ze nooit willen spelen. Beweging is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Niet alleen is dit goed voor hun fysieke gesteldheid, maar dit levert een algeheel gelukkigere kat op. Bovendien weet de kat op deze manier zichzelf te vermaken, zelfs als je er even niet bent. Alhoewel dit kattenras er niet om bekend staat, is de Ural Rex enorm slim. Hersenspelletjes vinden ze dan ook zeer leuk en uitdagend. Omdat Ural Rexen altijd gekruist worden met Russische huiskatten / boerenkatten, kan de één best wat meer temperamentvol en beweeglijk zijn dan de ander.

ural rex kitten op bed

De verzorging

Tijdens de eerste twee jaar van het leven van een Ural Rex zul je het vaakst je kat moeten kammen. Gedurende deze periode vinden er namelijk meerdere vachtwisselingen plaats. Geregeld kammen zorgt ervoor dat de vacht van deze kat in betere conditie blijft. Door de vachtwisselingen kunnen er namelijk veel losse grijze haren aanwezig zijn. Borstel je jouw kat niet vaak genoeg, dan kunnen deze losse haren de kwaliteit van de vacht verminderen. Borstel daarom je kat vaker dan gemiddeld tijdens de eerste twee jaren van zijn of haar leven. Na de eerste twee (maximaal drie) jaar is de verzorging gemiddeld. Eén keer per week borstelen of kammen zal voldoende zijn. Daarnaast is het aan te raden om één keer per maand de nageltjes van je kat bij te werken. Tot slot is het een aanrader om altijd minimaal één keer per jaar je Ural Rex te laten checken door je dierenarts. Zo weet je altijd hoe het ervoor staat met de gezondheid van je kat.

 

De voeding die de Ural Rex nodig heeft

Ieder kattenras profiteert van een dieet dat volledig is afgestemd op de behoeften van de kat. Zo ook een Ural Rex. Katten zijn vleeseters en hebben dan ook voedsel met veel eiwitten nodig. Je kunt het beste kiezen voor natvoer. Ural Rex katten maken niet veel gebruik van hun waterbak. Dankzij het natvoer krijgen ze alsnog genoeg vloeistof binnen.

 

Ziektes die veel voorkomen bij de Ural Rex

De Ural Rex is één van de gezondere katrassen van nu. Voor zover bekend, heeft dit kattenras geen last van erfelijke ziektes. Alhoewel Ural Rex katten vaak gekruist worden met Russische huiskatten, heeft dit tot op heden geen erfelijke ziektes opgeleverd. Daarnaast staat dit ras er om bekend minder gevoelig te zijn voor ziektes die andere katrassen wel kunnen treffen.

ural rex

Hoe oud kan de Ural Rex worden?

Gemiddeld moet je denken aan een leeftijd tussen de 15 en 20 jaar. De Ural Rex is een relatief gezond ras. Hierdoor kunnen ze best oud worden. Heb je geluk, dan is het best mogelijk dat jouw Ural Rex kat ouder dan 20 jaar wordt. Dit hangt natuurlijk ook af van jouw verzorging en de voeding die je aan het dier geeft. Ook de hoeveelheid beweging is van invloed op de gezondheid van jouw kat. Maar door het gebrek aan erfelijke ziektes en een lage gevoeligheid voor andere ziektes, kan een Ural Rex dus best oud worden.

 

Wat je moet weten voordat je de Ural Rex in huis neemt

Er zijn een aantal dingen die je moet weten voordat je de kat in huis neemt. Zo is de Ural Rex een relatief gemakkelijke kat om te verzorgen. Zijn persoonlijkheid is lief en aanhankelijk. Ook heeft dit ras, zeker in vergelijking met sommige andere katrassen, minder aandacht nodig. Ze zijn speels, maar ze willen niet altijd spelen. Hierdoor zijn deze katten geschikt voor diverse gezinssamenstellingen. Single mensen, stellen of families met kinderen: de Ural Rex pas overal bij. Ze hechten zich snel aan mensen en ze zijn er dol op om met iedereen uit het gezin te knuffelen.

 

Wel raden we je altijd aan om goed je research te doen voordat je een definitieve aankoop plaatst. Voor een Ural Rex zul je veelal in zee moeten gaan met een buitenlandse fokker. Hierdoor is het moeilijker om even langs te gaan om het nestje te bekijken. Controleer daarom altijd of de fokker lid is van een rasvereniging en hoeveel er bekend is van de bloedlijn van de kat die je op het oog hebt. Check ook de staat van de kittens als je ze gaat oppikken. Vraag daarnaast altijd na over de mate van socialisering, het ontwormen en of ze al hun vaccinaties hebben ontvangen. Zo weet je zeker dat je een gezonde en gelukkige Ural Rex kat zal kopen.

ural rex kitten

Aan wat voor prijs moet je denken?

Voor een Ural Rex betaal je rond de 1.000. De Ural Rex is een prijzige kat. Dit komt onder meer omdat deze kat zeldzaam is. Zo zijn de meeste fokkers van dit kattenras in Rusland te vinden. Daarnaast zijn er een aantal Ural Rex fokkers in Duitsland te vinden. Qua kosten moet je dus al snel denken aan een prijs van minimaal 1.000.

 

Kies jij ook voor dit ras?

De Ural Rex is een uitzonderlijk lieve kat die erg graag met je knuffelt. Het is ook een intelligente kat die graag speelt. Een veelzijdige kat die ontzettend leuk is om te hebben als huisdier. Het is een relatief zeldzame kat, maar absoluut de moeite waard. Misschien heb je na het lezen van dit artikel interesse in dit kattenras. Het is ook mogelijk dat je al een Ural Rex als huisdier hebt. Wij zijn altijd benieuwd naar de verhalen van onze lezers over dit ras. Laat een reactie achter op dit artikel en vertel ons meer!

Bronnen

[1] Bron: The Cat Encyclopedia – The Definitive Visual Guide.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 3 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een antwoord