Verhuizen met een kat: zo doe je dat

Algemeen » Verhuizen met een kat: zo doe je dat
Verhuizen met kat in verhuisdoos

Verhuizen is natuurlijk altijd een stressvolle situatie. Het kost een hoop werk om te verhuizen en daar kan dan ook nog eens bijkomen dat de reden van de verhuizing ook niet positief is. Wanneer het voor jou al een stressvolle situatie is om te verhuizen, is dit voor jouw kat natuurlijk ook een stressvolle periode.

De kat begrijpt er nog minder van en het is lastig om het dier te vertellen wat er aan de hand is. In deze tekst gaan we dan ook kijken hoe je het beste met een kat kan verhuizen. Welke tips kun je het beste volgen zodat de overgang naar het nieuwe huis voor de kat, maar ook voor jou, zo vlekkeloos mogelijk verlopen.

 

Verhuizen met een kat

Een verhuizing is voor de kat minstens zo stressvol als dat het voor jou is. Niet alleen de omgeving is voor hem nieuw, maar ook alles wat er aan vooraf gaat. De verhuisdozen die massaal om hem heen staan en ingepakt worden, de stress die hij voelt van jou en eventuele familieleden en als laatste natuurlijk de grote verhuizing zelf. Het is dan ontzettend belangrijk dat je de kat zo min mogelijk stress geeft tijdens deze verhuizing.

De eerste tip die je daarvoor kan gebruiken heeft te maken met aandacht. Wanneer je druk bent met het inpakken van alle spullen, wil het nog wel eens zo zijn dat de kat een beetje vergeten wordt. Hij zal dit niet begrijpen en, in combinatie met alle dozen een spullen, hiervan gestresst raken.

Door lekker met de kat te spelen en te knuffelen, zal hij leren dat het een normale situatie is. Hierdoor zal de stress van het dier afnemen en zal de verhuizing vloeiender voor hem verlopen. Het is ook altijd mogelijk om de kat tijdelijk naar een pension te brengen. Hierdoor zal hij de stress van thuis minder merken, maar het kan natuurlijk ook zijn dat de kat weer stress krijgt van het verhuizen naar het pension.

Kat zit op verhuisdoos

De verhuizing

Als het dan eindelijk de dag is geworden dat je gaat verhuizen en dat kat is gewoon thuis en gaat die dag mee, is het belangrijk dat je dat kat als laatste meeneemt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de kat in een afgesloten kamer te brengen. Hierdoor krijgt hij vrij weinig mee van het sjouwen met de dozen en zal hij wellicht wat minder stress ervaren.

Neem af en toe een kijkje bij de kat en geef hem wat lekkers en een knuffel. Op die manier hoef je ook niet op te passen met de zware dozen voor een kat die in de weg loopt. Ook kan hij niet ontsnappen door de stress en scheelt het je een zoektocht naar de kat. Vergeet niet dat de kat honger of dorst kan krijgen en geef hem dus voldoende voer en water. Wanneer je geen extra schoonmaak taken wil, is het handig om een kattenbak in de kamer te zetten zodat de kat ook rustig zijn behoefte kan doen.

Als laatste is het belangrijk dat iedereen op de hoogte is dat de kat in deze kamer zit. Zo kan hij niet alsnog ontsnappen in een onbewaakt moment.

 

De kat zelf verhuizen

Wanneer alle spullen zijn ingepakt, kan de kat zelf verhuisd worden. Neem rustig de tijd om de kat in een reismandje te doen en neem hem gezellig mee in de auto waarin jij ook gaat. Wanneer de kat bij jou is, zal hij ook minder stress ervaren. In het nieuwe huis kun je de kat het beste direct in zijn nieuwe kamer zetten. Of dit nou een eigen kamer is of de woonkamer, waar hij de meeste tijd zal doorbrengen, maakt verder niet uit.

Het is wel zo handig dat het een kamer is waar niet te veel in- of uitloop is zodat hij rustig kan wennen. Hiermee bespaar je dat veel stress en jou zelf natuurlijk ook. Laat de kat lekker rustig wennen in de nieuwe omgeving en stoor hem hier ook niet teveel in. Op die manier leert hij op zijn gemakje de nieuwe kamer kennen en zal hij minder stress ervaren.

Kat in nieuwe woning

De kat laten wennen in de nieuwe woning

Wanneer iedereen weer weg is die is komen helpen en het huis rustig is, kun je de kat rustig uit zijn kamer laten. Belangrijk is dat je er wel voor gezorgd hebt dat de kat nog niet naar buiten kan wanneer het een buitenkat is. De meeste katten hebben er baat bij als ze niet direct de hele woning tot hun beschikking hebben. Een nieuwe woning is natuurlijk al vrij spannend voor de kat, maar helemaal wanneer er veel kamers zijn om te ontdekken.

Je kan er dus voor kiezen om een klein gedeelte van de woning beschikbaar te maken. Wanneer je merkt dat de kat op zijn gemak is, kun je nog een andere deur open zetten enzovoort enzovoort. De kat kan hierdoor lekker de tijd nemen om zijn nieuwe huis te ontdekken. Wanneer je direct weet op welke plekken je de kat wil laten eten en drinken, kun je direct zijn vertrouwde voer- en waterbak daar neerzetten. Hetzelfde geld voor de kattenbak. Op die manier hoeft hij later niet nog een keer te wennen aan een nieuwe plek.

Verhuizen met kitten

De kat helpen met wennen

Er zijn een hoop verschillende dingen die je kan doen om de kat te laten wennen aan zijn nieuwe huis. Belangrijk is dat de kat bepaalde gewenningen heeft en er dus ook zekerheid uit haalt wanneer hij dezelfde routines terug ziet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voer geven. Wanneer je standaard voor het slapen gaan voer geeft, doe dit in de nieuwe woning dan ook. De kat zal hierdoor sneller gewend zijn en zekerder in zijn vel zitten. Ook is het belangrijk om de kat genoeg aandacht en liefde te geven.

Een verhuizing is niet niks en door lekker met hem te spelen, zal hij eerder wennen dan wanneer hij aan zijn lot wordt overgelaten. Het is ook een logische reactie dat je de kat wil verwennen met nieuw speelgoed enzovoort. Wacht er nog eventjes mee in de nieuwe woning. De kat haalt vertrouwen uit zijn eigen geur die hij heeft achtergelaten op zijn spulletjes. Wanneer hij deze niet meer terug kan vinden, kan dit ook zorgen voor paniek. Wanneer hij zijn eigen vertrouwde geur ruikt, kan hem dit juist ontspanning geven in een spannende situatie. Wanneer de kat voldoende gewend is, kun je langzamerhand nieuwe spulletjes voor hem kopen. Doe dit niet allemaal tegelijk, maar in etappes zodat hij hier langzaam aan kan gaan wennen.

 

De buitenkat weer naar buiten laten

Er is geen officiële tijd uitgebracht die laat zien wanneer een kat voldoende gewend is om weer naar buiten te gaan. Elke kat is natuurlijk anders en daarnaast kan het ook nog verschillen per geslacht, leeftijd of ras. Een gemiddelde wat een hoop mensen aanhouden is zes weken. In zes weken zou de kat voldoende tijd moeten hebben om zijn nieuwe plekje te kunnen ontdekken.

Hetzelfde als wat geld voor een groot huis, geldt ook voor de nieuwe omgeving van de kat. Wanneer je hem namelijk direct naar buiten laat, kan dit enorm overweldigend zijn. Wanneer hij gewend is aan het huis en vervolgens buiten rustig kan wennen. Zal dit een gemakkelijkere overgang voor hem zijn. Vergeet natuurlijk niet de adresgegevens te veranderen wanneer de kat gechipt is.

 

Tot slot

Een kat heeft nou eenmaal zijn tijd nodig om te wennen aan een nieuw huis. Het belangrijkste is dat je de kat ook zijn tijd gunt en hem erbij helpt om de overgang zo soepel mogelijk te houden. Dit doe je door de kat voldoende aandacht en liefde te geven wanneer je merkt dat hij het spannend vindt. Daarnaast kun je de bovenstaande tips gebruiken zodat de kat zo min mogelijk stress ervaart bij een stressvolle periode!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 25 Average: 4.5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

4 reacties

  1. Op het gebied van katten verhuizen heb ik alles al meegemaakt. Daarom heb ik deze verhuisblog met veel interesse gelezen. Met mijn huidige kat had ik dan ook de nodige voorzorgen genomen, maar dat bleek onnodig. Hij kwam uit zijn transportmand, snuffelde wat rond en ging op een vensterbank liggen suffen alsof hij er al jaren gewoond had.

  2. Katten kunnen inderdaad snel gefrustreerd raken wanneer hun vertrouwde omgeving veranderd wordt. Ik heb mijn eigen kat naar een pension gebracht tijdens mijn verhuizing, zodat hij minder stress zou hebben. Ook hebben we hem voldoende tijd gegeven om te wennen aan zijn nieuwe omgeving.

  3. Ik merk dat mijn katten ook meer gestrest zijn nu ik aan het opruimen ben voor onze verhuizing. We gaan er in ieder geval voor zorgen dat ze rustig kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. Ook zullen we ze in een rustige kamer laten wennen in de eerste dagen. Bedankt voor de tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *