Het verzorgen van de kattenvacht (kort- en langharige vacht)

Gedrag & Verzorging » Het verzorgen van de kattenvacht (kort- en langharige vacht)
kat word gekamt met een gele kattenborstel

De meeste katten hebben een dichte vacht die nagenoeg hun hele lichaam bedekt. Alleen een aantal plekken hebben geen haar: de lippen, de neus, de voetkussentjes en de tepels. De meeste katten lopen rond met een goedverzorgde vacht, maar dit komt niet vanzelf. Vooral bij langharige katten is soms dagelijks borstelen nodig. Kortharige katten redden het meestal prima zelf om hun vacht mooi te houden, maar om problemen te voorkomen is het ook aan te raden deze katten een beetje te helpen.

Om ervoor te zorgen dat de kat dit gewillig toe staat, is het dan ook belangrijk om bij kittens dit al vanaf jongs af aan te doen. Het is ook belangrijk om bij het kammen rekening te houden met gevoelige plekjes. Het moet een plezierige ervaring zijn die niet voor afkeer gaat zorgen. Daarnaast is het ook goed om te beseffen dat katten ook een huid hebben die beschadigd kan raken. Daarom is het belangrijk om voor elk type vacht de juiste verzorgingsmaterialen in huis te halen.

 

Wat heb je nodig om een kattenvacht mooi te houden?

De meeste vachtverzorging materialen zijn niet erg duur, maar wel een erg goede investering. Eigenlijk hebben alle katten hulp nodig om de vacht zo mooi mogelijk te houden. Haal voor kortharige katten de volgende accessoires in huis:

  • Een draadborstel met korte, gebogen tanden. Het liefst van metaal, omdat kunststof een statische lading kan opwekken
  • Een borstel van natuurhaar

Haal voor langharige katten de volgende accessoires in huis:

  • Een klittenkam met afgeronde tanden
  • Een draadborstel met korte, gebogen tanden. Het liefst van metaal, omdat kunststof een statische lading kan opwekken
  • Eventueel een kattenshampoo om de kat te wassen als deze erg vies is geworden

 

Algemene verzorging weetjes

De belangrijkste reden om de kattenvacht te verzorgen is om dode haren, viezigheid en eventuele beestjes uit de vacht te verwijderen. De meeste katten verzorgen zichzelf dagelijks, maar zal nooit in staat zijn alles weg te halen. Hoe vaak moet je de kat dan kammen? Houd de volgende richtlijnen aan:

  • Kortharige katten: 1x per week
  • Half langharige katten: 2-3x per week
  • Langharige katten: elke dag

Hoe vaak moet je een kat kammen?

Houd er wel rekening mee dat dit richtlijnen zijn. Sommige katten zullen meer verzorging nodig hebben, anderen weer minder. Deze richtlijnen gelden ook niet voor de ruiperiode.

De vacht van katten verandert aan de hand van de temperaturen buiten. Dit geldt echter alleen voor katten die zowel binnen als buiten leven. Als het buiten kouder wordt zal de vacht zich aanpassen aan deze temperatuur en dus voller worden. In de zomer gebeurt uiteraard het omgekeerde. In het voorjaar gaan de meeste katten een zogenaamde ruiperiode in. In deze periode verliest de kat zijn overtollige winterharen en dit valt soms met plukken tegelijk uit. In deze periode is het erg belangrijk om de kat extra te kammen. Voor langharige katten zeker dagelijks, bij kortharige katten mag ook dagelijks gekamd worden en anders om de dag. Deze extra kamsessies zullen de kat makkelijker door de ruiperiode helpen en ook haarballen voorkomen.

Let op, dit geldt niet voor katten die alleen maar binnen leven. Deze katten hebben binnen over het algemeen een constante temperatuur, waardoor ze hun vacht ook niet op deze omstandigheden hoeven aan te passen. Dit betekent niet dat deze katten niet verharen. Ze verharen juist het gehele jaar door, maar op een gematigd tempo.

Voor het kammen van alle katten geldt dat er altijd met de haren mee gekamd moet worden. Tegen de haren in kammen zal de kat als onplezierig ervaren. Verder trek je dan misschien gezonde haren uit de vacht.

Als de kat ouder begint te worden kan het zijn dat de eigen verzorging minder goed gaat. De vacht zal dan minder mooi zijn en misschien meer klitten gaan krijgen. Op latere leeftijd hebben katten over het algemeen dus wat meer menselijke hulp nodig.

Verder kunnen katten soms ook erg vies worden, doordat ze bijvoorbeeld in een modderplas zijn gevallen. Hierdoor kunnen ze ook gaan stinken. Dan kan het nodig zijn dat je de kat even moet helpen door hem af te spoelen of te wassen. Gebruik bij het wassen wel een speciale kattenshampoo! Ook kan het voorkomen dat de vacht vies is geworden door een chemische stof. Dan is het belangrijk dat je de kat niet zelf zijn vacht laat schoonmaken, omdat die dan deze chemische stof binnen zal krijgen. Lukt het niet om de vacht zelf schoon te krijgen of zie je dit zelf niet zitten? Een dierenarts kan je hier altijd bij helpen.

kat wordt gedroogd na een bad

Hoe verzorg je de vacht van kittens?

Wanneer katten geboren worden, zorgt de moeder tijdens de eerste weken voor de verzorging. De kittens zullen dit al snel zelf overnemen. Wanneer de kittens het moedernest mogen verlaten kunnen dezelfde verzorgingstechnieken toegepast worden als op volwassen katten, zoals in de volgende twee kopjes uitgelegd gaat worden. Het is erg belangrijk om hier meteen mee te beginnen als ze nog jong zijn, ook al lijkt dit soms niet nodig.

Als de kat op jonge leeftijd al went aan het borstelen zal dit op latere leeftijd geen problemen op leveren. Houd er wel rekening mee dat de kitten misschien tijd nodig heeft om aan de borstel te moeten wennen. Kittens zijn vaak nog wat onhandig, dus het kan zijn dat ze tegen iets vies aanlopen, knoeien tijdens het eten of zichzelf nog niet zo goed schoon kunnen houden. Probeer ze hierbij te helpen door de vacht enigszins voor ze schoon te maken.

 

Hoe verzorg je de vacht van kortharige katten?

De kortharige katten hebben een vacht die meestal niet erg veel verzorging nodig heeft. De meeste katten kunnen hun korte vacht prima zelf bijhouden.

  1. Begin vanaf de kop naar de staart met een metalen stofkam te kammen. Met deze kam verwijder je losse haren, stof, viezigheid en eventuele parasieten.
  1. Kam het hele lichaam van de kat met een borstel. Gebruik voor katten met een erg dikke vacht een rubberen borstel. Een normale borstel zal erg stroef door een dikke vacht gaan en de kat misschien pijn doen. Gebruik voor katten met een erg dunne vacht juist een zachte borstel.
  1. Wrijf de vacht glad. Na het borstelen is de vacht weer mooi schoon en zacht, maar wellicht nog wat rommelig op sommige plekken door het kammen. Daarom is het goed om de vacht nog even glad te wrijven. Hiervoor kan eventueel een speciale verzorgingshandschoen of een lapje zijde of fluweel gebruikt worden, maar een hand werkt ook prima.

 

Hoe verzorg je de vacht van langharige katten?

De langharige katten vergen toch wel de meeste aandacht. Deze katten kunnen nog zoveel aandacht aan hun eigen vacht besteden, maar ze hebben toch echt menselijke hulp nodig om de vacht echt mooi te houden. Het grootste probleem dat langharige katten hebben zijn klitten. Het is daarom belangrijk om ze in ieder geval 2-3x per week te kammen, maar dagelijks is ook zeker geen overbodige luxe. Houdt voor het verzorgen van een langharige vacht de volgende stappen aan:

  1. Strooi talkpoeder op de vacht waar veel klitten zitten. Om ervoor te zorgen dat de klitten er makkelijk uit te kammen zijn zonder de kat pijn te doen, is het handig om talkpoeder te gebruiken. De meeste klitten komen voor bij het onderlijf. Als je het poeder goed in de vacht smeert geeft het een soepele werking, waardoor klitten makkelijker loskomen.
  1. Wrijf het talkpoeder in de vacht. Zorg ervoor dat het talkpoeder goed in de vacht trekt voor de beste werking. Het is verstandig om bij de staart te beginnen en bij de kop te eindigen. Wees extra voorzichtig bij de kop, want het is niet de bedoeling dat de kat het talkpoeder inademt.
  1. Borstel nu de vacht goed door. Tijdens het borstelen is het de bedoeling dat alle klitten verwijderd worden, maar ook dat het talkpoeder uit de haren gekamd worden. Besteed wat extra aandacht aan het onderlichaam, hier zitten vaak de meeste klitten.
  1. Maak de ogen, neusgaten en binnenkant van de oorschelpen schoon. Gebruik hiervoor een zacht borsteltje of vochtige wattenstaafjes.

Het kan voorkomen dat er een klit in de vacht zit die er met geen mogelijkheid uit wil. De beste oplossing hiervoor is om deze er dan uit te knippen. De klit kan steeds groter worden of strakker gaan zitten, waardoor de kat er last van gaat krijgen. Wees wel erg voorzichtig met de schaar, want katten zullen niet altijd stil blijven zitten. Gebruik bij voorkeur een schaar zonder scherpe punten.

Langharige katten lopen nu eenmaal meer kans om hun vacht vies te maken. Bij het eten, of het manoeuvreren door de natuur worden de haren makkelijker vies dan bij kortharige katten. Het wordt aangeraden om in dit soort gevallen de kat te wassen. Hiervoor zijn speciale kattenshampoos beschikbaar. Mocht de kat niet van water houden, doe dit dan alleen wanneer het echt nodig is! Deze ervaring kan behoorlijk stressvol zijn en soms voor huidproblemen zorgen.

Lukt het je zelf niet om de vacht van je langharige kat mooi te houden? Voor sommige katten is het gebruikelijk om af en toen een professionele knipbeurt te krijgen. Er bestaan speciale kattenkappers hiervoor, maar ook sommige dierenartsen kunnen je hierbij helpen.

langharige witte kat word gekamt

Gezondheidscontrole tijdens het borstelen

Aangezien nagenoeg het volledige lichaam van de kat bedekt is met haren, is het lastig om bepaalde gezondheidsklachten te zien. Het borstelen is een goed moment om de gezondheid van de kat zijn huid te controleren. Let daarom op de volgende punten tijdens het kammen.

 

Wondjes op de huid van katten

Natuurlijk lopen ook katten wel eens wondjes op, ook al hebben ze een dikke vacht om hun huid mee te beschermen. Een onhandige kat kan nog wel eens tegen een scherp voorwerp aanlopen of ergens vanaf vallen. Dit gaat niet altijd zonder verwondingen. De meeste wondjes ontstaan door gevechten met andere katten. Vaak vechten katten om hun territorium te beschermen. Mocht hier een andere kat binnendringen dan zal dit meestal niet zonder slag of stoot voorbijgaan. De wondjes die ontstaan door een gevecht zijn ook vaak de gevaarlijkste, omdat de klauwen en tanden van katten veel bacteriën bevatten. Houdt deze wondjes dan ook extra goed in de gaten. Als deze gaan irriteren of opzwellen, ga dan direct naar een dierenarts.

Kleine wondjes zijn vaak lastig te zien op het lichaam van de kat. Als de wond wel erg opvalt, omdat alle haren rond deze wond bebloed zijn geraakt, dan kan het zijn dat de kat flink gewond is geraakt. Ga dan altijd direct naar een dierenarts om dit te laten schoonmaken en controleren. Kleinere wondjes worden meestal bedekt door de dikke haarbos. Kijk tijdens het kammen dan ook goed naar de huid die zichtbaar wordt om eventuele wondjes te lokaliseren. Mocht de kat heftig reageren tijdens het kammen op een bepaalde plek, dan kan het zijn dat daar een wondje zit. Wees dan extra voorzichtig met kammen op deze plek, en houdt de wond goed in de gaten.

 

Roos bij katten

Als er zich schilfers in de vacht van de kat bevinden kan het zijn dat de kat last heeft van roos. Een doeltreffende roos shampoo is bij de meeste katten niet een optie, omdat zij wassen met water niet fijn vinden. Roos kan door veel oorzaken ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is vaak een dieet met te weinig vetzuren, waardoor de huid gaat schilferen. De oplossing hiervoor is om dan het dieet aan te passen.

Om er zeker van te zijn dat uw kat aan roos lijdt is het verstandig om eerst de dierenarts te raadplegen. Andere oorzaken van roos zijn namelijk hormoonziektes, allergieën of parasieten. Hiermee wil je de kat natuurlijk niet te lang mee rond laten lopen. Ook kunnen de schilfers allerlei ziekteverwekkers aantrekken, wat de gezondheid van de kat niet ten goede komt.

 

Kale plekken

Katten kunnen ook kale plekken in hun vacht krijgen. Let ook hier tijdens het borstelen extra goed op. Kale plekken kunnen veel oorzaken hebben, dus het is verstandig om hiervoor de dierenarts te raadplegen.

 

Vlooien

Vlooien kunnen erg vervelend zijn voor een kat. Ze zullen hier last van hebben door jeuk en een pijnlijke huid. In de meeste gevallen krijgen katten vlooien door aanrakingen met andere dieren, dus vaak buiten. Katten die alleen binnen leven zullen er waarschijnlijk nooit last van krijgen. Vlooien voeden zich door het bloed van de kat. Tijdens het kammen kan je de vlooien zelf tegenkomen, verwijder deze dan meteen en zorg dat je deze dood maakt.

Ook kan je vlooien poep of eitjes tegenkomen. Dit zijn kleine bruine of witte balletjes. Als je deze tegenkomt kan je ervan uitgaan dat je kat vlooien heeft. De meeste dierenartsen raden aan om je kat jaarlijks te behandelen tegen vlooien. Hiervoor zijn speciale medicijnen beschikbaar. Deze helpen zowel voor het behandelen van vlooien als het voorkomen van vlooien.

nakijken van vlooien bij een kat

Teken

Naast vlooien kunnen katten ook teken krijgen die ze buiten oplopen. Deze zijn wel minder gevaarlijk voor katten dan voor mensen, maar ook katten kunnen ziek worden van een tekenbeet. Mocht je tijdens het kammen een teek tegenkomen, verwijder deze dan met een tekentang en was daarna goed je handen.

 

Mijn kat houdt niet van borstelen, wat nu?

Zorg voor een moment waarop de kat rustig is of een knuffelige bui heeft. Als de kat druk aan het spelen is of afgeleid is door lawaai uit de omgeving zal die zich niet zomaar overgeven aan het kammen. Als de kat rustig is, neem deze dan op schoot en begin eerst met aaien zodat het dier aan de aanrakingen kan wennen. Pak daarna de borstel erbij om te gaan kammen. Ook kan het helpen om de kat te belonen met kattensnoepjes. Wanneer je de kat alleen beloont met snoepjes tijdens het kammen zal die dit gaan relateren aan het kammen, waardoor het makkelijker zal gaan.

Neem ook echt de tijd voor een vachtbehandeling. Sommige katten zijn heel goed in het aanvoelen van hun baasjes. Als je dus in een gehaaste bui bent kan het zijn dat de kat meer gaat tegenstribbelen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 15 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *